Ako sa naštartovať, keď sa vám nechce učiť?

V dnešnej dobe už neplatí, že učia sa len tí, ktorí chodia do školy. Čoraz viac ľudí využíva rôzne formy celoživotného vzdelávania.
V dnešnej dobe už neplatí, že učia sa len tí, ktorí chodia do školy. Čoraz viac ľudí využíva rôzne formy celoživotného vzdelávania. / Foto: Unsplash

Ľudia majú v sebe zabudovanú túžbu učiť sa a rozširovať si svoje vedomosti. Len vďaka nim sa môžu rozvíjať. V dnešnej dobe už neplatí, že učia sa len tí, ktorí chodia do školy. Čoraz viac ľudí využíva rôzne formy celoživotného vzdelávania.

 

V dnešnej dobe už neplatí, že po skončení školy sa človek nemusí viac učiť. Práve naopak. Proces celoživotného vzdelávania je viac ako nutný, a tak sa naň od detstva musíme pripravovať. Učenie by sa malo pre nás stať samozrejmou súčasťou života, no keď si vieme vybrať naozaj to, čo nás baví, učenie môže byť pre človeka aj veľkou radosťou. Mnoho žiakov, študentov, ale aj pracujúcich ľudí má problém urobiť si v tejto činnosti poriadok. V súvislosti s vlastným učením si potom vymýšľame rôzne výhovorky, dôvody, ktoré nám práve túto činnosť majú odďaľovať. Jednoducho, učenie odsúvame na posledné miesto v živote a často sa preto pre nás stáva až utrpením. Aby sme mohli ospravedlniť svoju nečinnosť, máme vždy po ruke dôvody, ktoré nám v učení bránia. Ak ich odstránime, učenie sa stane pre nás činnosťou, ktorú nebudeme spájať so žiadnymi negatívnymi emóciami. Dokonca ho možno budeme mať radi.

Existuje viacej techník učenia. Niektoré sú efektívnejšie, iné pomáhajú pri učení menej. Každý človek si vyberá tie, ktoré mu najviac vyhovujú. V súčasnosti už nie je problém s nedostatkom študijného materiálu alebo s výberom efektívnej metódy. Mnoho ľudí máva problém predovšetkým s motiváciou. Motivácia je však veľmi dôležitá, pretože doba sa rýchlo mení, a tak človek často musí meniť aj svoju prácu. Aby ju dôkladne ovládal, musí sa učiť nové veci. Existuje niekoľko spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť motivovať sa k ďalšiemu vzdelávaniu, a to nielen počas školskej dochádzky, ale aj  po ukončení školy.

 

1. Každý deň si stanovte presný čas na štúdium

Toto je niekedy tá najdôležitejšia vec. Najlepšie je začať hneď ráno. Čoraz viac ľudí vstáva už ráno o 5.00 a čas do 7.00 venujú buď učeniu, cvičeniu, alebo meditácii. Keď vydržíte vybranú činnosť vykonávať 21 dní, potom už vydržíte pri nej aj celý život. Najdôležitejšie je začať a venovať sa tej aktivite alebo metóde učenia, ktorú si vyberiete za dôležitú. 

 

2. Hľadajte rôzne spôsoby učenia sa

Kedykoľvek zistíte, že vaša motivácia mizne, zmeňte spôsob učenia. Napríklad keď sa učíte jazyk, je dobré striedať učebnice, pracovné zošity s  internetom, rôznymi videami, podcastami, filmami a podobne. Takto vám čas veľmi rýchlo ubehne. Predstavujte si tiež situácie, aké to bude, keď potrebnú zručnosť budete už ovládať.

 

3. Pripojte sa k online skupinám

Diskusné skupiny sú skvelým spôsobom, ako si udržať motiváciu pri učení. V týchto skupinách  získate tiež  odpovede na svoje otázky, pri ktorých nepoznáte jednoznačné riešenie. Môžete postupovať aj tak, že vy sami začnete diskusiu tým, že položíte nejakú otázku a budete sledovať prichádzajúce odpovede. Urobte to hlavne vtedy, keď cítite, že vaša motivácia slabne. Vďaka tomu, že iní ľudia začnú reagovať a budú sa venovať problematike, ktorej sa venujete aj vy, čoskoro nájdete opäť svoju motiváciu .

 

4. Nezabúdajte na ciele

Ak nemáte cieľ, neviete, kam smerujete. Ak máte cieľ, máte 95-percentnú šancu, že sa dostanete tam, kde chcete byť. Alebo sa aspoň posuniete týmto smerom. Bez cieľa nemôžete očakávať efektivitu vášho snaženia. Naplánujte si, koľko toho v daný deň musíte splniť a dodržte to. Bohužiaľ, iná cesta neexistuje. Bez poriadneho plánu zostanete tam, kde ste teraz. Nepohnete sa z miesta. Určite je veľmi príjemné robiť len zábavné a jednoduché veci, ale tie vás neposunú nikam. A nezažijete ani krásny pocit z dobre vykonanej práce. A preto, zobuďte sa každé ráno s odhodlaním urobiť potrebné veci a každý večer pôjdete spať s pocitom, že ste niečo dokázali. Nielenže sa vám nebudú zbytočne úlohy hromadiť, ale sami seba odmeníte dobrým pocitom. Vylúčte zo svojho slovníka slovo „zajtra“ a „neskôr“. Dokončite úlohu bezpodmienečne v ten deň. Vždy sa sústreďte na výsledok a neuspokojte sa iba s časom, ktorý ste nad úlohou strávili. Ak začnete s odsúvaním úloh, stanete sa otrokom tejto závislosti.

 

5. Pripomínajte si často, ako sa vám zlepší život k lepšiemu, keď sa niečo nové naučíte

Predstavujte si, v čom všetkom sa vám zlepší život, keď dokončíte nejaký kurz alebo sa naučíte nový kazyk. Predstavujte si konkrétne situácie, napríklad ako sa v cudzine dohovoríte v reštaurácii alebo počas jazdy sa budete v cudzom jazyku rozprávať s taxikárom. Alebo si predstavujte, že vďaka novým zručnostiam pracujete efektívnejšie. Tieto predstavy  vám veľmi rýchlo vrátia chuť učiť sa. Je to preto, že si učenie spojíte s nejakou konkrétnou emóciou, a to vám dodá novú energiu.

 

6. Odmeňujte sa

Malé odmeny tiež predstavujú skvelý spôsob, ako udržať svoju motiváciu. Keď ste úspešne dokončili jednu kapitolu z toho, čo sa máte naučiť, odmeňte sa. Odmenou vám môže byť večer strávený so svojimi priateľmi alebo si kúpte niečo, po čom ste dlho túžili. Keď tieto mini odmeny preniknú do vášho mozgu, váš mozog čoskoro začne chápať, že keď úspešne študujete, stane sa niečo príjemné. Keď to váš mozog pochopí, všetko, čo musíte urobiť, je pripomenúť si, aká odmena príde, kedykoľvek pocítite nedostatok motivácie a vaša motivácia sa čoskoro vráti.

 

7. Vytvorte si silný pocit naliehavosti

Ďalšia technika, vďaka ktorej sa prinútite učiť, je vytvorenie silného pocitu naliehavosti. Prečo a ako to funguje? Nič nás nemotivuje tak, ako blížiaci sa konečný termín. Naliehavosť spôsobuje, že času je stále menej a menej a čoskoro definitívne vyprší. Tlak na dosiahnutie cieľa vyvolaný blížiacim sa konečným termínom sa prelína všetkým. Je neustále všadeprítomný. Zlozvyk odkladať na neskôr a nič nerobiť bude tlakom času úplne vytlačený. Obdobie, na ktoré sa vzťahujú výsledky, sa čoskoro uzavrie. A rozhodne sa, či sme alebo nie sme úspešní.

 

Ako môžete vyvolať pocit naliehavosti?

Existuje na to trik s časovým limitom. Táto technika spočíva v rozdelení  učenia na 25 minút sústredenej práce, ktoré striedajú 5 minútové prestávky. Takto to opakujte štyrikrát. Po štvrtom raze nasleduje veľká 15-20 minútová prestávka.

Počas pracovného bloku sa maximálne koncentrujete iba na jednu vec. Počas prestávky regenerujete myseľ, uvoľňujete napätie a nechávate ukladať poznatky do dlhodobej pamäti. Krátke pracovné bloky sú vlastne umelo stanovené konečné termíny.

 

Dozvedieť sa niečo nové môže byť ťažké. V návale počiatočného vzrušenia je ľahké byť motivovaný k učeniu, ale časom počiatočné vzrušenie ustúpi a musíte využívať iné spôsoby, ako sa motivovať. Možno vám pomôže jedna z uvedených možností.

 


Zdroje:
Martin Krengel: Tajemství efektívního učení
Kolektív autorov: Velká kniha technik učení, tréninku paměti a koncentrace

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku