Vášeň v živote človeka je jeho hybnou silou. Nestraťte ju!

Vášeň potrebuje objaviť každý z nás.
Vášeň potrebuje objaviť každý z nás. / Zdroj: Pexels/ JTMultimidia

Vášeň je v živote človeka jeho hybnou silou.  Mali by sme sa snažiť ju vo svojom živote objaviť a podporovať.

 

Sú chvíle v živote, kedy nevieme, ako ďalej, strácame motiváciu. Na druhej strane nám každý hovorí o tom, ak chceme mať naplnený a šťastný život, mali by sme robiť to, čo nás baví. Každý z nás sa už v živote určite stretol s výrazom „objav svoju vášeň“, ale nikto nám nehovorí ako na to. Vášeň je v každom z nás, je to nesmierne silná emócia. Nie je to len niečo, čo nás baví, je to našou súčasťou. Jedným z najčastejších kameňov úrazu pre ľudí, ktorí chcú začať žiť naplnený život, je práve prísť na to, čo by to mohlo byť, tá činnosť, ktorá ich bude v skutočnosti napĺňať. Väčšina z nás však hľadá na nesprávnych miestach... v hlave. Sme zvyknutí všetko analyzovať a racionalizovať, avšak v tomto prípade nám to nepomôže. Vášeň sídli hlboko v srdci a nájsť ju nie je vôbec jednoduché, ale pre spokojný a naplnený život je to dôležité. Pochádza z nadšenia a nikdy nie z hlavy a myšlienok.

 

Ako sa ku nej dostať a prebudiť ju?

  1. Nadchnite sa – dôležité je vkladať nadšenie do všetkého, čo robíte. Je to úplne jedno, či ide o nejakú úlohu, ktorú musíte urobiť alebo je to len vaša každodenná činnosť. Treba im venovať plnú pozornosť a vkladať do nich toľko energie, koľko len vládzete. Akonáhle to začnete robiť, zapálite v sebe plameň, ktorý dokáže vyprodukovať rôzne ďalšie nápady a nakopne kreativitu.
     
  2. Milujte všetko, čo robíte – Ak nemáme radi to, čo práve robíme, máme iba dve možnosti: buď to prestaneme robiť alebo sa do toho zamilujeme a budeme to robiť celým svojim srdcom. Veľakrát však nevieme zmeniť aktuálnu situáciu a vtedy je dôležité si uvedomiť, že v akomkoľvek momente, ak nemôžeme zmeniť to, čo robíme, vždy môžeme zmeniť spôsob, ako to robíme.
     
  3. Skúšajte aj nové veci - Nikdy nenájdete svoju vášeň, ak máte strach vyskúšať nové veci. Je to jediný spôsob, ako vieme objaviť to, čo máme radi. Opustite svoju komfortnú zónu. Buďte otvorení novým zážitkom a to aj takým, o ktorých si myslíte, že sa vám nebudú páčiť. Možno sa nadchnete pre niečo, načo by ste si v živote nikdy nepomysleli.
     
  4. Vráťte sa do svojich detských čias – možno to znie nezmyselne, ale detstvo je obdobie, kedy skúšame všetko a s veľkým nadšením. Vtedy sme sa najčastejšie hrávali, tvorili a v podstate žili naplno a vychutnávali každú chvíľu. Rozpomenúť sa čo nám prinášalo tú najväčšie uspokojenie a potešenie nám prinesie množstvo inšpirácie, ktorú potrebujeme.
     
  5. Zapisujte si všetko, čo vás baví a čo vám robí radosť – prezrite si svoje knihy, históriu vyhľadávania na internete a zamyslite sa nad tým, kde vynakladáte najviac energie a peňazí. Ide totižto o činnosti, ktorými ste väčšinou obklopení a ku ktorým ste naklonení. Napríklad ak si uvedomíte, že radi čítate a tomu sa najviac venujete, možno vás priťahuje spisovateľstvo, avšak na to už musíte prísť sami.
     
  6. Stretávajte sa a rozprávajte sa s ľuďmi, ktorí sú zanietení – Ak poznáte človeka, ktorý je pre niečo úplne zanietený a našiel svoju vášeň, opýtajte sa ho, ako ju objavil a inšpirujte sa. Možno vám ponúkne niekoľko tipov, ako na to.
     
  7. Prekonajte svoj strach – práve on stojí veľakrát medzi nami a tým našim vysnením životom a vášňou. Bojíme sa riskovať a neveríme si. Strach je užitočnou emóciou a hovorí nám, aby sme sa pripravili na niečo, čo sa čoskoro stane. Dôležité je preto dostatočne sa pripraviť na zmenu, zabezpečiť sa a mať dostatok informácií a plán. Častokrát drvivá väčšina nášho strachu je založená na situáciách, ktoré sa nikdy nestali a s veľkou pravdepodobnosťou sa ani nestanú. Sú to len naše myšlienky a predstavy, ktoré nás brzdia. Práve preto nebojte sa prijať výzvu a vyskúšať to. Nikto z nás dopredu nevie ako to dopadne.
     
  8. Prestaňte o tom rozprávať, konajte - robte každý deň niečo, čo vás posunie bližšie k tomu, čo je, alebo by mohlo byť, vašou vášňou. Môže to byť cvičenie, písanie, točenie videí, prednášanie alebo čokoľvek iné so vzťahom k aktivite, ktorú milujete.
     
  9. Otvorte svoju myseľ – je to základným predpokladom. Neodpíšte hneď nejakú činnosť len preto, lebo si myslíte, že sa pri nej nezabavíte. Dôležité je všetko najprv vyskúšať a až potom hodnotiť.
     
  10. Uvedomte si svoju vášeň – možno ju už nepotrebujte hľadať a máte ju pred nosom. Položte si otázku: „Je nejaká činnosť, ktorej sa najradšej venujete v každej voľnej chvíli?“ Ak je odpoveď ÁNO, ste sa správnej ceste a už len ju rozvíjajte.

 

Uvedomte si, že vášeň je niečo čo máme v sebe, nezískavame ju zvonku, nikto nám to nedá. Veľakrát ak sme bez chuti do života a v letargii, uvedomme si odkaz tejto situácie: „ideme hlboko pod svoje kapacity a možnosti a nerobíme to, čo nás skutočne baví“. Tento stav nám častokrát dáva odkaz, aby sme robili to čo robíme ešte lepšie.

Zdieľať na facebooku