Chcete zistiť, či niekto klame? Všímajte si reč jeho tela

Väčšina ľudí klame pri bežných rozhovoroch hlavne vtedy, keď sa snaží vyzerať sympaticky a kompetentne.
Väčšina ľudí klame pri bežných rozhovoroch hlavne vtedy, keď sa snaží vyzerať sympaticky a kompetentne. / Foto: Pexels

Vedci z kalifornskej univerzity UCLA zistili, že len 7 percent komunikácie sa zakladá na slovách. Celých 38 percent prezrádza tón hlasu a 55 percent reč tela. Z uvedeného vyplýva, že poznať  význam jednotlivých gest má pre človeka veľký význam. Najväčšie klamstvá môžete totiž odhaliť vďaka reči tela.

 

Podľa štúdie, ktorú spracoval psychológ  Róbert S. Feldman, väčšina ľudí klame pri bežných rozhovoroch hlavne vtedy, keď sa snaží vyzerať sympaticky a kompetentne. Zistil, že 60 percent ľudí počas 10-minútového rozhovoru aspoň raz klamalo a povedali v priemere dve až tri klamstvá. Prečo sa to deje? Je to preto, lebo sme posadnutí rečou a slovám prikladáme obrovskú váhu. Väčšinou si nevšímame reč tela a mimiku, hoci práve ony nám  poskytujú podstatné informácie o zámeroch ľudí. My ale tieto aspekty prehliadame, a tak často uveríme tomu, čo nám iní ľudia povedia. Jednotlivé telesné znaky, ktoré prezrádzajú klamstvo, sú veľmi dobre spracované napríklad v knihe Lillian Glassové Klamári a ich reč tela. V tomto článku sa pozrieme na najbežnejšie a najviac viditeľné znaky, ktoré si môžete všimnúť na ľuďoch, keď klamú.

 

Zmena dychu

Jednou z prvých vecí, ktorú u klamára môžete zaregistrovať, je zmena dychu. Ak je človek pokojný a uvoľnený, pri nádychu a výdychu sa mu pohybuje brucho. Keď ale nehovorí pravdu, často sa mu dvíha a klesá iba horná časť hrudníka a ramená. Je ako keby zviazaný povrazom. Môže sa mu tiež nafúknuť tvár a pri výdychu zase spľasnúť, čo dotyčnému pomáha nabrať viac kyslíka a zbaviť sa tak napätia, ktoré vzniklo klamaním.

 

Zmeny na pokožke

Všimnúť si môžete aj zmeny na pokožke. Klamár môže mať pot na čele, na nose, na lícach alebo nad hornou perou. Môže sa začať červenať alebo blednúť. Deje sa tak dôsledkom zvýšeného množstva adrenalínu a zmien v cievach.

 

Prejavy na tele

Klamári často skláňajú hlavu, uhýbajú pohľadom alebo sa hrbia. To, že niekto klame, môžete takmer na sto percent zistiť podľa toho, keď sa pri rozhovore myká alebo sa nakláňa dozadu. Vedomie, že sa na jeho podvod prišlo, potom s klamárom takmer doslova „zamáva". Podozrivé sú tiež náhodné pohyby alebo naopak ako keby „zamrznutie“ v jednej polohe.

 

Nervózne dotyky

Môžete si tiež všimnúť, že klamári sa často škrabú na nose alebo sa ho dotýkajú. Rozšírené vlásočnice pod vplyvom napätia často spôsobí aj rozšírenie slizníc. Tie potom spôsobujú  svrbivý pocit v nose. Pokiaľ má niekto pocit, že ho podozrievate z klamstva, podvedome si tiež môže zakrývať krk. Môže sa napríklad svojho krku dotýkať, škriabať si ho, ale aj ťahať si golier košele alebo sa dotýkať kravaty. Časté je tiež obhrýzanie nechtov alebo zakrývanie úst. Zakrývaním úst klamár dáva okoliu najavo, že nič ďalšie už nepovie. Niekedy môže dôjsť až k prehnaným reakciám. Napríklad klamár môže výrazne prstom ukazovať na niekoho iného. Robí to hlavne vtedy, keď chce úplne maskovať svoje city. Jeho útoky môžu prejsť až do agresie alebo môže vsetko otočiť proti iným.

 

Aj oči vedia klamať

Ľudia, ktorí klamú, často prerušujú očný kontakt, neprirodzene často žmurkajú a pozerajú sa napravo alebo naľavo. Aj toto je jeden z prejavov klamstva. Menej často sa však môžete stretnúť aj s inou reakciou. U klamára môžete zbadať aj uprený pohľad bez žmurkania s doširoka otvorenými očami. To tiež značí, že sa človek, s ktorým práve hovoríte, snaží niečo predstierať. Klamár vám bude uprene hľadieť do očí, aby vás zastrašil alebo zmanipuloval predstieranou úprimnosťou. Keď totiž ľudia hovoria pravdu, väčšinou aspoň pohnú očami alebo sa pozrú aj niekde inde.

 

Všímajte si aj obsah viet a tón hlasu

To, že niekto klame, nám však nemusí prezradiť len reč jeho tela, ale aj konkrétny obsah viet. Zbystriť by ste mali napríklad vtedy, keď niekto hovorí a poskytuje nadbytok informácií, na ktoré sa ho vlastne nikto nepýtal. Klamár totiž často dúfa, že mu uveríte práve kvôli jeho zdanlivej úprimnosti. Klamári, rovnako ako psychopati či sociopati, si tiež často pletú slovesné časy a napríklad o niečom, čo sa stalo v minulosti, hovoria v prítomnom čase. Keď sa cítia zahnaní do úzkych, často zopakujú vašu otázku, aby nemuseli ihneď odpovedať alebo na vás začnú útočiť v snahe odviesť pozornosť od seba. Niekedy zase využívajú taktiku „medového hlasu“. Snažia sa byť neskutočne milí, až je to zarážajúce. Toto môže byť tiež varovanie, že sa vás budú snažiť oklamať.

 

Ďalšie nevšedné reakcie

Ďalšie bežné prejavy klamárov môžu byť napríklad tieto:

  • Často sa zastavujú uprostred vety a mimovoľne prehltnú slinu. Je to preto, lebo trpia úzkosťou a vysychá im v ústach.
  • Počas reči začnú výrazne zívať, aby tak napomáhali mozgu získať viac kyslíka.
  • Môžu sa u nich prejaviť ako keby mechanické pohyby. Napríklad, keď si chcú zobrať  šálku s čajom, pripomínajú skôr robota pohybujúceho sa v sérii krokov.
     

Vplyv klamstva na bežný život

Klamať sa naozaj neoplatí, pretože ak človek žije v klamstve každý deň, ovplyvňuje to jeho vzťahy i vlastné prežívanie. Ako klamstvo pôsobí na človeka?

  • odoberá energiu,
  • ničí vzťahy,
  • spôsobuje úzkosť,
  • vyvoláva pocit izolovanosti,
  • spôsobuje problémy so spánkom,
  • ničí dôveru,
  • podkopáva sebavedomie,
  • spôsobuje pocit, že vás nikto nechápe.

 

Samozrejme, to čo bolo uvedené v článku, nemusí vždy platiť na sto percent. Chceli sme len upozorniť na to, že niekedy je lepšie viac sledovať reč tela a vlastnú intuíciu ako slová a vety, ktoré ľudia hovoria.

 


ZDROJE: Lillian Glassová: Lháři a jejich řeč těla Joe Navarro, Marvin Karlins: Jak prokouknout druhé lidi Andreas Edmüller,Thomas Wilhelm: Velká kniha manipulativních technik

Čítajte viac o téme: Klamanie
Zdieľať na facebooku