10 krokov, ktoré vás privedú k väčšej spokojnosti

Každý človek túži  žiť spokojný a naplnený život.
Každý človek túži žiť spokojný a naplnený život. / Foto: Pexels

Každý človek túži  žiť spokojný a naplnený život. Denne premýšľame nad tým, ako sa k tomuto snu priblížiť. Existuje veľa ciest. Niekedy je však nutné vedome sa rozhodnúť pre zmenu, ktorá môže človeka k spokojnosti cielene priviesť.

 

Mnoho ľudí vníma spokojnosť prostredníctvom pocitov šťastia. Šťastie je stav spokojnosti so životom. Je to blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia, plnosti a pochopenia života a uskutočnenia ľudského poslania. Šťastie je splnenie ideálu, dôsledok plného rozvinutia ľudských možností. Môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. Niekedy však v návale povinností zabúdame na všetko, čo nám život doteraz dal, a tak necítime pocit spokojnosti. Z tohto dôvodu je dobré vedome pracovať na tom, ako zmeniť kvalitu svojho života.

Keď zoberiete odvahu niečo urobiť so spôsobom života, ktorý vám nevyhovuje a vedome sa rozhodnete pre zmenu, ste na najlepšej ceste, že sa vo vašom živote začnú diať konkrétne zmeny. Väčšina krokov, ktorá vás dokáže presmerovať k väčšej spokojnosti, spočíva v zmene vo vnímaní reality, kedy sa presúvate od strachu k pocitom vďačnosti. Inými slovami povedané, od boja (aj za pozitívne hodnoty) k prijatiu nevyhnutného a vyrovnanie sa s tým, od vyčerpávajúceho a kŕčovitého úsilia k povznášajúcej ľahkosti bytia. Lebo to, čo ide samo, je v súlade s vašou existenciou. Pokiaľ vám niečo v živote neustále nevychádza, nemá cenu naďalej robiť a vhodné je pokúsiť sa niečo v živote zmeniť. Niekedy však množstvo povinností, chaos a stres nedovolia ľuďom hlbšie sa zamyslieť  nad vlastným životom, a teda v prípade potreby, urobiť také zmeny, ktoré by viedli k väčšej spokojnosti. Základ zmeny spočíva v tom, aby ste si našli čas na hlbšie zamyslenie. A to sa dá uskutočniť len v tichu a v samote. Vonkajšie stimuly, ktoré sú stále nástojčivejšie a hlasnejšie, ľudí často oberajú o schopnosť počúvať ich vnútorný hlas. Ako keby sme si nechceli uvedomiť, že práve ticho je fenomén, ktorý nám najviac môže pomôcť vymaniť sa spod obrovského tlaku, ktorý sa zo všetkých strán na nás valí a nedovolí nám rozlišovať dobro a zlo či robiť správne rozhodnutia. Je potrebné si uvedomiť, že ticho neprináša z nášho vnútra na povrch len naše motívy, záujmy a sny, ale i obavy, bremená a chaotické myšlienky. Je však vždy lepšie o nich vedieť, ako ich zametať pod koberec. Totiž, vždy je lepšie problémy riešiť, ako prežívať život v zdanlivom pokoji, ktorý nás môže ešte dlhé roky negatívne ovplyvňovať. Pozrime sa na jednotlivé kroky, ktoré sa môžu pre vás stať dobrými pomocníkmi na ceste k spokojnejšiemu životu.

 

1. Dávajte si pozor na to, o čom premýšľate 

Sledujte bdelé myšlienky, ktoré sa vám cez deň naháňajú hlavou, a keď vám do nej náhodou vstúpi nejaká negatívna či kritická, nesnažte sa kvôli nej prepracovať k výčitkám, ale pokúste sa namiesto nej, podľa svojich možností, nahradiť ju nejakými pozitívnejšími. Niektoré z nich, ktoré vás napĺňajú pocitom šťastia a povznášajú vás, si môžete vopred pripraviť a napísať na kartičky, ktoré môžete nosiť vždy pri sebe. V prípade, že vás prepadnú negatívne myšlienky, prečítajte si vety na kartičke. Niekto potrebuje aj násilné preporgramovanie. Dôležité je, aby ste sa udržovali v pozitívnom zmýšľaní tak dlho, ako je to možné a čas strávený s negatívnymi myšlienkami postupne skracovali na minimum.

 

2. Hovorte hlavne o tom, čo chcete a nie o tom, čo nechcete

Na čo sa totiž sústredíte, to posilňujete a s najväčšou pravdepodobnosťou sa aj v živote stretnete. Zmeňte svoj slovník a používajte pozitívne výrazy. Keď napríklad chcete prestať fajčiť, nehovorte si, že nefajčíte, pretože to vo vás môže vzbudzovať pocity, že ste o niečo ochudobnení. Namiesto toho povedzte napríklad toto: „Fajčenie nepatrí do môjho života.“ Aj keď je v poslednej vete formálny zápor, vyznenie vyhlásenia je pozitívne. Neustále skúšajte, čo na vás najviac platí, čo vám najviac pomáha. Každý človek má  svoje vnútorné nastavenia trochu iné.

 

3. Ďakujte a doprajte iným

Naučte sa dopriať iným. Nezáviďte im. Každý kráča po vlastnej ceste životom a každý prežíva vo svojom živote špecifické situácie. Keď sa prestanete porovnávať s inými, prestanete závidieť. Keď sa porovnávate s inými a toto porovnanie vychádza vo váš neprospech, ranená je vaša sebaúcta. Prejavuje sa to ako nepríjemný pocit stiesnenosti. Ak sa teda porovnávate s inými, vaša sebaúcta je týmto porovnávaním znížená, oslabená, vy sa cítite v dôsledku zníženej sebaúcty dotknutí a závisť je odpoveďou na túto bolesť. Závisť sa týka aj pýchy, vašej túžby po uznaní, po sláve a moci. Keď závistník nie je schopný dosiahnuť to, čo má ten, komu závidí, je schopný tomuto človeku dopomôcť k tomu, aby to, čo má, stratil, aby o to prišiel. Tieto závistlivé pocity jestvujú dosť často aj vtedy, keď nemajú žiadnu logiku. Psychoterapeuti upozorňujú hlavne na to, že závisťou škodíme hlavne sami sebe. To si však veľa ľudí vôbec ani neuvedomuje. Závistlivý človek je mrzutý a nespokojný, rastie v ňom zúrivosť, agresivita, keď niekto, koho pozná, má alebo získa niečo, čo on sám nemá. Závisť vytvára obrovskú vedomú aj podvedomú agresiu. Je to toxická, zhubná sebadeštrukčná emócia. Závistlivci preto trpia často závažnými, veľmi bolestnými ochoreniami. Závisť je veľmi zlá vlastnosť, lebo škodí hneď dvakrát. Jednak človeka zožiera zvnútra a zároveň pôsobí negatívne aj navonok. Preto je dôležité oslobodiť sa od nej. Sústreďte sa na vďačnosť, a to aj vtedy, keď máte pocit, že nemáte za čo ďakovať. Sústreďte sa aj na to málo (alebo nič), čo máte a vyjadrite za to vďačnosť. Týmto požehnaním si tejto veci (príležitosti, vlastnosti) do života pritiahnete viac. A tiež verte, že sa vaše očakávania uskutočnia. P. Murali Doraiswamy, profesor na univerzite Duke University Medical Center, vyhlásil: „Ak by bola vďačnosť droga, bola by celosvetovo najpredávanejším produktom na udržovanie a podporu zdravia a všetkých orgánových systémov.“ Štúdie ukázali, že vďačnosť produkuje množstvo merateľných hodnôt v ľudskom tele. Wendy Mendes z University of California vo svojej prednáške uviedla, že boli zistené lepšie zdravotné výsledky v týchto parametroch ovplyvňujúcich zdravie človeka:

  • hormóny šťastia (serotoníny a norepinefriny),
  • reprodukčné hormóny (testosteróny),
  • hormóny dôvery a lásky (oxytocíny),
  • hormóny spojené s poznávaním a pôžitkom (dopamíny),
  • protizápalové a imunitné systémy (cytokinéza),
  • stresové hormóny (kortizoly),
  • krvný tlak a kardiovaskulárny tep srdca,
  • obsah cukru v krvi.

 

4. Vyhýbajte sa negatívnym alebo pesimistickým ľuďom

Možno ste si sami všimli, že po stretnutí s určitými ľuďmi sa cítite ako vyžmýkaný citrón. Je to tým, že odčerpávajú vašu energiu a nemusia to byť len energetickí upíri, ktorí niečo také robia vedome s cieľom druhému uškodiť. To vy sami, so svojím postojom, ktorý voči týmto ľuďom máte, môžete sa aj sami okrádať o svoju drahocennú energiu. Ak sa s nimi stýkať musíte (v zamestnaní, rodine), potom im naznačte, že ich problémy, stres a starosti, ktorými sa vás snažia zahltiť, nemôžete neustále riešiť len vy. A ak v tom budú pokračovať, buďte v ich prítomnosti čo najmenej a ak je to veľmi nutné, nekompromisne rozhovor s nimi ukončite.

 

5. Naučte sa aj nemyslieť

Neustále premýšľanie vyčerpáva. Nájdite si vhodné spôsoby na odreagovanie. Niekedy pomôže obyčajná prechádzka v parku. Ak nemáte takúto možnosť, meditujte, počúvajte relaxačnú hudbu alebo si sadnite na balkón a pozerajte do neznáma. Alebo sa len sústreďte na svoj dych. Neodporúčajú sa robiť žiadne náročné dychové cvičenia, len si všímajte to, ako dýchate. A hlavne nič nehodnoťte. Môžete sa tiež zamerať na to, že vdychujete pokoj a lásku a vydychujete napätie a obavy. Na vychádzke či na výlete sa okrem dýchania sústreďte aj na krásu prírody. Možností, ako relaxovať, existuje veľa.

 

6. Stretávajte sa s vám podobnými ľuďmi

Nájdite si skupinu ľudí, ktorých sa zaujímajú rovnaké veci ako vás a súčasne sa od nich učte to, čo sa vám na ich živote páči. Vďaka týmto ľuďom sa pravdepodobne vyhnete energetickým upírom a tiež možno nadviažete aj nové kamarátstva. 

 

7. Snažte sa čo najčastejšie urobiť dobrý skutok

Môžete niekomu venovať svoj čas, peniaze, pomocnú ruku alebo úprimný rozhovor. Rozprúdi sa tým dobrá energia medzi vami a inými ľuďmi. Nerobte však zo seba obeť. Mali by ste mať dobrý pocit, keď niekomu pomáhate.

 

8. Uvedomujte si, ako pôsobíte na okolie 

Každá vyslaná energia sa vám raz nejako vráti, takže sa snažte byť za všetkých okolností vedomí toho, čo robíte, ako sa k druhým správate a ako v rôznych situáciách jednáte. Ako sa k druhým správate, tak sa budú oni správať k vám a tým, že sa budete správať poctivo a spravodlivo, si do života pritiahnete ľudí rovnako zmýšľajúcich a ocitnete sa v situáciách, v ktorých budete pociťovať radosť. Na všetko, čo sa vám prihodí, sa snažte pozerať z tej lepšej stránky, teda z takej, ktorá je pre vás výhodnejšia. Prestaňte sa zaoberať výčitkami typu: „Prečo sa niečo také muselo stať práve mne? Namiesto toho hľadajte odpoveď na otázku: „Ktoré dvere sa predo mnou kvôli tejto situácii otvárajú?" 

 

9. Sledujte správy čo najmenej

Zdržte sa sledovania spravodajstva, ktoré sa sústredí výhradne na tragédie a katastrofy. Nebojte sa, o nič neprídete, vždy sa nájde nejaký človek, ktorý vás o zle, ktoré sa okolo nás deje, bude informovať. Samozrejme, nemali by ste byť úplne k zlu ľahostajní. Pokiaľ môžete zlu nejako zabrániť, rozhodne to urobte. Pokiaľ však vaše kompetencie tak ďaleko nesiahajú, nemá zmysel sa v bolesti rýpať. Prevažná väčšina médií, vrátane reklám, funguje na princípe vyvolávania strachu, ktorý sa vás môže zmocniť natoľko, že budete ako zmagnetizovaní pozerať na obrazovku a budete chcieť o katastrofách vedieť čím ďalej tým viac, čím sa môžete dostať až do slučky závislosti.

 

10. Udržujte kontakt so svojimi pocitmi

Mnoho psychológov hovorí, že keď máte zo seba dobrý pocit, začnete si do života priťahovať veci, príležitosti a udalosti, ktoré sú príjemné a vyvolávajú pocity spokojnosti. Čím lepší pocit budete zo seba a zo svojho života mať, tým viac budete spokojnejší, šťastnejší a pritiahnete si k sebe ľudí s podobným naladením.

 


ZDROJE:
DALE CARNEGIE: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
TOMÁŠ NOVÁK: Sám sobě psychologem
KŘIVOHLAVÝ, J.:Jak si navzájem lépe porozumíme

Čítajte viac o téme: Šťastie, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku