Zábavné hry so švihadlom a hula hoopom

Švihadlo a hula hoop sú skvelou formou cvičenia a zábavy.
Švihadlo a hula hoop sú skvelou formou cvičenia a zábavy. / Foto: Shutterstock

Švihadlo a hula hoop sú skvelou formou cvičenia a zábavný spôsob, ako môžu deti pri pohybe byť kreatívne a zabaviť sa. Skákanie cez švihadlo a hra s hula hoopom môžu byť dobré individuálne aktivity alebo zábavné hry s priateľmi. Nevyžadujú veľa drahého vybavenia alebo priestoru a sú vhodné pre deti všetkých úrovní zručností a schopností.

 

Mačka a myš

Na túto hru potrebujete aspoň štyroch hráčov: dvoch, ktorí budú točiť švihadlom, mačku a myš. Myš musí preskočiť lano, prebehnúť okolo jedného, ktorý otáča švihadlom, znova skočiť, prebehnúť okolo druhého, ktorý otáča švihadlom a opakovať (vytvorí vzor s číslom osem). Mačka medzitým robí to isté, zatiaľ čo naháňa myš a snaží sa ju označiť. Dajte myši náskok jedným skokom. Keď mačka označí myš, otočte pozície a hrajte znova.

 

Dvojité skákanie

Zdvojnásobte zábavu pokusom o skákanie s partnerom pomocou lana pre jednu osobu. Skúste tvárou v tvár, jedna osoba drží oba konce lana alebo každá osoba drží jeden koniec alebo rukoväť lana. Aby to bolo viac ako hra, osoba, ktorá drží lano, môže zrýchliť alebo spomaliť, zatiaľ čo druhý hráč sa snaží prispôsobiť rytmu. 

 

Hore, dole, pod, nad

Nechajte tri alebo štyri deti stáť vo veľkej hula hoop obruči, ktorú držia na úrovni pása bez použitia rúk. Potom ich vyzvite, aby krútili obručou hore krkom alebo dole po členky (opäť bez rúk). Môžete ich tiež nechať, aby sa pokúsili presunúť ako skupina zvnútra obruče von bez toho, aby sa dotkla zeme.

 

Hoop švihadlo

Postavte sa s obručou zvislo pred telo a potom ju prehoďte smerom k nohám. Potom cez ňu preskočte, vráťte ju za seba, potom nad hlavu a späť tam, kde ste začali. Aby ste sa vyhli poškriabaným kolenám, nechajte ich to vyskúšať najprv na mäkkej zemi pre prípad, že by zakopli a spadli.

 

Točenie

Táto hra pochádza až od starovekých Grékov. Všetko, čo potrebujete na hranie, je palica a hula hoop. Cieľom je postaviť hula obruč vzpriamene a pomocou palice s ním rolovať, kto vydrží najdlhšie. Deti môžu používať aj ruky. Ak chcete vyzvať deti, nastavte začiatok a koniec. Alebo vytvorte jednoduchú prekážkovú dráhu s hula hoopom. Ak obruč spadne, jednoducho ju zdvihnite a pokračujte.

 

Navliekanie hula hoop

Prejdite obruč z jednej ruky cez hlavu a dole po tele. Je to skvelý spôsob, ako pracovať na koordinácii a mobilite. Ak chcete zvýšiť konkurencieschopnosť, môžete z toho urobiť preteky a ak sa okolo vás potuluje veľa detí, môže to byť naozaj zábavná štafeta.

 

Chodenie po lane

Deti si prednostne používajú dlhé švihadlo a predstavujú si seba ako akrobatov na lane v cirkuse. Lano je natiahnuté rovno na zemi a deti chodia po lane od päty po špičku, pričom sa vyhýbajú akýmkoľvek krokom na zem. Táto aktivita je obzvlášť užitočná na budovanie ich rovnováhy.

 

Had

Dve deti držia konce dlhého švihadla a mávajú ním po zemi ako had, ktorý sa plazí po tráve. Ostatné deti sa striedajú v skákaní cez pohyblivé lano.

 

Dopravná zápcha

Táto aktivita si vyžaduje skupinu detí a začína dvoma deťmi, ktoré držia konce a otáčajú dlhé lano pre jedného skokana. Po stanovenom počte skokov, napríklad päť alebo desať, sa k nim pripojí prvý v poradí. Skočia spolu stanovený počet krát a potom sa k nim pridá ďalšie dieťa. Preskakovanie pokračuje, kým skákajúca „premávka“ nezabráni ľahkému pohybu.

 

Štafetové stanice na švihadle a hula hoop-e

S pomerne veľkou skupinou detí a ďalšími dobrovoľníkmi môžete pre tímy pripraviť štafetovú hru so švihadlo a hula hoop-om.  Každá „stanica“ má výzvu na skákanie cez švihadlo, alebo aktivitu s hula hoop-om, ktorá im bola predstavená na začiatku. Tímy sa predierajú cez rôzne stanovištia a snažia sa ako prví dosiahnuť konečný cieľ.

 

Striekanie vody

Zahrajte sa vonku v teplejšom počasí. Zatiaľ čo dvaja otáčajú švihadlom, každý hráč musí skákať a držať v ruke priehľadný plastový pohár s vodou. Musia skákať vopred stanovený čas, počet skokov alebo tak dlho, ako dlho trvá recitácia riekanky alebo spievanie piesne. Po tom, čo sa každý dostal na rad, víťazom sa stáva hráč, ktorému v pohári zostáva najviac vody.

 

A v neposlednom rade nezabudnite nechať deti voľne sa hrať s hula hoopom alebo švihadlom. Rozložte ich a pozvite deti, aby ich použili pri hre akýmkoľvek spôsobom, ktorý si zvolia.

Zdieľať na facebooku