7 spôsobov, ako znížiť prázdninový stres vášho dieťaťa

Zmenený denný režim alebo veľké množstvo prázdninových aktivít môže na niektoré deti pôsobiť rovnako stresujúco ako povinnosti počas školského roka.
Zmenený denný režim alebo veľké množstvo prázdninových aktivít môže na niektoré deti pôsobiť rovnako stresujúco ako povinnosti počas školského roka. / Foto: Bigstock

Môže javiť ako paradox, ale niektoré deti nemusia zažívať stres len v škole, ale aj počas prázdnin. Z tohto dôvodu je dobré vedieť, ako im tento stres zmierniť.

 

Počas prázdnin deti často menia prostredie, lebo chodia do letných táborov, na návštevy k príbuzným alebo s rodičmi na dovolenku. A tento zhon môže na niektoré deti pôsobiť rovnako stresujúco ako život počas školského roka. Pozrime sa na  niektoré prejavy stresu, ktoré sa počas prázdnin môžu u dieťaťa prejaviť:

  • zvýšená podráždenosť alebo hnev,
  • silnejšia pripútanosť ako obvykle,
  • viac plaču, nariekania alebo sťažovania sa,
  • problémy so spánkom (alebo príliš veľa spánku),
  • fyzické príznaky ako bolesti hlavy a žalúdka,
  • zmeny v prijímaní potravy,
  • izolácia alebo odmietnutie účasti na aktivitách,
  • nočné pomočovanie alebo cmúľanie palcov.

Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú deťom znížiť stres počas prázdnin.

 

1. Ak je to možné, dodržujte aspoň niektoré zvyky

Prázdniny ponúkajú veľké množstvo príležitostí na to, aby ste robili s deťmi iné veci ako počas školského roka. Samozrejme, ideálne je využiť čo najviac možností. V súvislosti so zmenou programu je však potrebné si uvedomiť, že  deti prežívajú pohodlie prostredníctvom rutiny a dodržiavania určitých každodenných rituálov.  Takže, pokiaľ je to možné, dodržiavajte rovnaké časy spánku, jedla a spania. Týka sa to hlavne menších detí.

 

2. Vopred dieťa informujte, čo budete robiť počas dňa

Je dobré, keď dieťa vie, aký program ho čaká na ďalší deň. Môže sa tak lepšie psychicky pripraviť. Starším deťom môžete napísať stručný zoznam činností a aktivít, mladším deťom  môžete urobiť zoznam vo forme obrázkov. Alebo každý večer deťom presne povedať, čo sa bude robiť na ďalší deň. Pre deti je ideálne, keď sa môžu v dostatočnom predstihu pripraviť na to, čo príde.  Pre niektoré práve táto skutočnosť  predstavuje fantastickú pomôcku na uvoľnenie stresu.

 

3. Naplánujte prestávky medzi jednotlivými činnosťami

Niektorí rodičia majú tendenciu plánovať každú minútu dňa počas prázdnin. Toto však nie je najšťastnejšie riešenie. Dieťa potrebuje tiež pauzy a zostávať aj samo so sebou. Psychológovia upozorňujú rodičov, že len 15 až 30 minútová prestávka môže deťom pomôcť získať novú energiu a znížiť pravdepodobnosť emocionálnych problémov alebo problémov so správaním neskôr. Vyhraďte preto počas dňa aj prestávky, keď môžu leňošiť, pospať si alebo len tak byť samy so sebou. Ak si všimnete, že úzkosť vášho dieťaťa počas dňa narastá, nechajte ho urobiť si prestávku. Odborníci hovoria, že je dobré svojmu dieťaťu vopred vysvetliť, že ak bude preťažené, môže si nájsť tichú miestnosť, zhlboka sa nadýchnuť a požiadať vás, že chce zostať osamote.

 

4. Buďte pre dieťa emocionálnou oporou

Dajte svojmu dieťaťu najavo, že môže za vami prísť vždy, ak sa potrebuje s nejakými pocitmi vysporiadať. Ak nechce o probléme priamo rozprávať, môže ho napríklad napísať alebo nakresliť. Povedzte mu, nech kreslí alebo píše o všetkom, čo mu spôsobuje nielen smútok, hnev alebo rozrušenie, ale i radosť a nadšenie. Ak svojmu dieťaťu umožníte vyjadriť svoje pocity, dávate mu šancu ich uvoľniť a priamo aj pomenovať. Takto lepšie pochopí, čo vlastne cíti.

 

5. Čo najviac športujte

Cvičenie spôsobuje, že mozog uvoľňuje endorfíny, chemické látky pre dobrý pocit tela, ktoré môžu znížiť stres. Snažte sa teda zabezpečiť, aby vaše deti mali počas dňa veľa fyzickej aktivity. Môže to byť  prechádzka, hranie sa v záhrade či v lese, tanec, plávanie a podobne. Nezabúdajte na cvičenie aj keď s deťmi cestujete. Ak sa očakáva, že vaše dieťa bude v aute dlhšie ako dve hodiny, odborníci navrhujú  začleniť výdatnú dávku fyzickej aktivity v určitých intervaloch počas dňa. Napríklad pred odchodom môžu skákať na trampolíne, počas prestávok využívajte detské ihriská, ktoré sú často na odpočívadlách alebo na čerpacích staniciach. Robte spolu s nimi rôzne fyzické aktivity.  Ak necháte svoje dieťa spáliť dostatok energie, môže to udržať jeho nervozitu na uzde.

 

6. Nemusíte absolvovať všetky podujatia, ktoré sa vo vašom okolí organizujú

Hlavným spôsobom, ako skrotiť niektoré šialenstvá alebo stres spojený s prázdninami, je vynechať niektoré aktivity. Nemusíte sa zúčastniť každého stretnutia, aktivity, podujatia a vy a vaše deti nemusíte vidieť všetko, čo sa napríklad organizuje v hoteli. Animačné programy sú v súčasnosti naozaj bohaté, ale mnohé z nich sa opakujú. Ak je dieťa nervózne alebo nepokojné, nemusíte s ním každý deň niekam chodiť. Ak potrebujete napríklad niečo dôležité vybaviť, poproste niekoho, nech vám dieťa postráži. Hlavne v horúcich dňoch je niektorým deťom lepšie doma v chladnej izbe.

 

7. Snažte sa mať vlastný stres pod kontrolou

Rodičia potrebujú počas prázdnin prestávky rovnako ako deti, a tak si vyhraďte nejaký čas, hoci len pár minút, aby ste urobili niečo upokojujúce alebo príjemné aj pre seba. Stále viac a viac psychológov odporúča využívať čo najčastejšie písanie do denníka, meditáciu, pohyb v prírode , šport, prechádzky alebo rozhovor s niekým , kto vám rozumie a vás podporuje. 

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Stres
Zdieľať na facebooku