10 tipov, ako sa stať pokojným rodičom

Pokúste sa vyhnúť hnevu, frustrácii a mrzutosti, zažijete väčší pokoj v živote i v  rodine.
Pokúste sa vyhnúť hnevu, frustrácii a mrzutosti, zažijete väčší pokoj v živote i v rodine. / Foto: Bigstock

Žijeme v náročnej dobe, v ktorej potrebujeme veľa energie na to, aby sme zvládli všetky povinnosti, ktoré musíme plniť v rodine, pri výchove detí, v práci, v medziľudských vzťahoch. Ale človek nie je vždy len pozitívne naladený. Čo robiť, keď sa vám do života vkradne zlá nálada a hnev? Ako si zachovať pozitívne naladenie a pokoj?

 

Hnev a frustrácia sú univerzálne ľudské emócie, ale to neznamená, že musíte byť obeťou týchto negatívnych pocitov. Často je to však mimoriadne ťažké zachovať pokoj a dobrú náladu. Zároveň si ako rodičia uvedomujeme, že zachovanie pokoja má obrovský vplyv na formovanie atmosféry v rodine. Rodinné prostredie má silný vplyv na správanie dieťaťa. Výchovné postupy, atmosféra v rodine, vzájomné vzťahy medzi rodičmi, rodičmi a dieťaťom, stupeň a spôsob uspokojovania potrieb dieťaťa, morálne hodnoty, sociálne väzby rodiny, to všetko ovplyvňuje správanie dieťaťa. Rodičia sú prví a hlavní učitelia svojich detí. Sú ich najväčším vzorom, predkladajú im dobré alebo zlé príklady. Deti dokonale napodobňujú svojich rodičov. Často podobne komunikujú, majú podobné názory, podobne sa socializujú. Ideálne je, keď je rodič prosociálny, empatický a asertívny. Potom tieto spôsoby správania automaticky učí aj deti. V opačnom prípade, napríklad agresívni, náladoví alebo večne nahnevaní rodičia, môžu mať aj takéto deti. Mnohí rodičia vyjadrujú svoj hnev a frustráciu tak, že kričia na svoje deti. Nie je to preto, že by to nevyhnutne chceli, ale preto, že sú niekedy tak preťažení, že strácajú kontrolu a nemajú silu na to, aby si osvojili nejaké stratégie, ktoré by im pomohli stať sa pokojnejšími rodičmi. I keď je to často veľmi zložité, je potrebné si uvedomiť, že krik robí deti agresívnejšími a vyvoláva v nich pocit neistoty, spôsobuje tiež  úzkosť a nízke sebavedomie. Pokojný rodič pôsobí na deti upokojujúco, vďaka čomu sa cítia milované a prijímané napriek svojmu zlému správaniu. Existujú spôsoby, ktoré vám môžu pomôcť ovládnuť hnev, vyrovnať sa s negatívnou situáciou a dospieť k pokojnému riešeniu. Pokúste sa vyhnúť hnevu, frustrácii a mrzutosti, zažijete väčší pokoj v živote i v  rodine. Ako premýšľavý, milujúci človek a rodič máte k dispozícii možnosti. Snažte sa nájsť pre vás čo najlepšie a najjednoduchšie cesty skôr, ako podľahnete svojim bezprostredným impulzom. Môžete vyskúšať nasledujúce stratégie.

 

1. Predstavte si, čo sa bude diať v rodine, keď váš hnev pominie

Z krátkodobého hľadiska je lákavé podľahnúť hnevu a prejaviť naplno svoje emócie. Lenže nepríjemná atmosféra sa nevytratí z domu za pár sekúnd. To len krik a možno drsnejšie slová odznejú rýchlo, ale napätie zostáva v rodine dlho. Niekedy aj niekoľko dní. Naozaj je potrebné kričať a vnášať negatívnu energiu, kvôli ktorej potom trpia všetci? Keď si toto rodič predstaví skôr, ako začne na svoje deti útočiť či kričať, tak sa často v poslednej chvíli vzdá tejto reakcie a vymyslí iný postup. Alebo si predstavte, že by ste vedeli, že budúci piatok príde koniec sveta. Nahnevalo by vás, keby si vaše dieťa nezavesilo batoh? Samozrejme, že nie.

 

2. Doprajte si čas na upokojenie 

Nielen deti, ale aj dospelí potrebujú oddychový čas alebo krátku prestávku na upokojenie. Pomáha to. Zhlboka sa nadýchnite a doprajte si pár minút, aby ste sa upokojili. Veľmi účinné je napríklad štvorcové dýchanie - nádych na štyri doby, jeho zadržania na štyri doby, následne výdych na štyri doby, pauza štyri sekundy a znova nádych. Stačí pár sekúnd a môžete mať na problém zrazu iný pohľad. Možno urobíte úplne iné rodičovské rozhodnutie.

 

3. Priznajte si, že sa môžete aj mýliť

Ak máte stále silnú túžbu ukázať všetkým v rodine, že sa mýlia, musíte si uvedomiť, že nie vždy musíte mať pravdu a možno chcete len vyzdvihovať svoje ego. Skúste niekedy viac sledovať vzniknuté situácie alebo viac aktívne počúvať a možno prídete na to, že sa môžete mýliť aj vy. 

 

4. Dovoľte aj deťom mýliť sa a robiť chyby

Tresty či krik často formujú v dieťati odpor alebo ho vedú k utiahnutiu, čo má za následok nesebavedomé a zakríknuté správanie. Takto sa zodpovednosť za správanie dieťaťa presúva na vás. Ak to chcete zmeniť, používajte logické a prirodzené dôsledky vo výchove. Sú veľmi dôležité predovšetkým pre rozvoj samostatnosti, rozhodovania a zodpovednosti detí. Metóda prirodzených a logických dôsledkov má isté výhody oproti metóde odmien a trestov. Sú to tieto:

  • za vlastné správanie zodpovedá dieťa, nie jeho rodič,
  • ponecháva rozhodnutie na dieťati, pre ktoré správanie sa rozhodne (možnosť voľby),
  • necháva dieťa, aby sa poučilo z predchádzajúcich rozhodnutí.

 

Prirodzené dôsledky sú tie, ktoré umožňujú dieťaťu poučiť sa z prirodzeného fungovania a pravidiel okolitého sveta. Zásah rodiča či iného dospelého v tomto prípade nie je potrebný. A keď si uvedomíte, že nemusíte neustále zasahovať do správania a konania dieťaťa, pomôže vám to vniesť viac pokoja do vzťahov v rodine.

 

5. Rozhodnite sa, čo je dôležitejšie: „Byť šťastný alebo mať pravdu?“

Mnohé hádky sú výsledkom túžby mať pravdu. Ak sa rozhodnete byť šťastní z víťazstva v každej horúcej diskusii so svojimi deťmi, budete síce stále víťazmi, ale váš život asi nebude príjemnejší. Ak dovolíte mať pravdu občas aj deťom, celkovo sa stanete uvoľnenejším rodičom. Čo je pre vás dôležitejšie? 

 

6. Venujte chvíľu tomu, aby ste si všimli svoj hnev

Namiesto toho, aby ste bezhlavo reagovali na problém, venujte čas jeho preskúmaniu. Predstavujte si, že ste tretia strana, ktorá je svedkom vášho podráždenia a mrzutosti. Aký je to pre vás pocit? Odkiaľ pochádzajú emócie vo vašom tele? Cítite ich v hlave, v hrudníku alebo v žalúdku? Zmenilo sa vaše dýchanie? Trasú sa vám ruky? Odpútaním sa od svojho hnevu môžete získať inú perspektívu a oslabiť svoje negatívne emócie. 

 

7. Opýtajte sa sami seba, prečo ste nahnevaní

Ublížil vám niekto? Sklamali vás? Porušujete kvôli vzniknutej situácii jednu zo svojich hodnôt? Zistite, prečo ste sa nahnevali a budete môcť podniknúť potrebné kroky na nájdenie riešenia.

 

8. Hľadajte čo najlepšie riešenia 

Konať v hneve je o tom, aby ste sa cítili lepšie. Namiesto toho, aby ste napríklad kričali na svoje deti, pracujte na nájdení mierového riešenia. Výsledok bude oveľa lepší a kvôli pokoju v duši zistíte, že sa vám oplatilo do hľadania riešenia investovať čas a energiu.

 

9. Uistite sa, že rozumiete situácii

Prečo sa hnevať na svoje deti, kým sa nedozviete skutočné fakty? Situácia môže byť úplne iná, ako sa na prvý pohľad javí. Uistite sa, v čom skutočne spočíva problém a či napätú situáciu nespôsobila len nesprávna komunikácia.

 

10. Využívajte relaxačné techniky

Čím viac ste ako rodič uvoľnenejší, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa budete hnevať. Relaxačné techniky môžu byť užitočné kedykoľvek. Naučte sa, ako sa upokojiť. Je to zručnosť, ktorá sa dá naučiť. Stačí, keď si na túto činnosť nájdete dostatok času.

 


Zdroje:
OATES, K.: Dvadsať rád rodičom
PELTOVÁ, N.: Umenie komunikovať bez zábran
KRAUS, B., V. POLÁČKOVÁ: Člověk – prostředí - výchova. K otázkam sociální pedagogiky
11 tips for becoming a peaceful and calm parent

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina, Disciplína detí
Zdieľať na facebooku