Ako sa cez prázdniny zabaviť so svojimi deťmi?

Deti sa dokážu nadchnúť pre akúkoľvek aktivitu a najšťastnejšie sú vtedy, keď ju môžu robiť spoločne so svojimi rodičmi.
Deti sa dokážu nadchnúť pre akúkoľvek aktivitu a najšťastnejšie sú vtedy, keď ju môžu robiť spoločne so svojimi rodičmi. / Foto. Bigstock

V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko aktivít, ktoré môžete robiť spoločne so staršími deťmi.

 

V súčasnosti majú rodiny oveľa viac možností na prežívanie spoločných prázdninových chvíľ s deťmi ako v minulosti. Existuje množstvo zábavných parkov, kúpalísk, fariem, ihrísk, táborov... Dnes sa aj oveľa viac cestuje a možností je naozaj veľa. Prázdniny sú však dlhé a vymyslieť program na každý deň je niekedy naozaj náročné. A preto každý dobrý nápad príde vhod.

 

1. Chodievajte do lesa

Nie všetky turistické chodníky sú náročné. Existujú aj veľmi jednoduché trasy, ktoré sa dajú prejsť aj s deťmi. Existujú i náučné chodníky, kde na tabuliach je opísaný život zvierat. Môžete spojiť turistiku aj s čítaním textu. Na Slovensku máme tiež chodníky, okolo ktorých sú umiestnené preliezky, pomôcky na posilňovanie, rôzne prekážkové dráhy. Takýto chodník sa vinie napríklad okolo Štrbského plesa. Hrajte sa spolu rôzne hry, sledujte stopy zvierat, počúvajte a nahrávajte spev vtákov,  natáčajte videá, robte fotky, objavujte spolu čaro ukryté v prírode. Po príchode domov si môžete fotky vytlačiť a urobiť  si vlastnú knižku. Dnes je moderné chodiť s deťmi do aquaparkov, ale skúste urobiť výnimku. Môžete sa jeden deň vybrať k lesnému potôčiku alebo k jazeru. Je tam nielen tichšie, čistejšie, ale deti sa tam môžu hrať iné hry,  ktoré sa v aquaparkoch hrať nemôžu. Môžu voľne behať v potoku, hádzať kamene do jazera, púšťať si loďky dolu prúdom, striekať sa do sýtosti vodnými pištoľami a podobne. V malom potôčiku si môžete urobiť svoju vlastnú priehradu.

 

2. Robte pokusy

Dnešné deti sú často odmalička zvyknuté na rôzne kreatívne sady, teda stavebnice  s pripraveným  materiálom a návodom, ako si niečo vyrobiť. Lenže, keď sú deti dlho doma, nemôžete neustále kupovať nové stavebnice. Ak máte teda viac času, pokúste sa vyrobiť niečo vlastné a vlastnými rukami. Inšpiráciu môžete čerpať z rôznych videí na YouTube, napríklad obľúbené sú napríklad nápady na Pinterest alebo 5 Minutes Craft. Môžete tiež hľadať inšpiráciu v knihách alebo na internete a pustiť sa do najrôznejších nenáročných fyzikálnych i chemických experimentov.

 

3. Spájajte technológie a kreatívnu prácu vykonávanú rukami

Výborne funguje, keď deti tvoria rukami a technológie používajú ako doplnok. Vychádzajte primárne z nápadov detí, ale môžete napríklad mať v zálohe aj nejaký pekný nápad na vylepšenie domácnosti, na ktorom sa môže dieťa podieľať. Plánujete už dlho vymaľovať alebo postaviť domček na strome? Nechajte deti, aby vyhľadali informácie, vypočítali množstvo potrebného  materiálu, vytvorili plán práce a podobne.

 

4. Pracujte s náradím

Máte doma vyradené elektrospotrebiče a sadu skrutkovačov? Ak áno, môžete sa pozrieť dovnútra a objasniť deťom, ako predmety, ktoré bežne používame, vyzerajú a fungujú. Môžete spoločne rozobrať starý mobil, vysávač alebo akýkoľvek iný prístroj. Aby ste deti zapojili ešte viac, môžu napríklad proces odhaľovania dokumentovať pomocou fotografií alebo videa.

