7 dôvodov, prečo je dôležité chodiť s deťmi na prechádzky

Urobte si z pravidelných vychádzok zvyk a vybudujte vo vašich deťoch vedomie, že ide o dôležitú súčasť života.
Urobte si z pravidelných vychádzok zvyk a vybudujte vo vašich deťoch vedomie, že ide o dôležitú súčasť života. / Foto: Bigstock

Prechádzka je tá najjednoduchšia činnosť, ktorú môžete kdekoľvek a kedykoľvek s deťmi uskutočniť. Pre deti má viac výhod, ako ste možno predpokladali.

 

Všetko je len otázkou zvyku a priorít. Aj prechádzka. Niekedy sa podceňuje a mnohí ju považujú za menej dôležitú ako iné aktivity.  Ale ak sa podarí urobiť  z rodinných prechádzok tradíciu, bude to dobré nielen pre deti, ale aj pre celú rodinu. Pozrime sa na niektoré výhody, ktoré so sebou prechádzky prinášajú.

 

1 | Pobyt na čerstvom vzduchu dobre vplýva na zdravie

Prechádzky v meste, v parkoch či v prírode by sme mali s deťmi uskutočňovať čo najčastejšie, a to v akomkoľvek ročnom období. V dôsledku ochladenia na jeseň a v zime sa však rodičia často snažia udržať deti doma, pretože vonku sa nedajú uskutočňovať všetky aktivity tak ako v lete. Niekedy majú pocit, že deťom chlad vadí alebo sa obávajú o ich zdravie. Prechádzky podľa odborníkov je potrebné uskutočňovať nielen vtedy, keď je teplo a neprší. Svoje čaro majú aj v jeseni či v zime. Pozitívne vplývajú na imunitný systém i na psychiku dieťaťa. Občas môžete prechádzku prerušiť a môžete sa s deťmi zahrať aj nejakú hru. Niektorí rodičia spájajú prechádzky i s behom. Môžete vyskúšať aj to. Ak deti nechodia takmer vôbec vonku, môže sa u nich vyvinúť porucha NDD. Ide o poškodenie spôsobené nedostatkom prírody. Aj v dôsledku minimálneho kontaktu s prírodou u detí čoraz častejšie dochádza k poruchám pozornosti, k zníženej koncentrácii, k nižšiemu sebavedomiu, k zhoršenej disciplíne, k agresivite či k prehnanej úzkosti prameniacej z nízkej odolnosti. Niekedy sú tieto problémy sprevádzané aj nadváhou či svalovou slabosťou. A práve preto je tak veľmi potrebné, aby deti boli čo najčastejšie vo vonkajšom prostredí a najlepšie si na to navyknú tým, že odmalička chodia s rodičmi na prechádzky.

 

2 | Zlepšuje komunikáciu

Práve pri prechádzke majú rodičia dostatok času na to, aby sa svojimi deťmi mohli dostatočne porozprávať. Veľa sa pýtajte a nechajte deti rozprávať o ich túžbach, predstavách, myšlienkach. Dovoľte im, nech rozprávajú o svojich obavách, strachoch i o tom, čo majú najradšie, čo im robí radosť a tiež o tom, čo rady robia. Pobyt na vzduchu pri prechádzke deti uvoľňuje, zbavuje stresu a vy sami budete prekvapení, že vám toho povedia oveľa viac ako v izbe.

 

3 | Zlepšuje pozorovacie schopnosti

Pri prechádzke môžete kráčať svojím prirodzeným tempom aj spoločne pozorovať okolie. Veďte deti k tomu, aby boli zvedavé a aby zapájali do pozorovania všetky zmysly. Dovoľte im fotiť to, čo ich zaujme alebo sa na chvíľku zastavte, sadnite si na lavičku a dovoľte im kresliť. Občas si vychádzky naplánujte. Keď deti budú vedieť, na čo sa majú tešiť, ich radosť sa zdvojnásobí. Keď už budete na mieste, nezabudnite kráčať pomaly a veľa sa rozprávajte o tom, čo práve vidíte. Všetko deťom podrobne vysvetlite. Veď ste predsa neprišli na preteky, ale objavovať svet, komunikovať a hlavne byť spolu. Nezabudnite na ďalekohľad a mapy. Aj tieto maličkosti deťom putovanie spríjemnia.

 

4 | Pomáha žiť v prítomnosti

Užívajte si naozaj to, čo sa deje teraz a tu. Snažte sa vyhodiť z hlavy myšlienky, ktoré vám v nej prúdia. Zabudnite aspoň na chvíľu na minulosť, zažente strach z budúcnosti a žite práve v tomto okamžiku a vychutnávajte si prítomnosť svojich detí. Ak ich budete vnímať naplno s otvoreným srdcom, pomôžu vám výborne sa zrelaxovať. A ony si budú tieto jedinčné chvíle s vami pamätať celý život.

 

5 | Zbieranie vecí

Počas prechádzky môžu deti nájsť veľa rôznych vecí. Dovoľte im, aby si tieto veci odložili do tašky alebo do škatule a zobrali domov. Možno ich použijú na výrobu nejakej ručnej práce. Deti najradšej zbierajú kamienky, listy alebo šišky. Práve zbieranie rôznych vecí môže deti motivovať k tomu, aby išli rady i na ďalšie prechádzky.

 

6 | Má fyzické a duševné prínosy pre človeka

Je dokázané, že chôdza prispieva k znižovaniu hmotnosti, zvyšuje kapacitu pľúc, zlepšuje činnosť srdca, zvyšuje vstrebávanie vitamínu D. Pobyt vonku, ideálne v prírode, zvyšuje aj celkový pocit šťastia. Prostredie vonku bez rušivých vplyvov mobilov a počítačov zlepšuje náladu, znižuje stres a znižuje pocity depresie. Chôdza znižuje aj chuť na sladké a prejedanie sa počas stresových situácií.

 

7 | Je to dobrý zvyk na celý život

Urobte si z pravidelných vychádzok zvyk a vybudujte vo vašich deťoch vedomie, že ide o dôležitú súčasť života. Veľmi sa im to zíde počas celého života. Prechádzať vonku sa dá v ktoromkoľvek veku a takmer kedykoľvek.

Čítajte viac o téme: Príroda
Zdieľať na facebooku