Zmysluplné a zdravé vzťahy majú emocionálne zrelí ľudia. Patríte k nim aj vy?

Emocionálnu dospelosť môžeme považovať za najdôležitejší predpoklad pre vznik a udržanie si zmysluplných a zdravých vzťahov v našom živote.
Emocionálnu dospelosť môžeme považovať za najdôležitejší predpoklad pre vznik a udržanie si zmysluplných a zdravých vzťahov v našom živote. / Foto: Pexels

Každý človek túži, aby mal pekné vzťahy s inými ľuďmi. Ale iba túžba nestačí. Existujú určité predpoklady, ktoré pomáhajú ľuďom vytvárať zdravé vzťahy.

 

Dospelosť je obdobie vrcholu zrenia určitej funkcie alebo súboru funkcií. Obvykle sa delí na dospelosť biologickú, emocionálnu, sociálnu, kognitívnu. Emocionálnu dospelosť môžeme považovať za najdôležitejší predpoklad pre vznik a udržanie si zmysluplných a zdravých vzťahov v našom živote. Existuje niekoľko typických znakov, ktoré charakterizujú emocionálne dospelú osobnosť. Pozrime sa podrobnejšie na ne.

 

1. Neobviňujete iných ľudí

Nezrelí ľudia najčastejšie zo svojho neúspechu obviňujú iných ľudí. Ak ste však emocionálne dozreli, druhých už viac neobviňujete za to, že sa vám nedarí alebo za to, ako sa k vám správajú. Namiesto toho začínate vnímať všetky prekážky a problémy, ktoré pred vás život stavia ako výzvu a príležitosť pre váš rast a učenie sa. Možno je pravda, že situácie, v ktorých sa niekedy ocitáte, ste nezapríčinili vy. Naučili ste sa však už nerobiť si z toho zbytočne ťažkú hlavu. Vzájomné obviňovanie sa s druhými pre vás stratilo akýkoľvek zmysel a jediné, čo vás dnes zaujíma, je ako by sa daná situácia dala zlepšiť. Veľmi dobre si začínate uvedomovať, že ste sami zodpovední za svoj život a v oblasti správania vám začína byť jasné, že správanie druhých ľudí k vám zrejme vychádza z ich vlastného strachu a neistoty. Začínate prijímať to, kde sa vo vašom živote práve nachádzate a vidíte krásu nielen vo vašich úspechoch, ale dokonca aj vo vašich neúspechoch či prehrách.

 

2. Uvedomujete si, že svet nie je len dobrý alebo zlý

Taktiež si uvedomujete, že väčšina vecí v živote nie je čiernobielych. Dalo by sa povedať, že vo všetkom už začínate rozoznávať mnoho jemných odtieňov viacerých možností. Viete sa pozrieť na každý problém z viacerých uhlov pohľadu a taktiež ste už ochotnejší upustiť od toho pohľadu, ktorý ste spočiatku považovali za jediný správny.

 

3. Viete, že nepoznáte odpoveď na každú otázku

Keď ste emocionálne zrelí, dokážete priznať, že ani zďaleka nepoznáte všetky odpovede na všetky otázky. Uvedomujete si tiež, že ste niektoré veci možno nepochopili celkom správne. Z tohto dôvodu ste ochotní pripustiť, že ak ste sa mýlili kedysi, možno sa mýlite aj teraz. Slovo neviem je občas vašou úprimnou odpoveďou, ktorú používate častejšie než kedysi. Už sa takejto odpovedi nevyhýbate, lebo vám prináša vám pocit pokoja.

 

4. Nemyslíte si, že ste najdôležitejší na svete

Je síce pravdou, že každý jeden z nás je svojím spôsobom naozaj výnimočný a nezameniteľný, ale emocionálne silní ľudia si nenamýšľajú, že len oni a nikto iní sú výnimoční a jedineční. Už ste pochopili, že život sa stáva omnoho pestrejším a zaujímavejším, keď sa v ňom zameriavame na to spoločné, čo nás spája, a nie na to, čo nás vyčleňuje a rozdeľuje. Svoju energiu ste ochotní jednoznačne investovať do budovania už len takých vzťahov, ktoré stoja na pocite skutočného priateľstva.

 

5. Stále viac spoznávate sami seba

Stále viac si uvedomujete, kto ste a kde smerujú vaše kroky. Cítite, že pýcha je zbytočná a potrebnejší je súcit. Jasne vidíte, že tí, ktorí dávajú svoje sebavedomie výrazne najavo, sú najčastejšie tí, ktorí sú nespokojní sami so sebou. Sú to herci s mnohými maskami. A pod týmito maskami pred druhými schovávajú svoju skutočnú tvár a viaceré problémy, ktoré často ani nie sú ochotní riešiť. K týmto ľuďom pociťujete v prvom rade súcit. To vám ale nijako nebráni v prehlbovaní vášho skutočného sebavedomia, ktoré vychádza jednoducho z toho, že nepotrebujete byť niekým iným, než naozaj ste.

 

6. Neriadite sa názormi iných

Keď je človek už skutočne emocionálne zrelí, prestáva sa riadiť názormi druhých ohľadom toho, čo je správne či legitímne. Uvedomujete si, že každý sa trochu štylizuje do určitej úlohy, a preto ste sa naučili bez nejakých problémov prijať tú úlohu, v ktorej sa práve nachádzate.

 

7. Už sa nesnažíte byť vo všetkom maximálne dokonalí

Keď ste emocionálne zrelí, už sa nesnažíte byť za každú cenu dokonalí vo všetkom, čo robíte. Dnes už viete, že najviac ste sa naučili práve na svojich chybách. Uvedomili ste si tiež, že na to, aby ste boli naozaj spokojní so sebou a so svojím životom, nemusíte ísť vždy a za každú cenu na hranicu svojej komfortnej zóny. Dnes vám robí potešenie najmä to, že do všetkého, čo robíte, vkladáte to najlepšie zo svojich schopností, no na rozdiel od minulosti si už dnes nerobíte starosť s tým, že výsledok vašej činnosti musí byť zakaždým úplne dokonalý.

 

8. Odpustili ste svojim rodičom

Odpustili ste svojim rodičom, pretože si uvedomujete, že tak ako vy nie ste dokonalí, tak isto nie sú dokonalí ani vaši rodičia. Už na seba nekladiete prehnané a neprimerané nároky, a tak isto ich už nekladiete ani na svojich rodičov. Uvedomili ste si, že vaši rodičia urobili v rámci svojich možností to najlepšie, čo mohli. O to viac ich dnes milujete takých, akí sú, aj so všetkými nedokonalosťami.Ak ste emocionálne zrelí, tak veľmi dobre viete, že vás vaši rodičia milovali a milujú a robili a robia len to, čo je v určitej chvíli v ich silách.

 

9. Viete, že skutky znamenajú viac ako slová

Uvedomujete si, že skutky hovoria omnoho jasnejšie než akékoľvek slová. V mnohých situáciách nie je žiaden problém povedať tú správnu vec, no dodržať to, čo ste povedali alebo sľúbili, je však už omnoho ťažšie. Ak ste emocionálne zrelí, tak viete, že namiesto toho, aby ste niekomu stále hovorili, ako veľmi vám na ňom záleží, omnoho lepší spôsob je dokázať mu to vašimi skutkami a správaním. Toto je najlepší spôsob, ako si s niekým vypestovať a udržať zmysluplný a zdravý vzťah.

 

10. Ste spokojní so sebou

Vo svojej vlastnej koži sa začínate cítiť stále lepšie a lepšie. Nepociťujete žiadnu potrebu vyzerať nejako inak, ako práve vyzeráte. Taktiež nemáte potrebu snažiť sa byť inteligentnejší či šikovnejší, ako ste práve teraz. Netúžite po žiadnych iných osobnostných vlastnostiach, ste spokojní s tými, ktoré máte. Jednoducho máte radosť z toho, kým dnes ste a rovnako aj u druhých oceňujete to, kým sú.

 

11. Sami sebe už viac nevyčítate to, keď občas pociťujete strach alebo úzkosť

Pochopili ste, že strach a úzkosť sú veľmi dôležitými signálmi, ktoré vás upozorňujú na to, že niečo vo vašom živote treba asi zmeniť. Nebránite sa už tomu, aby ste tieto emócie pocítili naplno, pretože viete, že len to vás donúti urobiť vo svojom živote potrebnú zmenu. Aj keď dovoľujete týmto emóciám, aby vás viedli, pri svojom konaní zachovávate pokoj a rozvahu.

 

12. Vo vzťahu si vážite stálosť

Do romantického vzťahu sa už nehrniete tak bezhlavo ako kedysi. Ten pocit, keď sa zamilujete a telom vám prúdia vlny dopamínu, poznáte už dobre. Už ste to párkrát zažili. Stále viac si však vo vzťahu začínate vážiť stálosť, ktorú možno dosiahnuť len tým, že vzťah pestujeme počas dlhšieho obdobia. Keď ste emocionálne stabilní, dávate prednosť partnerovi, o ktorého sa budete môcť oprieť a ktorý tu pre vás bude vždy, keď ho budete naozaj potrebovať. Uvedomujete si tiež, že partnerský vzťah rastie a drží sa pokope v prvom rade vďaka skutkom. Keď vás vaši najbližší priatelia a rodina potrebujú, ste tu pre nich. Tak isto, keď vaša partnerka alebo váš partner práve prechádzajú ťažkým obdobím, pomáhate im, pretože pohľad na ich zraniteľnosť ešte viac prehlbuje vašu lásku. Dnes si už jasne uvedomujete, že pocity a emócie sú prchavej povahy, no to, ako ste sa k vašim najbližším zachovali, sa im do srdca zapíše navždy.

 

13. Tešíte sa z prítomnosti

Svoj život už nežijete na základe snov, ktoré by ste chceli dosiahnuť niekedy v budúcnosti. Namiesto toho začínate viac oceňovať to, čo sa vo vašom živote uskutočňuje práve teraz. Vizualizácia nejakej inej podoby vášho života už pre vás nemá žiadnu príťažlivosť, pretože ste si uvedomili, že ten život, ktorý práve žijete, je životom vašich snov. Dnes ste už presvedčení, že život, ktorý žijete dnes, ste si vysnívali už dávno. Zo svojho života tešíte, pretože si uvedomujete, že je čarovným stelesnením vášho neobmedzeného tvorivého potenciálu.

 

14. Nežijete podľa očakávania iných

Už nežijete podľa očakávaní či predstáv druhých. Namiesto toho sa držíte vízie, ktorá vychádza z vášho najhlbšieho vnútra. Veľmi dobre chápete, že druhí kladú a aj budú na vás klásť ich vlastné očakávania. Väčšinou to myslia dobre, jednoducho vám chcú dopriať, aby ste žili dobrý život. Vy ste však už pochopili, že to najlepšie, čo môžete spraviť pre druhých, a tiež pre seba, je žiť podľa hodnôt a zásad, o ktorých ste presvedčení vy.

 

15. Na druhých sa už nesnažíte robiť dojem

Na druhých sa už nesnažíte robiť dojem, pretože už nemáte potrebu, aby si o vás hovorili , že ste krásni, inteligentní, bohatí...Namiesto toho dávate prednosť priamej a jednoduchej komunikácii. Správate sa prirodzene, prejavujete láskavosť a keď môžete, tak vždy pomôžete.

 

16. Máte v sebe zdravú pokoru

Keď ste emocionálne stabilní,  dobre ste si  vedomí toho, ako dokáže ľudská myseľ klamať samu seba. Toto poznanie vám dopomohlo k tomu, že dnes už stojíte nohami pevne na zemi a oproti minulosti ste aj pokornejší. Jedná sa ale o skutočnú a zdravú pokoru, ktorá vždy priamo súvisí s rešpektom. Preto sa aj nebojíte opýtať druhých, čo si myslia o vašich plánoch či snoch v prípade, ak ste si nimi vy sami nie celkom istí.

 

17. Vo vašom živote začína prevládať duchovnosť

Vďaka tomu, že vo vašom živote postupne prevláda jeho duchovná stránka, cítite medzi vami a druhými silné prepojenie a jednotu. Napriek tomu necítite potrebu dokazovať sebe či ostatným, že práve to vaše presvedčenie je dôležitejšie alebo správnejšie než presvedčenie či viera druhých. Tiež nemáte potrebu vaše presvedčenia ohľadom duchovna formulovať do slov. Namiesto toho si jednoducho vychutnávate ten pocit, že žijete vo svete veľkého neznáma. Oceňujete, že aj druhí majú ohľadom „vyšších vecí“ nejaké presvedčenie či predstavu aj napriek tomu, že ich presvedčenie môže byť odlišné.

 

18. Uspokojenie nachádzate v tom,  že pomáhate druhým, aby dosiahli svoje ciele

„Najlepší spôsob, ako nájsť samého seba, je stratiť samého seba v službe druhým,“ je Gándhího slávny citát, ktorému emocionálne stabilní ľudia veľmi dobre rozumejú.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku