Čitateľské aktivity, ktoré môžete robiť s deťmi v knižnici

  Foto: Pexels

V súčasnosti knižnice už nie sú len miestom, kde si deti chodia požičiavať knihy. Ochotné pracovníčky knižnice vymýšľajú pre deti množstvo zaujímavých podujatí počas celého roka.

 

Na inšpiráciu vám ponúkame niekoľko jednoduchých aktivít, ktoré môžete rýchlo a hlavne bez finančných nákladov zorganizovať kedykoľvek, keď budete mať čas a chuť.

 

Votrelec

Dobrý knihovník vie veľmi dobre, na ktoré knihy sa deti najradšej zameriavajú. Ak však vie o dobrej knihe, ktorá dlhú dobu ostáva nepovšimnutá, môže urobiť malý experiment. Málo čítanú, ale dobrú knihu, položí na poličku, ktorú deti navštevujú najčastejšie. Dá ju napríklad do výrazného obalu, na ktorý napíše: „Otvor ma! Pozri sa do mňa. Ak si ma požičiaš, budem šťastná a možno ťa veľmi poteším.“

 

Čitateľská komisia

Je to dobrá aktivita na odporučenie kníh. Deti si medzi sebou vyberú zástupcov, ktorí čítajú trochu viac ako ostatní. Táto komisia má 3 – 5 členov a tí dostávajú ako prví na prečítanie knižné novinky. Keď knihy prečítajú, napíšu krátke hodnotenie a nechajú ho vložené v knihe. Komisia sa môže po mesiaci vymeniť.

 

Vrecúško s tajomstvom

Do papierových vrecúšok môžete napísať krátke riekanky alebo úryvky z rozprávok. K textu priložte obrázok, ktorý charakterizuje knihu, z ktorej je úryvok. Môžete napísať aj meno spisovateľa. Dieťa má nájsť podľa týchto indícií knižku, v ktorej sa nachádza úryvok. Táto aktivita sa hodí pre malé deti.

 

Čítanie pre malé deti aj dôchodcov

Keď chcete deti dokonale motivovať k čítaniu, môžete to urobiť aj tak, že budete s nimi chodiť čítať deťom do materských škôl alebo do domova dôchodcov. Deti sa budú cítiť užitočné, budú rady, že môžu urobiť dobrú skutok, a tak sa budú na čítanie pre iných ľudí veľmi tešiť.

 

Čítanie pod nebom

Ak máte pri knižnici záhradu alebo park, môžete čitateľské aktivity s deťmi presunúť von. Môžete im čítať z knihy vy alebo sa môžu striedať v čítaní deti. Môžete si všetci čítať aj potichu. Alebo si môžete si zorganizovať piknik obohatený o čítanie.

 

Audionahrávky a filmy

Občas môžete deti k čítaniu motivovať aj tak, že im pustíte audionahrávky knihy alebo film. Po každej ukážke sa s deťmi porozprávajte a potom im odporučte knihy na čítanie. Dobre je ich mať vopred pripravené a rozdať im ich na domáce čítanie.

 

Čítajte aj vy

Po ťažkom dni v škole si deti v knižnici dobre oddýchnu aj vtedy, keď im číta knihovník a ony len počúvajú. Malé deti si rady pri takomto počúvaní textu kreslia. Inokedy poproste staršie deti, aby čítali v knižnici mladším. Existujú deti, ktorým to robí veľkú radosť, keď môžu čítať iným. Inokedy môžu deti sedieť v kruhu a striedajú sa pri čítaní. Môžete vyskúšať aj rolové čítanie, to znamená dialógy postáv rozdelíte tak, že za každú postavu číta iné dieťa. Menšie deti sa zase dokážu zabaviť pri čítaní aj tak, že čítajú všetci spolu. Vtedy využívajte radšej kratšie ukážky.

 

Recenzia v SMS

V knižnici by sa mobil nemal používať. Ale raz za rok môžete urobiť výnimku. Povedzte deťom, aby napísali krátku recenziu obľúbenej knihy vo forme SMS a poslali ju kamarátovi alebo niekomu z rodiny.

 

Beseda s autorom

Určite sa vám aspoň párkrát do roka podarí pozvať do knižnice autora detskej knihy. Je dobré, keď sa deti na takúto besedu dobre pripravia. A nemusia to byť len precízne pripravené otázky. Pre autora si môžu pripraviť krátku scénku z knihy, pantomímu alebo pekné rolové čítanie.

 

Zdieľanie knihy

Možno máte v knižnici knihy, ktoré už chcete vyradiť, ale nechcete ich úplne vyhodiť. Spolu s deťmi ich opravte, ak je to potrebné, môžete ich obaliť a polepiť. Môžete potom knihy umiestniť niekde na stanici, vo vlaku, na autobusové zastávky. Možno knihy niekoho potešia. Kniha sa môže dostať na zaujímavé miesta a cestovať s rôznymi ľuďmi.

 

Burza kníh

Povedzte deťom, aby priniesli knihy, ktoré práve čítajú a nech vyberú úryvok, o ktorom sa domnievajú, že by mohol byť pre iných atraktívny. Na toto miesto si dajú záložku. Knihy sa rozložia po miestnosti na stoly. Deti si potom vyberú jednu z kníh a začnú čítať. Po dočítaní na záložku čitateľ napíše svoj komentár k ukážke. Potom ju  vráti ju na miesto, aby si ju mohol požičať niketo ďalší. Výmena môže prebehnúť 2 – 3 krát. Potom si každý vezme naspäť svoju knihu a prečíta si komentáre na záložke.

 

Knižný veľtrh

Jedným zo spôsobov ako propagovať zaujímavé knihy, je aj knižný veľtrh. Ten môžete pripraviť tak, že na chodbách alebo v priestoroch knižnice rozmiestnime lavice. Pri každej lavici bude iná skupina detí, ktorá propaguje svoju knihu. Každá skupina si vymyslí svoj vlastný spôsob. Pri propagácii môžu využiť napríklad čítanie úryvkov z knihy, kreslenie plagátu, formou dramatizácie môžu zahrať reklamu na knihu, pantomímu, môžu zhudobniť známu báseň a zaspievať ju. Možností je veľa.

 

Množstvo ďalších aktivít, metód a súťaží si môžete nájsť v nasledujúcich článkoch:

Ako môže učiteľ motivovať žiakov k čítaniu?

Šťastie v školách: S knihou nie je nuda

Námety pre učiteľov na prácu s rozprávkou

Keď k čítaniu motivuje hra

Terapia rozprávkou: Rozprávky nie sú len obyčajné príbehy. Môžete nimi deťom pomôcť

Ako pracovať s textom

Ako naučiť žiakov hľadať podstatu v texte?

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku