Prejavy správania, ktoré signalizujú, že ste sa stali zatrpknutým človekom

Zatrpknutosť sa v človeku hromadí postupne. Súvisí hlavne s pocitmi smútku a hnevu, ktoré sa nahromadili v priebehu času.
Zatrpknutosť sa v človeku hromadí postupne. Súvisí hlavne s pocitmi smútku a hnevu, ktoré sa nahromadili v priebehu času. / Foto: Bigstock

Veľa ľudí pozná pocity, ktoré spôsobujú stav vnútornej nespokojnosti. Toto je bežný jav. Ak sa však nespokojnosť v duši stane trvalým stavom, tak toto nastavenie patrí k najťažším psychickým poruchám. Po istom čase obyčajne vyústi do trvalého hnevu, nenávisti alebo  pomstychtivosti.

 

Zatrpknutí ľudia sa vyznačujú vyžarovaním negatívnej energie, čo spôsobuje, že sa takmer nikto nechce zdržiavať v ich blízkosti. Títo ľudia majú pocit, že druhí ľudia s nimi zaobchádzajú nespravodlivo, že ich nedoceňujú a že ich v ničom nerešpektujú. Majú pocit, že všetci im chcú len zle. Preto sa stávajú agresívni, neraz i deštruktívni a často zanedbávajú i svoje zdravie. Pocity trvalej zatrpknutosti môžu mať veľa príčin. U starších ľudí sú to napríklad nenaplnené sny a ciele. Môže to byť aj stroskotané partnerstvo, ponižovanie, mobbing v prác, dlhá a ťažká choroba, stroskotaná kariéra, chudoba, akútny nedostatok peňazí a podobne. Zatrpknutosť poškodzuje nielen dušu, ale aj zdravie. Zatrpknutý človek odmieta radosť, nadšenie, optimizmus. Je nepriateľom humoru, kreativity, nádeje, lásky k ľuďom a životnej ľahkosti. Zatrpknutosť sa v človeku hromadí postupne. Súvisí hlavne s pocitmi smútku a hnevu, ktoré sa nahromadili v priebehu času. Pretože pocit zatrpknutosti zahŕňa zmes emócií, často môže byť ťažké ich identifikovať a vyjadriť jednoduchými slovami. Ako môžete zistiť, že ste zatrpknutým človekom?

 

1. Ste často podráždení a rozčúlia vás aj maličkosti

Keď človek zatrpkne, táto skutočnosť má najvýraznejší vplyv na jeho náladu. Zatrpknutá osoba je často nahnevaná, sklamaná alebo podráždená. Tieto pocity sa u nej menia veľmi ťažko a často iní ľudia ani netušia, čo ich spôsobuje. Jednoduchý spôsob, ako zmerať svoju vlastnú náladu, je zamyslieť sa nad niekoľkými uplynulými dňami a spýtať sa samých seba a označiť  na stupnici od 1 do 10, ako spokojne a pozitívne ste sa v priemere cítili každý deň. Ak ste k sebe úprimní a vaše priemerné čísla sú nízke, je to jasné znamenie. Ďalší spôsob merania nálady je menej zrejmý. Zamyslite sa nad niekoľkými poslednými dňami a opýtajte sa sami seba, či ste urobili niečo z nasledujúcich činností:

  • Poslali ste nahnevaný alebo frustrovaný e-mail alebo nechali ste niekomu podobnú hlasovú správu.
  • Dostali ste sa do verbálneho konfliktu akéhokoľvek druhu s kýmkoľvek vo vašom osobnom alebo pracovnom živote.
  • Mali ste negatívnu emocionálnu reakciu na nejakého človeka, s ktorým ste sa stretli počas šoférovania, v práci alebo pri vybavovaní záležitostí na úradoch.
  • Zaútočili ste na kohokoľvek pri reakcii na niečo, čo povedal alebo sa spýtal.
  • Možno ste si tiež všimli, že keď robíte inventúru svojich najbližších vzťahov, máte pocit, že ostatní vám vôbec nerozumejú a neoceňujú všetko, čo robíte. 

Ak ste v posledných dňoch zaznamenali niektoré zo spomínaných foriem správania a máte vo zvyku robiť niektorú z týchto vecí čoraz častejšie, možno ste sa dostali do nepríjemnej špirály zatrpknutosti. 

 

2. Keď sa zamyslíte nad svojimi vzťahmi, máte pocit, že ostatní vám nerozumejú a neoceňujú, čo robíte

Keď človek zatrpkne, spravidla sa zhorší kvalita jeho osobných a profesionálnych vzťahov. Zatiaľ čo vzťahy majú byť zdrojom podpory, povzbudenia a otvorenosti, zatrpknutý človek má pocit, že vzťahy sú frustrujúce a neuspokojivé. Zatrpknutí jedinci stratili vieru a dôveru v blízkych a povedali si, že vzťahy nestoja za to trápenie, pretože v konečnom dôsledku sa o nich aj tak nikto dostatočne nestará. Jednoduchým opatrením na posúdenie, či ste vo svojich vzťahoch zatrpkli, je položiť si nasledujúce otázky a opäť  si odpovedať na stupnici od 1 do 10.

  • Ako ma oceňuje môj/moja partner/partnerka?
  • Ak som sa s niekým rozišiel/rozišla, stalo sa to hlavne kvôli mne?
  • Do akej miery ľudia okolo mňa chápu a potvrdzujú moje pocity, keď ich zdieľam, najmä moju frustráciu alebo hnev?

Tieto otázky a údaje sú dôležité, pretože poukazujú na oblasti, na ktoré sa treba zamerať, a to hlavne vtedy, ak čísla na vašej stupnici sú nízke.

 

3. Uverili ste, že sa už nikdy nebudete cítiť skutočne šťastní

Pocit nešťastia sa najčastejšie spája s depresiou. Je pravda, že depresia zahŕňa pocit nešťastia, ale mnohokrát sa jednotlivci, ktorí sa cítia nešťastní, v skutočnosti cítia viac nahnevaní alebo zatrpknutí ako depresívni. Zatrpknutosť nie je len zmesou smútku a hnevu, ale aj nahromadením sklamaní v rôznych častiach ľudského života v priebehu času. Pre niekoho by bolo ťažké cítiť sa pozitívne a nádejne, ak to, čo zažil, je séria situácií a vzťahov, ktoré v ňom vyvolávajú pocit nepochopenia, prehliadania, ignorovania alebo dokonca totálneho vymazania zo života. Keď človek zatrpkne, často má pocit zrady preto, lebo sa nevie zmieriť s tým, ako sa k nemu život zachoval. U mnohých sa môže prejaviť sebaľútosť alebo pocit obete, no a v takomto nastavení stráca nádej.

 

4. Správate sa tak, že chcete na seba sústreďovať pozornosť

Niekto, kto je zatrpknutý, často sa snaží zveličovať aj maličkosti. Vytvára scény len kvôli tomu, aby si ho konečne všetci všimli. Chce dať všetkým najavo, že je pre nich najdôležitejšou osobou na svete. Chce byť nasilu stredom pozornosti za každú cenu.

 

5. Nechcete odpustiť

Zatrpknutí ľudia ťažko odpúšťajú. Namiesto toho si radi vedú zoznam všetkých ľudí, ktorí im ublížili. Pri každej veľkej hádke dokážu vymenovať všetky slová, ktoré im iní povedali alebo vec, ktoré im urobili.

 

Zatrpknutosť sa dá liečiť

Zatrpknutosť je nepríjemná a znepokojujúca, ale nemusí trvať naveky. Ak to chcete zmeniť, musíte si osvojiť iné prístupy k životu. Vďaka nim sa môže vaša zatrpknutosť zo života úplne vytratiť, ba dokonca môžete opäť začať pociťovať nádej. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú pociťovať nádej a postupnými krokmi tiež dokážu meniť pocity zatrpknutosti na pocity šťastia.

 

1. Buďte láskaví k sebe i ostatným

Žiadny prejav láskavosti, ani ten najmenší, nie je zbytočný. Láskavosť sa prejavuje hlavne skutkami, ale môžeme ju dávať najavo aj premyslenými a povzbudzujúcimi slovami. Využívajte príležitosti, rozdávajte súcit, humor, veľkorysosť, a to aj vtedy, keď vám nie je príliš do spevu. Pretože to vzbudzuje pozitívne emócie nielen u druhých, zlepšuje to predovšetkým váš život, keďže zlepšujete svoje okolie. Môžete tiež začať počúvať druhých bez posudzovania. Neskáčte do reči. Súcitiť s druhým a jeho chybami je lepšie, než mať pravdu. Tým, že budete láskaví k iným, budete láskaví hlavne sami k sebe a budete pociťovať viac radosti. Každý deň praktizujte náhodné skutky láskavosti. Láskavosť vyvoláva pocity nádeje a radosti. Ak vás to aj otravuje, začnite to najprv robiť nasilu. Možno sa stane zázrak a nájdete v tom zmysel.

 

2. Pár hodín počas dňa prežívajte bez médií

Médiá vás neustále bombardujú aktuálnymi správami a možno máte pocit, že je potrebné mať neustále prehľad o všetkom. Mnohé informácie sú ale nepotrebné a nadbytočné. Tak ako jeden deň zažiaria, na druhý deň si na ne nikto už ani len nespomenie. Teda nie je potrebné si nimi zaťažovať myseľ a pozornosť. Až 90 percent informácií sa ukáže ako zbytočných a nadbytočných. A váš mozog ich musel spracovať a vyhodnotiť. Nečudo, že čoraz častejšie cítite únavu, vyhorenie a zatrpknutosť. K vašim problémom kvôli sledovaniu ďalších problémov okolo vás sa môže pridať zvýšená nervozita, bezcitnosť, nesústredenosť, neschopnosť tešiť sa z maličkostí. A preto je veľmi potrebné si oddýchnuť od neustáleho prílevu informácií, lebo mozog nie je stroj. 

 

3. Naplánujte si prestávky, počas ktorých sa zameriate na pociťovanie radosti

Urobte si  kratučké prestávky, počas ktorých sa zameriate na radosť. Môžu to byť krátke chvíľky od 30 sekúnd až po do niekoľkých minút. Ideálne  dvakrát alebo trikrát denne. Presuňte svoju pozornosť z čohokoľvek, čo robíte, na niečo, čo vám prináša pocit šťastia. Napríklad sa pozrite na kvety na stole alebo na oblaky, ktoré sa vznášajú okolo, alebo na fotografie milovaných. Zatvorte oči a choďte na svoje šťastné miesto vo svojej mysli. Vďaka tomu sa budete cítiť osviežení.

 

4. Vychutnávajte si krásu okolo vás

Všade okolo sa nachádza množstvo krásnych vecí. Dôležité však je zamerať na túto krásu svoju pozornosť. Zastavte sa počas dňa a všímajte si si farbu oblohy, trávy, vodu kvapkajúcu zo strechy, zvuk detského smiechu alebo spev vtákov.  Uvedomenie si, že okolo vás je všade množstvo krásnych vecí, vám pomôže zvýšiť pocity nádeje.

 

5. Vyskúšajte vedenie denníka 

Niekedy je toho viac, ako dokáže uniesť. Keď cítite beznádej či zatrpknutosť, vyskúšajte si písanie denníka. Často musí aj niekoľko rokov žiť vo veľkom zhone. V takomto rozpoložení je veľmi dôležité vedieť si aj pokojne sadnúť a premýšľať. Keď sa zameriate na sebareflexiu, píšete si tzv. reflexný denník. Do svojho reflexného denníka si zapisujte svoje pozitívne alebo negatívne skúsenosti, všetky súvisiace myšlienky a to, čo ste si počas dňa uvedomili alebo sa naučili. Napríklad, ak ste sa zúčastnili na nejakej udalosti, zapíšte si, čo sa na nej presne dialo. Napíšte tiež, čo ste sa na akcii naučili a ako vám to pomohlo v rozvoji vašej osobnosti. Zápisky si napíšte čo najskôr po udalosti, aby ste si spomenuli na všetky detaily. 

 

6. Naučte sa pociťovať vďačnosť

Začnite si viac vážiť strechu nad hlavou, jedlo v chladničke, teplo, auto, prácu a ľudí, ktorí sú súčasťou vášho života. Vážte sa hlavne rodinu a priateľov. Slovo ďakujem je jedno z najkrajších a najsilnejších slov. Jeho častým opakovaním nahlas, ale aj v duchu, sa môže váš život zásadne zmeniť. Vďačnosť je pocit, pri ktorom sa pravá mozgová hemisféra aktivizuje. Prebieha proces, pri ktorom sa vylučujú do tela hormóny šťastia. Človek je vďačný vtedy, keď sa prestane zaoberať vecami, ktoré mu v živote chýbajú a zameria sa na veci, ktoré má. Zrazu vzniká úplne nový pohľad na život. Vďačnosť má ešte jednu úžasnú vlastnosť, a tou je premena našej pozornosti a energie. Keď sa s vďakou sústredíte na to, čo máte, začnete prelaďovať vaše myšlienky. Myseľ vďačného človeka býva pokojná a harmonická. Taký človek dokáže prijímať i dávať. Nerobí to automaticky. S každým novým prijatím sa aktivizuje pocit vďačnosti, a to dodáva radosť, nádej a vnútornú spokojnosť.

 

7. Skúste viac odpúšťať

Môžete sa cítiť ukrivdení a ponížení. Možno sa uskutočnila nesprávna komunikácia, avšak tie negatívne pocity a myšlienky zostávajú vo vás a veľakrát ste nimi ovplyvnení a donútení konať nesprávnym spôsobom, napríklad pomstou. Práve z tohto dôvodu je veľmi dôležitá nielen správna komunikácia, ale aj schopnosť odpustenia. Odpustenie je dlhodobým procesom, súvisí so zvládnutím ťažkých a negatívnych emócií a našou ochotou prejsť bolesťou, ktorá sa môže objaviť ešte opakovane, kým skutočne vnútorne niekomu odpustíte. Odpustenie je vašim rozhodnutím. Nejde len o zabudnutie či ospravedlnenie nejakého skutku. Procesom odpustenia sa zaoberá dlhodobo aj psychológia, ba dokonca existuje aj terapia odpustenia. Odpustenie je cesta k lepším vzťahom, k lepšiemu a pokojnejšiemu životu. Viac odpustenia znamená viac zdravia. Odpustenie neznamená zabudnutie. Ak chcete pokojne žiť, potrebujete odpustenie. Odpustenie pomáha hlavne obetiam. A ako je to s vinníkmi? Vinník by mal niesť svoju zodpovednosť a zmieriť sa s ňou. Najideálnejšie by bolo, keby poprosil o prepáčenie. Ale toto je niekedy  pre neho ťažká cesta. Ak niekto nemá v sebe prirodzenú túžbu odpúšťať, dá sa to aj nacvičiť. Najskôr by ste si mali napísať zoznam všetkých, koho by ste mali požiadať o odpustenie. Ak s niekým nie ste v kontakte, mali by ste o odpustenie požiadať v myšlienkach. Potom by ste si mali urobiť zoznam tých osôb, ktoré ublížili vám a ktorým musíte odpustiť vy sami. Zo začiatku je to ťažké, ale z odpúšťania sa dá vypestovať zvyk. Ak odpustíte sami sebe, pocítime sami so sebou súlad a aj vaša láska k sebe i k iným naberie na intenzite. A to je na odpustení vlastne tá najkrajšia vec.

 

„Odpúšťaj. Odpustenie je jediný spôsob, ako zahojiť emocionálne rany. Odpusť tým, ktorí ti ublížili, pretože to nechceš prežívať stále zakaždým, keď si na to spomenieš. Keď sa dokážeš dotknúť rany a ona už nebolí, vtedy vieš, že si skutočne odpustil.“
(Don Miquel Ruiz)

 


Zdroje:
S. Peters: Paradox šimpanze
A. Robbins: Nekonečná vnútorná sila
3 things do boost hope
3 signs you may have become bitter person
5 habits bitter people need avoid

Čítajte viac o téme: Hnev, Úzkosť, Sebaovládanie
Zdieľať na facebooku