Nakupovanie ako vážna závislosť? Aj takým problémom dnes ľudia čelia

  Foto: Unsplash

Nakupovanie nemusí byť len neškodná činnosť, ktorá nasýti naše potreby. V pretlaku reklamy a influencerov na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie ľuďom do nákupných košíkov dostávajú zbytočnosti. U niektorých to môže končiť aj deštrukčnou závislosťou s vážnymi dopadmi na ďalší život. 

 

Bez ohľadu na to, či ide o najnovšiu vychytávku do kuchyne, elegantný nový kúsok oblečenia alebo šperky, všetci sme už pocítili nutkanie zadovážiť si niečo, hoci sme to zďaleka nepotrebovali. A niet sa čo čudovať, neustále sme bombardovaní reklamami v médiách či od influencerov, ktorí nás provokujú k ďalším nákupom.

 

Dopriať si príležitostné míňanie nie je nevyhnutne zlá vec, ak sa robí s mierou. Závislosť od nakupovania je už väčší problém. Je to závislosť od správania, ktorá zahŕňa nutkavý nákup ako spôsob, ako sa cítiť dobre a vyhnúť sa negatívnym pocitom, akými sú úzkosť a depresia. Rovnako ako ostatné závislosti na správaní, aj závislosť na nákupoch môže viesť k problémom v iných oblastiach nášho života. Môže ohroziť naše vzťahy, zdravie a vážne aj peňaženku.

 

Závislosť od nakupovania sa obvykle začína v adolescencii a ranej dospelosti a často sa vyskytuje súčasne s inými poruchami, vrátane porúch nálady, úzkosti, porúch užívania návykových látok, porúch príjmu potravy, iných porúch kontroly impulzov a porúch osobnosti. Niektorí ľudia si rozvíjajú závislosť na nákupe ako spôsob, ako si zvýšiť sebavedomie, aj keď to v tomto prípade nebýva veľmi účinné. Ak sa naše nutkanie nakupovať stane nekontrolovateľným a ak neustále míňame svoje prostriedky na veci, ktoré nepotrebujeme, závislosť na nákupe môže byť rovnako škodlivá ako hazardné hry či alkoholizmus. 

 

Aký je rozdiel medzi kompulzívnym a impulzívnym nakupovaním?

Impulzívny a kompulzívny nákup sú pojmy, ktoré sa navzájom často zamieňajú. Na prvý pohľad sa môžu zdať podobné, ale líšia sa svojou príčinou, výsledkom a frekvenciou. Impulzívne nakupovanie je definované ako náhle nutkanie uskutočniť neplánovaný nákup. Je veľmi bežné a takmer každý niekedy v živote urobil impulzívny nákup. Na druhej strane, nutkavé  (kompulzívne) nakupovanie plánuje nakupovanie s cieľom zmierniť (aspoň dočasne) nepríjemné napätie. U týchto jednotlivcov môže byť nakupovanie tiež spôsobom, ako uniknúť negatívnym pocitom, ako sú úzkosť, depresia, hnev, sebakritické myšlienky alebo nuda. Kompulzívni nakupujúci pokračujú v tomto správaní napriek nepriaznivým následkom, akými sú možné dlhy, zlé vzťahy kvôli prílišnému nakupovaniu alebo pocity viny z dôvodu nadmerných výdavkov. Príčin kompulzívneho nakupovania je viacero.  Niektoré z nich zahŕňajú:

  • Perfekcionizmus - u niektorých, ktorí majú túto vlastnosť, trávia celé hodiny nakupovaním, hľadaním perfektného tovaru, na ktorý sa zamerali, kúpou sa môžu zaoberať akokoľvek a môžu si užívať, keď to robia. Potom idú po ďalšej položke a cyklus sa opakuje.
     
  • Nízke sebavedomie - hodnota a materiály, ktoré majú, sú priamo spojené so sebahodnotou, čo v konečnom dôsledku znamená, že čím viac ich vlastnia, tým lepší pocit majú zo seba. 
     
  • Osamelosť - tento silný pocit prázdnoty môže spôsobiť, že sa prázdnota zaplní potešením, ktoré by nákupy mohli priniesť, aj keď len dočasne.
     
  • Depresia, úzkosť - pretrvávajúci pocit ohromného smútku. Je pochopiteľné, že niektorí z depresívnych ľudí sa môžu pokúsiť o zlepšenie a nutkavé nakupovanie môže byť pre nich jednoduchou voľbou.

 

Čo môžete urobiť, aby ste svoju závislosť na nákupoch zvládli?

  • Povedzte svojim blízkym o svojom probléme a požiadajte ich, aby vám pomohli s uzdravením.
     
  • Nájdite alternatívne spôsoby, ako si užívať voľný čas. Dôležité je prerušiť bludný kruh nakupovania ako riešenia, ktoré vám pomáha cítiť sa lepšie. 
     
  • Zmeňte svoje prostredie. Práve ono môže v našom živote hrať obrovskú úlohu. Či už sú to naši priatelia, naši spolupracovníci, naše pracovisko alebo susedstvo, v ktorom žijeme, naše prostredie môže ovplyvniť naše správanie. Aj keď si nemôžeme vždy vybrať svoje ideálne prostredie, máme schopnosť ovládať niektoré aspekty svojho okolia. Napríklad pre alkoholika nemá zmysel jesť v bare, však? To je dôvod, prečo by ste mali prehliadať nákupné centrum, ak sa pokúšate skoncovať so svojim nákupným zvykom.
     
  • Zistite hlavnú príčinu svojho nákupného zvyku. Čo vás núti nakupovať? Aj keď sa zvyklosti šopoholika môžu zdať zvonku iracionálne, nie je to tak. Tí, ktorí sú závislí na nakupovaní, veria, že sú úplne racionálni a nakupujú z nejakého dôvodu - zvyčajne kvôli naplneniu potreby. Nie je vždy ľahké analyzovať svoje reálne potreby a niekedy to vyžaduje odbornú pomoc. Pochopenie psychologickej potreby, ktorá poháňa nutkanie nakupovať, vám však môže pomôcť prekonať vašu závislosť.
     
  • Ak vás pokúša minúť peniaze zakaždým, keď sa vám v doručenej pošte objaví predajný e -mail, je načase kliknúť na tlačidlo „Odhlásiť sa z odberu“. Je dobré zrušiť odber všetkých e-mailov obchodov, aby ste sa vyhli nutkaniu impulzívne míňať. To tiež znamená odstránenie aplikácií pre nakupovanie z telefónu.
     
  • Píšte si nákupný zoznam A DRŽTE sa ho.
     
  • Vyhnite sa veciam, ako sú internetové obchody alebo televízne nákupné kanály. 
     
  • Kedykoľvek pocítite nutkanie nakupovať, uznajte to a potom urobte niečo konštruktívne, ako je cvičenie, alebo sa venujte koníčku, ktorý nevyžaduje, aby ste utrácali.
     
  • Zvážte spôsoby, ako vám sťažiť impulzívne míňanie peňazí, ako napríklad sťažiť prístup k vašim peniazom.
     
  • Najdôležitejšie je vyhľadať liečbu. Závislosť od nakupovania je vážny a komplexný problém. Akonáhle si váš mozog zvykne na vysoké a okamžité uspokojenie z nutkavého nakupovania, budete potrebovať podporu, aby ste urobili trvalú zmenu. Podporné skupiny čakajú na pomoc a odborníci vám môžu pomôcť uľahčiť zmenu.
Zdieľať na facebooku