Vieme ešte žiť aj život offline?

Vieme ešte žiť aj život offline? Vyzerá, že nám to robí stále väčšie problémy.
Vieme ešte žiť aj život offline? Vyzerá, že nám to robí stále väčšie problémy. / Foto: Shutterstock

Harald Welzer, nemecký sociálny psychológ  a sociológ vo svojej  knihe Die smarten Diktatur poukazuje na to, že neustále pripojenie na internet môže mať pre ľudí aj negatívne účinky.

Harald Welzer upozorňuje, že strata súkromia v dôsledku nadmerného využívania technológií, prináša do života ľudí určitú zraniteľnosť. Určite nikto netúži po tom, aby tí druhí vedeli o ňom viac ako on sám o sebe. Vo svojich štúdiách sa venuje dopadu, aký má intenzívny online život na naše prežívanie reality. Hoci smartfóny nevyužívame viac ako desať rokov, podľa Welzera má i tak krátka doba enormný dopad na fungovanie spoločnosti.  Veď si len všímajte naše deti. Každú voľnú chvíľu využijú na to, aby zobrali mobil alebo tablet  do ruky. Ale ani my dospelí nie sme iní. Čo robí väčšina ľudí vo vlaku, v električke, v čakárni u lekára, v nákupných strediskách alebo vo vlaku? „Počujete“ to ticho, ktoré sa odráža z pohľadov upretých do obrazoviek?

Samozrejme, internet ponúka veľa výhod: nákup, predaj, komunikáciu, zábavu, kultúru, informácie, pracovné príležitosti, komunikáciu so vzdialenými rodinnými príslušníkmi.  Tieto pozitíva internetu nikto nikdy nevezme. Pokým sa internet využíva na prácu, všetko je v poriadku. Veľa ľudí sa však pripája k internetu len preto, lebo sú unudení, leniví, závislí na hrách alebo na komunikácii na sociálnej sieti často s neznámymi ľuďmi. A týchto neznámych ľudí uprednostňujú pred návštevou starých rodičov, pobytom na vzduchu alebo stretnutiami so skutočnými priateľmi. Niektorí ľudia pociťujú neustálu chuť zdieľať veľké či malé udalosti zo svojich životov. Ako keby zdieľanie pocitov riešilo problémy alebo zväčšovalo šťastie. Keby si tí, ktorí takto robia, uvedomili, čo všetko by stihli za ten čas, pokým len sedia pripojení a sledujú počet lajkov pri svojom príspevku, boli by asi veľmi prekvapení. Mohli by skončiť vysokú školu, absolvovať zaujímavý kurz, cvičiť, písať knihu, namaľovať obraz, vyšiť obrus, pomáhať starším ľuďom, navštevovať príbuzných...

Nedávno sa mi staršia pani posťažovala: „Moji vnuci chodia ku mne čoraz menej a keď aj prídu, nevedia sa so mnou porozprávať. Ich pozornosť odo mňa sústavne odpútavajú  buď   mobil, alebo tablet. Stále odbiehajú telefonovať, neustále píšu smsky alebo hľadia na obrazovku. Niekedy na moje otázky  len podráždene odvrknú.“

Aj takáto je realita dnešných dní. Nielen na návštevách sme svedkami toho, že hostia držia v ruke mobil alebo si nevyberajú slúchadlá z uší. Virtuálna komunikácia nás pohltila viac, ako si myslíme. Už si nevieme predstaviť život bez najmodernejších výdobytkov vedy a techniky, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. A tak sa radšej  dotýkame  tlačidiel najmodernejších prístrojov, prostredníctvom ktorých odovzdávame rodine a známym  informácie o svojom živote. Takto ukrytí v zbytočnom tichu si vytvárame ilúziu krásnych vzťahov a myslíme si, že sme naozaj šťastní.  Je mi jasné, že ak chceme normálne fungovať vo vyspelej spoločnosti, nemôžeme sa spomínaných výrobkov vzdať úplne. Ale naozaj ľuďom stačí iba tento spôsob komunikácie? Čo keby  sme si začali viac vážiť krásu a neopakovateľnosť reálnych stretnutí?  Veď pohľad do očí, úsmev a jas v očiach sa dokáže zapísať do našej duše na dlhú dobu a často  povzbudí práve vtedy, keď to možno najmenej čakáme. Brian Tracy, svetoznáma legenda v oblasti motivácie, sebavedomia a celkového osobného rozvoja, povedal: „Komunikácia je schopnosť, ktorá sa dá naučiť. Je to ako jazda na bicykli alebo písanie. Ak na nej zapracujete, môžete rázne zmeniť každý aspekt  života.“


Ako sa odpojiť?

Zo začiatku to bude naozaj ťažké, ale dá sa to.

 

1. Zmeňte svoje činnosti

Jedného dňa si povedzte: „A dosť!“ Vyberte sa do kníhkupectva bez mobilu a kúpte si napríklad knihu poézie. Alebo choďte  na hodinu do knižnice a čítajte si úryvky z kníh. A potom sa zastavte po kamarátku a prechádzajte sa po meste. A keď prídete domov, započúvajte sa do hudby. Sadnite si, relaxujte a snívajte.

 

2. Navštevujte priateľov a príbuzných

Potrebujete sa súrne porozprávať? Nezdieľajte hneď svoje názory na Facebooku. Viete, koľko ľudí je osamotených? Kedy ste naposledy navštívili vzdialených i menej vzdialených príbuzných z rodiny? Hlavne starší ľudia si na vás určite nájdu čas a budú šťastní, keď im porozprávate o svojom živote. A  pocit radosti z toho, že ste niekoho potešili, vám nikto nevezme.

 

3. Zbavte sa zbytočných informácií

Nájdite si čas a zamyslite sa nad tým, ktoré stránky na internete vás zdržujú a neprinášajú vám do života nič nové. Môžete si ich názvy aj napísať a povedať si, že už ich nebudete navštevovať. Keď sa ich zbavíte, ušetríte veľa času na to, aby ste mohli byť s priateľmi, s rodinou alebo sa budete venovať niečomu užitočnému.

 

4. Zbavte sa zbytočných aplikácií

Počet aplikácií, ktoré sú dnes vo virtuálnom svete dostupné sa neráta na stovky, tisíce ani desaťtisíce. Ich množstvo presahuje 2 000 000 a tlačí sa do inteligentných telefónov z každej strany. I tu, podobne ako v prípade internetu, platí, že mnoho z nich uľahčuje život alebo používateľov obohacuje o nové vedomosti. Do kategórie užitočných aplikácií však ani zďaleka nepatria všetky. Zbavte sa tých, ktoré nepotrebujete.

 

5. Namiesto statusov si zaveďte denník

Zvykli ste si na písanie statusov? Dá sa to aj inak. Odpútajte sa od tejto  potreby a strážte si súkromie. Začnite si napríklad písať denník. Píšte doň o pocitoch šťastia i hnevu. Je to celkom zábavné, ukladať svoje pocity na papier. A je dokázané, že to naozaj pomáha. Denník si poriadne odložte, aby ste mali skutočný pocit súkromia. Dnes nie je problém kúpiť denník aj so zámkou a kľúčikom. Ak sa chcete posunúť ešte ďalej, môžete si začať do denníka písať aj zoznamy vďačnosti.

 


ZDROJ: ndr.dezeit.de
Čítajte viac o téme: Technológie
Zdieľať na facebooku