Zažite s deťmi nové dobrodružstvo a vyskúšajte stanovanie

Kempovanie aj v dnešnej dobe má pre deti obrovský význam. Spája členov rodiny a ponúka veľa dobrodružstiev.
Kempovanie aj v dnešnej dobe má pre deti obrovský význam. Spája členov rodiny a ponúka veľa dobrodružstiev. / Foto: Bigstock

Hlavne starší ľudia radi spomínajú na dovolenky v stanoch, ktoré v minulosti boli veľmi populárne. Na chvíľu sa síce  museli vzdať komfortu pohodlnej spálne či kúpelne, ale na druhej strane zažili veľa nových dobrodružstiev. Čo všetko ponúka kempovanie deťom v dnešnej dobe?

 

Rodinné kempovanie sa v poslednej dobe stáva opäť hitom. Možno si položíte otázku, že na čo je to dobré opustiť kvalitnú posteľ, teplú vodu či nekonečné množstvo jedla v luxusnom hoteli či penzióne. Veď ich je také obrovské množstvo a človek si môže vybrať, ktorý len chce. Prečo teda zbaliť stan, spacák, pláštenky a zásobu jedla a odísť do kempingu? V dnešnom článku vám prezradíme, prečo sa kempovanie stáva stále obľúbenejším spôsobom prežívania letnej dovolenky s deťmi a prečo ho vyskúšať.

 

Nezabudnite sa dobre pripraviť

Ak chcete mať istotu, že vaše deti vydržia dva týždne pod stanom, vyskúšajte si to radšej vopred. Stačí, keď v záhrade postavíte stan a táboriť budete niekoľko  nocí pred domom. Ak sa deťom spanie v stane zapáči, môžete vyskúšať aj kemp alebo nejaké verejné táborisko. Prvýkrát radšej nechoďte ďaleko. Ak by sa výrazne pokazilo počasie, môžete ísť domov alebo do hotela. Na internete alebo od priateľov si zistite dostatok informácií o mieste, ktoré chcete navštíviť. Vopred si zistite, či je v kempe možnosť stravovania, ako ďaleko sú od stanov sprchy a toalety alebo či je súčasťou areálu aj detské ihrisko. Keď už máte dostatok informácií, môžete začať s balením vecí.

 

Nezabudnite si poblaiť:

  • STAN

Ak máte viac detí, zvoľte radšej väčší stan s oddelenými spálňami. Budete mať dosť miesta na všetky veci, ale aj pohodlie pre všetkých členov rodiny.

 

  • KARIMATKY

Ideálne sú samonafukovacie karimatky, ktoré navyše nezaberú veľa miesta.

 

  • SPACÁKY

Dajú sa kúpiť aj špeciálne detské spacie vaky.

 

  • LEKÁRNIČKU

 

  • LAPAČE HMYZU

​​​​​​​

  • IGELIT

Igelit sa dáva pod tašky s oblečením, aby vám od zeme nenavlhlo.

 

  • OBLEČENIE DO KAŽDÉHO POČASIA

Do balenia zapojte aj deti a nechajte ich, nech si zabalia vlastný batoh. Ak chcete dieťa viesť ku skutočnému dobrodružstvu, nezabudnite na baterku, čelovku, malú termosku s pitím, ďalekohľad, kompas a skladací nôž (staršie dieťa v puberte).

 

Vďaka stanu budete stále spolu

Dovolenka v stane ponúka spoločný čas, kedy ste skutočne všetci spolu, a to veľmi intenzívne. Ideálne by bolo, keby ste boli bez telefónov, tabletov, televízie a ďalších elektronických hračiek a prístrojov. Vďaka tomuto dokážete postupne zdieľať každý okamih a vytvoríte si nezabudnuteľné spoločné zážitky. Či už pri stavaní stanu, zbieraní húb, varení v kotlíku na ohni, opekaní špekačiek alebo pri silnej nočnej búrke, ktorá vyzerá z vnútra stanu ináč ako doma v obývačke. Ráno sa budete tešiť z nádhernej vôňe lesa, rozkvitnutej lúky alebo rannej rosy. Veľmi blízky kontakt s prírodou úžasne upokojuje myseľ. Deti sa hneď ráno budú môcť vyblázniť.

 

Stretnete nových ľudí

Možno pôjdete na dovolenku do stanu sami, lebo vaši kamaráti nebudú mať na toto odvahu. Nebuďte smutní. Táboriská a kempingy sú väčšinou plné detí a tie sa dokážu veľmi rýchlo spolu skamarátiť. Dokážu sa hrať aj samy. A vy sa nemusíte báť, pretože kempingy sú väčšinou dobre ohradené, nachádza sa v nich pokosená tráva a bezpečné detské ihriská. Keď sú deti vo voľnom priestore, dokážu si veľmi rýchlo vymyslieť spoločné hry a zabavia sa pri nich aj niekoľko hodín.  A vy si možno konečne oddýchnete, pretože budete mať čas na čítanie, spoločné rozhovory alebo si budete môcť konečne pár hodín poležať v prírode v hojdacej sieti. A možno stretnete aj príjemných ľudí, s ktorými sa po rokoch zahráte volejbal, karty, spoločneské hry a večer si urobíte spoločný táborák. Je dokázané, že priateľstvá vznikajú v takejto atmosfére oveľa skôr  ako v obrovských  anonymných rezortoch. Stanovanie ľudí spája a vraj aj otvára srdce. To asi robí čaro, ktoré žiari priamo z prírody.

 

Nemusíte kupovať zbytočnosti

Niekde pri rieke, v táborisku v lese alebo v kempe na brehu rybníka vás pravdepodobne nečaká množstvo stánkov so suvenírmi, drahé a často aj zbytočné atrakcie, nemusíte platiť žiadne vstupné a kupovať veci, bez ktorých sa dá pokojne žiť. S týmto všetkým sa stretávate už pri obyčajnej návšteve ZOO alebo pri pobytoch pri mori alebo na kúpaliskách. Keď deti nevyrušujú obchody, samy od seba sa začnú viac zameriavať na to, čomu sa venujete a neriešia v hlave, čo im kúpite. A to je veľká výhra pre celú rodinu. Zrazu zistíte, že sú nadšené aj z malín a čučoriedok, ktoré nazbierali samy v lese. Začnú si viac uvedomovať, že radosť sa nachádza aj v obyčajných veciach.

 

Či už chodíte na stanovačky pravidelne alebo pôjdete po prvýkrát, deti si odnesú z takejto dovolenky kopec nových zážitkov. / Foto: Bigstock

 

Môžete si variť aj pred stanom

Existujú dokonale vybavené kempy s bohatou ponukou občerstvenia alebo rôznymi reštauráciami. Ak nechcete využívať ich ponuku, môžete vybočiť zo zabehnutých koľají a môžete si variť aj sami z potravín, ktoré si prinesiete z domu. Deti obohatíte o ďalší zážitok. Keď si zoberiete skladaciu kempovaciu  kuchyňu, varenie sa vám možno bude páčiť. Varenie v prírode sa nezaobíde bez zdroja tepla, na ktorom si jedlo pripravíte. Na trhu je dostupných niekoľko druhov varičov, ktoré sa líšia predovšetkým typom paliva. Varenie v prírode musí byť bezpečné pre okolie, pri manipulácii s ohňom tak musíte byť opatrní. Pokiaľ využívate oheň, je dôležité mať ho celý čas pod dohľadom, udržiavať ho tak, aby sa nerozšíril a nakoniec ho dokonale uhasiť. Ak pripravujete jedlo na variči, nikdy ho nepokladajte na horľavý povrch (napríklad suché lístie). Varič patrí na rovný a nehorľavý povrch, čo môže zabezpečiť napríklad veľký plochý kameň. Aký je výber varičov? Môžete využiť napríklad tieto:

  • Plynový varič
  • Benzínový varič
  • Liehový varič
  • Drevené alternatívy a varenie na ohni

 

Pri nákupe potrieb na kempovanie sa môžete stretnúť aj s drevenými grilmi alebo varičmi, pod ktorými zakúrite drevom, šiškami alebo vetvičkami.

 

Kempovanie nie je úplne pohodlné a komfortné, to treba priznať. No sloboda, ktorú kempovanie poskytuje, vyvažuje mnoho výhod. Ak nebudete brať situácie v kempe  veľmi vážne a povznesiete sa  nad niektorými problémami, môžete spolu prežiť veľa veselých chvíľ. A práve o tie spoločné a radostné chvíle v živote ide najviac. Práve na tieto chvíle vy aj vaše deti budete spomínať celý život.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Rodina, Prázdniny
Zdieľať na facebooku