Deti by sa mali vedieť aj nudiť

Keď sa dieťa nudí, neznamená to impulz, že mu musíte okamžite vymyslieť program. Mrzutosť dieťaťa predýchajte a nechajte ho potrápiť svoju kreativitu.
Keď sa dieťa nudí, neznamená to impulz, že mu musíte okamžite vymyslieť program. Mrzutosť dieťaťa predýchajte a nechajte ho potrápiť svoju kreativitu. / Foto: Bigstock

Všetci sa strašne tešíme na leto a letné prázdniny. Dni voľna a relaxu odpočítavame ako posledné sekundy Silvestra. Keď však príde, deti sú občas mrzuté a z ich úst neraz započujete: „Mamíííí, ja sa nudím! Čo mám robiť?“ V tú chvíľu vás možno ide „rozdrapiť“, lebo posledné mesiace ste od detí nepočúvali nič iné ako to, kedy už budú prázdniny a budú mať voľno.

 

Nie ste sami

Túto vetu vyslovia počas voľných chvíľ deti na celom svete. Prieskum spoločnosti CBeebies Land realizovaný na vzorke 2000 otcov a mám ukázal, že tieto slová počul každý desiaty rodič počas letných prázdnin 5 krát za deň. Až 43 percent rodičov v tomto prieskume priznalo, že zorganizovať deťom ich letné prázdniny bolo pre nich tak stresujúce ako plánovanie svadby či sťahovanie domu.

 

Nenechajte sa znervózniť, nuda je pre deti dobrá

Ak vás však po takýchto detských slovách chytí vnútorný stres a výčitky svedomia, že musíte deťom okamžite nejaký program vymyslieť, uvoľnite sa. Nie ste zlý rodič, ak sa vaše dieťa občas nudí. Psychológovia tvrdia, že občasná nuda je dokonca pre vývoj detí dobrá. Podľa nich by mali deti mať nielen počas prázdnin, ale aj počas školského roka neštruktúrovaný program, kedy sa musia spoľahnúť iba samy na seba. Neustále zorganizovaný program môže brániť ich prirodzenému vývoju a viesť dospievajúce deti neskôr k hnevu a úzkostiam.

 

Julie Robinsonová z Independent Association of Prep Schools tvrdí, že tento čas nudy by mal deťom slúžiť predovšetkým na premýšľanie, meditáciu a stíšenie. Je presvedčená, že sa ľahko nechávame vtiahnuť do zaneprázdnenosti a neustáleho stimulovania detí, ale z nudy by sme nemali mať strach. „Ticho a čas na reflexiu sú pre dieťa rovnako dôležité ako zmysluplné aktivity,“ vysvetľuje Robinsonová v časopise IAPS.

Nuda je zároveň motivujúca. Privádza deti k originálnym myšlienkam a činom. Umožňuje deťom v tichu objavovať svoje skutočné záujmy. Ak sú deti pohltené naplánovanými aktivitami či sledovaním televízie, nikdy nezačujú volanie svojho srdca. Nuda im toto umožní. Práve nuda stvorila mnohých vedcov, maliarov či spisovateľov. „Začnete písať, lebo nikomu nič nemusíte dokazovať, nemôžete nič stratiť a nemáte čo robiť. Je veľmi oslobodzujúce, ak niečo robíte len tak, bez dôvodu iba preto, aby ste si vyplnili čas, “ vysvetľuje spisovateľka Meera Syalová, ako aj v jej prípade dopomohla nuda ku kariére spisovateľky.

 

Foto: Bigstock

 

 

Čím staršie deti, tým väčšia nuda

Dankova mama je veľmi snaživá. Vždy mu starostlivo pripravuje program počas týždňa, ale i cez víkendy, aby si spoločný čas ako rodina užili na maximum. „Nedávno ma fakt šokovalo, keď syn vymyslel stretnutie s kamarátom na ihrisku pri lese a akurát sme sa poriadne pohádali. Všetko som pre neho zorganizovala, vzala ich na ihrisko, zobrali sme lopty, veci na piknik a chlapci si po chvíli sadli na lavičku s výčitkou voči  mne, že sa nudia a čo majú robiť. Skoro som dostala infarkt!“ priznáva Katka, ktorá sa dávno svojho voľného času vzdala a odkedy sa jej 8-ročný Danko narodil, žije iba pre jeho záujmy. Aj ona už však vycítila, že niekde urobila chybu.

 

Keď sú deti menšie, jednoduchšie si nájdu niečo, s čím sa zahrajú, alebo čo budú v okolí skúmať. S cudzími deťmi sa na ihrisku ľahšie spriatelia. So staršími deťmi je to však už horšie. Ihriská s preliezkami už nie sú úplne pre ne a voči cudzím deťom sú odmeranejšie. Nudu zabíjajú najčastejšie zapnutím televízie, surfovaním na internete alebo hraním počítačových hier. A to je chyba. Aj staršie deti nutne potrebujú nudu, aby dokázali prichádzať samy s originálnymi myšlienkami, vytvoriť si vlastný plán, ako svoj čas využiť. Podľa odborníkov na detský vývoj je zvládanie nudy dôležitá životná schopnosť. Ak sa to deti nenaučia včas, nedokážu to ani v dospelosti. Aj detská psychologička špecializovaná na vzdelávanie Lyn Fryová hovorí, že:

„Ak rodičia míňajú všetok svoj čas na to, aby zapĺňali detský voľný čas, nikdy sa dieťa nenaučí, ako to robiť samé pre seba.“

Organizovať si svoj vlastný čas je náročné, preto deťom nezabúdajte dávať priestor na toto vlastné plánovanie. Jeho súčasťou by však nemal byť pasívny čas na tablete či pred televíziou, tam sa detská kreativita vytráca.

 

Foto: Bigstock

 

Prečo sa deti najčastejšie nudia a nedokážu si pomôcť?

  1. Najsilnejším zvykom je u niektorých detí automaticky zapnúť televíziu alebo inú elektroniku. Nemajú zažité, ako si s nudou poradiť. Sú doslova závislé na tejto aktivite a iné možnosti ani nepoznajú.
  2. Ich čas je vždy tak naplánovaný, že ich voľné chvíle doslova zaskočia a úplne zožierajú. Nie sú potom schopné samé vymyslieť nič, čo by ich na nejaký čas úplne pohltilo.
  3. Potrebujú mať rodičov nablízku a cítiť sa „v spojení.“

 

Ako na deti reagovať, keď sa nudia?

Na chvíľu prestaňte robiť to, čomu sa venujete a porozprávajte sa s dieťaťom, aké má asi možnosti. Neprevezmite však detský problém nudy na svoje plecia. Objímte ho a dajte mu najavo, že ste tu pre neho, ale zároveň, že nie ste zodpovední za každú jednu minútu jeho času. Rodičia nie sú zabávači a to si aj dieťa potrebuje uvedomiť. Musí prevziať zodpovednosť za určité veci a zabaviť seba samého je jednou z nich. Ak náhodou robíte činnosť, do ktorej je možné dieťa zapojiť, ako napríklad upratovanie či varenie, pokojne tak urobte. Aj to môže byť efektívne zabitá nuda.

 

Netrpte výčitkami svedomia, neplánujte deťom každú minútu. Potrebujú čas, aby objavili svoju nezávislosť a riskovali. Voľné chvíle dávajú deťom možnosť objavovať, experimentovať a učiť sa nové veci. Populárny autor a spíker Leo Buscaglia na jednej zo svojich prednášok povedal: „Ak sa nudíš, si nudný.“ Ak nechcete vychovať zo svojich detí priemerných nudných ľudí, dajte im priestor na to, aby si dokázali rozvinúť svoje vlastné kreatívne myslenie a vždy si s nudou ľahko poradiť.

Čítajte viac o téme: Kreativita
Zdieľať na facebooku