8 tipov, ako si môžete zlepšiť sústredenosť

8 tipov, ako si môžete zlepšiť sústredenosť
8 tipov, ako si môžete zlepšiť sústredenosť / Foto: RawPixel

Jeden vyčerpaný podnikateľ zašiel k učiteľovi duchovného života a požiadal ho o radu. Učiteľ mu povedal: „Keď sa ryba dostane na suchú zem, začína pomaly umierať. Aj ty začínaš umierať, keď sa necháš strhnúť svetskými vecami. Rybu možno zachrániť tým, že ju hodíme do vody. Teba možno zachrániť tým, že ťa hodíme do samoty." Podnikateľ sa naľakal. „To musím zanechať všetky svoje obchody a odísť do kláštora?" „Nie!“ povedal mu učiteľ, „zostaň pri svojom podnikaní, ale uchýľ sa občas do samoty svojho srdca." (Bruno Ferrero)

 

V dnešnom svete sa veľmi ťažko sústreďuje. Je to spôsobené hlavne tým, že technické prostriedky, ktoré nás všade obklopujú, nám neustále vytvárajú podmienky na našu nesústredenosť. Každú chvíľu príde SMS, niekto volá, vyrušujú nás prichádzajúce e-maily alebo internet v mobile nás láska prezerať si rôzne webové stránky. Nedostatok koncentrácie nám však môže úplne zničiť našu schopnosť pracovať alebo učiť sa efektívne. Ak sa človek nedokáže sústrediť, robí hlúpe chyby, ktoré by za normálnych okolností neurobil, prácu robí pomalšie, pretože si prerušuje tok myšlienok, musí opakovať viackrát niektoré činnosti, ku ktorým sa musí spätne vracať, robí množstvo zbytočných chýb, ktoré vzniknú často z náhlenia sa, pretože kvôli rozptyľovaniu máme nedostatok času na dokončenie úlohy. Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia, ktorí sa vedia sústrediť, dosahujú lepšie výsledky v učení, v práci a v živote celkovo. Niektorí ľudia si myslia, že majú len šťastie, že sa narodili na šťastnej planéte. Pravdou však je, že sa dokážu dobre sústrediť, a to vlastne dokáže každý človek.

Určite ste v živote zažili situáciu, keď ste boli úplne ponorení do toho, čo robíte. Hrali ste sa napríklad nejakú počítačovú hru, pozerali ste nejaký dobrý film alebo ste sa začítali tak silno do nejakej knihy, že všetky okolité zvuky išli bokom. Jednoducho, nič vás nedokázalo vyrušiť. Presne tento istý druh sústredenia môžete využiť aj vo vašej práci alebo pri štúdiu. Ako si posilniť svoju  sústredenosť?

 

1. Ráno si vytvorte pokojnú atmosféru

Dnes majú ľudia zvyk, že len čo ráno vstanú, sú hneď „online“ a všetkým k dispozícii. Myslia si, že je to správne byť od rána pohltení technológiami. Ale váš mozog si skutočne zaslúži byť len sám so sebou, a to aj počas dňa, nielen, keď spíte. Má potrebu sa prebudiť, naštartovať vlastné myšlienky bez násilných podnetov zvonku, bez neustáleho vyrušovania. Ráno sa preto pokojne najedzte, v tichosti si premyslite základné úlohy dňa a až po tichom úvode dňa začnite naplno pracovať alebo si pustite hudbu, internet, televíziu alebo robte čokoľvek iné, čo máte vo zvyku.

 

2. Nájdite zmysel vo vašej práci

Niektoré činnosti sú naozaj veľmi nudné a nezáživné, ale vždy sa pokúste nájsť dôvod, prečo je dobré ich dokončiť. Nebaví vás nudné štúdium? Uvedomte si, že študujete preto, aby ste dosiahli určitý stupeň vzdelania, ktoré je potrebné pre vykonávanie vysnívanej práce. Aj keď nie sú pre vás niektoré predmety práve tie vysnívané, viete, že ak ich zvládnete, budete o krok bližšie k vašej vysnívanej práci. A možno dokončujete nejaký projekt a ak ho úspešne ukončíte, získate peniaze na nejakú zaujímavú činnosť. Samozrejme, jeho tvorba môže byť aj otravná, ale robíte to pre dobrý dôvod. Pokiaľ budete mať v mysli nejaký cieľ, nebude pre vás problém byť motivovaní. A keď budete motivovaní, sústredenie bude pre vás oveľa jednoduchšie.

 

3. Plánujte

Predtým ako začnete, si všetko podrobne naplánujte. Nie je dobré bez rozmyslenia sa púšťať do úloh a ešte viacerých naraz. Vždy je lepšie poriadne si premyslieť, kde je najlepšie začať a ako pokračovať. Zistite si, čo budete robiť ako prvé. Či  máte všetko k dispozícii a podobne. Ak budete mať plán, nebude pre vás žiadny problém napredovať.  Možno vám problémy robí aj to, že pracujete veľmi rýchlo a preskakujete z jednej úlohy na druhú. Spomalením sa stanete oveľa viac efektívnejší, dokážete sa viac sústrediť a uvidíte, že na konci dňa po vás zostane oveľa viac práce.

 

4. Doprajte si pravidelné prestávky

Niekto si možno myslí, že je potrebné začať pracovať a robiť dovtedy, kým človek vládze. Oveľa efektívnejšie je, ak budete pracovať v menších časových intervaloch a doprajete si pravidelné prestávky. Ak sa chcete na niečo naozaj plne sústrediť, ťažko to môže byť viac ako 45 minút naraz. Preto po tejto dobe si doprajte prestávku.

 

5. Kolegom, rodine alebo spolužiakom dajte najavo, nech vás nevyrušujú

Zavrite si napríklad dvere na kancelárií. Ak nerobíte v kancelárii, kdekoľvek robíte alebo sa učíte, nájdite si spôsob, aby vaši  kolegovia alebo spolužiaci vedeli, že teraz sa sústredíte na prácu a na nič iné. Dá sa to zabezpečiť aj doma. Keď  si čítate, učíte sa alebo niečo píšete,  povedzte ostatným členom rodiny, že si neprajete, aby vás nasledujúcu hodinu vyrušovali.

 

6. Vypnite internet a mobil

Je lákavé byť nonstop na internete. Veď si len skontrolujete e-maily, prípadne nazriete na svoj profil, či niekto dôležitý nepísal. Ale ono vás to pohltí, opäť a znova. A odvedie od inej práce, od schopnosti sa sústrediť. Ale ak chcete niečo urobiť poriadne, musíte sa vedieť sústrediť. A to so všetkými lákadlami, ktoré internet ponúka, skrátka nejde. Stanovte si limity, zakážte si takéto odbočenia od práce. Možno budete prekvapení, akú schopnosť naplno sa sústrediť v sebe nanovo objavíte.

 

7. Zdravo sa stravujte

Je ťažké sa sústrediť, ak vás znepokojuje prázdny žalúdok. Čím nižšia je hladina vášho cukru v krvi, tým je nižšia vaša pozornosť a pravdepodobne sa vás zmocní aj zlá nálada. V žiadnom prípade si to, ale nevynahrádzajte tým, že si doprajete poriadne veľkú porciu obeda. Tým, že v strede dňa zjete veľkú porciu, budete večer ospalí a v podstate tak zabijete vašu koncentráciu. Namiesto toho skúste vaše jedlo rozdeliť  na menšie porcie rovnomerne počas celého dňa. Zhruba každé tri – štyri hodiny v menších dávkach, aby ste si veľmi nezaťažovali žalúdok.

 

8. Naučte sa oddychovať

Ideálne by bolo, keby ste dokázali aspoň jeden deň v týždni, napríklad cez víkend, úplne relaxovať a vyhnúť sa práci a činnostiam, ktoré robíte počas týždňa. Ideálne  žiadna práca, nijaké technologické vyrušovanie. Dať si jeden deň v týždni úplne bez rozptyľovania je veľmi dobré a povzbudzujúce. Keď občas dokážete byť len sami so sebou a so svojimi myšlienkami, zrazu zistíte, že dokážete byť oveľa výkonnejší aj tvorivejší.

 


ZDROJE:
Brian Tracy: Žiadne výhovorky!
Stephen R. Covey: 7 návykov skutočne efektívnych ľudí
Čítajte viac o téme: Pozornosť a sústredenie
Zdieľať na facebooku