Neviete si poradiť s vlastným hnevom? Týchto 5 stratégií vám pomôže

S hnevom si môžete poradiť, ak si osvojíte niektoré stratégie na ich zvládanie.
S hnevom si môžete poradiť, ak si osvojíte niektoré stratégie na ich zvládanie. / Foto: Pexels

Hnev môže byť zničujúci nielen pre vás, ale aj pre vaše okolie a vzťahy, ktoré ste si dlho budovali. Naučte sa stratégie, ako ho zvládať.

 

Hnev, zloba, zlosť sa v našom vedomí objavuje vtedy, keď strácame kontrolu nad situáciou. Keď život ide inou cestou, ako si želáme alebo pokladáme za správne, narastá v nás agresivita. Prejavy hnevu najčastejšie narušujú vzťahy medzi ľuďmi. Nakoniec môžu viesť k izolácii a bolestnej osamelosti. Aj keď prejavy hnevu majú často svoj dôvod, sú väčšinou prehnané a neprimerané situácii, ktorá ju vyvolala. Najlepšie zo všetkého je, keď dokážeme hnev spracovať. Spracovanie hnevu predstavuje proces, pri ktorom sa musíte naučiť rozpoznať príznaky a následne prijať opatrenia, aby ste sa znovu upokojili. Hnev je normálnou zdravou emóciou, no je potrebné ho zvládať primeraným spôsobom. Pre každého človeka je dôležité vedieť dávať najavo konštruktívne a zrozumiteľne svoju nespokojnosť, hnev, vedieť dávať druhým hranice, tzn. povedať druhému, že zašiel ďaleko a povedať nie. Tým človek podporuje svoju sebaúctu, svoju hodnotu, rešpektuje sa a až potom to isté  môže očakávať od druhých. Zároveň je potrebné, aby človek vnímal svoje frustrácie, pocity nenaplnenia, prázdnoty a hľadal, čo je za nimi. Touto cestou minimalizuje svoju naštvanosť a preventívne predchádza ich stupňovanie do hnevu, zlosti a agresie. V prvej chvíli pomáha, keď sa človek zhlboka nadýchne, vydýchne, počíta do desať, sústredí sa na niečo iné, opustí danú vyhrotenú situáciu, odíde z miestnosti a podobne. Na to, aby ste sa naučili efektívne pracovať s hnevom z dlhodobého hľadiska, musíte sa naučiť ovládať niekoľko jednoduchých stratégií. Sú to napríklad tieto:

 

1. Musíte vedieť rozpoznať možné východisko

Skôr, ako sa zameriate na skutočnosť, ktorá vás hnevá, pokúste sa vyriešiť problém, ktorý ju spôsobil. Buďte si vedomí toho, že nekontrolovateľný hnev nič nerieši. V skutočnosti veci len zhorší. Často sa príčiny vášho hnevu opakujú. Ak prídete na to, čo ich spôsobuje, pomôže vám to hnevu predchádzať.

 

2. Odpustite alebo zabudnite

Odpustenie je jedným z najsilnejších liekov proti odporu. Ak dáte voľný priebeh hnevu a iným negatívnym emóciám, môžete si narušiť váš každodenný život. V konečnom dôsledku to povedie k trpkosti, hnevu a pesimizmu. Ak niekomu, kto vo vás vyvolal pocity zlosti, dokážete odpustiť, obaja dostanete cennú lekciu do života. Keď však takýto človek opakovane vyvoláva tú istú situáciu, je asi na mieste prehodnotiť váš vzťah. V závislosti od frekvencie nedôvery a charakteru priestupku uprednostnite radšej odpustenie, ktoré môže byť tým najlepším a najzdravším  riešením. Skutočné odpustenie je sila, ktorá je silnejšia ako čokoľvek iné, za čo ju chceme ukryť. Ak sa chcete zbaviť negatívnych emócií, nepomôže vám žiadna racionalizácia, pomocou ktorej chcete nájsť pravdu a zároveň vyslobodenie, nepomôže ani nekonečná analýza skutkov, hľadanie vysvetlení či dôkazov. Pri týchto činnostiach sa neustále pohybujete v negatívnych emóciách. Jedine odpustenie vám dáva šancu vystúpiť z bludného kruhu. Nič iné ako odpustenie nedokáže telo zbaviť jedu. Odpustenie je dôležité pre vaše vlastné duševné zdravie. Je to vlastne prejav lásky k sebe samému. Pokúste sa odpustiť aj vtedy, keď ste presvedčení o tom, že druhá strana si to vôbec nezaslúži.

 

3. Zlepšite si schopnosť efektívneho  počúvania

S pokorou rastie aj schopnosť počúvať iných. V dnešnej dobe niektorí ľudia trpia epidémiou nepočúvania. Niet divu, že nedokážeme efektívne počúvať. Po prvé, väčšinu z nás nikto nenaučil, ako správne počúvať. Učíme sa ako čítať a písať, ale nie ako počúvať. Po druhé, mnohí z nás musia robiť také nespočetné množstvo aktivít v práci a v domácnosti, že sa veľmi nezaoberajú počúvaním. Hovorenie je to, čo má prioritu. Či je to už v škole, na pracovisku, počas športovania alebo pri ďalších aktivitách vo voľnom čase. Napriek tomu, osvojenie si schopnosti efektívneho počúvania je veľmi dôležité.

Keď ste aktívnym poslucháčom, okamžite zlepšíte komunikáciu medzi vami a inou osobou. Vzbudzuje to dôveru a tá môže zmierniť potenciálne nepriateľské myšlienky a emócie. Tým, že počúvate toho druhého, dosiahnete tri veci. Ukážete, že:

  • vám na ňom záleží,
  • jeho myšlienky a emócie majú pre vás význam,
  • posilníte empatiu.

 

Niekedy je potrebné pochopiť človeka po tom, ako spracuje všetky emócie a myšlienky. Aktívne počúvanie dokazuje túto potrebu porozumenia oveľa viac.

 

4. Oddychujte

Relaxačné techniky, ako sú hlboké dýchanie a rôzne predstavy, môžu pomôcť pri spracovaní hnevu. Medzi základné techniky patria napríklad tieto:

  • Dýchajte zhlboka z oblasti bránice a nie z hrudníka, čím podporíte relaxáciu.
  • Opakujte si upokojujúce slová, ako napríklad: „Ber to s ľahkosťou! Oddychuj! Som v poriadku!“ Odporúča sa  aj v tomto prípade zhlboka dýchať.
  • Začnite snívať, predstavte si niečo, čo vás upokojí. Predstavujte si niečo z vlastnej skúsenosti alebo si niečo príjemné predstavujte.
  • Vykonávajte protistresové cvičenia, ako sú joga a meditácia. Pomôžu vám uvoľniť vaše svaly a zároveň podporiť relaxáciu.

 

5. Robte konštruktívne uzávery

Nahnevaní ľudia majú tendenciu nadávať, preklínať alebo pôsobiť chaoticky. Takéto správanie znemožňuje riešiť situáciu. Je potrebné  zmeniť spôsob, akým premýšľate. Ako to môžete urobiť? Napríklad čakáte v rade na kávu, zatiaľ čo zákazník sa predavačke sťažuje, že poradie čakajúcich je popletené. Kým pochopíte tento problém, bude to trvať istý čas. Namiesto toho, aby ste povedali, že vás to rozčuľuje alebo že prídete neskoro, rozpoznajte situáciu a nahraďte tieto slová niečím iným. Napríklad: „Táto situácia ma nevyvádza z kontroly. Ostanem pokojný. Nakoniec sa to aj tak vyrieši.“

Hnevu sa vždy najlepšie zbavíte tým, že sa nastavíte tak, aby ste cítili mier, lásku, harmóniu  a spokojnosť. Trvá to síce dlhšiu dobu, ale pri pravidelnom cvičení sa to dá naučiť.

Čítajte viac o téme: Hnev
Zdieľať na facebooku