Praktizujte všímavosť. Vaša rodina bude pokojnejšia a šťastnejšia

Všímavosť pomáha  zachovať pokoj a zostať v spojení s deťmi. Môže nám pomôcť vychovávať tak, ako si to želáme a umožniť nám zažiť hlbokú radosť, ktorú nám môžu deti do života priniesť.
Všímavosť pomáha zachovať pokoj a zostať v spojení s deťmi. Môže nám pomôcť vychovávať tak, ako si to želáme a umožniť nám zažiť hlbokú radosť, ktorú nám môžu deti do života priniesť. / Foto: Bigstock

Naše deti sú malé len krátky čas, a predsa čas, ktorý s nimi prežívame, často venujeme premýšľaniu o niečom inom alebo na ne reagujeme tak, že sa potom cítime zle. Všímavosť pomáha  zachovať pokoj a zostať v spojení s deťmi. Môže nám pomôcť vychovávať tak, ako si to želáme a umožniť nám zažiť hlbokú radosť, ktorú nám môžu deti do života priniesť.

 

Všetci vieme, že rodičovstvo je niekedy náročná práca, ktorá nás v určitých situáciách môže posunúť až na samé hranice možností. Keď sa deti neustále dožadujú pozornosti, kričia alebo plačú, môže byť ťažké zachovať pokoj. Amber Hatch, autorka knihy Mindfulness for Parents, ponúka niekoľko odborných tipov, ako sa môžete stať pokojnejším rodičom vďaka tomu, že do každodenného rodinného života vnesiete viac všímavosti.

 

Čo je všímavý stav mysle (mindfulness)?

Ide o jednoduchú, ale efektívnu meditáciu, ktorá pomáha získať kontrolu nad rozlietanými myšlienkami a správaním. Mindfulness je proces aktívneho registrovania nových vecí. Dostáva človeka do prítomnosti. Všímavosť znamená udržanie vedomia v prebiehajúcom momente v súlade s našimi myšlienkami, citmi, telesnými pocitmi a okolitým prostredím. Všímavosť je tiež schopnosť rozvíjať si uvedomenie prítomného momentu, zatiaľ čo odsunieme bokom svoje naprogramované predsudky. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Vďaka tomuto sústredeniu na prítomnosť sa stávame citlivejší k prebiehajúcim súvislostiam. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Táto technika obmedzuje obavy a strach z toho, že narazíme na niečo, čo nebudeme schopní riešiť. Práve tento strach a obavy nás vyčerpávajú. Samotné premýšľanie nás nevyčerpáva. Ľudia, ktorí mindfulness trénujú, sú sústredenejší ako tí, ktorí sa tomuto nevenujú. Je to tiež výborná technika na obmedzenie stresu, jedným slovom, táto metóda pomáha ľuďom prežívať rušný deň pokojným a produktívnym spôsobom. Všímavosť znižuje tiež tehotenské úzkosti a depresie zo strachu u nastávajúcich rodičov. Rodičia, ktorí praktizujú všímavosť, sú šťastnejší a majú aj lepšie vzťahy so svojimi deťmi.

 

Ako využiť všímavosť  v procese výchovy?

V súčasnosti každý rodič má množstvo povinností počas dňa a nemá čas na iné veci, ktoré by chcel urobiť.  Dobrou správou je, že všímavosť môžete praktizovať kedykoľvek počas dňa, lebo čokoľvek robíte, viaceré z nasledujúcich techník môžete využiť. Pozrime sa na  päť spôsobov, ako zaviesť viac všímavosti do vášho rodinného života:

 

1. Nepridávajte si všímavosť do zoznamu úloh

Zo začiatku  je vhodné nepridávať všímavosť do zoznamu úloh a potom sa cítiť previnilo, keď to neurobíte. Všímavosť je niečo, čo vám môže pomôcť a nie je to niečo, kvôli čomu by ste sa mali mať výčitky svedomia, keď to počas dňa nestihnete. Začnite ju robiť hneď – kedykoľvek si spomeniete. Všímavosť vám bude pomáhať premyslene reagovať na situácie, ktoré sa vyskytnú v rodine a pomôže vám vidieť, čo v danej chvíli naozaj potrebujete.

 

2. Venujte pozornosť svojmu dychu

Váš dych je vždy prítomný. Od okamihu narodenia až po okamih smrti a každý jeden nádych či výdych je jedinečný. Keď si všimnete svoj dych, znamená to, že vaša pozornosť je ukotvená v prítomnom okamihu a nezaoberáte sa minulosťou alebo budúcnosťou. Tým, že sa neustále vraciate k dychu, zakaždým, keď si naň spomeniete, zvyšujete svoju schopnosť zvyšovať ukotvenie v prítomnosti a tiež  všímavosť. Je to podobné, ako keď precvičujete svoje svaly. Je potrebné neustále trénovať. To znamená, že k všímavosti máte prístup, keď ju potrebujete alebo chcete kedykoľvek počas celého dňa. Napríklad keď žehlíte, varíte, utierate prach, ale aj vtedy, keď plače vaše dieťa.

 

3. Vyberte si aktivity, pri ktorých chcete využiť všímavosť

Vyberte si cielene konkrétne aktivity na cvičenie všímavosti. Napríklad, keď svojmu dieťaťu čítate rozprávku alebo keď ho kúpete. Snažte sa zostať vedomí počas celej aktivity, teda zakaždým, keď ju robíte. Povedzte si, že v týchto situáciách zabránite tomu, aby ste v mysli plánovali veci alebo sa vracali k spomienkam.

 

4. Zazvoňte zvončekom

Na viditeľné miesto si položte „zvonček všímavosti“ alebo iný predmet, ktorý vám pripomenie, aby ste v určitej situácii boli všímaví. Napríklad si vyberte nejakú činnosť, ktorú robíte počas dňa. Napríklad idete zavesiť bielizeň. Pred touto činnosťou zazvoňte, tým myseľ dostáva znamenie, aby sa sústredila okrem samotnej činnosti aj na všímavosť.

 

5. Každý deň si vyčleňte 5 minút na cielenú všímavosť

Keď už budete mať určité skúsenosti za sebou, môžete si naplánovať pár minút všímavosti. Niekedy je problém nájsť aspoň 5 minút pre seba, ale pokúste sa o to. Povedzte si, že týchto 5 minút nebudete robiť nič iné, ale budete napríklad pozorovať len svoj dych. Môžete si tiež sadnúť, zatvoriť oči a sledovať pohyb svojho brucha pri dýchaní alebo naopak nechajte si otvorené oči a 5 minút sledujte svoje domáce zvieratko alebo dieťa pri pokojnej hre. Predstavte si, že namiesto zvyčajného rozmýšľania v hlave, o tom, aká by táto chvíľa mala byť, čo sa vám páči, čo je zlé, čo vám chýba, namiesto toho sa snažte naplno vašimi zmyslami precítiť daný okamih s postojom zvedavosti a otvorenosti.  Pokúste sa naplno byť súčasťou daného okamihu a učte sa rozlišovať čo bezprostredne vnímate - vaše telesné vnemy, myšlienky, pocity. A ak sú akékoľvek, nemusíme sa s nimi vždy  identifikovať, analyzovať ich, bojovať s nimi alebo ich rozvíjať. Keď to budete trénovať každý deň, výrazne sa zvýši najprv úroveň vašej pozornosti a postupne budete pokojnejší.

 

Ďalšie benefity všímavosti

Uvoľňuje stres

Vieme, že stres nám spôsobuje množstvo chorôb, nespavosť, depresie a úzkosti. Mindfulness redukuje stres z toho dôvodu, že nás dostáva z nepokoja do stavu pokoja a jasnej mysle.

 

Pomáha pri sústredení

Mindfulness pomáha  sústrediť sa v danom okamžiku len na jedinú vec. Učí nás, ako sa vyhnúť rozptýleniu a zvyšuje hladinu koncentrácie na prácu.

 

Zvyšuje kreativitu

Mindfulness nám pomáha dostať sa do kreatívneho spôsobu myslenia tým, že potláča negatívne myšlienky spôsobom, že nás zameriava na prítomnosť a tým pádom sa myseľ nemusí zaoberať minulosťou alebo budúcnosťou.

Zvyšuje emocionálnu inteligenciu, súcit, altruizmus a prosociálnosť

EQ ovplyvňuje to,  ako sa správame a aké robíme osobné rozhodnutia, vďaka ktorým dosahujeme pozitívne výsledky. Ide tiež o schopnosť rozpoznať a pochopiť vlastné emócie i ľudí okolo nás a využívať tieto poznatky na budovanie vzťahov. Vedci zistili, že tí, ktorí meditujú, sú súcitnejší a láskavejší k ostatným o 50 percent viac než tí, čo nemeditujú.

 

Mení naše mozgy

Zistilo sa, že všímavosť zvyšuje hustotu šedej hmoty v mozgových oblastiach spojených s učením, pamäťou, reguláciou emócií a empatiou.

 

Posilňuje vzťahy

Páry, ktoré si začali trénovať všímavosť, sa postupne začali stávať spokojnejšími so svojím vzťahom. Okrem toho sa cítili aj optimistickejšie, uvoľnenejšie a cítili, že majú k sebe bližšie.

 

Učí ľudí žiť vedomý život

Pri vedomom bytí venujeme plnú pozornosť tomu, čo sa aktuálne deje a keď cítime, že sa nám spúšťa automatická reakcia v podobe negatívnych emócií, tak ich vedome stopneme a zmeníme to, čo si myslíme. Vďaka vedomej existencii si tiež viac uvedomujeme svoje fungovanie vo svete, svoje poslanie, svoje sny a túžby. Vedomý človek sa nenechá ľahko ovplyvniť inými ľuďmi. Je viac sám sebou. Nie každý človek však dokáže takýmto spôsobom fungovať. Väčšinou totiž fungujeme tak, že mnohé programy sa v určitých situáciách spúšťajú automaticky, pretože sú uložené v podvedomí a na to, aby sme sa vyhli ich pôsobeniu, potrebujeme presunúť našu vôľu do vedomia, čím sa zabezpečí, že sa vedome rozhodujeme o tom, čo si o veciach myslíme a následne, čo cítime, a tak sa vyhneme nežiadúcim emóciám, ktoré sú spúšťané podvedomými programami.  Zároveň sa však každý človek môže naučiť sústrediť svoju pozornosť na vlastné bytie, teda na to, ako reaguje v určitých životných situáciách. Okrem toho vedomé bytie umožňuje duši dosiahnuť harmóniu s telom. Učí tiež lepšie rozumieť vlastným emóciám, pocitom a myšlienkam. 

Čítajte viac o téme: Rodina, Mindfulness
Zdieľať na facebooku