Túry po Slovensku s deťmi: 10 nenáročných výletov, ktoré zvládnu aj najmenší

Turistiku môžete robiť aj s najmenšími deťmi. Stačí si zvoliť vhodnú obtiažnosť.
Turistiku môžete robiť aj s najmenšími deťmi. Stačí si zvoliť vhodnú obtiažnosť. / Ilustračná foto: Shutterstock

Patríte k rodičom, ktorí milujú horské prechádzky? Tieto príjemné nenáročné túry pre rodiny zvládnete aj s tými najmenšími deťmi.

 

Kým pre mnohých dospelých sa letná dovolenka spája najmä s predstavou vylihovania kdesi pri vode a vyhrievania sa na slniečku, iní zas uprednostia aktívne strávený voľný čas. A čo deti? Tie sú úžasné v tom, že často zrkadlia záujmy svojich rodičov. Ak ich budete do prírody vodiť odmalička, zamilujú si ju a čím budú staršie, tým radšej vás budú po turistických chodníčkoch sprevádzať.

Na Slovensku o nádherné turistické miesta rozhodne nie je núdza, na mnohé cestičky sa môžete dostať aj s kočiarom a pestovať tak lásku k prechádzkam prírodou ozaj aj u drobných detičiek. Na tie, kde sa s kočiarom ísť nedá, výborne poslúžia detské nosiče. No a deti od 2-3 rokov sa už smelo môžu vybrať po vlastných. V tomto prípade si netreba plánovať nič dlhé, už samotná cesta je cieľom. Tempo prechádzky by malo určovať najmladšie resp. najpomalšie z detí, a mali by ste sa mu prispôsobiť už pri plánovaní trasy. Ak sa dieťa cestou unaví a vidíte, že časovo by ste dôjsť do cieľa už nestihli, radšej sa vráťte. Je lepšie skrátiť výlet, než trvať na nejakom výkone a dieťaťu namiesto nadšenia vybudovať k turistike odpor.

 

Kde môžete s deťmi príjemne zablúdiť?

Po asfaltke sa pohodlne môžete prejsť Bobroveckou dolinou v Západných Tatrách. Len niečo vyše troch kilometrov dlhá trasa začína v Oraviciach a končí v Bobroveckom sedle. Je to teda ideálna prechádzka aj pre výletníkov s kočiarmi či hendikepovaných ľudí.

 

Zdroj: wikimedia

 

Na výlety s kočiarom či bicyklom je tiež vhodná Tichá dolina. Stúpanie je minimálne a miest pre oddych detských nôžok dostatok. Od Podbanského cez horáreň v Tichej doline až po Nižnú Tichú Poľanu a späť je to 6 kilometrov.

 

Jednou z najznámejších trás vo Vysokých Tatrách je samozrejme cesta zo Starého Smokovca na Hrebienok. Ak máte sily dostatok, môžete po spevnenej štrkovej ceste pokračovať na Rainerovu chatu. Celý okruh až po návrat do Starého Smokovca je dlhý 7,6 km.

 

Po asfaltke sa tiež môžete prejsť Roháčskou dolinou. Od Zverovky po bývalú Ťatliakovu chatu po červej značke to bude len niečo vyše troch kilometrov.

 

Ľahko dostupná je aj Čutkovská dolina v  severnej časti Veľkej Fatry. Je dlhá 7 kilometrov a vedie ňou cesta, takže ju zvládnete aj s kočiarom či na bicykli. Najmenších poteší aj zábavný park obra Čutka. Prechádzkou vás budú tiež sprevádzať náučné tabule. Vymáčať sa trochu v horúcom dni môžu deti v potoku Čutkovo.

 

Zdroj: visitliptov.sk

 

V Pieninách, na slovensko-poľskej hranici, sa nachádza Prielom Dunajca. Je to nádherná tiesňava, ktorá patrí k najkrajším v našej krajine. Turistický chodník týmto chráneným územím vedie  z Červeného Kláštora okolo brehu kľukatiaceho sa Dunajca. Až po ústie Lesnického potoka má trasa približne 8 kilometrov.  Cesta je nenáročná a vyhľadávaná cyklistami. Zážitkom pre dospelákov je plavba na plti.

 

Zdroj: pieniny.sk

 

V Karpatoch zas môžete navštíviť zrúcaninu gotického hradu Pajštún. Trasa z Borinky cez Pajštún na Dračí hrádok a späť je dlhá 8 kilometrov.

 

Zdroj: Sona Makka/hikking.sk

 

Pri vstupe do Demänovskej doliny si môžete prejsť náučným chodníkom Pavčina Lehota. Užite si nádherný výhľad na pastviny s ovečkami, aj na hory, ktoré miesto obklopujú zo všetkých strán. Trasa je dlhá 9 kilometrov, zahŕňa 11 informačných tabúľ a iba 200 metrov stúpania. V blízkosti sa tiež nachádza drevený artikulárny kostol, ktorý patrí medzi najväčšie drevené stavby v strednej Európe. Adrenalínových nadšencov takisto poteší najstrmšia bobová dráha na Slovensku v stredisku Žiarce.

 

Nenáročnú turistiku s minimálnym prevýšením pre malých turistov ponúka náučný chodník Kvetnica. Trasa je dlhá 11km a budú vás po nej sprevádzať informačné tabule, z ktorých sa deti iste veľa dozvedia, najmä o stromoch. Cestou sa môžete kochať pohľadom na Vysoké Tatry a započúvať sa do zurčania potôčika.

 

Zdroj: poprad.sk

 

O čosi náročnejšiu, no nádhernú turistiku, ponúka Kvačianska dolina v Chočských vrchoch. Cesta z Kvačian po Oblazy je 2,6 km dlhá a vedie prevažne hore kopcom, odmenou za výstup však určite bude návšteva starého vodného mlyna. Ak ste už skúsenejší turisti, určite neobíďte ani Prosiecku dolinu.

 

Želáme vám krásne dni a nezabudnuteľné zážitky z objavovania krás slovenskej prírody!

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku