Rodinné offline hry a aktivity, ktoré trénujú detský mozog

Ak chcete, aby vaše deti odložili elektroniku a zahrali sa aj offline hry, musíte ich motivovať a ponúknuť im nejaké možnosti.
Ak chcete, aby vaše deti odložili elektroniku a zahrali sa aj offline hry, musíte ich motivovať a ponúknuť im nejaké možnosti. / Foto: Bigstock

Blížia sa prázdniny, a tak veľa rodičov sa bude snažiť zamestnať svoje deti aj tým, že im budú chcieť ponúknuť rôzne hry. Ideálne také, ktoré ich odreagujú od internetu, elektronických zariadení a privedú ich do prírody alebo aspoň do záhrady.

 

Ak chcete, aby vaše deti odložili elektroniku a zahrali sa aj offline hry, musíte ich motivovať a ponúknuť im nejaké možnosti. Ponúkame vám niekoľko nápadov na offline aktivity, ktoré môžu pomôcť vášmu dieťaťu nielen sa zabaviť, ale navyše aj trénovať svoj mozog.

 

1. Hádanky

Či už sedíte na terase, pri bazéne alebo večer pri ohni, pár minút môžete venovať tomu, že budete dávať deťom rôzne hádanky. Nielenže ich zabavíte, ale budú si aj trénovať mozog. V jednom výskume bolo zistené, že hádanky môžu pomôcť trénovať mozog a pomáhajú tiež predchádzať demencii.

 

2. Detské úkryty

Nemusíte kupovať drahé domčeky. Vonku stačia dosky, z ktorých môžete spolu s deťmi úkryt vyrobiť a vo vnútri stačia deky alebo nejaké prikrývky. Niekedy stačí veľkú deku prehodiť cez stôl a úkryt je hotový. Deti sa v tomto priestore dokážu hrať aj niekoľko hodín a ich kreativita sa rozprúdi na sto percent.

 

3. Kreslenie na chodník

Dovoľte kreatívnej stránke vášho dieťaťa rozkvitnúť aj s použitím kriedy. Vďaka veľkým kriedam určeným na kreslenie na chodníkoch, môžu vytvárať najrôznejšie obrázky. Najlepšie na tomto umení je, že sa zmyje trochou dažďovej vody alebo záhradnou hadicou.

 

4. Pečenie

Pečenie je skvelá aktivita, ktorá spája matematiku, kreativitu a jemnú motoriku. Výhodou je aj to, že môžete piecť všetci spolu. Výhody spoločného trávenia času sú na nezaplatenie. Dieťa takto tiež  učíte celoživotné zručnosti, za ktoré sa vám v dospelosti poďakuje.

 

5. Skrývanie vecí v prírode

Kto by nemiloval prírodu? Okrem prechádzok môžete využiť aj rôzne hry v prírode. Zapojte i deti zo susedstva, aby ste zvýšili zábavu. Môžete schovať rôzne veci v blízkom lese tak, aby ich deti našli. Samozrejme, z diaľky deti neustále sledujte, aby sa nestratili. Niekedy sa stačí túto hru hrať v parku alebo vo väčšej záhrade.

 

6. Tanec

Tanec a počúvanie hudby pomáhajú deťom koordinovať pohyby. Aj v tomto prípade sa mozog musí aktivovať, aby sa dostali do rytmu a umožnili telu cítiť rytmus. Tanec je nielen zábavný, ale je to tiež skvelý spôsob na precvičenie svalov. Takže deti vďaka tancu si posilňujú myseľ i svaly. V lete môžete s deťmi večer tancovať v záhrade alebo na terase. Aby vám bolo veselšie, môžete zavolať aj deti od susedov.

 

7. Dramatizácie a scénky

Tvorba rôznych scénok a dramatizácií predstavuje výbornú príležitosť na precvičovanie kreativity. Deti dokážu jednu scénku vymýšľať aj celý deň. A keď vás pozvú na predstavenie, určite neodmietnite. Potrebujú vidieť vašu radosť a nadšenie. A určite čakajú aj povzbudenie či pochvalu. Tým ich nadšenie ešte viac znásobíte.

 

8. Čítajte si spolu

Čítať sa dá aj na kúpalisku. Keď sa dobre vykúpete v bazéne a následne zabalíte do osušky a ľahnete si na lehátko, nemusíte držať v ruke mobil. Zoberte si knihu. Keď vás dieťa uvidí, bude to považovať za niečo prirodzené a urobí to tiež.

 

9. Starostlivosť o rastlinky

Existuje veľa rastlín a kvetov, ktoré môžete spolu s deťmi pestovať. Vďaka tejto činnosti budete s nimi na vzduchu. Budete robiť niečo užitočné a budete sledovať aj rast vegetácie. To všetko sa deťom javí ako niečo fantastické. Využite túto činnosť aj ako vyučovaciu príležitosť, vďaka ktorej sa deti môžu dozvedieť, odkiaľ pochádza ich jedlo a koľko tvrdej práce je potrebnej na to, aby sa rastlinky vypestovali.

 

10. Umenie a remeslá

Množstvo remesiel vám môže pomôcť tráviť čas so svojimi deťmi a motivovať  ich, aby odložili elektroniku. Môžu maľovať, kresliť, modelovať z hliny, robiť sochy z dreva a podobne. Nájdite niečo, čo ich zaujíma a nechajte ich pracovať. Ich mozog bude zaujatý detailnou prácou. Zlepšia svoje motorické zručnosti, logiku, kreativitu a racionálneho uvažovanie.

 

11. Lego

Lego je inteligentná hračka. Malé kocky v týchto súpravách, ako aj všetok čas potrebný na ich zostavenie, skutočne dávajú zabrať detskému mozgu. Existuje obrovské množstvo vecí, ktoré môžu vytvoriť, keď naplno rozvinú svoju fantáziu. 

 

12. Origami

Origami vo veľkej miere formuje kreativitu a jemnú motoriku. Toto japonské umenie učí deti  skladať papier do jedinečných výtvorov. Premena plochého listu papiera na 3D umenie predstavuje pre ne niečo úžasné. Podľa odborníkov pomáha origami zlepšovať koordináciu medzi očami, myslenie a porozumenie a vo významnej miere podporuje sústredenosť.

 

13. Geocaching

Geocaching je hľadanie pokladu, skrýše, tzv. kešky (z anglického cache, geocache) pomocou GPS-ka. Keška je ukrytá na súradnicami presne určenom mieste. Kedysi sa hľadalo takmer výhradne s pomocou turistickej GPS navigácie, v dnešnej dobe smartfónov vám k hľadaniu stačí priemerný telefón so zabudovaným GPS. Keška je vodeodolná schránka rôznej veľkosti – napr. Lock'n'lock dóza na potraviny, filmová krabička či nevyfúknutá PET fľaša, ale aj umelý kameň, vtáčia búdka či armádny ammo box. Každá keška obsahuje zápisník, tzv. logbook, okrem logbooku býva v keške často pero alebo ceruzka (tie prosím neberte) a drobné predmety na výmenu, veľmi často to sú hračky z kinder vajíčok. Môžete si niečo zobrať, ale je vhodné vložiť predmet približne rovnakej hodnoty. Každá keška má svoj unikátny GC kód. Aj v slovenčine existujú webové stránky s množstvom ďalších informácií o tejto hre. Môžete si ich preštudovať a začať sa tejto aktivite venovať. Vďaka nej sa dokáže zabaviť celá rodina.

 

14. Urobte si vlastnú šmýkačku

Zabudnite aspoň na chvíľu na šmýkačky z obchodu. Skúste si postaviť svoju vlastnú a deti vďaka nej prežijú niekoľko hodín zábavy. Všetko, čo potrebujete, je pevná plachta, trochu saponátu a záhradná hadica. Rozotrite na plachtu trochu mydla a namočte ju, kým sa nevytvoria bubliny. Mydlo zvyšuje kĺzavosť. Vaše deti budú mať o veľkú radosť postarané.

 

15. Krížovky, sudoku, stolové spoločenské hry a karty

Krížovky rozvíjajú pamäť a obrazovo-priestorové funkcie. Lúštenie sudoku okrem toho precvičuje navyše aj logiku.  Nielenže sa pri krížovkách, sudoku, spoločenských hrách a kartách zabavíte a prežijete príjemný čas s rodinou, ale aj vylepšíte svoj jazykový prejav a potrénujete krátkodobú pamäť. Koho nezaujímajú stolové spoločenské hry, ten môže siahnuť po puzzle. Azda najjednoduchším spôsobom, ako si zlepšiť pamäť, je lúštiť krížovky. Dnes máme k dispozícii veľké množstvo krížoviek. Sú to klasické krížovky, sudoku, hlavolamy, maľované krížovky, osemsmerovky a mnoho iných. Všetky na to, aby ste sa s nimi potrápili a zároveň pre seba niečo urobili. Vykonávanie aspoň jednej z týchto aktivít denne udržiava mozog nielen aktívny, ale tiež pomáha oddialiť stratu pamäti. A čo je najdôležitejšie, i tieto činnosti spájajú rodinu a pomáhajú deťom čo najdlhšie vydržať bez elektronických zariadení.

Rodičia sú niekedy veľmi vyčerpaní z toho, že musia neustále svoje deti upozorňovať, aby išli na vzduch, nehrali sa počítačové hry alebo nefungovali dlhé hodiny na sociálnych sieťach. Ak chcete prežiť čo najpokojnejšie leto a dostať deti vonku, musíte im ukázať nejaké alternatívne aktivity, ktoré si užijú. Aktivity, ktoré sme uviedli v článku, pomáhajú deťom užiť si pohyb, vzduch, pomáhajú im prežívať  dobrú náladu a precvičujú aj mozog. Navyše, väčšina z týchto aktivít vám umožňuje stráviť kvalitný čas so svojimi deťmi. Keď sa smejete, rozprávate sa a vytvárate spomienky, tak už len toto veľmi upevňuje dôveru a krásne vzťahy. Aj keď ste určite veľmi zaneprázdnení, nájdite si čas a investujte ho do svojho vzťahu s deťmi a celou rodinou. Mnohé zo zručností, ktoré si deti osvoja aj pomocou hier, budú využívať aj v dospelosti. Jedného dňa všetko to, čo ste ich naučili, budú učiť svoje vlastné deti a s radosťou budú spomínať na  chvíle, keď ste ich to práve vy naučili.

 

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku