5 znakov, ktoré signalizujú, že ste emocionálne vyčerpaní

Emocionálne vyčerpanie nie je také zrejmé ako fyzické. Keď je vaše telo vyčerpané, dáva vám celkom jasné signály. Keď je vaša myseľ unavená, môžete to ignorovať a stále veriť, že je všetko v poriadku.
Emocionálne vyčerpanie nie je také zrejmé ako fyzické. Keď je vaše telo vyčerpané, dáva vám celkom jasné signály. Keď je vaša myseľ unavená, môžete to ignorovať a stále veriť, že je všetko v poriadku. / Foto: Bigstock

Pociťujete nedostatok energie, nič vás nebaví a máte problémy so spánkom? Stratili ste motiváciu, elán a nadšenie do ďalších dní? Ubíja vás nahromadený stres? V tom prípade ste zrejme emocionálne vyčerpaní. Príznaky emočného vyčerpania môžu byť emocionálne aj fyzické.

 

Emocionálne vyčerpanie nie je také zrejmé ako fyzické. Keď je vaše telo vyčerpané, dáva vám celkom jasné signály. Keď je vaša myseľ unavená, môžete to ignorovať a stále veriť, že je všetko v poriadku. Existuje však niekoľko jemných náznakov, že emocionálne vyčerpanie spôsobilo zmätok vo vašom živote. Aj keď si tieto signály možno spájate s niečím iným, poukazujú na vážnejšie príčiny, ktoré by ste mali začať riešiť. Pozrime sa na niekoľko signálov, ktoré naznačujú, že by ste si mali dať pauzu.

 

1. Dokáže vás nehnevať aj maličkosť

Chceli ste si obliecť nohavice, ale práve ste si uvedomili, že sú v koši na bielizeň. Siahli ste po šálku s kávou a omylom ste vysypali vrecúško múky alebo kakao. Takáto situácia môže zvyčajne spôsobiť v najlepšom prípade mierne podráždenie, ktoré trvá niekoľko sekúnd alebo minút. Ak však zistíte, že sa prehnane hneváte alebo dokonca plačete kvôli aj malicherným a nepodstatným dôvodom, možno sa takto u vás prejavuje emocionálne vyčerpanie.

 

2. Ste precitlivení

Spravidla, aj keď sa nás určité veci emocionálne dotýkajú, máme silu ich zvládnuť a úspešne sa cez ne dostať. Ak však máte pocit, že vás v poslednej dobe zasiahli veci, ktoré sa vás v minulosti vôbec netýkali, možno dusíte v sebe veľa nezvládnutého napätia. V dôsledku toho ste vyčerpaní a vznikajúce nové emócie sú intenzívnejšie a ťažšie sa s nimi vyrovnávate.

 

3. Chýba vám motivácia

Aj keď by ste sa chceli zapájať do projektov, pravidelne cvičiť a pracovať na svojich cieľoch, máte pocit, že nemáte energiu na nič. A keď chcete vstať z postele, máte pocit, že nemôžete. Vaše telo je zrejme oddýchnuté, no brzdí vás niečo iné. S najväčšou pravdepodobnosťou je to emocionálne vyčerpanie. Keď začne riadiť váš život a prevezme nad vami moc, je dôležité sa s tým vysporiadať pomocou postupných krokov. Nezabudnite sa pýtať sami seba, čo vlastne  potrebujete a na čo musíte dávať pozor, aby ste vždy rešpektovali rytmus svojho tela.

 

4. Svoje city neprejavujete alebo ich prejavujete nekontrolovane

Keď ste emocionálne vyčerpaní, môžete zistiť, že svoje emócie prejavujete iným spôsobom ako obvykle. Možno ste zvýšili hlas a začali ste niekomu vyratúvať závratnou rýchlosťou všetky problémy, s ktorými zápasíte. Možno ste počas porady v kancelárii začali plakať a nedokázali ste ovládať tok pocitov. Alebo naopak, dlho ste sa o svojich pocitoch nerozprávali ani so svojou najlepšou kamarátkou, ktorej ste zvykli rozprávať všetko, čo sa vo vašom živote dialo. Nech je to akokoľvek, je to znamenie, že vaše emócie potrebujú od vás viac pozornosti.

 

5. Všetko vnímate veľmi osobne

Bez ohľadu na to, čo sa stane, máte pocit, že je to všetko o vás. Manažér kritizoval celé oddelenie, ale vy ste cítili, že nespokojný je hlavne s vami. Vaša priateľka má z nejakého dôvodu zlú náladu, no vy máte pocit, že sa na vás hnevá. Keď ste emocionálne vyčerpaní, ste citlivejší na spúšťače a v dôsledku toho sa môžete cítiť vinnými ajvtedy,  keď nie ste. Skúste sa zhlboka nadýchnuť a opakujte si, že nie všetko, čo sa okolo vás deje, je o vás. Najdôležitejšie je nájsť ticho, ktoré potrebujete na zosúladenie s vašimi emóciami. 

Harmónia, vnútorný mier so sebou samým a okolitým svetom je hlavným vnútorným zdrojom energie. A tým musí začínať akákoľvek snaha o zlepšenie života. Pokiaľ sa necítite dobre sami so sebou ani vaše vzťahy nebudú harmonické. Preto, keď sa cítite unavene, smutne a osamele musíte posilniť svoje vnútorné zdroje. A odkiaľ čerpať vnútornú energiu? Jednoduché a dostupné metódy sú prechádzka, otužovanie, spánok, tichá meditácia, teda možnosť byť v tichosti sám so sebou. Jednou z najlepších terapií je pohyb a šport. Po pohybovej aktivite vás zaplavia hormóny šťastia, ste silnejší a odolnejší  nielen fyzicky ale aj mentálne. Aj  regenerácia v podobe sauny a masáže vás dokáže zásobiť energiou na dlhý čas. Možno budete musieť urobiť mierne, možno zásadné zmeny v rebríčku hodnôt. Ideálne bude, keď na prvé priečky posuniete  svoje emocionálne a fyzické zdravie. Vždy je lepšie to urobiť skôr, lebo sa tak môžete vyhnúť vyhoreniu, úzkosti, depresii či iným problémom.

 


Zdroje:
Křivohlavý, J.: Jak neztratit nadšení

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku