Čo sa začne diať s vaším telom, keď sa začnete sprchovať studenou vodou?

Otužovanie studenou sprchou prináša so sebou obrovské množstvo benefitov.
Otužovanie studenou sprchou prináša so sebou obrovské množstvo benefitov. / Foto: Leah Kelley/ Pexels

Mnohí by sme chceli žiť ako Wim Hof, ktorý dokáže mať svoje telo pod absolútnou kontrolou. Cesta k tejto dokonalosti je však veľmi dlhá a vyžaduje si systematický a dlhoročný tréning. Ale ak po otužovaní túžime, nejako začať musíme. Najlepšie z komfortnej zóny vyjdeme tak, že sa začneme sprchovať ráno  studenou vodou. Existuje totiž veľké množstvo veľmi dobrých dôvodov, prečo začať. Neváhajte a skúste to napríklad zajtra ráno.

 

Pozitívny vplyv otužovania studenou vodou na ľudské telo bol preukázaný vo viacerých výskumoch. Otužovať sa môže v zásade každý zdravý človek. U chorých, predovšetkým u tých, ktorí trpia srdcovými problémami, však musí o otužovaní rozhodnúť lekár. Otužovanie vodou je účinnejšie ako obyčajný pobyt na čerstvom vzduchu. Voda totiž odvádza pri styku s telom teplo dvadsaťkrát rýchlejšie ako vzduch. Preto u každého, kto začína, je tiež veľmi dôležitá postupnosť. Pozrime sa teda, čo sa deje v ľudskom organizme, keď sa začneme otužovať studenou sprchou.

 

1. Zlepšuje sa krvný obeh

Vplyvom studenej vody dochádza k prudkému zúženie ciev, najmä v periférnych obvodoch nôh a rúk. Krv je tým nútená kolovať oveľa väčšou rýchlosťou. Týmto spôsobom telo chráni činnosť životne dôležitých orgánov v hrudi či v bruchu a krv posiela prednostne im. V dôsledku týchto zmien sa jednoznačne zlepšuje krvný obeh v celom tele. Steny tepien a žíl sa spevňujú, krvné zásobovanie ako celok sa optimalizuje, zvyšuje sa celkový výkon kardiovaskulárneho systému.

 

2. Posilňuje sa činnosť lymfatického systému

Keď sa sprchujete studenou sprchou, prudko sa sťahujú svalové vlákna celého tela. Sťahy svalstva poháňajú lymfatický systém, ktorý má na starosti odvádzanie odpadových látok z buniek. Studená sprcha teda výrazne povzbudzuje výkon tejto sústavy, posilňuje prúdenie lymfy. To znamená, že pomáha s odvádzaním toxických látok a podporuje celkový bunkový metabolizmus.

 

3. Studená sprcha povzbudzuje činnosť mozgu

Studená voda stimuluje mozgovú kôru a zlepšuje činnosť celého mozgu. Zvyšuje sa aktivita myšlienkových činností, sústredenosť a zlepšujú sa tiež rozhodovacie schopnosti. Ukázalo sa aj, že studená sprcha povzbudzuje produkciu hormónu noradrenalínu, ktorého nedostatok vedie k vzniku depresií.

 

Studená sprcha / Zdroj: Pixabay

 

4. Zvyšuje produkciu mužských pohlavných žliaz

Pod vplyvom studenej sprchy stúpa činnosť celej endokrinnej sústavy, zlepšuje sa napríklad aj kvalita produkcie mužských pohlavných žliaz. Horúca voda naopak pôsobí ako skvelá mužská antikoncepcia V jednej štúdii sa zistilo, že u mužov, ktorí sa prestali kúpať v teplej vode, sa zvýšil počet spermií až o 491%. Muži, ktorí sa každý druhý deň po dobu pol hodiny kúpali v horúcej vode v priebehu 3 týždňov, boli potom takmer neplodní až po dobu 6 mesiacov.

 

4. Reguluje telesnú teplotu

Studená sprcha reguluje telesnú teplotu. Pôsobí na organizmus ako jemný stresor a stimuluje proces telesnej termogenézy. Pomáha pri problémoch s nadmerným potením alebo večne studenými rukami či nohami.

 

5. Prehlbuje dýchanie

Studená sprcha tiež prehlbuje dýchanie. Vďaka studenej vode každá telesná bunka je viac nasýtená životodarným kyslíkom, čo pôsobí proti pocitom únavy a ospalosti. Pracovný výkon sa zvyšuje. Vďaka studenej sprche môžete byť plní energie a duševnej pohody.

