Nič vás nebaví a musíte sa neustále premáhať? Môžu to spôsobovať tieto dôvody

Dôvodov, ktoré vás oberajú o všetku životnú energiu, môže byť viac.
Dôvodov, ktoré vás oberajú o všetku životnú energiu, môže byť viac. / Foto: Pexels

Cítite v posledných dňoch či týždňoch absolútnu nechuť niečo robiť? Necítite radosť?  Veľa vecí vás prestáva baviť a neviete, kde sa  ten pocit vo vás berie? Dôvodov, ktoré vás oberajú o všetku životnú energiu, môže byť viac. 

Každý človek má občas pocit, že ho nič nebaví a že nemá energiu na nové veci a nové výzvy. Tento pocit nás prenasleduje viac v zime ako v lete. Ako sa oslobodiť od pochnúrnych myšlienok a znovu sa nakopnúť? Možno vám na tieto otázky odpovedia nasledujúce dôvody, o ktorých často viete, ale možno na ne zabúdate.

 

1. Potláčate svoje skutočnú vášeň

Ktorá aktivita je tá, pri ktorej úplne zabúdate na celé dianie okolo seba? Čo by ste dokázali robiť celé hodiny?  Vášeň je v živote človeka jeho hybnou silou. Mali by ste sa snažiť ju vo svojom živote objaviť a podporovať. Vášeň je v každom z nás, je to nesmierne silná emócia. Nie je to len niečo, čo nás baví, je to našou súčasťou. Vášeň sídli hlboko v srdci a nájsť ju nie je vôbec jednoduché, ale pre spokojný a naplnený život je to dôležité. Pochádza z nadšenia a nikdy nie z hlavy a myšlienok. Tí najšťastnejší sa dopracujú k tomu, že to, čo ich skutočne baví, môžu aj celý život robiť. Dôležité však je uvedomiť si, že každý človek má na to právo a mal by si v živote nájsť aspoň krátke obdobie na to, aby si to aj vyskúšal. Len vtedy sa jeho duša uspokojí. Ak to nikdy ani neskúsi, navždy v ňom zostane pocit z nenaplnenej túžby. Niektorí ľudia to riešia aj tak, že ak nemôžu svoje túžby, vášne či poslanie naplniť v práci, tak sa to snažia uskutočňovať aspoň vo voľnom čase v rámci svojich záujmových aktivít. Aspoň takto sa snažia napĺňať si svoje sny. A je to vždy lepšia cesta, ako sa svojich snov úplne vzdať. Dlhodobé potláčanie vášní totiž môže byť veľmi vyčerpávajúce a demotivujúce. 

 

2. Musíte sa venovať veľkému množstvu rôznych činností

Či sa nám to páči alebo nie, každý z nás má len nejaké obmedzenú kapacitu energie. Niekto jej má, samozrejme, menej, niekto viac. Dôležité ale je, že nikto na svojich pleciach dlhodobo neunesie priveľkú váhu. Ak máte aktuálne ťažké obdobie aj v práci, aj doma, aj vo vzťahu, aj s priateľmi, jednoducho vás to oberá o množstvo energie, nemôžete čakať, že budete pozitívni a s radosťou budete zvládať každý deň. Ak sa nachádzate v takejto situácii, je vhodné pouvažovať nad tým, ktorým záležitostiam sa prestanete venovať alebo ich presuniete do inej doby, pretože dlhodobo sa nedá vydržať, aby ste sa venovali viacerým veciam naraz.

 

3. Máte negatívny pohľad na život

Je ťažké zostať pozitívny, keď sa vám v mnohých oblastiach nedarí. Úplne najhoršie, čo sa vám môže stať, je ale spadnúť do špirály negativity, z ktorej niet cesty von. S pesimizmom sa totiž akékoľvek problémy riešia veľmi ťažko. Z tohto dôvodu je dôležité, čo najskôr nájsť niečo pozitívne vo vašom živote. Slučky opakujúcich sa negatívnych myšlienok sú veľmi silné preto, lebo sú postavené na hlboko zakorenených presvedčeniach. A my im veríme, akoby ich vytrvalosť svedčila o tom, že sú pravdivé. A tak sme  prinútení zaoberať sa ich obsahom. No ak chcete byť v živote spokojní a šťastní, mali by ste sa čo najskôr naučiť niečo s negatívnymi myšlienkami robiť. Aby sa človek dokázal negatívnych myšlienok zbaviť, musí sám seba presvedčiť, že sú falošné. Tiež je potrebné ich nahradiť  myšlienkami pozitívnymi. V každom prípade je potrebné sa pred nimi chrániť. Veľmi účinný prostriedok spočíva i v tom, že svoju pozornosť zameriate iným smerom. Tiež sa dá naučiť, ako si  udržovať od nich odstup, stíšiť ich alebo môžete robiť pozitívne veci.

 

4. Máte nedostatok sebavedomia

Každý človek si občas neverí. To je prirodzené. Obmedzujúce je to však vtedy, keď vás nízka sebadôvera obmedzuje v bežnom živote. Často sa stáva, že ľudia s nízkym sebavedomím mávajú úzkosť alebo depresiu. Boja sa verejne vystupovať, majú problémy vo vzťahoch alebo problémy v práci. Často sa boja, že sa  zosmiešnenia. Je preto naozaj veľmi dôležité, aby človek sám seba vnímal pozitívne, lebo to ovplyvňuje viaceré aspekty jeho života. Ale čo presne pomáha utvárať názor na seba a svoje schopnosti? Kathleen Smithová, novinárka, terapeutka a autorka knihy The Fangirl Life, hovorí, že úroveň sebavedomia sa môže zväčšovať alebo zmenšovať v závislosti na tom, ako k vám  ľudia v minulosti pristupovali a aké hodnotenia samých seba a vašich životných rozhodnutí na to nadväzovali. Vo všeobecnosti platí, že oveľa ľahšie sa životom pláva tým ľuďom, ktorí majú dostatok sebavedomia. Ak na tom svojom budete pracovať, vašou odmenou bude vaša schopnosť riešiť všetky životné situácie nielen s oveľa väčšou ľahkosťou, ale aj s oveľa väčšou motiváciou. 

 

5. Spoliehate sa na druhých

Spoliehať sa v dnešnej dobe na druhých nie je ani zďaleka žiadnou výhrou. Ak vás sklamú alebo zradia, môže sa vám stať, že celá situácia sa vám bude zdať ešte ťažšou, než je v skutočnosti, ba dokonca už ju ani nebudete chcieť riešiť. Dajte si preto pozor na to, koho žiadate o pomoc. Snažte sa vybudovať si s niektorými ľuďmi dôverné vzťahy. Potom práve títo ľudia budú možno tí, ktorí vám aj skutočne pomôžu.

 

6. Ste vyhorení

Mali ste v poslednom období veľmi veľa povinností? Ak áno, mohlo sa stať, že ste jednoducho vyhoreli.  No a práve to môže byť dôvodom, prečo zrazu nemáte energiu ani na tie najzákladnejšie veci. Prvým krokom k odstráneniu vyhorenia je jeho priznanie. Pojem burnout (vyhorenie) prvýkrát zaviedol do literatúry v roku 1974 Herbert J. Freudenberger. Jeho definícia z roku 1980 uvádza, že vyhorenie predstavuje „stav únavy a frustrácie navodený úplným oddaním sa veci, spôsobu života či vzťahu, ktorý však nesplnil svoje očakávania.“  Podľa Henricha Freudenbergera je syndróm vyhorenia konečným štádiom procesu, pri ktorom ľudia, ktorí sa hlboko emocionálne niečím zaoberajú, strácajú svoj pôvodný entuziazmus a svoju motiváciu, vyčerpávajú svoje vlastné hnacie sily. V dnešnej dobe sa dá tento problém vyriešiť a existuje množstvo odborníkov, ktorí vám dokážu pomôcť.

 

7. Nemáte nikoho, kto by vás podporil

Nemusíte mať stovky priateľov, ale mať aspoň jedného, na ktorého by ste sa mohli vždy spoľahnúť, je absolútne kľúčové. Ak vám niekto takýto v živote chýba, je možné, že sa vám ním kráča naozaj ťažko. Ideálne je, keď máte partnera alebo priateľa, ktorý vám maximálne rozumie a podporuje vás v tom, po čom túžite. Niekedy sa dá nájsť takýto človek aj v rámci rodiny. Napríklad veľmi dobre vedia podporiť svoje vnúčatá starí rodičia. 

 


ZDROJE:
Brendon Burchard: Životný náboj
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
Feeling restless

Čítajte viac o téme: Motivácia, Produktivita
Zdieľať na facebooku