12 tipov, vďaka ktorým naštartujete svoju kreativitu

U každého z nás sa striedajú vysoko kreatívne obdobia s tými, v ktorých akýkoľvek nový nápad čakáme márne.
U každého z nás sa striedajú vysoko kreatívne obdobia s tými, v ktorých akýkoľvek nový nápad čakáme márne. / Foto: Pexels

Pojem kreativita je odvodený od latinského slova creatio, čo v preklade znamená tvorba. Kreativitou sa rozumie schopnosť človeka vytvárať akékoľvek nové a pôvodné myšlienky. Je to schopnosť, ktorá sa dá rozvíjať. Je to proces vnášania vlastných myšlienok a pocitov do nových a originálnych nápadov. Kreativita spočíva v  tom, že do nového diela, nápadu, vynálezu, vložíte kus zo seba, teda  vaše pocity, myšlienky či nápady.

U každého z nás sa striedajú vysoko kreatívne obdobia s tými, v ktorých akýkoľvek nový nápad čakáme márne. Ak sa práve nachádzate skôr v druhej fáze, vyskúšajte týchto 12 rád a možno sa naštartujete k novým nápadom.

 

1. Noste pri sebe zápisník

Možno sa vám už stalo, že ste dostali skvelý nápad, no nezapísali ste si  ho a neskôr, keď ste sa k nemu chceli vrátiť, nemohli ste si presne  naň spomenúť alebo ste ho už videli v „iných farbách“. Väčšinou je to tak, že ak vám napadne jeden nápad, odrazu sa objavia i ďalšie. Podstatné je, hneď si ich zapísať. Nápady si môžete zapisovať aj do mobilu.

 

2. Využívajte brainstorming

Anglický termín brainstorming sa väčšinou voľne prekladá ako búrka v mozgu. Metóda je založená na produkcii čo najväčšieho počtu asociácií spojených s predloženou témou, na prvý pohľad aj zdanlivo nesúvisiacich. Bez kritiky a hodnotenia je nutné umožniť pomocou intuitívneho myslenia voľnú produkciu nových nápadov, myšlienok.

Táto metóda vznikla už pred 2. svetovou vojnou a je spätá s reklamným priemyslom. Tvorcovia reklám brainstorming často využívali vo svojej práci už v tomto období.  Postupne sa brainstorming začal presadzovať aj v iných odvetviach podnikania. Nič vám nebráni v tom, aby ste brainstorming nemohli používať v bežných situáciách kedykoľvek v živote.

Vyčleňte si niekoľko minút, napr. 10-15 a venujte sa len intenzívnemu hľadaniu nových nápadov a asociácií. Zapíšte si úplne všetko, čo vám k danej téme napadne. Brainstorming dostane vašu myseľ do tvorivého režimu.

 

3. Každý večer si napíšte 10 nových nápadov

Vždy pred spaním si napíšte 10 vecí, na ktorých môžete začať pracovať hneď zajtra. Do nového rána sa tak zobudíte s pocitom, že pre svoj pracovný deň už máte vytvorený základ. Prvých 5-6 nápadov nájdete veľmi ľahko, no ak zvýšite svoju sústredenosť, napadnú vám i ďalšie veci.

 

4. Svoje nápady si nakreslite alebo si vytvorte myšlienkové mapy

Pokúste sa vyjadriť svoje nové nápady a myšlienky v kresbách a uvidíte, že s vašou mysľou to spraví zázraky. Vôbec pritom nemusíte byť veľkí umelci, ide len o zábavu. Kreslenie je totiž veľmi silným spúšťačom kreatívneho myslenia. Namiesto kreslenia môžete využiť aj myšlienkové mapy. Náš mozog nepracuje lineárne. Ak si predstavíte ako vyzerajú neuróny, tak podobným spôsobom, hoci oveľa zložitejším, prijíma náš mozog informácie. Informáciu, ktorú mozog získa z rôznych podnetov, spája do kombinácií a asociácií. Často sa nám situácie spájajú s vôňou alebo hudbou, či dokonca s farbami. Ide o asociácie, ktoré mozog vytvára a my si to ani neuvedomujeme. Podstatou myšlienkových máp je, že okolo centrálnej myšlienky koncentrujete všetko ostatné, spôsobom napájania nepravidelnými líniami, až dosiahnete tvar takmer neurónu. Ideálne je všetko doplniť obrázkami, ktoré celok dotvoria k ľahšiemu zapamätaniu. Tému alebo problém, o ktorom  chcete premýšľať, napíšte uprostred papiera. Potom  do bublín, ktoré k pojmu pripájame čiarou, napíšte nové nápady a dôležité myšlienky. Od každej novej bubliny môžete nadväzovať čiarami ďalšie bubliny, do ktorých si môžete napísať nápady. Takto môže vzniknúť veľké množstvo nových nápadov.

 

5. Vyhľadávajte  nové zážitky

Žite svoj život naplno a vyhľadávajte nové zážitky. Objavovanie nových vecí rozšíri vaše obzory a inšpiruje vás k novým nápadom. Vždy si preto vyhraďte čas aj pre seba, táto časová investícia sa vám mnohokrát vráti.

 

6. Počas dňa  na pár minút vypnite mobil počítač aj tablet

Samozrejme, internet ponúka veľa výhod: nákup, predaj, komunikáciu, zábavu, kultúru, informácie, pracovné príležitosti, komunikáciu so vzdialenými rodinnými príslušníkmi.  Tieto pozitíva internetu nikto nikdy nevezme. Pokým sa internet využíva na prácu, všetko je v poriadku. Veľa ľudí sa však pripája k internetu len preto, lebo sú unudení, leniví, závislí na hrách alebo na komunikácii na sociálnej sieti často s neznámymi ľuďmi. Keď na pár minút vypnete všetky spomínané zariadenia, vaša kreativita sa zvýši. Budete mať výhodu oproti tým, ktorí sa už odpojiť nevedia. Budete mať veľa nových nápadov.

 

7. Vyhľadávajte kreatívnych ľudí

Vyhľadávajte  prítomnosť tvorivých ľudí, ktorí vás môžu inšpirovať a dať vám spätnú väzbu. Vymieňajte si navzájom nápady, postrehy a inšpirácie. Pokiaľ niekto z vás rieši nejaký problém, s ktorým si nevie dať rady, skúste kolektívny brainstorming. Čím viac ľudí, tým viac nápadov.

 

8. Dobré nápady zrealizujte

Neodkladaj si všetko na neskôr. Pokiaľ nejaký nápad nedokážete dostať z hlavy, určite stojí za uskutočnenie. Ak ho dotiahnete do konca, pocit zadosťučinenia a istej eufórie zo zrealizovaného nápadu vám privedie nejaký ďalší. Z tohto procesu si následne môžete vytvoriť zvyk.

 

9. Nepodceňujte sa

Nikdy si o sebe nemyslite, že vám chýba kreativita. Kreativita je istý druh nálady, nie typ mozgu. Pokiaľ k vám nápady neprichádzajú v takej miere alebo v takej kvalite, v akej by ste chceli, dajte si pauzu. Nové nápady a inšpirácie určite prídu. Možno práve vtedy, keď to budete očakávať najmenej.

 

10. Buďte veselí

Pozrite si napríklad vtipné video. Nálada je významným determinantom kreativity. Zatiaľ čo úzkosť môže človeka zmraziť, dobré zdravie, šťastie  a radosť môžu podporiť nové myšlienky.

 

11. Kreativitu podporujú aj určité potraviny a vitamíny

Niektoré potraviny poskytujú živiny, ktoré podporujú kreatívne myslenie. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v potravinách bohatých na vitamín C a vitamín E, ako sú brokolica, špenát a slnečnicové semená, podporujú kreativitu.

 

12. Meditujte

Už je všeobecne známe, že meditácia pomáha  zvýšovať kreativitu, intuíciu, odstraňuje úzkosť a náladovosť. Zabezpečuje  emočnú stabilitu, buduje silu vôle a sebavedomia, zlepšuje pamäť,  koncentráciu i schopnosť učiť sa novým veciam, zlepšuje schopnosť rozumieť sebe aj iným a podporuje i pocit sebarealizácie a sebaakceptácie.

Čítajte viac o téme: Kreativita
Zdieľať na facebooku