20 tvorivých aktivít, ktoré môžete vyskúšať s deťmi v prírode

Vďaka častému pobytu v prírode sa deťom dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie, fantázia, sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora.
Vďaka častému pobytu v prírode sa deťom dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie, fantázia, sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa zmysly, empatia, pokora. / Foto: Bigstock

Pobyt v prírode má pre deti, ale aj pre dospelých, množstvo benefitov. Keď ste s deťmi v prírode dlhšiu dobu, potrebujte ich nejako zaujať. Ak hľadáte inšpiráciu na tvorivé aktivity pre deti v prírode, prinášame vám niekoľko tipov. Môžete ich využiť v lese, na lúke, pri vode, v parku alebo aj doma v záhrade.

 

1. Veža

Povedzte deťom, aby najprv nazbierali popadané konáre zo stromov. Potom im ukážte, ako si môžu urobiť vežu v tvare vatry. Následne túto vežu môžu vyzdobiť suchými listami, ktoré nájdu pod stromami alebo kvietkami. Ak sa hrajú v záhrade, môžu využiť aj nejaké predmety, ktoré nájdu v okolí domu. Môžete si urobiť aj súťaž o najzaujímavejšiu vežu.

 

2. Náhrdelník

Na prechádzke v prírode povedzte deťom, aby si nazbierali šišky, gaštany, pierka, oriešky, drobné drievka a podobne. Po príchode domov si pripravte povraz a vrták. Do materiálu, ktorý si deti nazbierali, navŕtajte dierky a povedzte im, aby ich postupne navliekali na motúz. Pri tejto aktivite môžu maximálne využiť svoju kreativitu.

 

3. Domček pre škriatkov

Keď objavíte duté miesto v strome, môžete ho využiť na vytvorenie domčeka „ pre škriatkov“. Povedzte deťom, že toto miesto môžu vyzdobiť podľa vlastnej fantázie. Môžu doň dať mach, šišky, ihličie, prázdne ulity, kvietky... Ak majú deti so sebou nejaké hračky, napríklad panáčika z lega, môžu ho tam tiež umiestniť a celý domček si na pamiatku odfotiť.

 

4. Venček

Venček nemusí byť urobený len z púpavy alebo zo sedmokrások. Pokojne si ho môžete spolu s deťmi urobiť z papradia, z bazy alebo z čohokoľvek iného, čo nájdete. Venčeky si môžete urobiť všetci a môžete sa zahrať na lesné kráľovstvo. Môžete si urobiť aj jeden veniec, ktorý potom umiestnite napríklad na vchodové dvere alebo niekde v záhrade, aby sa mohli celé leto deti naň pozerať.

 

5. Obrázok

Počas prechádzky si nazbierajte spolu s deťmi rôzne druhy listov, rôznych tvarov a rôznej veľkosti. Môžete si so sebou vziať aj pastelky, lepidlo a výkresy. Z listov si potom môžete vytvárať rôzne obrázky, ktoré nalepíte na výkres a spolu s deťmi dotvoríte pastelkami alebo inými farbami.

 

6. Hra na veveričku

Nazbierajte si šišky, ulity, kamienky, oriešky a iné predmety. Deti rozdeľte na dve skupiny. Každá skupina má k dispozícii v lese svoje vlastné  územie. Každá skupina si na svojom území skryje dohodnutý počet predmetov. Potom sa skupiny vymenia a počas dohodnutého časového intervalu sa snažia nájsť čo najviac ukrytých predmoetov. Zvíťazí tá skupina, ktorá nájde viac predmetov.

 

7. Maľovanie na kamene

Povedzte deťom, aby v lese hľadali také kamene, na ktoré sa bude dať maľovať. Kamene si môžu zobrať domov alebo môžete spoločne maľovať priamo v prírode. Uprednostnite farby v potravinárskej kvalite, ktoré neubližujú životnému prostrediu.

 

8. Zvieracia pantomíma

Počas prechádzky v prírode sa môžete na chvíľu zastaviť a povedzte deťom, aby si pripravili pomocou pantomímy rôzne formy správania viacerých zvierat. V predvádzaní svojich pantomím sa potom striedajú. Tie deti, ktoré práve pantomímu nepredvádzajú, hádajú, ktoré zvieratká ostatné deti predvádzajú.

 

9. Zvieracie preteky

Každé zviera sa pohybujú špecifickým spôsobom. Najprv si spoločne s deťmi vyskúšajte, ako chodia niektoré zvieratká. Potom urobte zvieracie preteky. Na vopred určenej kratšej trase sa budú všetci pohybovať raz ako žaby, potom ako zajace, môžu sa plaziť ako pes alebo môžu chodiť ako kačky. Pri týchto pretekoch si deti väčšinou užijú veľa zábavy.

 

10. Výroba oštepov

Túto činnosť v minulosti chlapci robili celkom bežne. Dnes sa takto hrajú skôr výnimočne, ale pod dozorom dospelých si môžu vyskúšať vystrúhať nejaký predmet z dreva. Napríklad oštep. Dieťa však na túto činnosť musí mať nielen dostatočný vek, ale musí mať aj určitú zručnosť, aby zbytočne nedošlo k úrazu.

 

11. Hod šiškou

Dovoľte deťom, aby si nazbierali väčšie množstvo šišiek. Na určené miesto postavte alebo zaveste košík, do ktorého budú deti triafať šišky. Šišky môžete vyskúšať tiež hádzať do výšky, do diaľky alebo môžu nimi triafať na cieľ.

 

12. Hra na hasičov

V minulosti sa hasili požiare tak, že ľudia vytvorili reťaz a podávali si vedrá s vodou smerom k požiaru. Aby ste sa mohli hrať túto hru, budete potrebovať vedierko s vodou pre každé dieťa. Postavte deti do dvoch radov za sebou. Na začiatku radu bude plná nádoba s vodou a na konci radu prázdna nádoba. Prvé dieťa naberie do vedierka vodu z nádoby a potom ju preleje druhému dieťaťu. Druhé dieťa preleje vodu tretiemu, a tak hra pokračuje ďalej. Vyhrá tá skupina detí, ktorá skôr premiestni vodu z jednej nádoby do druhej.

 

13. Vyskoč na konár

Deti sa hrajú pod osamelým stromom, ktorý má vodorovný konár dosiahnuteľný pri výskoku. Dve deti sa pod konár postavia a čakajú na signál. Keď dospelý pískne, prvý sa má čo najrýchlejšie zavesiť na konár, ale druhý mu v tom chce za každú cenu zabrániť. Dospelý stopuje čas. Ak prvý visí na konári alebo uplynú 3 minúty, súboj končí. Po krátkom oddychu začína nové kolo.

 

14. Kamenná veža

Ak majú deti k dispozícii viac kamienkov, môžu sa pokúsiť postaviť si vežu aj z nich. Dôležité je, aby našli dostatok takých kameňov, z ktorých sa im podarí postaviť dostatočne vysokú vežu.

 

15. Výroba prírodných farieb

Pre deti je zajímavá aj výroba prírodných farieb. Budete potrebovať mažiar, do ktorého nazbierate rastliny a plody s prírodným farbivom. To sú napríklad plody bazy čiernej, čučoriedky, kvety vlčieho maku alebo nechtíka lekárskeho. Keď získate v mažiari farebnú šťavu, deti si môžu s ňou skúsiť namaľovať obrázok.

 

16. Hádzanie žabiek

Deti dokážete zaujať aj skákaním kamienkov po hladine vody. Aby ste dosiahli čo najviac skokov, musíte splniť tri veci. Kameň musí mať patričnú rýchlosť, ktorou dopadne na hladinu, musí byť primeraná rýchlosť rotácie kameňa a musíte docieliť aj správny uhol dopadu. Mali by ste mať k dispozícii aj správne kamienky. Ideálne sú tenké, zaoblené a s veľkosťou dlane.

 

17. Spite v stane

Pre deti má obrovské čaro noc v stane niekde na lúke alebo v lese. Ak nemáte odvahu ísť v noci do prírody, môžete takto prežiť noc v záhrade alebo niekde pri chate.

 

18. Choďte vítať východ slnka

Vstaňte skoro ráno a vyberte sa na blízky kopec privítať slnko. Cestou počúvajte spev vtákov, žabí koncert, môžete si skúsiť chôdzu naboso v rannej rose. Na jasnú žiaru slnka v skorých ranných hodinách vaše deti nikdy nezabudnú. Je to veľký zážitok.

 

19. Deti učte vnímať prírodu všetkými zmyslami

Zoberte si do lesa zošit a pero. Povedzte deťom, nech si zapíšu, aké vidia, cítia, vnímajú  tvary, farby, materiály, zvuky, vône, chute...

 

20. Postavte si priehradu

V minulosti bolo tiež bežné, že si deti v lete v potoku stavali vlastnú priehradu. Samozrejme, dospelí by s ňou mali deťom pomôcť. Na výstavbu budete potrebovať rôzne staré dosky, kmene zo stromov, skaly a podobne. V tejto malej priehrade sa deti veľmi rady hrajú rôzne hry.

 

Je vedecky dokázané, že pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Vďaka častému pobytu v prírode sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie, predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Príroda priaznivo vplýva na upokojenie hyperaktívnych detí a pôsobí na celú rodinu relaxačne. Máme tu nádherné leto, a tak skúste chodiť do prírody čo najčastejšie. Sami uvidíte, že deti v nej budú veľmi šťastné.

 


ZDROJ: H. Harazim, R. Hudáková: Dobrodružství v přírodě pro děti
Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Zdravie
Zdieľať na facebooku