8 tipov, ako sa zabaviť s deťmi počas dlhého cestovania

Dlhé cestovanie s deťmi vôbec nemusí byť nudné a otravné, ak máte dostatočnú fantáziu, ako deti zabaviť.
Dlhé cestovanie s deťmi vôbec nemusí byť nudné a otravné, ak máte dostatočnú fantáziu, ako deti zabaviť. / Zdroj: promum.com.ua

Pre mnohých ľudí predstavuje cestovanie podstatnú a neoddeliteľnú súčasť života. Avšak, ak máte malé deti a necestujete počas roka veľa, možno vás čaká apoň v lete zopár dlhších presunov autom, alebo niekoľko hodinové nudenie sa v lietadle spolu s deťmi.  Nie všetci ľudia majú také šťastie, že dokážu zaspať hneď, ako si sadnú do auta či do lietadla a zobudia sa až v cieľovej destinácii. Najhoršie však tieto dlhšie cestovateľské presuny znášajú práve deti, ktoré neobsedia na jednom mieste dlhšie ako päť minút. Avšak aj tieto deti je možné zabaviť a spraviť im z dlhého cestovania v lietadle či aute zábavu. Tu je zopár inšpirácií, ako to s deťmi zvládnuť.

 

1. Plánujte si vašu cestu spoločne

Plánujte ju spoločne ideálne ešte pred vycestovaním. Naplánujte si cestu a jej cieľ spolu s deťmi. Čo vás láka? Je vaším cieľom pozrieť si všetky jaskyne Slovenska? Hrady? Alebo vyskúšať niečo nezvyčajné, ako napríklad rafting, plťky, výlet do bane, či pozrieť si miesta, ktoré sú jedinečné, ako napríklad Slovenské opálové bane, Gemerské spojky, Orloj v Starej Bystrici, Slovenský čínsky múr- Spečený val v Bátovciach alebo  geografický stred Európy pri Kremnických baniach?
Plánovanie s deťmi je ideálne, aby vedeli, čo všetko môžu vidieť nielen v cieli cesty, ale aj cestou.
Na inšpiráciu, kam sa na Slovensku vybrať, môžete využiť portál kamnavylet.sk, sdetmi.com či slovakia.travel. Ak hľadáte inšpiráciu na cestu do zahraničia, využite najväčší cestovateľský portál s množstvom recenzií cestovateľov a informáciami už aj v slovenčine Tripadvisor.

2. Myslite hravo

Hry v mobile zabavia každého. Nielen vaše deti, ale v krajnom prípade aj vás. Keďže v súčasnosti už existuje obrovské množstvo hier, nebude problém vybrať tú pravú hru, ktorá zabaví aj hodiny. Určite máte takú hru vo svojom mobile aj vy. Ak nie, tak prehľadajte Google Play Store a bez problémov takú hru nájdete. Máte na výber z tisícov hier, či už je klasický Pac-man alebo Tetris, až po tie neklasické, ale obľúbené medzi deťmi, ako napríklad Kreslenie pre deti, či My Talking Tom. Po prihlásení do Google Play Store, si môžete vyhľadať hry presne podľa vašich predstáv. Jednoducho si nastavte vo vyhľadávaní rodinné hry, zadajte vekovú kategóriu či druh hry a môžete hrať.
Avšak hry v mobile môžete využívať len v prípade, že si máte kde nabiť baterku v mobile. Veľa ľuďom býva tiež pri dlhšom pozeraní do mobilu nevoľno, pokiaľ cestujú v aute. Vy sami musíte vedieť, či je to najlepšia možná metóda zábavy pre vaše deti.
Ak vaše deti patria medzi tie, ktorým býva nevoľno, vyskúšajte spoločné hry bez technológií. Obľúbené sú nestarnúce slovné hry, ako napríklad hádaj na čo myslím, slovný had ( prvý hráč povie slovo, druhý hráč musí povedať slovo, ktoré sa začína na posledné písmenko z prvého slova, a tak ďalej), meno-mesto-zviera-vec, či môžete tvoriť príbeh (prvý hráč povie slovo, druhý hráč zopakuje prvé slovo a pridá k tomu vlastné, a tak ďalej, avšak všetky slová dokopy by mali tvoriť príbeh). Poprípade vám na cestu stačí len papier a pero, a môžete hrať jednu z množstva papierových hier, o ktorých sme nedávno písali.
Ak nepatríte k fanúšikom slovných či papierových hier, môžete hrať kartové hry, alebo v obchode kúpiť hry určené práve na cesty. Množstvo hier sa v súčasnosti vyrába práve v cestovnej verzii, takže bez problémov zoženiete aj cestovné verzie obľúbených spoločenských hier, ako napríklad Monopoly či Aktivity.

3. Hlavolamy

Tie taktiež môžu zabaviť počas cesty celú rodinu. Stačí si vybrať niečo, čo máte radi. Či sa už jedná o osemsmerovky, krížovky, maľované krížovky či sudoku a jeho obmeny. Záleží len na vás, či sa rozhodnete pre klasickú papierovú verziu, alebo si stiahnete aplikáciu do mobilu. Pokiaľ vás viac zaujímavú aplikácie, prehľadajte obchod pre aplikácie. Populárne sú hry ako napríklad 2048, ktorú môžete hrať aj v rozšírenej verzii 2048 Plus, 100 doors či Puzzlerama, ktorá v sebe ukrýva viac ako 8 rôznych hier na rôznych úrovniach, čiže spolu dokopy viac ako 3 500 levelov.

 

4. Pripravte si zaujímavé knihy

Knihy nikdy nesklamú. Hlavne tie dobré. Počas typického dňa väčšinou nemáme čas čítať, a dlhé cestovanie je čas, kedy po knihe siahajú aj ľudia, ktorí inak nečítajú. Nabudúce, než niekam vyrazíte, pribaľte si do kufra jednu či dve knihy. Nejakú knihu pre vás, nejakú knihu pre vaše deti. Môžete sa inšpirovať zoznamom slovenských a českých kníh či knihami, zameranými na rozvoj empatie. Alebo si vyhľadajte nejakú dobrú audioknihu. Dnes ich už nájdete na trhu skutočne dosť.

 

5. Využite čas na rozprávanie

Rozprávajte sa spolu o čom len chcete. Keďže väčšina dní je doslova nabitých aktivitami, mnohokrát ani nemáme čas sa poriadne porozprávať so svojimi blízkymi. Preto využite spoločne strávený čas počas cestovania. Je to jedinečná príležitosť zistiť, čo sa v živote detí deje, najmä pokiaľ už deti chodia do školy a nie sú už debatám s rodičmi také otvorené. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma.

 

Foto: Bigstock

6. Fotografujte a zachytávajte jedinečné spomienky

Nechajte fotiť vaše deti. Hlavne, ak cestujete autom. Cesta lietadlom by predstavovala hlavne veľa fotografií oblakov. Avšak, ak cestujete autom, po ceste sa určite vyskytne mnoho objektov a zaujímavostí, či už hradov, zámkov, alebo prírody, ktoré jednoducho stoja za pozornosť a za to, aby ste si ich zachytili.
Nikdy neviete, čo zaujme práve detskú pozornosť. Možno vám aj fotografie vášho dieťaťa pomôžu lepšie pochopiť, ako vidí a vníma svet ono. Možnosť fotiť deti motivuje sledovať svoje okolie a sústrediť sa na to, čo ich zaujíma. Fotografie vám navyše pomôžu lepšie zdokumentovať vašu cestu.

 

7. Cestovateľský denník

Ak sú už deti dostatočne veľké a vedia písať, vezmite im zápisník a pero a podporte ich, nech si začnú písať vlastný cestovateľský denník. Čo tam bude, je len na nich. Môže to byť to, čo videli po ceste, veci, ktoré ich prekvapili, či miesta, ktoré sa im páčili a rady by ich videli znova.

 

8. Pomôžte si s využitím okolia

Ak cestujete autom, máte dostatok možností, ako sa zabaviť. Nechajte deti rátať farby, napríklad koľko červených áut okolo vás v ten deň prešlo.  Pokiaľ cestujete po Slovensku, môžete nechať tie staršie deti hádať značky okoloidúcich áut. Pokiaľ ste rodinka s dávkou fantázie, môžete si začať vymýšľať vlastné príbehy o ľuďoch v okoloidúcich autách, či o mestách a kultúrnych pamiatkach, okolo ktorých prechádzate.

Ak náhodou cestujete lietadlom, možnosti máte o niečo obmedzenejšie. Avšak aj tu sa môžete zabaviť tým, že budete hádať, čo vám pripomínajú oblaky, ktoré vidíte.

Zdieľať na facebooku