 

5. Hrajte sa stolové spoločenské hry

Vďaka stolovým hrám sa deti vyhýbajú samote a viac komunikujú. Spestrujú ich život aj tým, že sa nachádzajú v skupine kamarátov alebo s rodinnými príslušníkmi. Môžu si rozvíjať sociálne vzťahy, veľa sa smejú, komunikujú, a tak sa formuje súdržnosť rodiny, kamarátskych skupín, ba dokonca tieto hry pomáhajú formovať dôvernejšie vzťahy. Veď práve v prestávkach týchto hier sa deti môžu napríklad rozprávať s rodičmi aj o tom, čo by im za iných okolností nepovedali. Vďaka hre sa totiž uvolnia, majú dobrú náladu, a tak sa im chce viac rozprávať. Dnes je v ponuke množstvo zaujímavých rodinných hier. Môžete využiť aj rôzne vedomostné hry a kvízy, ktoré sú v súčasnosti dosť populárne. Potrápia často nielen deti, ale aj rodičov. Nové poznatky z rôznych oblastí vám rozšíria obzor a deti sa niečo naučia. Medzi populárne hry patria: Poznáš Slovensko?, Poznáš Tatry?, Poznáš Bratislavu?, Fauna, Guiness World Records, Európa – otázky a odpovede, Cardline: Svet zvierat a podobne. Môžete sa hrať aj tieto najznámejšie hry: Človeče, nehnevaj sa, Dostihy, Monopoly, Scrabble, puzzle, pexeso, Čierny Peter alebo Mikádo a ďalšie.

 

6. Naučte sa na počítači niečo nové

Už dlho si hovoríte, že sa chcete naučiť základy programovania, úpravu fotiek alebo strih videa? Teraz je tá pravá chvíľa sa do toho pustiť. Aplikácia ako Canva, Prezi, Mentimeter či Scratch vás i vaše deti zabaví na dlhú dobu. A ak vás láka programovanie, vyskúšajte napríklad  e-learning od Czechitas. Zvládajú ho aj mladšie deti. Skúšajte, robte chyby a nebuďte veľmi  prekvapení, keď zistíte, že to deťom pôjde ľahšie ako vám. Povedzte im  tiež, aby vám ukázali aplikácie, ktoré používajú a hry, ktoré hrajú. Skúste preniknúť do ich sveta a nechajte si ukázať, ako s technológiami pracujú. Nejakú hry si spoločne zahrajte.

 

7. Urobte si letný tábor v záhrade

Ak máte vlastnú záhradu,zorganizujte svojim deťom a ich kamarátom, ak je to možné, letný tábor v záhrade.Postavte stany, napíšte a povedzte si táborové pravidlá, vymyslite hry a disciplíny, grilujte, urobte si večerné opekanie pri ohni, spievajte si, hrajte pri ohni na gitare a zabávajte sa. Súkromný tábor je skvelou predprípravou pred skutočným táborom.

 

8. Naučte deti  jednoduché hry vášho detstva

Spomeňte si na hry, ktoré ste hrali vy ako deti. Skúste sa niektorú hru spoločne zahrať. Možno sa vaše deti potešia. V minulosti sa deti najčastejšie hrali tieto hry:

Naháňačka

Naháňačky patria medzi najpopulárnejšie detské pohybové hry. Ony totiž vyjadrujú najvlastnejšiu túžbu detí po živom pohybe a nedať sa dostihnúť naháňačovi.

 

Chytanie tieňa

Každý sa snaží šliapnuť na tieň spoluhráča.

 

Schovávačka

Schovávačka je populárna detská hra, ktorá sa najlepšie hrá v lese alebo vo veľkých areáloch plných rozličných vecí, v ktorých sa dá schovať (alebo za ktoré sa dá schovať) . Vhodnou lokalitou môže byť aj väčší dom.

 

Sochy

Sochy sú ďalšou z obľúbených detských hier. Jeden z hráčov býva otočený chrbtom a počíta do desať. Ostatní sa zatiaľ niekde rozmiestnia. Keď sa hráč, ktorý odrátava, otočí, príde k jednej soche a dotkne sa jej. Jeho úlohou je uhádnuť, o akú sochu ide. Ak neuhádne, pokračuje k ďalšej. Ak uhádne, hráč, ktorý bol socha, ide hádať.

 

Skákanie panáka alebo škôlka

Skákanie panáka či škôlka je obľúbená skákacia hra, ktorá si vyžaduje len kriedu a kamienok. Kamienok  sa hodí na políčko, ktoré je potrebné preskočiť. Zvyšné políčka sa potom preskakujú na jednej nohe. Tam, kde má panák dve políčka vedľa seba, sa skáče obidvomi nohami naraz. To isté platí aj pre hlavu, kde je však potrebné sa otočiť a skákať naspäť. Políčko s kamienkom sa opäť preskočí a kamienok sa zdvihne. Dôležité je neskočiť na čiaru, ale presne do políčka.

 

Skákanie cez gumu

Koncami zviazaná bielizňová guma dlhá asi 3 metre sa napne medzi nohy dvoch detí alebo dve stoličky a skáče sa s došliapnutím na gumu alebo mimo nej. Ak sa dieťa vo svojej zostave skokov pomýli, príde na rad ďalšie dieťa.

 

Skákanie cez švihadlo

Je zdravé, ľahko sa dá naučiť a je pohybovo intenzívne.

 

Deti sa dokážu nadchnúť pre akúkoľvek aktivitu a najšťastnejšie sú vtedy, keď ju môžu robiť spoločne so svojimi rodičmi.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku