Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok?

Slučky opakujúcich sa negatívnych myšlienok sú veľmi silné preto, lebo sú postavené na týchto hlboko zakorenených presvedčeniach.
Slučky opakujúcich sa negatívnych myšlienok sú veľmi silné preto, lebo sú postavené na týchto hlboko zakorenených presvedčeniach. / Foto: Unsplash

Negatívne myslenie má obrovskú silu. Môže zničiť vaše zdravie, vzťahy, kariéru ako aj celý život. Ako tomu zabrániť a spamätať sa ešte skôr, ako bude neskoro?

 

Nikto nie je imúnny voči negatívnym myšlienkam. Každý sa občas cíti nešťastne a trápi sa kvôli niekomu alebo niečomu. Zatiaľ však čo väčšina ľudí premýšľa negatívne vtedy, keď sa cíti zle, niektorí si bezdôvodne negatívnymi myšlienkami ničia každodenný život. Denne nám hlavou prebehne 60-70 tisíc myšlienok, uvádza Laboratórium pre neurosnímkovánie pri Universite of Southern California. Odborníci sa zhodujú v tom, že veľké percento týchto myšlienok sa točí okolo toho, čo je zlé, čo sa v budúcnosti nepodarí, čo sme neurobili dobre a čo druhí robia zle. Vedci sú presvedčení, že negatívne myšlienky sa dajú len veľmi ťažko prekonať preto, lebo veľmi veľa ľudí si o sebe myslí, že nie sú dosť dobrí, že nikdy nedosiahnu to, po čom túžia a že ľuďom a svetu sa nedá veriť. Slučky opakujúcich sa negatívnych myšlienok sú veľmi silné preto, lebo sú postavené na týchto hlboko zakorenených presvedčeniach. A my im veríme, akoby ich vytrvalosť svedčila o tom, že sú pravdivé. A tak sme  prinútení zaoberať sa ich obsahom. No ak chceme byť v živote spokojní a šťastní, mali by sme sa čo najskôr naučiť niečo s negatívnymi myšlienkami robiť. Aby sa človek dokázal negatívnych myšlienok zbaviť, musí sám seba presvedčiť, že sú falošné. Tiež je potrebné ich nahradiť  myšlienkami pozitívnymi. V každom prípade je potrebné sa pred nimi chrániť. Veľmi účinný prostriedok spočíva i v tom, že svoju pozornosť zameriame iným smerom.

 

Udržujte si odstup

Čo keby sa tak negatívne myšlienky mohli zjaviť v našom vnútornom svete a vy by ste mohli pochopiť ich obsah, ale nemali by ste s nimi nič spoločné? V takomto prípade by ste ich  nemuseli odháňať, investovať do nich energiu, zapájať sa do ich príbehov. Čo keby negatívne myšlienky nesúviseli s tým, kto ste? Bolo by to určite pre mnohých veľmi dobré. Ale ako môžete využiť tento prístup v praxi? Psychoterapeutka Nancy Colier radí, že by ste sa  mali snažiť uveriť tomu, že je to možné. Ako si teda udržať odstup? Odborníci odporúčajú, že hneď, ako sa negatívne myšlienky objavia, mali by ste zmenšiť  vašu pozornosť na ne, Tým zablokujete všetko ostatné, čo môže vo vašom vedomí existovať. Skúste sa pozrieť akože niekde za ne a uvažujte, čo ďalšie sa pod nimi alebo za nimi  nachádza. Keď to tak urobíte, zameriate pozornosť na priestor okolo nich. Pravdou je, že myšlienky k vám prichádzajú bez toho, či im to dovolíte alebo nie. Skutočnosť, že sa negatívne myšlienky stále vracajú, je spôsobená ľudskou mysľou. Neznačí to zlyhanie na vašej strane. Najdôležitejšie zo všetkého je, si to uvedomiť.

 

Stíšenie negatívnych myšlienok

Ďalšia technika spočíva v tom, že deň (na začiatku len hodinu) nemeňte svoje myšlienky, a to bez ohľadu na to, čo obsahujú. Proste ich nechajte na pokoji, dovoľte im, nech prichádzajú. Obráťte svoju pozornosť od myšlienok smerom k vášmu vlastnému povedomiu a do prítomnosti. Vnímajte priestor, v ktorom sa objavujú. Keď svoju pozornosť týmto spôsobom presuniete, stane sa niečo veľmi zaujímavé. Myšlienky začnú strácať svoju moc. Stále tam možno budú, ale nebudú mať až takú veľkú silu. Hlasitosť myšlienok sa zmení z kriku na šepot. Niekedy, keď vás myšlienky prestanú tak silno lákať, začnú sa kompletne vytrácať. Ale aj keď nezmiznú úplne, aj ich oslabenie je pre vás veľkým úspechom. Psychoterapeutka Nancy Colier hovorí: „Opakované negatívne myšlienky sú súčasťou našej ľudskej cesty. Nemožno ich zastaviť. Čo však urobiť môžeme, je prestať sa snažiť zmeniť nezmeniteľné. Podstatné je, ako sa k myšlienkam a k sebe staviame. Vnútorný mier dosiahneme vtedy, keď vzdáme boj s nepodstatnými vecami a presmerujeme svoju pozornosť k novým hraniciam.“

 

Čítajte motivačné knihy

Sila motivačnej literatúry spočíva najmä v tom, že pozitívne vyplýva na myslenie človeka. Po prečítaní niektorej z motivačných kníh môžete opäť nadobudnúť životný elán a taktiež môžete zahnať negatívne myšlienky. Takýchto kníh je veľmi veľa a každý človek môže považovať za tú úplne najlepšiu inú knihu. Dôležité je, nevzdávať sa, hľadať, objavovať, nájsť pre seba to najlepšie. Ak neradi čítate, tak aspoň počúvajte motivačné prednášky.

 

Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi

Nájdite si v okolí skupinu pozitívne naladených ľudí, ktorí sa snažia na sebe pracovať a posúvajú sa smerom k pozitívnemu životu. Dnes už nie je problém nájsť si na internete rôzne kluby pozitívneho myslenia, ženské či mužské kruhy, rôzne besedy, transformačné semináre a podobne.

 

Televíziu sledujte čo najmenej

Urobte si malý experiment. Vypnite televíziu na mesiac. Sami zistíte, že sa vám zlepší nálada a vaše myšlienky budú mať úplne inú kvalitu. A prirátajte si ďalší benefit. Pribudne vám množstvo voľného času, ktorý môžete venovať svojej rodine, priateľom a záľubám.

 

Každý deň robte pozitívne veci

Každý deň sa snažte urobiť dobrý skutok, cvičte, meditujte, behajte, prechádzajte sa v prírode, pracujte v záhrade. Dnes vám každý psychológ potvrdí, že sú to tie najlepšie veci, ktoré môžete pre svoju dobrú náladu urobiť.

Pamätajte, že zmena vášho myslenia vyžaduje značné úsilie. Vaša myseľ môže byť vaším najsilnejším spojencom alebo najhorším nepriateľom. Je to skutočne len vaša voľba.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku