Čo ovplyvňuje našu sústredenosť?

  Foto: Shutterstock

Rozbehnutá myseľ na všetky strany, keď myšlienky lietajú z problému na problém, z úlohy na úlohu a nevyriešené starosti  sú únavné a neproduktívne. Omnoho efektívnejšie je jasné sústredenie sa a koncentrácia na danú problematiku. Človek sa vie sústrediť niekedy viac, inokedy menej. Čo sústrednosť ovplyvňuje? Prečo nie je stále rovnaká? Je to tým, že sústrednosť ovplyvňuje niekoľko dôležitých faktorov.

 

1. Nejasný cieľ, nedostatočný záujem

Ak robíme niečo, čo nechceme robiť a túžime robiť niečo iné, táto skutočnosť v nás vyvoláva vnútorný konflikt. Dôsledok tohto stavu môže vyústiť  až do takej situácie, že človek je zrazu úplne bez motivácie a prestane ho zaujímať aj jedna, aj druhá vec. Čím človek presnejšie vie, čo chce dosiahnuť, tým je jeho sústrednosť lepšia.

 

2. Nedostatočná zmena

Často sa na začiatku pre niečo veľmi nadchneme, ale keď začne byť činnosť jednotvárna, mozog sa začne zaoberať niečím iným. A tak pri dlhotrvajúcom projekte je dobré vytvárať si určité zmeny, nové záchytné body, ktoré by upútali pozornosť. Dobre je robiť po určitom čase prestávky. Tie by však nemali byť príliš dlhé, aby sme nemali problém vrátiť sa k pôvodnej činnosti.

 

3. Emócie

Emócie nás sprevádzajú celým životom. Práve kvôli emóciám myšlienky preskakujú sem a tam aj pri práci, ktorú práve vykonávame.

 

4. Stres, časový tlak

Len vtedy, keď je človek v pohode, myšlienky môžu voľne plynúť. Stres spomaľuje prácu a situáciu zhoršuje.

 

5. Preťaženie

Ak má človek vykonávať viac vecí naraz, je rozptýlený a myšlienky mu preskakukú z jedného problému na iný. Vhodné je dostať sa do takého stavu, aby sme sa sústredili len na podstatnú vec, ktorú práve v určitej chvíli robíme. Existuje niekoľko spôsobov, pomocou ktorých sa naša sústredenosť dá zlepšiť. Medzi tie najzákladnejšie patria nasledujúce:

  • vytvorenie pokojnej atmosféry,
  • plánovanie,
  • efektívne nastavenie prestávok v práci,
  • zdravá strava,
  • vytvorenie podmienok bez zbytočného vyrušovania kolegami,
  • vypnutie mobilov a sociálnych sietí.

 

Ak máme urobiť počas dňa viac vecí, naplánujme si ich tak, aby sa buď striedali v určitých intervaloch, alebo po dokončení jednej práce, urobíme inú. Niektorí ľudia radšej  činnosti striedajú, lebo sa im pri inej práci obnovuje energia potrebná na zvládnutie predchádzajúcej práce. Ak však ide o maličkosti, nie je dobré práce striedať, pretože trvá dlhšiu dobu, kým sa ponoríme do určitej činnosti. Každý musí sám na sebe vyskúšať, aký rytmus mu najviac vyhovuje.

 

6. Málo spánku

Každý človek má individuálnu potrebu spania. Ak má človek nedostatok spánku, mozgu chýba dostatok času na spracovanie a roztriedenie informácií, ktoré získal v priebehu dňa. Zostávajú tak na povrchu a spoločne s novými poznatkami vytvárajú neprehľadnú zmes. Na základe tohto sa potom človek nemôže sústrediť.

 

7. Držanie tela

Ak sa človek  na niečo veľmi sústredí, môže sa stať, že ho začne bolieť chrbát, hlava alebo mu tŕpnu ruky alebo nohy, cíti napätie alebo kŕče. Aj kvôli týmto pocitom sa potom stráca energia na prácu a sústredenosť. Preto je potrebné si dávať pozor na držanie tela. V pravidelných intervaloch by si mal človek dopriať uvoľnenie. Ak sa práca vykonáva na počítači, je dobré postaviť sa a poprechádzať sa. Tiež je potrebné piť tekutiny, najlepšie vodu. I oblečenie musí byť vyhovujúce a pohodlné. Ak vám oblečenie vadí, časť mozgu vníma práve túto skutočnosť, a to tiež spôsobuje nesústredenosť.

 

Civičenia na lepšie sústredenie

Pri vykonávaní tých istých rutinných úkonov sa náš mozog takmer vôbec nenamáha. Ak vystavíme mozog novým situáciám alebo úlohám, začnú sa vytvárať nové neurónové obvody a mozog začne pracovať lepšie.

 

Píšte inou rukou

Ak ste pravák, skúste občas používať ľavú ruku a naopak. Prinútite svoj mozog naučiť sa niečo nové a tým zlepšíte jeho funkciu.

 

Umývajte si zuby naopak

Nechce sa vám učiť písať inou rukou? Pokojne môžete toto cvičenie skúsiť aj pri umývaní zubov.

 

Počúvajte záznamy prednášok, ktoré sú na internete

Na internete existuje množstvo zvukových nahrávok prednášok z rôznych odvetví.  Sústreďte sa, započúvajte sa a snažte sa zapamätať si čo najviac.  Potom všetko, čo ste si zapamätali, si zapíšte. Ak to budete robiť pravidelne, zistíte, že vaše poznámky sú stále dlhšie a dlhšie.

 

Pozerajte televízor potichu

Hlasitosť televízora znížte tak, aby hral celkom potichu. Budete sa tak musieť oveľa viac sústrediť, aby ste počuli. V prípade, že už počujete dobre, znížte opäť hlasitosť.

 

Vyhadzujte si loptičku

Začnite najskôr len jednou. Vyhadzujte ju do vzduchu a vzápätí chytajte. Postupne pridávajte ďalšie a ďalšie loptičky. Žonglujte.Vykonávanie týchto koordinačno-pohybových aktivít založených na zmyslovom vnímaní má veľmi pozitívny vplyv na fungovanie nášho mozgu.

 


Zdroj: Gerhard Schmidt: Efektívní myšlení
Čítajte viac o téme: Pozornosť a sústredenie
Zdieľať na facebooku