Čo naučia stolové spoločenské hry vaše deti?

Stolové spoločenské hry sú obľúbené na celom svete. Vďaka nim sa hráči nielen zabavia, ale môžu sa aj mnohému naučiť.
Stolové spoločenské hry sú obľúbené na celom svete. Vďaka nim sa hráči nielen zabavia, ale môžu sa aj mnohému naučiť. / Foto: Shutterstock

Stolové spoločenské hry sú obľúbené na celom svete. Vďaka nim sa hráči nielen zabavia, ale môžu sa aj mnohému naučiť. Čo konkrétne rozvíjajú u vašich detí?

 

Stolové hry sú výbornou pomôckou, vďaka ktorej učíme deti sociálnej interakcii. Majú obrovský význam aj pre rozvoj kreativity a pomáhajú tiež rozširovať slovnú zásobu. Môžu tiež slúžiť ako prevencia pred vznikom porúch čítania a písania u detí. Medzi najznámejšie stolové hry patria napríklad Človeče, nehnevaj sa, Dostihy, Monopoly, Scrabble, puzzle, pexeso, Čierny Peter alebo Mikádo.

    Poďme sa teraz pozrieť na to, ktoré oblasti života môžete vďaka stolovým hrám v deťoch rozvíjať.

     

    Deti sa učia pravidlá a prijímať výhry a prehry

    Hry majú pre deti v každom veku iný význam. Pre deti v predškolskom veku ich môžete využiť hlavne na to, ako ich zábavným spôsobom naučiť dodržiavať pravidlá, vyrovnávať sa s prehrou, myslieť kreatívne, rozvíjať sústredenosť, trpezlivosť, sebaovládanie alebo riešiť problémy. Pri stolových hrách sa deti učia tiež  plánovať a prijímať zodpovednosť za svoje rozhodnutia.  Učia sa vyrovnávať s prehrou a chápať dodrživanie pravidiel.

     

    Vďaka stolovým hrám sa deti vyhýbajú samote a viac komunikujú

    Počítačové hry deti izolujú a stolové hry spestrujú ich život aj tým, že sa nachádzajú v skupine kamarátov alebo s rodinnými príslušníkmi. Môžu si rozvíjať sociálne vzťahy, veľa sa smejú, komunikujú, a tak sa formuje súdržnosť rodiny, kamarátskych skupín, ba dokonca tieto hry pomáhajú formovať dôvernejšie vzťahy. Veď práve v prestávkach týchto hier sa deti môžu napríklad rozprávať s rodičmi aj o tom, čo by im za iných okolností nepovedali. Vďaka hre sa totiž uvolnia, majú dobrú náladu, a tak sa im chce viac rozprávať. Je pekné, keď sa rodina stretne a trávi spolu čas. Dôvodom na stretnutie môže byť aj pekná spoločenská hra, pri ktorej sa zabavia deti aj rodičia. Dnes je v ponuke množstvo zaujímavých rodinných hier. Môžete využiť aj rôzne vedomostné hry a kvízy, ktoré sú v súčasnsoti dosť populárne. Potrápia často nielen deti, ale aj rodičov. Sú vhodné pre rodiny so staršími deťmi. Nové poznatky z rôznych oblastí vám rozšíria obzor a deti sa niečo naučia. Medzi populárne hry patria: Poznáš Slovensko?, Poznáš Tatry?, Poznáš Bratislavu?, Fauna, Guiness World Records, Európa – otázky a odpovede, Cardline: Svet zvierat a podobne. Vďaka rodinným hrám rodičia môžu lepšie spoznávať svoje dieťa. Môžete ho pri hre pozorovať, ako reaguje na vyhranené situácie, či udržiava dobré vzťahy, alebo ako dokáže dosiahnuť svoje diele.

     

    Rozvoj schopností detí

    Jednotlivé hry by mali rodičia vyberať aj podľa toho, ktoré schopnosti chcú u detí rozvíjať. V dnešnej dobe existuje množstvo hier, ktoré okrem zábavy ponúkajú aj vzdelávacie prvky. Dieťa sa učí rozpoznávať tvary, čísla či písmená. Niketoré hry rozvíjajú vizuálne vnímanie, pomáhajú zlepšovať koordináciu oko-ruka a podobne. Spoločenské hry si vyžadujú manuálnu zručnosť, v prstoch a v rukách detí prebúdzajú cit.

    Taktické stolové hry rozvíjajú u starších detí aj strategické uvažovanie, podporujú kritické a analytické myslenie. Pomocou týchto hier sa deti učia prijímať primeranú mieru rizika. Učia ich myslieť vo viacerých krokoch dopredu, zvažovať vplyv vonkajších okolností (spoluhráčov i náhody v hre), niekedy ich nútia na základe vzniknutej situácie takticky meniť plánym a pohotovo zareagovať. Tieto schopnosti sú veľmi dôležité v reálnom živote.

    Pri výbere strategickej hry je dôležitý vek dieťaťa. Detské strategické hry pomáhajú rozvíjať krátkodobé aj dlhodobé plánovanie a učiť deti bežným životným situáciám prostredníctvom hrania. Pre mladšie deti sú vhodné napríklad hry Deti z Carcassonne a Osadníci z Katanu – Junior. Staršie deti zvládnu aj náročnejšie kombinácie a dokážu sa dlhšie sústrediť na samotnú hru. Obľúbenými hrami pre staršie deti sú Ticket to ride, Dom snov a Výbušné lektvary.

    Deti, ktoré naozaj rady premýšľajú, určite potešia aj logické hry. Úspech v logickej hre záleží od správneho logického uvažovania. Pri logických hrách je nutné dlhšie premýšľanie, odhadovanie súpera a predvídanie ťahov.

     

    Stolové hry podporujú aj čítanie

    Pred hraním spoločenskej hry sa deti musia naučiť pravidlá.  Môžete im povedať, aby sa pravidlá hry najprv prečítali a potom nech sa ich pokúsia vysvetliť. Takto u nich vhodne precvičujete čítanie s porozumením. Pravidlá môžete čítať aj spoločne, napríklad tak, že sa pri čítaní striedate. Pri spoločnom čítaní pravidiel vás deti možno aj  prerušia a budú sa pýtať na nejasnosti. Takto si rozvíjajú slovnú zásobu, obhajujú  si vlastné názory a vysvetľujú to, čomu rozumejú.

     


    Zdroje: scholastic.comgeekdad.com
    Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Spoločenské hry
    Zdieľať na facebooku