5 krokov, vďaka ktorým si môžete zvýšiť sebavedomie

Sebavedomie ovplyvňuje viaceré aspekty v živote človeka.
Sebavedomie ovplyvňuje viaceré aspekty v živote človeka. / Foto: Bigstock

Každý človek si občas neverí. To je prirodzené. Obmedzujúce je to však vtedy, keď nás nízka sebadôvera obmedzuje v bežnom živote. Čo môžeme urobiť, aby sme to dokázali zmeniť?

 

Často sa stáva, že ľudia s nízkym sebavedomím mávajú často úzkosť alebo depresiu. Boja sa verejne vystupovať, majú problémy vo vzťahoch alebo problémy v práci. Často sa boja, že sa  zosmiešnenia. Je preto naozaj veľmi dôležité, aby človek sám seba vnímal pozitívne, lebo to ovplyvňuje viaceré aspekty jeho života. Ale čo presne pomáha utvárať názor na seba a svoje schopnosti? Kathleen Smithová, novinárka, terapeutka a autorka knihy The Fangirl Life, hovorí, že úroveň sebavedomia se môže zväčšovať alebo zmenšovat v závislosti na tom, ako k vám  ľudia v minulosti pristupovali a aké hodnotenia samých seba a vašich životných rozhodnutí na to nadväzovali.

Ak niekto v detstve v tomto smere zažil niečo veľmi negatívne, je samozrejmé, že ešte aj v dospelosti bude mať problém zmeniť svoj pohľad na seba. Postupnými krokmi sa však môžete dopracovať k zmene. Venujte pozornosť hlavne tomu, čo vás znepokojuje a snažte sa to pochopiť. Najprv je potrebné si uvedomiť problém a potom môže nasledovať jeho riešenie. Pri riešení môžete použiť jednu alebo aj viaceré z nasledujúcich techník. Všetky vedú k jednému cieľu, a to k zvýšeniu sebavedomia, k nájdeniu stratenej sebadôvery alebo k objaveniu novej.

 

1 | Zmeňte postoj k situáciám

Aby ste sa mohli zbaviť negatívnych myšlienok, budete musieť najprv zistiť, čo ich spúšťa. Sú to ľudia, veci, situácie alebo prostredie? Možno je to všetko naraz. Tieto spúšťače nemôžete zmeniť, ale môžete zmeniť váš postoj k nim. A preto je dôležité najprv venovať pozornosť tomu, čo vás znepokojuje a snažte sa to pochopiť. Sledujte svoje vnútorné dialógy a závery, ktoré si z nich formujete. Možno zistíte, že veľa z nich je iracionálnych alebo prehnaných. Pýtajte sa sami seba, či sú vaše závery založené na faktoch alebo len na domnienkach, ktoré vám našepkáva vaše nízke sebavedomie. Začnite sami seba chváliť. Keď si všimnete, že máte tendenciu inklinovať k záverom, ktoré podrývajú vaše sebavedomie, snažte sa zistiť, aby ste v každej situácii našli niečo, čo sa vám podarilo. Niečo, za čo by ste sa mohli pochváliť. Niekedy je to ťažké a trvá to dlho, ale výsledok stojí za to. Mozog je ako sval, a preto ho treba posilňovať. A to sa týka aj pozitívneho myslenia. Ak si chcete rozvinúť túto schopnosť, musíte neustále trénovať a tiež si odpustiť, ak urobíte chybu. Tiež je potrebné sa naučiť pochváliť, keď sa vám niečo nepodarí.

 

2 | Naučte sa zapisovať to, čo prežívate

Skúste si zapisovať zoznam svojich dobrých a zlých vlastností, dobré a zlé skutky. Ak neviete nájsť nič pozitívne alebo je toho veľmi málo, tak v tom prípade ste na seba veľmi prísni. Ľudia s nízkym sebavedomím často znevažujú svoje úspechy a myslia si, že ak sa stalo niečo pozitívne, že to bola len náhoda alebo mali šťastie. Je dobré si nosiť poznámky všade so sebou a keď sa vám niečo podarí, tak si to hneď zapíšte.

 

3 | Oslavujte svoje úspechy

Ľudia s nízkym sebavedomím často znevažujú svoje úspechy a oberajú sa o svoje zásluhy. Zameriavajú sa viac na nedokonalosti ako na to, čo sa im podarilo. Ľudia so zdravým sebavedomím vedia svoje úspechy osláviť. Nájdu si na to čas. Keď ich niekto pochváli, poďakujú a uznanie neodmietajú. To nie je tým, že sú sebeckí alebo pyšní. Oni len veria vo svoje schopnosti, a tak si vedia užiť aj úspechy, ku ktorým ich tieto schopnosti dovedú.

 

4 | Neporovnávajte sa

Neustále sme zvyknutí všetko a všetkých porovnávať. A hlavne porovnávame seba s ostatnými. Je potrebné si uvedomiť, že práve kvôli porovnávaniu sa často cítime smutní, nenaplnení, neúspešní a nešťastní. Odchádza z nás životná sila, sme bez energie. Je potrebné si  uvedomiť, že o energiu prichádzame aj kvôli porovnávaniu, a preto by sme sa mali naučiť tento proces v sebe zastaviť. Vedci zistili, že ľudia, ktorí často kontrolujú svoje profily na sociálnych sieťach, majú vyššiu pravdepodobnosť nízkeho sebavedomia. Životy iných by ste nemali porovnávať s vaším životom. A okrem toho virtuálny svet vytvára ilúziu dokonalosti. Ľudia zdieľajú obrázky ideálneho života. Realita býva často úplne iná. Nedajte sa preto pomýliť touto virtuálnou hrou. A ak sa už veľmi chcete porovnávať, porovnávajte sa sami so sebou. A keď budete vidieť, že  že sa v niečom zlepšujete, toto poznanie vám prinesie skutočnú vnútornú radosť.  V takomto prípade ani závisť nemá šancu, aby sa mohla vo vás rozvinúť. Tadiaľto vedie cesta k tomu, aby ste zažili pocit spokojnosti samých so sebou. Vo chvíľach, keď cítite a vidíte svoj pokrok, máte šancu zažívať skutočné šťastie. Porovnávanie s inými vám tento pocit nikdy nemôže priniesť. Je dobré si predstaviť, kde ste boli pre desiatimi rokmi a kde ste teraz. Alebo je tiež dobré si pospomínať na svoje detské túžby. Možno budete prekvapení, koľko z tých detských túžob sa vám už dávno splnilo. No, nie je toto dôvod na radosť?

 

5 | Starajte sa o seba

Čím víc si budete vážit svoje zdravie, tým viac si budete vážit i sami seba. Športujte, zdravo jedzte, dostatočne oddychujte. Starajte sa o seba, robte to, čo máte radi a co vás robí šťastnými. Snažte sa byť hlavne spokojní. Ak budete tráviť čas s ľuďmi, ktorým na vás záleží, bude to ešte jednoduchšie.

 

Naučiť sa pozitívne myslieť  a zdravo žiť sa nedá naučiť za niekoľko dní. Byť k sebe láskavý a zvyšovať si zdravé sebavedomie vyžaduje čas, prax a hlavne trpezlivosť. Čím viac sa však budete snažiť, tým väčšiu radosť budete mať. Začnete sa viac tešiť aj na budúcnosť.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku