12 zábavných kempingových aktivít pre deti

Čerstvý vzduch, nádherné scenérie a spoločné stretnutia so skutočnou prírodou spájajú všetkých členov rodiny. Kempovanie vytvára ideálne podmienky na reálny kontakt s prírodou pre celú rodinu.
Čerstvý vzduch, nádherné scenérie a spoločné stretnutia so skutočnou prírodou spájajú všetkých členov rodiny. Kempovanie vytvára ideálne podmienky na reálny kontakt s prírodou pre celú rodinu. / Foto: Bigstock

Rodinné kempovanie sa v poslednej dobe stáva opäť hitom. Niektoré kempy ponúkajú veľa atrakcií a možností na výlety v okolí, a tak nemusíte premýšľať nad programom. Sú však aj kempy, ktoré nie sú zamerané priamo na deti, a tak aj možností na zábavu je pomenej. Ponúkame vám niekoľko námetov, ako sa s deťmi zabaviť v kempe.

 

Čerstvý vzduch, nádherné scenérie a spoločné stretnutia so skutočnou prírodou spájajú  všetkých členov rodiny. Na prvé rodinné stanovanie zvoľte radšej táborisko na Slovensku. Ak by sa deťom výlet nepáčil alebo sa pokazilo počasie, nemáte to domov ďaleko. S prvým stanovaním radšej počkajte, kým budú mať aspoň 2–3 roky. To už sú deti samostatnejšie a s podmienkami v stane či karaváne si poradia. Ak chcete mať ešte väčšiu istotu, že vaše deti vydržia týždeň pod stanom, vyskúšajte si to radšej vopred. Stačí, keď v záhrade postavíte stan a táboriť budete niekoľko nocí pred domom. Ak sa deťom spanie v stane zapáči, potom môžete vyskúšať aj kemp alebo nejaké verejné táborisko. Na internete alebo od priateľov si zistite dostatok informácií o mieste, ktoré chcete navštíviť. Vopred si zistite, či je v kempe možnosť stravovania, ako ďaleko sú od stanov sprchy a toalety alebo či je súčasťou areálu aj detské ihrisko. Keď už máte dostatok informácií, môžete začať s balením vecí. Skvelé na kempovaní je hlavne to, že deti sú stále vonku, majú spojenie s prírodou a ak vám záleží na tom, aby nepozerali televíziu a nehrali sa celý deň s mobilom, tento sen sa vám môže veľmi rýchlo splniť. Dôležité však je aj to, aby mali možnosť neustále sa niečomu venovať a aby ich aktivity bavili. Pozrime sa, čo všetko môžete s deťmi v kempe robiť.

 

1. Pozorujte hmyz a mravce

Pred cestou do lesa, ktorý sa pravdepodobne bude nachádzať v blízkosti kempingu, môžete deti motivovať prezretím si obrázkov hmyzu v nejakej encyklopédií. Niekedy sú ľudia prekvapení, koľko druhov hmyzu existuje. V lese sa snažte nájsť aspoň niekoľko druhov hmyzu. Najčastejšie ich nájdete pod kôrou popadaných stromov, na trávach, pod veľkými kameňmi. Chytajte ich papierovou pinzetou, ktorú si môžete vyrobiť z tvrdého papiera a ukladajte do škatuľky. Deti ich potom môžu pozorovať lupou a porovnávať, či to, ako hmyz vyzerá v realite, zodpovedá obrázku v encyklopédii. Potom hmyz vypustite v lese. Môžete pozorovať aj život v mravenisku. Deti vie zaujať, ako mravce neustále pobehujú, nosia trávu, slamky, vajíčka. Zvyčajne sú fascinované a dokážu sa na mravce pozerať dlhý čas.

 

2. Nahrávajte zvuky zvierat

Výnimočne pri tejto aktivite môžu deti použiť mobil. Dovoľte im na chvíľu zostať osamote v lese, aby sa mohli dobre sústrediť a dovoľte im nahrávať zvuky zvierat. Samozrejme, z diaľky ich pozorujte, aby sa náhodou nestratili. Keď dieťa môže byť v lese osamote v tichu, má to na neho aj relaxačný účinok. Po určitej dobe sa všetci stretnite pri stane, počúvajte nahrané zvuky z mobilov a snažte sa odhadnúť, aké zvuky deti nahrali. Zvuky môžu nahrávať aj rodičia.

 

3. Môžete si variť pred stanom

Existujú dokonale vybavené kempy s bohatou ponukou občerstvenia alebo rôznymi reštauráciami. Ak nechcete každý deň využívať ich ponuku, môžete vybočiť zo zabehnutých koľají a môžete si variť aj sami z potravín, ktoré si prinesiete z domu alebo kúpite v obchode. Deti obohatíte o veľký zážitok. Keď si zoberiete skladaciu kempovaciu  kuchyňu, varenie sa vám možno bude páčiť. Varenie v prírode sa nezaobíde bez zdroja tepla, na ktorom si jedlo pripravíte. Na trhu je dostupných niekoľko druhov varičov, ktoré sa líšia predovšetkým typom paliva. Varenie v prírode musí byť bezpečné pre okolie, pri manipulácii s ohňom tak musíte byť opatrní. Pokiaľ využívate oheň, je dôležité mať ho celý čas pod dohľadom, udržiavať ho tak, aby sa nerozšíril a nakoniec ho dokonale uhasiť. 

 

4. Pozorujte hviezdy

Pozorujte spolu hviezdy. Ak je chladnejšie,  poriadne sa oblečte, pripravte si do termosky teplý nápoj a vyberte sa von na čerstvý vzduch pred stan. Môžete si aj ľahnúť na karimatky a môže sa začať spoločný rozhovor o hviezdach. Okrem hviezd na oblohe možno spozorujete aj ďalšie veci. Pre deti je to vždy veľmi  napínavé.

 

5. Rozprávajte si príbehy alebo spievajte pri táboráku

Keď zapadne slnko a vy si urobíte táborák, pre deti nastane zázračná chvíľa. Kombinácia tmy a ohňa navodzuje v nich napätie a radosť zároveň. Keď sa upokoja a zvyknú si na oheň, môžete sa pustiť do rozprávania rôznych príbehov alebo si spoločne spievajte. A nezabudnite deti zapojiť do prípravy ohniska. Samotná príprava ohniska je pre deti veľmi zaujímavá aktivita.

 

6. Pozorujte oblaky

Niekedy stačí, keď si ľahnete s deťmi na karimatky a pozorujete oblaky. Keď sa tejto aktivite budete venovať dlhšie, môžete na oblohe uvidieť množstvo zaujímavých objektov, ktoré vytvorila príroda pomocou oblakov.

 

7. Hrajte sa s baterkami

Použitím baterky usporiadajte na stenách stanu tieňové bábkové predstavenie. Vyrobte si zajačika, vlka alebo hada a nechajte svoje dieťa vymýšľať príbehy o týchto zvieratkách.

 

8. Maľujte si na kamene

Povedzte dieťaťu, aby si v lese našlo také kamene, na ktoré sa bude dať maľovať. Môžete na kamene spoločne maľovať pred stanom. Uprednostnite farby v potravinárskej kvalite, ktoré neubližujú životnému prostrediu. Potom si môžete urobiť pred stanom výstavku kameňov.

 

9. Skúmajte trávnik

Pravdepodobne budete mať pred stanom trávnik. Spoločne skúste skúmať, čo sa v ňom všetko nachádza. Všímajte si tvary trávy, kvietky, chrobáky, kamienky... V tráve sa dá nájsť veľa zaujímavých vecí.

 

10. Hrajte sa v potôčiku

Možno budete mať šťastie a  pri kempingu nájdete lesný potôčik. Skúste spolu s deťmi najprv skúmať, čo všetko sa v potoku nachádza a potom sa môžete pokúsiť postaviť malú priehradu. Na výstavbu budete potrebovať popadanú kôru zo stromov, skaly, konáriky a podobne. V tejto malej priehrade sa deti veľmi rady hrajú. Prelievajú si vodu do rôznych pohárikov, behajú vo vode po skalkách. Maličké deti ani nepotrebujú priehradu. Ony sa dokažu dlhé hodiny hrať aj v úplne malom potôčiku. Stačí im pár kamienkov, malé palice, suché listy alebo konáriky.Väčšinou pozorujú, ako lístie v potoku pláva alebo hádžu kamienky do vody. Alebo ich dokážete zaujať aj skákaním kamienkov po hladine vody. Aby ste dosiahli čo najviac skokov, musíte splniť tri veci. Kameň musí mať patričnú rýchlosť, ktorou dopadne na hladinu, musí byť primeraná rýchlosť rotácie kameňa a musíte docieliť aj správny uhol dopadu. Mali by ste mať k dispozícii aj správne kamienky. Ideálne sú tenké, zaoblené a s veľkosťou dlane.

 

11. Choďte vítať východ slnka

Vstaňte skoro ráno a vyberte sa na blízky kopec privítať slnko. Cestou počúvajte spev vtákov, žabí koncert, môžete si skúsiť chôdzu naboso v rannej rose. Na jasnú žiaru slnka v skorých ranných hodinách vaše deti nikdy nezabudnú. Je to veľký zážitok.

 

12. Deti učte vnímať prírodu všetkými zmyslami

Zoberte si zošit a pero. Sadnite si pred stan alebo karaván. Povedzte deťom, nech si zapíšu, čo všetko vidia, cítia, nech vnímajú  tvary, farby, materiály, zvuky, vône, chute... Možností je veľmi veľa.

 

Je vedecky dokázané, že pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Vďaka častému pobytu v prírode sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Príroda priaznivo vplýva na upokojenie hyperaktívnych detí a pôsobí na celú rodinu relaxačne. Ak máte možnosť, určite vyskúšajte kempovanie s celou rodinou. Prežijete spoločne nádherné chvíle, na ktoré nikdy nezabudnete.

 


ZDROJE:
 H. Harazim, R. Hudáková: Dobrodružství v přírodě pro děti
D. Bartůněk: Hry v přírodě s malými dětmi

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Hry pre deti, Rodina
Zdieľať na facebooku