Ako prestať v myšlienkach prežívať nepríjemné situácie

Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú nemyslieť na negatívne veci, ktoré sa v minulosti stali.
Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú nemyslieť na negatívne veci, ktoré sa v minulosti stali. / Foto: Bigstock

Človek počas svojho života prežíva aj nepríjemné situácie. Niekedy sa stáva, že aj keď niečo nepríjemné pominie, človek donekonečna prežíva okolnosti súvisiace s tým, čo prežil. Myšlienky sa neustále vracajú k danej udalosti a žiadnym spôsobom ich nemôže dostať z hlavy. Pozrime sa na niekoľko rád, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s daným problémom.

 

Možno ste to už zažili. Rozišli ste sa s partnerom alebo partnerkou. Prežívali ste nepríjemné a smutné chvíle. Čas plynul, život išiel ďalej, ba dokonca vám medzičasom priniesol aj množstvo krásnych chvíľ, ale vy donekonečna znova a znova prežívate v mysli okolnosti rozchodu. Riešenie však existuje. Psychológovia ponúkajú niekoľko rád, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s podobnými problémami. A to nielen v prípade nešťastnej lásky, ale aj v akejkoľvek inej situácii, ku ktorej sa v myšlienkach neustále vraciate.

 

Prestaňte s hľadaním vinníkov

Ustavičné rozoberanie minulosti, aby ste našli vinníka alebo zo všetkého obvinili seba samého, k ničomu nevedie. Na to, čo sa stalo, obvykle pôsobilo množstvo udalostí či faktorov a tie prebiehali s dominovým efektom. Zoberte jednoducho ako fakt, že čo sa stalo, sa stalo. Je potrebné nájsť novú cestu a žiť ďalej.

 

Pokúste sa čo najskôr upokojiť

Bez ohľadu na to, čo sa stalo, býva spravidla najväčším problémom váš vlastný hnev. Doslova nás zaplaví negatívnymi emóciami a zbavuje možnosti riešiť problém. Skúste upokojiť svoj hnev meditáciou, prechádzkou alebo cvičením. Môžete zvoliť aj inú činnosť, ktorá vás upokojuje. Až vtedy, keď sa upokojíte, budete môcť reálne riešiť problém.

 

Vyjadrite  negativitu na papieri a zničte ho

Vedci zistili, že keď svoje pochmúrne myšlienky zveríte v nejakej forme papieru a potom ho zničíte, zbavíte sa napätia a nepohody, ktorú tieto myšlienky sprevádzali. Okrem toho samotný proces písania vám umožňuje presnejšie porozumieť vlastným pocitom. 

 

Uvedomte si, že myšlienky nie sú skutočnosť

Realita a naše myšlienky nie sú to isté. Emócie sa v tele fyzicky prejavujú ako stres, nepokoj, napätie aj strach. Môžeme ich cítiť v celom tele. A práve tieto pocity v nás vyvolávajú presvedčenie, že myšlienka je realita. To však nie je pravda. Realita môže byť úplne iná a vy sa trápite len kvôli nejakej myšlienke, ktorá často nebýva reálne ničím podložená.

 

Viac myslite, menej hovorte

Veľa ľudí cíti okamžitú potrebu reagovať na situáciu, na to, čo bolo povedané a na ľudí, ktorí to povedali a podobne. Pokiaľ tomuto nutkaniu často podľahnete, môže vám to v živote spôsobiť veľa problémov. Psychológovia radia neponáhľať sa, doprajte si čas na premyslenie či upokojenie. Ideálne je počkať,  čo sa  bude diať ďalej.

 

Rozvíjajte si nové zručnosti a športujte

Keď sa mozog zapojí do skúmania niečoho nového, nechcené myšlienky sa skôr vytrácajú. Zakaždým, keď si osvojujete niečo nové, sústredíte sa na túto novú vec a menej myslíte na to, čo sa prihodilo v minulosti. Podobné prepojenie môžete dosiahnuť aj fyzickou záťažou, a teda aj športom.

 

Snažte sa porozumieť nepríjemnej skúsenosti

Ideálne je, keď zistíte,  čomu vás učí konkrétna skúsenosť a ako ju môžete využiť v budúcnosti. Zamyslite sa nad tým, aké poučenie vám priniesol skončený vzťah a berte ho ako skúsenosť. Keď pochopíte, prečo ste tento vzťah potrebovali, bude pre vás jednoduchšie urobiť za ním bodku. To isté si uvedomte napríklad aj vtedy, keď musíte napríklad predčasne odísť zo školy alebo z práce. Každý neúspech poskytuje možnosť ovplyvnenia vlastnej budúcnosti a dosiahnutie vyššej úrovne vnútorného rozvoja.

 

Neprežívajte  minulosť opakovane

Keď myslíte na vlastnú minulosť, často si predstavujete, čo ste mohli povedať a urobiť inak, aby ste zabránili tomu, čo sa stalo. To je však to isté ako sa pokúšať zmeniť niečo, čo sa stalo pred tisíckami a viac rokmi. Je to skrátka nemožné.

 

Naplňte si myseľ pozitívnymi myšlienkami

Ak chcete vytlačiť negatívne myšlienky, môžete vyskúšať aj techniku, pri ktorej  naplníte mozog pozitívnymi myšlienkami. Môžete si predstavovať najkrajšie chvíle uplynulého dňa alebo môžete plánovať zaujímavý výlet a premýšľať nad niečím zaujímavým, čo by ste chceli naplánovať v najbližšej dobe.

 


Zdroje:
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Norman Vincent Peale: Sila pozitívneho myslenia

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku