Chodenie naboso môže prospieť aj vám. Kedy sa mu však radšej vyhnúť?

Odborníci na chôdzu naboso majú rôzne názory. Niektorí chodenie naboso odporúčajú, iní upozorňujú na mnohé riziká.
Odborníci na chôdzu naboso majú rôzne názory. Niektorí chodenie naboso odporúčajú, iní upozorňujú na mnohé riziká. / Foto: Pixabay

Nielen v prírode, na kúpaliskách, ale  aj v mestách, dokonca aj v zime, existujú ľudia, ktorí si po chodníkoch vykračujú naboso. Prípadne majú obuté bosé topánky s tenučkou podošvou. Aké sú výhody a nevýhody chodenia naboso?

 

Odborníci majú na chôdzu naboso rôzne názory. Niektorí chodenie naboso odporúčajú, iní upozorňujú na viaceré riziká.

 

Kedy chôdza naboso prospieva?

Ak sú vaše nohy v poriadku, potom vám pravidelná chôdza naboso zrejme prospeje. Chôdza naboso podľa jej zástancov znižuje stres, pôsobí protizápalovo a pomáha pri ťažkostiach so spánkom. Navyše prirodzene precvičuje chodidlo, zlepšuje jeho citlivosť a má dokonca pozitívny vplyv na senzomotoriku a koordináciu. Chôdza naboso je liekom, ktorému naše telo rozumie. Z hľadiska genetiky je ľudská obuv totiž len nový výmysel, ktorý deformuje chodidlá a zbavuje ich kontaktu s prírodou. Naopak, naboso sú chodidlá uvoľnené a nepoznajú žiadne obmedzenia. Bosí zapájame pri chôdzi všetky drobné svaly a kosti, obehový systém dávame do pohybu a tak isto masírujeme reflexné body chodidiel, ktoré symbolizujú kondíciu jednotlivých orgánov tela. Inými slovami, zdravé chodidlá znamenajú zdravé telo a matka príroda nám akoby cez ne pumpovala životodarnú energiu priamo do žíl.

Niektorí ľudia sa obávajú, že stvrdnutá koža s mozoľmi, ktoré chôdza naboso spôsobuje, môžu prakticky senzitivitu chodidla obmedziť. Toto popiera nový výskum publikovaný vo vedeckom časopise Nature. Evolučný biológ Daniel E. Lieberman, profesor na Harvardovej univerzite, s kolegami z Nemecka a Kene skúmali chodidlá Keňanov, ktorí chodili bosí a obutí. Prišli k záveru, že hoci v určitom smere pôsobí takáto koža na chodidle ako podrážka a chráni ho pred popálením či porezaním, stále prenáša signály do mozgu. A to sa pri nosení topánok deje v obmedzenej miere.

 

Pozrime sa detailnejšie na benefity chôdze naboso, o ktorých jej zástancovia hovoria.

 

Zdravé cievy

Chôdzou naboso regulujeme krvný tlak. Ten nízky sa zvýši a zvýšený naopak zníži. Kontakt so zemou sa stará o správne fungovanie ciev, chráni pred vznikom kŕčových žíl. Srdce bije v správnom rytme a cítite sa dobre.

 

Zdravá chrbtica

Keď bosými nohami stojíte pevne na zemi, vyrovnáva sa vaša postava, chrbtica sa priaznivo vyťahuje smerom nahor a tým uzdravuje mnohé bolesti.

 

Zdravé chodidlá

V primeranej miere sa odporúča chôdza naboso aj ľuďom, ktorí majú problémy s chodidlami, výrastkami, padnutou klenbou a bolesťami v končatinách. Počas chôdze naboso sa totiž dostávajú do pohybu celé chodidlá aj tie najmenšie svaly a kostičky, ktoré sa v topánke naopak blokujú a spôsobujú tieto problémy. Za zmienku stoja aj problémy s plesňami. Ak zabudnete na topánky, vlhkosť zmizne a nohy budú pravidelne vetrané. Takto nemá žiadna pleseň ani tú najmenšiu šancu prežiť.

 

Zdravá psychika a zdravý spánok

Kto pravidelne chodí bosý, je v intenzívnejšom prepojení s prírodou, posilňuje svoje sebavedomie, vitalitu a schopnosť empatie. Keďže sa pri chôdzi naboso človek musí viac zaoberať tým, po čom prechádza, trénuje sa aj schopnosť koncentrácie. Priamy kontakt so zemou v nás taktiež aktivuje „antistresový program“, a tým pôsobí uvoľňujúco. Výskum potvrdzuje, že ľudia, ktorí chodia bosí, majú veľmi dobrý spánok. Je ťažké nevenovať pozornosť každému kroku, keď idete naboso. Uvedomenie si prítomného okamihu sledovaním toho, čo sa deje pod chodidlom, čistí myseľ a pomáha vám sústrediť sa na tu a teraz. Zvyšuje sa tak aj  počet endorfínov.

 

Lepší imunitný systém

Vedci zistili, že chôdza naboso znižuje počet bielych krviniek a zvyšuje počet červených krviniek, čo spôsobuje zvýšenie imunity, pomáha predchádzať migrénam, srdcovocievnym ochoreniam, ba dokonca znižuje menštruačné bolesti.

 

Otužujú sa studené nohy

Máte studené nohy? Vystavte ich na chvíľu veľmi nízkej teplote chôdzou naboso v studenej vode či v snehu. Takto rozprúdite krv v žilách. Po niekoľkých  minútach nohy osušte a už za krátku dobu ich budete mať teplé.

 

Chodenie naboso treba začať praktizovať taktiež s rozvahou. /Foto: Unsplash

 

Ako postupovať, ak chcete začať chodiť naboso?

Niekedy je lepšie, keď pred samotným chodením naboso, vyskúšate barefoot obuv. Na začiatku je potrebné skúšať iba postupne a sledovať, ako reaguje telo. Ak si totiž od začiatku dáte príliš dlhú trasu, môže to mať veľmi nepríjemné následky. Nepodceňujte ani malú bolesť chodidiel. Bez dostatočného tréningu hrozia únavové zlomeniny v dolných končatinách a pomerne vysoké je aj riziko, že vznikne zápal mäkkých tkanív na chodidle. V niektorých prípadoch si chodením naboso môžete privodiť aj zápal Achillovej šľachy. Najväčšie riziko hrozí ľuďom, ktorí majú nejaké poškodenie dolných končatín. Chodením naboso sa môžu prejaviť aj skryté ochorenia, ktoré by sa v pevnej obuvi nerozvinuli. Takto sa môže prejaviť prediabetes, artróza kĺbov dolných končatín alebo pätové ostrohy. V skratke povedané, aby ste si neublížili, môžete začať takto:

 

  • Začnite chodiť po mäkkej zemi a tráve.
  • Pre začiatok postačí chodiť naboso 20 minút denne.
  • Doma sa vôbec neobúvajte, zabudnite na papuče.
  • Pre lepšie prekrvenie a otuženie skúste minútku kráčať po snehu alebo v studenej vode.

 

Prečítajte si tiež: Fyzioterapeut o detských nohách: Zdravé nohy sú základ, napriek tomu im venujeme veľmi málo pozornosti

 

Kedy chôdza naboso môže prinášať problémy?

Niektorí odborníci upozorňujú aj na ďalšie nebezpečenstvá chôdze naboso. Pochybnosti sa týkajú hlavne starších ľudí, ktorí sa rozhodnú vymeniť klasickú pevnú obuv za tzv. barefoot topánky, alebo stráviť hodiny chodením naboso. Odporúčajú, že ľudia by nemali začať vo veľkej miere chodiť naboso v neskoršom veku. Obuv s tenkou podrážkou je vhodná pre mladých, ktorým sa noha na bosé chodenie prispôsobí a má to benefity pre ich zdravie, chrbticu, držanie tela. Staršej, nezvyknutej nohe, však môže chodenie naboso privodiť zdravotné problémy a bolesti.

Neobutí môžeme chodiť na pláži, po drobných kamienkoch alebo po tráve. Vtedy je to prospešné pre klenbu nohy, čo je dôležité hlavne u detí, aby nemali ploché nohy. Naopak, obuť sa treba, ak kráčame po parketách, dlažbe, ale aj po koberci. Mäkký povrch bosej nohe neprospieva. A určite neodporúčajú kráčať bez topánok po asfalte. Najmä tí ľudia, ktorí na bosú chôdzu nie sú zvyknutí. Môžu si dlhšou chôdzou kožu zodrieť až do krvi. Keď je noha poranená, do krvi môžu preniknúť rôzne baktérie, ktoré sa často ťažko liečia. Pozor by si mali dávať hlavne diabetici.

Bolesť pri bosej chôdzi môže nastať v tých svaloch, ktoré človek, keď je obutý, nepoužíva. Totiž, keď začne chodiť bosý, zrazu sa začnú zapájať do činnosti tie svaly, ktoré doteraz driemali. A práve preto mnohí ľudia majú bolesti. Ak máte poškodenú alebo skrútenú nožnú klenbu, prípadne akékoľvek iné problémy s chodidlom, pre vás môže byť chôdza naboso bolestivá a dokonca až nebezpečná. V tomto prípade je lepšie, keď si kúpite kvalitné a pevné topánky a určite sa poradiť s odborníkom.

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku