7 spôsobov, ktoré pomáhajú z hlavy vytlačiť negatívne myšlienky

Každý sa občas cíti nešťastne a trápi sa kvôli niekomu alebo niečomu. Ako si v týchto situáciách pomôcť?
Každý sa občas cíti nešťastne a trápi sa kvôli niekomu alebo niečomu. Ako si v týchto situáciách pomôcť? / Foto: Bigstock

Negatívne myslenie má obrovskú silu. Nikto nie je imúnny voči negatívnym myšlienkam. Každý sa občas cíti nešťastne a trápi sa kvôli niekomu alebo niečomu. Ako si v týchto situáciách pomôcť?

 

Mozog je nastavený tak, aby sa viac sústreďoval na zlé skúsenosti ako na pozitívne. V minulosti to predstavovalo evolučnú výhodu, ktorá pomohla našim predkom prežiť, lebo vďaka tomu sa vyhýbali nebezpečenstvu. Toto nastavenie mozgu je však stále aktívne a môže človeka brzdiť na ceste k šťastiu, spôsobovať mu stres, problémy, ba dokonca výrazne poškodzovať mozog a zdravie. Negatívny mentálny filter ovplyvňuje to, ako reagujeme na svet, ako konáme vo vzťahoch a premýšľame. Inými slovami, vplyvom nastavenia v mozgu si vytvárame vlastnú realitu. Keď začnete negatívne myslieť, môže byť lákavé pokúsiť sa tieto myšlienky vytlačiť z hlavy. Snažíte sa čo najviac prestať na ne myslieť a vytlačiť ich, ale cítite, že sa vám nedarí. Odolávanie negatívnym myšlienkam môže v skutočnosti posilniť tento spôsob myslenia a veci len zhoršiť. Čím viac sa snažíte na niečo nemyslieť, tým viac na to vlastne myslíte. Aby ste sa zbavili negatívneho myslenia, musíte vyskúšať iný prístup. Mali by ste vyskúšať niečo, čo vám raz a navždy vyčistí myseľ od vecí, na ktoré nechcete myslieť. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ako to urobiť.

 

1. Zmeňte reč svojho tela

Venujte chvíľu reči svojho tela. Hrbíte sa s uzavretým postojom? Mračíte sa? Ak ste odpovedali áno, pravdepodobne myslíte negatívne. Zlá reč tela môže znížiť váš obraz o sebe a viesť k nedostatku dôvery. V takomto emocionálnom stave je prirodzené, že sa vám do hlavy dostanú negatívne myšlienky. Čo robiť? Sebavedome sa posaďte. Otvorte svoj postoj a viac sa usmievajte. Ak potrebujete veľmi rýchlu pomoc, práve táto technika môže pomôcť. Pravdepodobne sa budete aspoň trochu cítiť lepšie.

 

2. Rozhovor

Negatívne myslenie u človeka prevláda väčšinou preto, lebo má určité problémy a emócie, ktoré potrebuje dostať zo seba von. Nie je dobré nechať si ich len pre seba. Ak máte niečo, čo je potrebné riešiť, mali by ste sa o tom s niekým porozprávať. Slová dajú vašim myšlienkam tvar a formu. Pomôže vám to uviesť veci na správnu mieru a vy sa potom budete vedieť s nimi vysporiadať, pretože sa skôr dostanete k jadru problému.

 

3. Venujte aspoň minútu upokojeniu mysle

Keď vaša myseľ funguje veľmi rýchlo, môže byť ťažké nad niečím hlbšie premýšľať a ovládať myšlienky, obzvlášť tie negatívne. Z tohto dôvodu je potrebné spomaliť. Stačí jedna minúta upokojenia. Je to niečo ako meditácia, pri ktorej vyprázdňujete svoju myseľ. Predstavte si to ako reštart. Akonáhle je mozog prázdny, môžete ho naplniť niečím pozitívnejším.

 

4. Zmeňte uhol pohľadu

Negatívne myslenie je niekedy výsledkom zlej perspektívy. Pozrite sa iným spôsobom na veci, ktoré sa dejú okolo vás. Napríklad namiesto toho, aby ste si mysleli: „Prežívam ťažké obdobie a mám problémy“, si pomyslite, „čelím nejakým výzvam a pracujem na hľadaní nových riešení.“ V podstate hovoríte to isté, ibaže druhý spôsob má pozitívnejší náboj. Niekedy však tento malý posun môže mať veľký vplyv na vaše vzorce myslenia.

 

5. Buďte kreatívni

Keď cítite, že sa opäť blížia negatívne myšlienky, môžete začať tráviť svoj čas kreatívne. Maľujte, spievajte, píšte, tancujte... Možno práve táto technika začne u vás fungovať. Skúmanie emócií prostredníctvom kreativity funguje ako autoterapia a môže vám zdvihnúť náladu. Kreativita môže pôsobiť aj ako uvoľnenie. Keď svoje emócie stvárnite formou umenia, vytiahnete ich zo seba a vyčistíte sa.

 

6. Choďte na prechádzku

Niekedy sú naše myšlienky produktom prostredia, v ktorom sa nachádzate. Ak sa napríklad obklopíte negatívnymi ľuďmi a negatívnymi predstavami, pravdepodobne začnete negatívne myslieť. Vzdialenie sa od negatívneho prostredia môže tiež veľmi pomôcť. Ak je to možné, opustite priestor a choďte na prechádzku. Ak nemáte v blízkosti les, stačí aj park. Čas strávený vzdialením sa sa od negatívnych vplyvov, vám môže priniesť veľký pokoj.

 

7. Zaveďte si denník vďačnosti

Niekedy sa v každodennom zhone nedokážeme sústrediť na všetky dobré veci, ktoré sa v našom živote dejú. Ak si chcete naladiť svoju myseľ na pozitívne myslenie, zamerajte sa na všetko dobré, čo sa vám v živote deje. Vytvorte si zoznam všetkého, za čo ste vďační, bez ohľadu na to, či je to veľká vec alebo maličkosť. Niekedy nám dobré veci v živote stoja priamo pred tvárou a my ich stále nevidíme. Zoznam si môžete písať do denníka, dávať na nástenku, na stenu, do mobilu alebo do počítača. Najlepšie však je, keď ho máte stále pred očami. Sústreďte sa na všetky oblasti svojho života – rodinu, zdravie, lásku, školu, zamestnanie, vzťahy, voľný čas, záľuby, šport, kultúru, jedlo, prírodu. Zoznam vecí, za ktoré sme vďační je naozaj nekonečný. A nezabúdajte, vždy je za čo ďakovať! Veď vďačnosť je večná a nadčasová hodnota. Nikdy nestráca na význame. Vďačnosť je cesta, ako priniesť do svojho života viac dobrého a svoj život výrazne obohatiť. A pomáha tiež udržiavať pozitívne myslenie.

 


Zdroje: 
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Norman Vincent Peale: Sila pozitívneho myslenia
Martin E. P. Seligman: Naučený optimismus Jak změnit své myšlení a život
7 ways clear mind negative thoughts

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku