Vymeňte fitness centrum za pohyb v prírode. Má to svoje výhody

Cvičenie na čerstvom vzduchu má pre ľudský organizmus výborný vplyv. Okrem toho, že sa vám zlepší nálada a dostanete do tela vitamín D, získate cvičením v prírode ešte množstvo ďalších benefitov.
Cvičenie na čerstvom vzduchu má pre ľudský organizmus výborný vplyv. Okrem toho, že sa vám zlepší nálada a dostanete do tela vitamín D, získate cvičením v prírode ešte množstvo ďalších benefitov. / Foto: Bigstock

Outdoorový tréning má niekoľko výhod a je skvelou alternatívou fitness centier. Tréningom vonku dokážete zhodiť prebytočné kilá, nabrať svalovú hmotu a zlepšiť svoju kondíciu. Cvičenie na čerstvom vzduchu má pre ľudský organizmus výborný vplyv. Okrem toho, že sa vám zlepší nálada a dostanete do tela vitamín D, získate cvičením v prírode ešte množstvo ďalších benefitov.

 

Cvičenie v prírode alebo v parku zlepšuje náladu

Pohyb na čerstvom vzduchu zlepšuje náladu a redukuje depresiu či hnev. Podľa mnohých zistení  má už 5 minút cvičenia v prírode pozitívny vplyv na náladu človeka. Hneď, ako  sa začne zvyšovať pulzová frekvencia srdca, v priebehu niekoľkých minút súčasne s tým sa vytvára  väčšie množstvo endorfínov. Cvičenie je skvelý spôsob, ako sa cítiť dobre a vyzerať skvele. Keď cítime  po cvičení  adrenalín, je to v dôsledku veľkého množstva endorfínov, uvoľňovaných počas výkonu. Existuje mnoho druhov fyzických aktivít, preto každý si môže nájsť niečo vhodné pre seba, čo sa mu hodí najviac. 

 

V prírode dostávate do tela vitamín D

Vitamín D telo okrem iného získava aj zo slnečných lúčov. Jeho nedostatok sa prejavuje najmä pri nedostatku slnečných dní a  v zimnom období. Výborným riešením je spojenie cvičenia a slnečného svitu, teda spojiť  fyzickú  aktivitu na čerstvom vzduchu so slnečným dňom.Keď napríklad beháte vonku aspoň dvakrát do týždňa, môžete si zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu D. Aj z tohto dôvodu je dobré vymeniť bežecký pás za prechádzku alebo beh vonku.

 

Cvičením na vzduchu podporujete svoje sebavedomie

Cvičenie vonku dokáže pozitívne vplývať aj na náš mozog a stimuluje všetky ľudské zmysly spôsobom, ktorý cvičenie v priestoroch nedokáže nahradiť. Takýto tréning zlepšuje sebavedomie, ba dokonca pobyt v blízkosti vody a zelene ešte zvyšuje tento efekt.

 

V prírode cvičíte zadarmo

Cvičenie v parku, v prírode a na verejných priestranstvách je zadarmo. Každý si môže vybrať taký spôsob cvičenia, aký mu vyhovuje. Samozrejme, nie vždy sa dá trénovať vonku. Dážď, horúčavy alebo mráz zrejme nie sú ideálne na cvičenie v prírode, ale minimálne to môžete striedať. Počas dažďa môžete ísť do fitka a lepšie počasie môžete využiť na cvičenie vonku.

 

Ktorým športom sa môžetet venovať vonku?

BEH

Beh je jedným z najpopulárnejších foriem tréningu, pretože je nenáročný na vybavenie a existuje veľa spôsobov, vďaka ktorým sa dostanete do formy. Behom posilňujete svoje kĺby a kosti, je skvelým aeróbnym cvičením, ktoré vám pomôže redukovať a udržať optimálnu hmotnosť a zároveň vám zlepší náladu. Mnohí, ktorí denne behajú,  tvrdia, že práve vďaka behu majú čistejšiu, sústredenejšiu a kreatívnejšiu myseľ. Mnohí z nich tiež prišli na to, že tie najlepšie nápady k nim prišli práve vďaka behu, iní vďaka behu vyriešili množstvo rôznych problémov a uvoľnili svoj stres. Behať môžeme prakticky všade a vždy. Jediné čo potrebujeme je vhodná obuv a primerané športové oblečenie. Rekreačný beh zahŕňa v sebe veľké množstvo pozitív.

  • Behanie odbúrava stres, depresie a zlepšuje celkovú psychickú pohodu. Jednu až dve hodiny po behu sa v tele uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu a pocit psychickej pohody. Vďaka lepšiemu prekrveniu mozgu zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie.
  • Spomaľuje proces starnutia a predlžuje aktívnu časť života.
  • Spomaľuje zmenšovanie vitálnej kapacity pľúc v dôsledku starnutia.
  • Pôsobí ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Je veľmi účinný prostriedok na tréning srdcovo-cievneho systému. Posilňuje srdce a zlepšuje transport kyslíka do celého tela, čím znižuje riziko mnohých ochorení predovšetkým srdcového infarktu a mozgových príhod.
  • Spomaľuje rednutie kostí počas starnutia a tým odďaľuje riziko vzniku osteoporózy.
  • Zlepšuje kvalitu spánku. Urýchľuje zaspávanie a prehlbuje spánok.
  • Znižuje hladinu „zlého“ (LDL) a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL).
  • Znižuje obsah triglyceridov v krvi.
  • Znižuje tlak krvi. Je jeden z najlepších prirodzených prostriedkov na zníženie zvýšeného tlaku krvi.
  • Primerané zaťaženie organizmu behom zlepšuje a udržuje dobrú funkciu imunitného systému. Zvyšuje energiu na zvládanie každodenných povinností pracovného a rodinného života.
  • Zvyšuje sebadôveru.
  • Zlepšuje sexuálny apetít a potenciu.
  • Je ideálna možnosť ako si znížiť/udržať optimálnu telesnú hmotnosť a tým predchádzať obezite, ktorá je príčinou viacerých civilizačných chorôb.
  • Pomáha predchádzať viacerým druhom rakoviny.

 

PRECHÁDZKY

Mnoho ľudí nevníma prechádzku ako cvičenie, avšak aj napriek tomu, že sa nejedná o aktivitu, po ktorej nevládzete dýchať, pomôže vám uvoľniť endorfíny. Aj chôdzu môžeme považovať za cvičenie, a to hlavne v tom prípade, že kráčame rýchlejším tempom. V každom prípade je chôdza, aj vo forme prechádzky, vždy lepšia ako vylihovanie doma na gauči, pretože čerstvý vzduch má na naše telo mnoho pozitívnych účinkov. Skúsiť môžete napríklad aj severskú chôdzu – „nordic walking”, pri ktorej sa využívajú palice. Ide o dynamickú a zdraviu veľmi prospešnú chôdzu. Bolo zistené, že ľudia, ktorí kráčajú aspoň hodinu denne, majú o polovicu menšie riziko, že budú obézni. Viaceré štúdie zistili, že prechádzky spôsobujú zlepšenie kognitívnych funkcií. Vďaka kráčaniu získate lepšie výsledky v testoch a dokážete tiež rýchlejšie a presnejšie reagovať.

 

BICYKLOVANIE

Jednou z najväčších výhod cyklistiky je to, že s jazdením možete začať v akomkoľvek veku. Cyklistika je vhodná aj pre ľudí, ktorí už majú nejaké zdravotné problémy a potrebujú si zlepšiť svoju kondíciu a ochabnuté svaly. Šetrí totiž takzvané veľké kĺby - najmä kolená a bedrá a je pre človeka hneď po chôdzi najprirodzenejším pohybom. Jazdiť na bicykli môžu aj obézni ľudia, pretože pre nich nie je vhodné behanie, ktoré škodia už spomínaným kĺbom. Po pár týždňoch sa vaša sila a telesná kondícia začnú výrazne zlepšovať. Váš každodenný život sa stane o niečo ľahším, napríklad budete vedieť bez problémov vybehnúť po schodoch. Kvalita spánku bude oveľa lepšia ako kedykoľvek predtým. Srdce začne pracovať efektívnejšie a zväčší svoj objem. Z rovnakého dôvodu sa vaša pokojová tepová frekvencia zníži. To znamená, že vaše srdce bude schopné pumpovať viac krvi s každou kontrakciou. Týmto spôsobom znížite riziko srdcového infarktu alebo iných kardiovaskulárnych ochorení.

 

Ďalšie výhody bicyklovania:

  • zlepšuje psychickú pohodu – pri športe sa vyplavujú hormóny radosti endorfíny,
  • zlepšuje myslenie – lepšie okysličenie mozgu priaznivo vplýva na jeho činnosť,
  • odstraňuje únavu – krátka relaxačná jazda na bicykli je účinnejšia než šálka kávy,
  • podporuje imunitný systém,
  • omladzuje – prekrvenie a okysličenie spolu s teplom optimalizujú tvorbu kolagénu a prispievajú tak k hladkej a žiarivej pokožke,
  • rozširuje okruh známych – stačí sa pripojiť ku skupinke cyklistov alebo sa pridať do skupiny na sociálnej sieti a vyraziť s nimi,
  • utužuje rodinu – bicyklovanie zvládne každý, stačí len vybrať vhodnú trasu a rýchlosť.

 

IN – LINE KORČUĽOVANIE

Inline korčuľovanie je sezónnym obľúbeným športom, ktorý vytvára ideálne podmienky pre silovo - vytrvalostný tréning, ale zároveň šetrí vaše kĺby. Vďaka meniacej sa stabilite na kolieskach zlepšuje nielen udržanie rovnováhy, ale aj koordináciu pohybu. Korčuľovanie patrí medzi rekreačné športy a  nemá vekové obmedzenie. Okrem chudnutia má korčuľovanie blahodarný vplyv na sedacie svaly, svaly predkolenia, kvadricepsy (štvorhlavý sval stehna), prípadne chrbtové svaly a v neposlednom rade posilňuje aj priamy sval brucha. Keďže je dôležité udržiavať si rovnováhu, naše telo zapája aj ostatné menšie svaly. Okrem toho, že tento šport, tak ako aj iné, zvyšuje pocit radosti z pohybu, uvoľňuje z tela potrebné endorfíny a a pomáha tiež v boji so stresom.

 

TURISTIKA

Aktívna chôdza v prírode je najprirodzenejšou vytrvalostnou pohybovou aktivitou. Má mnoho zdravotných pozitív. Nie náhodou sa turisti často usmievajú a majú dobrú náladu podobne ako bežci, plavci alebo cyklisti.

 

Výhody turistiky:

  • má dobré účinky na krvný obeh v nohách; napríklad ľudia s kŕčovými žilami (varixami) a inými poruchami prekrvenia dolných končatín by teda mali mať záujem na pravidelnej turistike,
  • osvedčuje sa ako jeden z prostriedkov pri liečbe vysokého krvného tlaku,
  • posilňuje činnosť srdca, zvlášť silu jeho svalu a látkovú premenu v srdcových vláknach,
  • znižuje nebezpečenstvo úmrtia na srdcovo-cievne choroby, chodením 10 - 15 km týždenne sa toto riziko znižuje až o 22 %, 20 - 30 km o 36 %, 40 - 50 km o 54 %, viac ako 60 km o 70 %,
  • zlepšuje dychovú kapacitu a využívanie vdychovaného kyslíku, po niekoľkých týždňoch priemerne až o 10 - 15 %, a týmto ziskom zaručuje zvýšenú energiu pre všetky telesné a duševné činnosti,
  • znižuje hladinu cukru, je teda aj ideálnym podporným prostriedkom či alternatívnym liekom pre diabetikov (cukrovkárov).

 

Spomenuli sme len niekoľko najznámejších športových aktivít, ktoré sa dajú vykonávať vonku. Dôležité je to, aby si človek našiel takú, ktorá mu bude blízka a venoval sa jej čo najčastejšie.

Čítajte viac o téme: Zdravie, Šport
Zdieľať na facebooku