 

6. Posilňuje metabolizmus a spaľovanie tukov

Telo vystavené chladu sa snaží zahriať posilnením metabolizmu a spaľovaním tukov. Ak sa pôsobeniu studenej vody vystavujete pravidelne, metabolický proces sa celkovo zrýchli.To znamená, že nielen počas sprchovania a bezprostredne po ňom. Okrem znižovania hmotnosti tiež posilňujete schopnosť regenerácie všetkých telesných tkanív.

 

7. Posilňuje imunitný systém

Reakciou organizmu na posilnený metabolizmus je aktivácia imunitného systému a povzbudenie takzvanej leukopoézy, čiže tvorby bielych krviniek. Stúpa tak odolnosť organizmu voči vírusom a baktériám, prechladnutiu, chrípkam a tiež závažnejším ochoreniam.

 

8. Pomáha znižovať stres

Tiež bolo zistené, že sprchovanie studenou sprchou pomáha znižovať stres. Studená sprcha zvyšuje produkciu glutathionu, ktorý chráni organizmus pred oxidačným stresom.

 

Ako sa začať sprchovať studenou vodou?

Podľa väčšiny odborníkov najlepšie výsledky dosiahnete striedaním horúcej a studenej vody počas sprchovania, a to predovšetkým ráno. Večer by ste už mohli mať problém so zaspávaním. Otužuje sa celé telo s výnimkou hlavy. Jednou z tých šetrnejších metód pre citlivé povahy je úvodné dvadsaťminútové sprchovanie teplou vodou, ktoré vystrieda asi minútová ľadová sprcha. Na záver si ešte doprajte tri až štyri minútky teplej vody. Neskôr sa dá celý proces predĺžiť až na trojminútovú studenú sprchu každé ráno. Môžete tiež pred sprchou 5-7 minút cvičiť.

Mali by ste však začať pomaly a opatrne. Prudký prechod medzi teplotami pri bežnom sprchovaní a studenou sprchou je pre človeka, ktorý to doteraz nevyskúšal, náročné. Začínať teda musíte postupne. Môžete dokonca najprv len telo poutierať špongiou namočenou v studenej vode, a to od končatín až po šiju a tvár. Ak začínate so sprchou, potom nastavte vodu o niečo málo chladnejšiu, než ste doteraz boli zvyknutí. Osprchujte si najskôr nohy, potom postupne brucho zdola nahor, spodnú časť chrbta a boky a nakoniec krk a celý chrbát.  Pri sprchovaní myslite aj na dobu. Nemôže to byť len nejaké jednorazové ošpliechanie sa. Malo by to byť aspoň 15-20 sekúnd. Postupne potom dobu predlžujete. Otužilci, ktorí sú už zvyknutí na studenú sprchu ráno, sa sprchujú zvyčajne tri minúty. Dôležité je riadiť sa vlastnými pocitmi. Samozrejme, s opakovaním rastie čas, ktorý vydržíte pod sprchou. Voda by vás mala „páliť" ľadovými ihličkami, paradoxne však by vám nemalo byť chladno. Dôležité je aj vaše psychické naladenie a prístup. Mali by ste k studenej sprche pristupovať s dobrou náladou, tešiť sa na ňu ako na niečo pre vás dobré a prospešné. Môžete si priamo predstavovať, čo všetko užitočné robíte pre vaše telo. Sprchu by ste si mali užívať a radovať sa z nej. Niekto si pri sprchovaní od radosti aj spieva. Takto telo pripravíte na to, aby sa všetky pozitívne prínosy studenej sprchy prejavili u vás naplno.

Ak sa tejto problematike chcete venovať detailnejšie a hlbšie, odporúčam vám naštudovať si metódy Wima Hofa, ktorý veľmi podrobne rozpracoval a na vlastnom tele vyskúšal postupné vystavovanie tela chladu. Otužovanie obohatil aj o dychové cvičenia a tréning mysle. Wim Hof je aktuálne držiteľom 26 certifikátov v Guinessovej knihe rekordov. Osobne mám vyskúšanú pomôcku od Veroniky Jelínkovej Wim Hofova Metoda - krok za krokem - část 1/2, kde veľmi jednoducho vysvetľuje, ako sa začať otužovať. Vyskúšajte ju aj vy. Možno vám pomôže. Držím palce!

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku