Ako farbiť veľkonočné vajíčka: Tipy a nápady na farbenie

Tipy, ako farbiť veľkonočné vajíčka
Tipy, ako farbiť veľkonočné vajíčka / Foot: Pexels

Veľká noc je pre najmenších zábavnou a farebnou príležitosťou na objavovanie. Farbenie veľkonočných vajíčok je tradíciou v mnohých rodinách a medzi mladšími je jednoznačne obľúbené. Najdôležitejšie zo všetkého je relaxovať a baviť sa pri tom spoločne.  V tomto článku vám predstavíme niekoľko tipov na farbenie veľkonočných vajíčok.

 

Mramorové veľkonočné vajíčka

Potrebujete len vajíčka, rastlinný olej, ocot a potravinárske farbivo. Proces je skutočne jednoduchý. Uvarte vajíčka natvrdo a nechajte vychladnúť. Následne nechajte zovrieť vodu a potom rozlejte ešte teplú vodu do pohárov, podľa toho, koľko farieb chcete mať.  Do každého pohára dajte lyžičku octu a potom farbivá. Zoberte vajíčko a dajte do pohárov s farebnou vodou. Nechajte tam približne od 1 do 5 minút, záleží od intenzity farby akú chcete mať. Tak sa vytvorí základná farba. Potom vyberte a dajte do krabičky od vajíčok, kým nevyschnú. Následne to tých istých pohárov dolejte cca 1 PL oleja (repkový napríklad), dobre premiešajte. Zoberte si zafarbené vajíčko, napríklad žlté a dajte do „modrej vody“. Takto môžete vystriedať rôzne farby, avšak zakaždým nechajte vyschnúť. Tak vzniknú vajíčka rôznych farieb. Vajíčka a farbivo pri izbovej teplote sú pre túto techniku ​​najvhodnejšie. Ak sú vaše materiály príliš teplé, olej môže skĺznuť, ak príliš studené farbivo sa nevstrebe.

 

 

Lepenie veľkonočných vajíčok pomocou washi pásky

Potrebujete len vajíčka na tvrdo (izbová teplota), washi pásky, nožnice, prípadne dierkovač. Washi je dekoratívna páska vyrobená z tradičného japonského papiera. Je tiež biologicky odbúrateľný, takže ju môžete recyklovať. Ak chcete vyrobiť pruhované veľkonočné vajíčko, začnite vytiahnutím washi pásky s dĺžkou približne 15 cm. Malými nožničkami nastrihajte washi pásku na dlhé tretiny. Potom odrežte tretiny, aby ste mali dlhé tenké pásiky. Pásiky umiestnite okolo vajíčka náhodne, v ľubovoľnom vzore. Pokračujte v tomto procese, kým nebudete spokojní so vzorom. Okrem toho môžete vystrihnúť napríklad malé trojuholníky. Trojuholníky môžu mať rôzne tvary a veľkosti, avšak dôležitejšie je, aby ste sa snažili udržať vzdialenosť medzi trojuholníkmi, keď ich umiestňujete na vajíčko, do určitej miery jednotnú. Opatrne umiestňujte trojuholníky jeden po druhom, kým nebude vaše vajíčko hotové. 

 

Veľkonočné vajíčka / Zdroj: lovelyindeed.com

 

Mydlové veľkonočné vajíčka 

Ďalším jedinečným a kreatívnym spôsobom farbenia veľkonočných vajíčok je využitie mydla na riad, prípadne tekuté prostriedky na umývanie riadu. Budete potrebovať vajíčka na tvrdo, prostriedok na umývanie riadu, farbivá a slamku. Zmiešajte 2 PL prostriedku na umývanie riadu s 1 lyžičkou vody a pridajte 10 až 15 kvapiek farbiva. Do roztoku fúkajte slamkou a potom slamkou intenzívne premiešajte. Ponorte vajíčko len do bublín a nechajte uschnúť. 

 

Veľkonočné vajíčka v bublinkovej fólii

Budete potrebovať vajíčka na tvrdo, farbivá bublinkovú fóliu. Zafarbite vajíčko farbou podľa vlastného výberu (ak chcete mať nejakú základnú farbu, ak nie môžete nechať pôvodnú farbu). Na bublinkovú fóliu (stranu s bublinkami) naneste farbu. Môžete použiť aj napríklad 4 rôzne farby a maľované rady. Môžete použiť akúkoľvek kombináciu farieb alebo vzorov. Položte vajíčko na zafarbenú bublinkovú fóliu, jemne vytiahnite rohy a obaľte okolo vajíčka. Snažte sa veľmi nehýbať vajíčkami po bublinkovej fólii, inak sa farba rozmaže. 

 

Zdroj: Pinterest / Tara Donne

 

Smotana na šľahanie a potravinárske farbivo

Vezmite si vaničku s obľúbenou smotanou na šľahanie a pridajte ju do niekoľkých  pridajte do niekoľkých jamiek v plechu na muffiny. Potom pridajte niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva podľa vlastného výberu a premiešajte krúživým pohybom špáradlom. Do stredu formy na muffiny dáme vajíčko uvarené natvrdo a krútime rukami, kým nie je celé vajíčko pokryté. Potom vytiahnite a odložte vajíčko nabok vysušiť. Prebytočný krém utrite papierovou utierkou. Prípadne môžete použiť aj krém na holenie.

 

Trblietavé vajíčka

Tento je chaotický, ale veľmi zábavný. Začnite farbením vajec, aby ste pridali základnú farbu. Nechajte ich úplne vyschnúť. Potom natrite vajíčka remeselným lepidlom a potom ich namočte do trblietok pre trblietavý povrch. 

 

Existuje aj spôsob, ako svoje výtvory uchovať, aby ste ich mohli rok čo rok znova použiť – namiesto farbenia natvrdo uvarených vajec môžete pred farbením škrupiny vyfúknuť obsah vajíčka. Okrem toho, kuchyňa je plná prírodných farbív, ktoré môžete použiť na ozdobenie vajíčok. Základné potraviny vrátane červenej kapusty, cibuľových šupiek a kávy možno použiť na premenu vajec na dúhu farieb. Deti budú obzvlášť milovať objavovanie všetkých rôznych farieb, ktoré môžu vytvoriť pomocou prírodných farbív – nechajte ich experimentovať s natvrdo uvarenými vajíčkami a plnými misami studených farbív.

Zdieľať na facebooku