10 najobľúbenejších spoločenských hier

Spoločenské hry vynikajúco stmelia rodinu i rôzne iné kolektívy.
Spoločenské hry vynikajúco stmelia rodinu i rôzne iné kolektívy. / Foto: Shutterstock

Hry sú neoddeliteľnou súčasťou života detí, ale aj mnohých dospelých. Nedávno sme vám priniesli článok o hrách, na ktoré stačí len pero a papier, či hry, ktoré ste sa určite hrávali ako malí. Avšak do kategórie hier, ktoré sú taktiež nesmrteľné a stmeľujú rodiny či iné kolektívy, patria aj spoločenské hry. Sú to hry pre každú príležitosť, poväčšine stolové hry, ktoré majú rôzne ciele, avšak ich úlohou je primárne pobaviť hráčov. Veľmi často je ich úlohou aj niečo naučiť. Spoločenské hry sú interaktívne, kombinujú v sebe stratégiu s náhodou. Sprevádzajú ľudí detstvom, no čoraz častejšie sú tieto hry určené pre celú rodinu. Aké sú tie najznámejšie spoločenské hry?

 

Hra Človeče, nehnevaj sa

Človeče, nehnevaj sa, je asi najznámejšia zo spoločenských hier. Hra je určená pre 2-4 hráčov, avšak je možné nájsť aj variácie pre viac hráčov. Úlohou hráčov je dostať všetkých panáčikov do domčeka a nenechať sa pri tom vyhodiť. Táto hra je napínavá od začiatku do samého konca, pretože nikdy neviete, kto bude v danom kole ten šťastný a vyhrá celú hru. Mnohí hráči si dávajú za osobný cieľ vyhodiť čo najviac panáčikov, čo celú hru ešte len predlžuje, avšak na zábave to neuberá.

 

 

Hra Aktivity

Skúšali ste niekedy nakresliť slovné spojenie „ako keby mu z oka vypadol“, či pantomímou znázorniť športové centrum? Ak nie, ale máte radi výzvy, táto hra je pre vás ako stvorená. Aktivity sú tiež veľmi známa hra vytvorená na predlohe hry Šarády, určená pre kohokoľvek od veku štyroch rokov. Hráči hrajú vo dvojiciach a ich cieľom je uhádnuť jedno slovo či slovné spojenie. Toto slovo musí druhý hráč nakresliť, opísať, či pantomimicky znázorniť.  Hra má niekoľko variácií, napríklad pre deti, juniorov, alebo so zameraním na šport.

 

 

Párty Alias je hra podobná Aktivity, je však variabilnejšia. Okrem pantomímy či opisovania slov vás čaká aj tvorenie rýmov, hádanie známych osobností, či vytvorenie 20 slov na jedno z písmen abecedy.

 

 

Hra Monopoly

Monopoly sú ďalšia zo známych hier, určených pre celú rodinu. Úlohou hráčov je investovať, uzatvárať obchody, vyberať nájomné. Účelom je rýchlo zbohatnúť a zraziť ostatných hráčov na kolená. Táto hra vznikla v dobe svetovej hospodárskej krízy, a v súčastnosti má už mnoho variácií- napríklad Monopoly Token Madness, Monopoly Empire, tematické Monopoly zamerané na rozprávky či filmy ako napríklad Monopoly Star Wars, či Monopoly zamerané na určité oblasti a mestá, ako napríklad Bratislavu. Okrem týchto verzií je Monopoly dostupné aj ako kartová hra v cestovateľskej verzii.

 

 

Podobný princíp ako Monopoly majú aj ďalšie hry. Dostihy a stávky sú hrou, kde sa namiesto pozemkov a ulíc kupujú kone. Cieľom hry je získať čo najviac výhier na stajňu. Investor je hra pre deti od 10 rokov, taktiež určená pre celú rodinu. Každý z hráčov je investorom. Ich úlohou je rozšíriť svoje bohatstvo nakupovaním podnikov, vytváraním pobočiek a koncernov, predávaním podnikov, či vyberaním poplatku za svoje podniky.

 

Hra Scrabble

Scrabble vznikla v roku 1948, postupne sa táto hra stala najznámejšou slovnou hrou na svete.  Táto hra je určená pre dvoch až štyroch hráčov, a spája šťastie a šikovnosť. Úlohou hráčov je tvoriť slová z určitých písmeniek. Každé písmenko má určenú bodovú hodnotu, ale na hracej ploche sú bonusové políčka, na ktorých sa dá hodnota písmenka či celého slova znásobiť.

 

 

Hra Tik tak Bum!

Hra Tik tak Bum je určená pre 2-12 hráčov. Pointou hry je tvorenie slov s tikajúcou bombou v rukách. Úlohou hráčov je vymyslieť správne slovo a podať bombu spoluhráčovi. Avšak úspech nezáleží len od rýchlosti a slovnej zásoby, ale aj od kopy šťastia, pretože nikdy nikto nevie, kedy bomba vybuchne.

 

 

Hra Dobble

Dobble je vynikajúca postrehová hra, určená pre hráčov od veku 6 rokov. Hrať môžu dvaja až ôsmi hráči. Táto hra obsahuje 55 kariet s rôznymi obrázkami. Variácií hry je 5, avšak v každej z nich ide o rýchlosť a prospech. Aj keď budete hrať túto hru stále dokola, zakaždým to bude ako po prvý krát, pretože žiadne dve kolá v tejto hre nie sú identické.

 

Hra Twister

Túto spoločenskú hru tiež nie je nutné špeciálne predstavovať, pretože ju pozná asi každý. Twister je určený pre minimálne dvoch hráčov od veku troch rokov a precvičuje schopnosť koordinácie tela a obratnosť. Jeden človek točí ruletou a určuje, kto sa kam pohne na základe farieb a končatín. Hráči sa musia riadiť týmito pokynmi. Ich úlohou je nespadnúť a udržať sa na všetkých končatinách. Vďaka svojej povahe je Twister skvelý do dvojice, pre väčšie skupinky, ale aj iba pre deti.

 

Hra Dixit

Dixit je hra zameraná na fantáziu a vcítenie sa do spoluhráčov. Každý z hráčov dostane 6 kariet. Prvý hráč vyberie jednu kartu, opíše ju, a položí do stredu. Ostatní hráči sa snažia vybrať kartu z tých čo majú v ruke, ktorá čo najlepšie zodpovedá danému popisu. Karty sa potom premiešajú a háda sa pomocou žetónikov, ktorú kartu dal rozprávač.

 

Hra Svet v kocke

Nech siahnete po ktorejkoľvek hre zo série V kocke, určite nezostanete sklamaní. Séria hier V kocke zahŕňa vynálezy, abecedu, zvieratá, históriu, či matematiku. Svet učí hráčov spoznávať svetové krajiny. Hra je založená na kartičkách. Hráč má  10 sekúnd na to, aby si pozrel pozorne kartičku. Potom musí odpovedať na jednu z otázok o danej krajine. Ak  odpovie správne, kartičku si necháva. Ak nie, kartičku vráti medzi ostatné. Vyhrá ten, kto má viac kariet.

 

Hra Kloboučku hop!

Táto hra je určená aj pre tých najmenších. Cieľom hry je dokázať presnú mušku a trafiť sa klobúčikom do čo najlepšieho otvoru.  Každý hráč má štyri pokusy. Body sa rátajú na základe farby klobúčika, ale aj na základe toho, v akom otvore klobúčik je.

 

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku