7 skutkov láskavosti, ktoré dokážu urobiť všetky deti

Láskavosť je dôležitá vlastnosť, ktorá pomáha ľuďom byť sociálnymi bytosťami. Pomáha v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa  rešpektovali a tolerovali.
Láskavosť je dôležitá vlastnosť, ktorá pomáha ľuďom byť sociálnymi bytosťami. Pomáha v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa rešpektovali a tolerovali. / Foto: Bigstock

Láskavý človek sa úprimne zaujíma o radosť a dobro druhých. Láskavosť je dôležitá vlastnosť, ktorá pomáha ľuďom byť sociálnymi bytosťami. Pomáha v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa  rešpektovali a tolerovali. Je dobré, keď dospelí  sú pre deti nielen dobrými vzormi láskavosti, ale túto schopnosť s nimi aj cielene precvičujú. 

 

V dnešnom svete sme často svedkami toho, že výchova je zameraná hlavne na výkon, zisk a materiálny úspech. Dieťa sa pri vstupe do školy stretáva s kritériami  hodnotenia, výberu či vyradenia. Pre toho, kto ešte len rastie, je to tvrdá skutočnosť. Ak je všetko prísne zamerané len na výkon, deti sa často cítia nepochopené, deprimované a vystresované. Súčasné deti sa veľmi skoro stretávajú s nezdravou  súťaživosťou. Keď sa s takýmto prístupom stretávajú denne, v dospelosti im pripadá úplne samozrejmé, že základom života je len naháňanie sa za kariérou a peniazmi. Dnes už mnoho psychológov hovorí o tom, že len takéto nazeranie na život neprináša šťastie. V živote je potrebná určitá vyváženosť, aby bol človek šťastný, pokojný a naplnený radosťou. A tak už odmalička by mala byť výchova dieťa zameraná nielen na výkon, vedomosti, zručnosti, ale aj na rozvíjanie ohľaduplnosti k iným a láskavosť. I keď mnoho rodičov je presvedčených, že výchova k láskavosti môže spôsobiť, že dieťa v dnešnom konkurenčnom svete môže stratiť náskok, lebo nebude dostatočne dravé, množstvo výskumov naznačuje, že to nie je pravda. Výchova k láskavosti prináša deťom množstvo benefitov. Má pozitívny vplyv na výsledky v učení, zdravie i vzťahy medzi rovesníkmi. Tieto deti nemajú väčšinou problém so sebavedomým, s motiváciou učiť sa alebo s dochádzkou. Tiež sú dobre prijímané rovesníkmi. To, že robia dobré skutky im pomáha tiež pozitívne vnímať svet okolo seba. So skutkami láskavosti sa bežne stretávajú v škole, veľa vecí odpozorujú od kamarátov a spolužiakov, ale určite najviac aj v tejto oblasti sa môžu naučiť práve v rodine. A tak okrem iných činností, ktoré bežne v rodine robíte, skúste sa zamerať, keď je na to vhodná príležitosť, aj na skutky láskavosti, ktoré môžete spoločne precvičovať. Keď sa deti  už v útlom veku naučia robiť skutky láskavosti, v dospelosti to budú vnímať ako samozrejmosť a nebude im robiť problém pomáhať iným. Niekedy stačí robiť úplne jednoduché veci a budú mať radosť nielen ony, ale i celá rodina.

 

1. Darujte niečo

Finančné zbierky sú pre deti abstraktnou záležitosťou. Skúste napríklad v záhrade vysadiť zeleninu a ovocie s tou myšlienkou, že niektoré plodiny venujete iným ľuďom. Dieťaťu zverte pravidelné povinnosti, ako je polievanie rastlín, trhanie buriny a zber zeleniny. Potom darujte zeleninu iným ľuďom. Deti majú vždy z tohto skutku pekný pocit. Ďalší spôsob darovania spočíva v tom, že použité hračky, s ktorými sa už dieťa nehrá,  darujete do detského domova alebo do azylového domu pre matky s deťmi. Povzbudzujte dieťa v tom, aby samo vybralo hračky, ktoré už nepotrebuje. Porozprávajte sa s ním o tom, kde hračky odnesiete a nechajte ho, nech si vyberie, ktoré je ochotné darovať. To isté môžete urobiť aj s oblečením. Porozprávajte sa s dieťaťom o tom, ktoré oblečenie by bolo ochotné darovať iným deťom. Ďalšia možnosť môže spočívať v tom, že spolu s dieťaťom uvaríte jedlo alebo upečiete koláč a prinesiete ho napríklad staršiemu susedovi, príbuznému alebo priateľovi. Taktiež môžete niekomu venovať už prečítané knihy.

 

2. Zapájajte sa do projektov v komunite

Formovanie láskavosti podporuje aj to, keď sa celá rodina zúčastňuje dobrovoľníckych akcií alebo projektov v rámci komunity, v ktorej žije. Môžete čistiť potok, zbierať smeti na lesných cestách, pomáhať dôchodcom, zapájať sa do charity, darovať krv a podobne. Všetky takéto aktivity formujú súcitné a láskavé srdce.

 

3. Píšte spoločne slová vďaky a láskavé vety

Vždy sa nájde dôvod, prečo poďakovať. Povzbudzujte svoje deti, aby sa poďakovali kamarátom, starým rodičom, učiteľovi, pokladníčke v obchode, tete kuchárke v jedálni a podobne. Môžete si dokonca urobiť hru z hľadania ľudí, ktorým by ste sa spoločne za niečo poďakovali. Postupne si dieťa na vďaku zvyká a berie ju ako prirodzenú súčasť života. Malé deti môžu nakresliť obrázok, staršie deti môžu rukou písať ďakovné listy. Hovorte tiež iným láskavé vety. Táto aktivita zdôrazňuje dôležitosť pozitívnych slov. Spýtajte sa svojho dieťaťa, čo pre neho znamená slovo láskavosť a povzbuďte ho, aby napísalo niekoľko láskavých viet tomu, koho si vyberie. Môžu to byť starí rodičia, priateľ, súrodenec, sused, učiteľ...Tieto slová môže napísať na výkres k obrázku, ktoré namaľovalo. Obrázok môže použiť ako darček k sviatku, ale nie je to podmienkou. Láskavé slová môže venovať komukoľvek a kedykoľvek. Staršie deti môžu v tomto duchu napísať niekomu SMSku alebo e-mail. Napríklad: „Som šťastný, že si môj kamarát. Starká, mám ťa veľmi rád. Braček, vždy ma poteší tvoj úsmev! Vážim si, že si pre mňa vždy nájdeš čas. Si dobrá priateľka. Si úžasná.“

 

4. Pomáhajte konkrétnym ľuďom

Poskytujte pomoc ľuďom, o ktorých viete, že vašu pomoc potrebujú. Možno máte v blízkosti staršieho suseda, ktorému by pomohlo, keby ste mu pokosili trávnik, pohrabali lístie alebo odpratali sneh. Ak máte v záhrade veľa kvetov, urobte kyticu a zaneste niekomu, o kom viete, že mu kytica urobí radosť. Navštevujte v susedstve starších ľudí, ktorí sú opustení a návštevy k nim nechodia. Nezabúdajte tiež na starých rodičov. Vždy sa nájde niečo, s čím im môžete pomôcť. Povzbudzujte svoje dieťa aj v tom, aby občas prekvapilo súrodenca tým, že zaňho urobí jednu z jeho povinností.

 

5. Starajte sa o zvieratá

Deti milujú skutky láskavosti, ktoré zahŕňajú starostlivosť o zvieratá. Môžu robiť dobrovoľnícku činnosť  v miestnom útulku pre zvieratá. Niektoré útulky pre zvieratá umožňujú deťom napríklad venčiť psy. Veľmi pomôžu v susedstve niekomu aj tým, že budú chodiť venčiť jeho psa, keď dotyčný človek nevládze, je chorý alebo je na dovolenke alebo v kúpeľoch.

 

6. Vyrábajte spoločne darčeky pre iných

Nielen pred Vianocami, ale kedykoľvek počas roka, vyrábajte praktické darčeky pre iných ľudí. Môžu to byť prívesky, nakreslené obrázky, srdiečkové perníky, chutné koláče, kŕmidlo pre vtáčiky a podobne. Obdarujte nimi hlavne tých ľudí, ktorí sú opustení, osamotení alebo pre chorobu nemôžu mať veľa kontaktov s ľuďmi.

 

7. Každý deň sa snažte niekoho rozveseliť

Skutky láskavosti môžu zahŕňať akékoľvek jednoduché gesto, ktoré rozjasní deň niekoho iného. Ak úmyselne pravidelne niekoho rozveselíte, ukážete svojmu dieťaťu, že aj takýmto jednoduchým spôsobom sa dajú robiť skutky láskavosti.

Zdieľať na facebooku