8 dôvodov, prečo je dôležité objaviť a rozvíjať nadanie detí

Gény, ktoré dostávame, sú nezmeniteľné, ale ktorý gén sa zapne alebo vypne, to záleží od prostredia, v ktorom sa dieťa nachádza.
Gény, ktoré dostávame, sú nezmeniteľné, ale ktorý gén sa zapne alebo vypne, to záleží od prostredia, v ktorom sa dieťa nachádza. / Foto: Bigstock

Každé dieťa má v sebe nejaké nadanie. Najideálnejšie, čo rodičia môžu pre dieťa urobiť, je odhaliť jeho smerovanie a rozvíjať v ňom to najlepšie, čo v ňom je. V živote mu to prinesie veľa benefitov.

 

Keď sa dieťa narodí, má sto miliárd mozgových buniek. Cez synapsie sa mozgové bunky začínajú prepájať. Synapsie sa prepájajú tým rýchlejšie, čím dieťa robí viac činností, na ktoré má prirodzený talent. Dieťa prirodzene vie, ktoré činnosti mu dávajú energiu a ktoré nie. Preto sa s niektorými hračkami hrá viac a s inými menej. Jan Mühlfeit o talente hovorí, že je to určitá genetická informácia, ktorú dieťa dostáva od predchádzajúcich generácií. To, či sa talent odomkne, záleží od toho, v akom prostredí dieťa vyrastá, čo okolo seba počúva a o čom premýšľa. Ak chceme talent rozvíjať, musíme doň investovať energiu. Gény, ktoré dostávame, sú nezmeniteľné, ale ktorý gén sa zapne alebo vypne, to záleží od prostredia, v ktorom sa dieťa nachádza. Každé dieťa je výnimočné v niečom inom a nikto nepozná vaše dieťa lepšie ako vy sami.  Staňte sa preto vnímavými pozorovateľmi formujúcej sa osobnosti vášho dieťaťa, aby ste odhalili to, čo je pre neho to správne. Hovorí sa, že úspešný človek môže byť iba ten, ktorý robí to, čo miluje a čo ho napĺňa. Práve z tohto dôvodu je v akomkoľvek veku dieťaťa potrebné rozvíjať jeho nadanie a talent alebo jednoducho všetko to, čo vaše dieťa robí s radosťou.

 

Väčšina ľudí netuší, aké je ich nadanie

Len málo ľudí vyrastá s vedomím, aké je ich nadanie. Z tých, ktorí k nim patria, len menšina svoje prirodzené vlohy skutočne rozvíja k šťastiu a úspechu. Namiesto toho sa prispôsobujú dobre mieneným očakávaniam ľudí okolo seba, ktorí ich môžu smerovať k zapojeniu do práce v  rodinnom podniku alebo ich   nasmerujú k povolaniam, ktoré sú dobre platené. Len málokto si môže vybrať prácu, ktorá ho skutočne napĺňa. Dnes už mnohé deti  absolvujú psychologický test pre voľbu povolania. Mnoho rodičov však jeho výsledky ignoruje a motivujú dieťa iným, pre nich lukratívnejším smerom. Niektorí ľudia si napokon na prácu, ktorú im vybrali rodičia, zvyknú. No sú aj takí, ktorí neustále menia zamestnanie, nerobia prácu s radosťou, sú z toho všetkého nešťastní. Ďalší aj napriek tvrdej práci cítia, že  úspech a šťastie sa im  trvalo vyhýbajú. Je to pre nich potom deprimujúce. Môže ich to až natoľko ovplyvňovať, že sa každé ráno cítia unavení, mrzutí a skleslí. Ak však rodičia, výchovní poradcovia a psychológia pomôžu v dieťati odhaliť jeho skutočné nadanie a bude sa môcť v živote uberať týmto smerom, v jeho živote sa to môže prejaviť nasledujúcim spôsobom:

 

1. Bude mať veľkú vytrvalosť

Ak človek robí niečo, čo mu prináša uspokojenie, je oveľa väčšia šanca, že problém vyrieši a nevzdá sa. Ľudia, ktorí dosiahli úspech vďaka svojej vytrvalosti a úsiliu, si zaslúžia naozaj obdiv. V dnešnej dobe sme však čoraz častejšie svedkami  toho, že niektorí ľudia sa ľahko vzdávajú, hľadajú jednoduchšie cesty a túžia len po príjemných veciach. A to sa týka už aj detí. To, že sa musia niekedy aj zaprieť a vydržať dlhšiu dobu pri učení, to sa im veľmi nepáči. Ak však študujú niečo, čo ich naozaj baví, tak to robia s radosťou.

 

2. Bude cítiť veľkú motiváciu

Ak chceme dosiahnuť nejaký cieľ, jednou z najväčších prekážok je strata motivácie. Spočiatku nás poháňa nadšenie. Musíme však každý deň začínať znova, niekedy i niekoľkokrát. To vyžaduje sebadisciplínu, hlavne ak sa nedarí pokročiť dopredu. Pri snahe rozvíjať svoje nadanie, sú začiatky ľahšie. Prirodzené nadšenie pre úlohu, ktorou sa človek zaoberá, motivuje tým viac, čím dlhšie si je vedomý svojho talentu.

 

3. Bude sústredenejšie

Človek sa vie sústrediť niekedy viac, inokedy menej. Čo sústrednosť ovplyvňuje? Faktorov je viac, ale jeden z najhlavnejších je predovšetkým ten, že keď máme nejasný cieľ, ktorý nás nezaujíma a nemotivuje, tak sa nevieme sústrediť. Keď musíme robiť niečo, o čo nemáme ani poriadny záujem, tak je to so sústredenosťou ťažké. Ak robíme niečo, čo nechceme robiť a túžime robiť niečo iné, táto skutočnosť v nás vyvoláva vnútorný konflikt. Dôsledok tohto stavu môže vyústiť až do takej situácie, že človek je zrazu úplne bez motivácie. Čím človek presnejšie vie, čo chce dosiahnuť, tým je jeho sústrednosť lepšia. Ak je dieťa zamerané na ciele súvisiace s jeho nadaním, ponúkaným príležitostiam venuje s radosťou svoj čas a energiu.

 

4. Jeho schopnosti sa budú stále zlepšovať

Ak človek používa pri práci svoje nadanie, bude stále motivovaný k tomu, aby sa zlepšoval. Bude sa učiť to, čo je pre neho potrebné, a tým sa stále zlepšuje. Daniel Goleman vo svojej knihe Emočná inteligencia píše, že trvá priemerne desať rokov, kým sa človek stane v akomkoľvek odbore odborníkom. Pokiaľ sa zameriavame na to, aby sme sa každým dňom zlepšovali, v priebehu týchto desiatich rokov sa nám stále vo väčšej miere bude dostávať to, po čom túžime. Po uplynutí tejto doby sa stávame odborníkom. Keď si dieťa vyberie strednú školu, ktorá rozvíja jeho nadanie, veľmi rýchlo sa môže dostať na správnu cestu. Existuje však veľa ľudí, ktorí pod nátlakom rodičov alebo iných okolností, vyštudujú školu, ktorá nekorešponduje s ich nadaním a až po vyštudovaní tejto školy v dospelom veku, sa vracajú do bodu nula a začínajú znovu, ale už tam, kde naozaj túžili študovať.

 

5. Bude ochotné prijímať ďalšie výzvy

Ak trávime svoj život nad vecami, ktoré v skutočnosti robiť nechceme, stávame sa otupení a rýchlo vyhoríme. V takomto stave sa vyhýbame riskovaniu a akýmkoľvek výzvam. Ak využívame pri práci svoje nadanie, nič z toho neplatí. Každá nová výzva sa stane niečím, na čo sa tešíme.

 

6. Bude mať viac energie

Ak sme znudení životom, deprivovaní alebo nás nič nebaví, hladina našej energie sa znižuje. Môže klesnúť až tak, že spíme desať hodín denne a aj tak sa cítime unavení. Ak však rozvíjame svoje nadanie, energia stále plynie a dáva nám silu robiť nové veci. Spíme menej a ráno rezko vyskočíme z postele. Nemusíme sa o to snažiť, deje sa to prirodzene. Hneď od rána cítime nadšenie a podľa toho konáme.

 

7. Pocíti viac šťastia

Čím viac bude vaše dieťa rozvíjať a používať svoje nadanie, tím bude šťastnejšie a spokojnejšie. Svoje šťastie nebude očakávať od iných, a preto bude mať celý život dobré vzťahy s ľuďmi. Svoje  životné nadšenie a radosť bude prenášať  na všetkých okolo. Postupne sa stane sympatickým, pozitívnym a energickým človekom. Vaše dieťa bude schopné napĺňať potreby druhých.

 

8. Zvyši sa jeho sebavedomie

Keď človek vie robiť veci dobre, časom sa dostavia aj úspechy. Ľudia so zdravým sebavedomím vedia svoje úspechy osláviť. Nájdu si na to čas. Keď ich niekto pochváli, poďakujú a uznanie neodmietajú. To nie je tým, že sú sebeckí alebo pyšní. Oni len veria vo svoje schopnosti, a tak si vedia užiť aj úspechy, ku ktorým ich tieto schopnosti dovedú. A takýto postoj sa dá vybudovať len vtedy, keď robíme niečo, čomu naozaj rozumieme, v čom sme skutočne dobrí a na čo máme nadanie.

 


ZDROJ: Larry J. Koeniga: Chytrá výchova
Čítajte viac o téme: Motivácia, Úspech, Nadané deti
Zdieľať na facebooku