Psychologička Helen D'Silva radí, ako sa môžete zbaviť úzkosti a stresu

Existuje  množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa môžete zbaviť stresu a úzkosti. Každý človek si musí  vedieť vybrať taký spôsob, ktorý mu najviac vyhovuje a pomáha.
Existuje množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa môžete zbaviť stresu a úzkosti. Každý človek si musí vedieť vybrať taký spôsob, ktorý mu najviac vyhovuje a pomáha. / Foto: Bigstock

Existuje  množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa môžete zbaviť stresu a úzkosti. Austrálska psychologička Helen D'Silva sa tiež zaoberá touto problematikou a  vymyslela niekoľko vlastných spôsobov, vďaka ktorým sa môžete spomínanému problému vyhnúť.

 

Helen D'Silva pracuje predovšetkým s vlastníkmi firiem, manažérmi a elitnými športovcami. Je propagátorkou psychologických techník, ktoré zviditeľňujú schopnosti a zručnosti jedinca, čo zvyšuje úroveň a kvalitu ich životov a spolu s nimi aj celkovú výkonnosť. Takéto taktiky potom nepovažuje za liečebnú terapiu, ale skôr za životnú stratégiu, ktorá vedie k šťastiu a vnútornej spokojnosti.

 

Ako súvisia navzájom úzkosť a vzrušenie?

Slovo úzkosť sa väčšinou spája so slabosťou. Často ho dávame do súvislosti so stresom. Úzkosť je považovaná za niečo nezdravé a nežiaduce. Ale napríklad niektorí športoví psychológovia  ju  spájajú s niečím úplne iným. A to práve so vzrušením. „Počas dlhých rokov výskumu sa ukázalo, že optimálna odozva na vzrušenie prináša špičkový výkon nielen v športových súvislostiach, ale aj v práci a podnikaní," vysvetľuje Helen D'Silva. Psychologička hovorí, že je potrebné sa na úzkosť pozrieť z iného uhla pohľadu a zistíme, že môže byť pre ľudí aj veľmi prospešná. Podľa jej názoru úzkosť, ktorú vnímame ako proces vzrušenia, nás poháňa k tomu, aby sme boli vo väčšej pohotovosti. Cielene nás pripravuje na to, na čom nám záleží. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sme sa naučili úzkosť ovládať takým spôsobom, ktorý je pre nás užitočný. Musíme sa ju teda naučiť pretransformovať na vzrušenie. Helen D'Silva zistila, že takýmto spôsobom sa dá primerane s úzkosťou pracovať.

 

Hlbšie príčiny úzkosti sa dajú objaviť vďaka písaniu

Podľa Helen D'Silvy začíname pociťovať stres a úzkosť vo chvíli, keď sú porušené niektoré z našich životných priorít, hodnôt a princípov, ktoré vytvárajú našu životnú filozofiu, morálku a etiku. Ak nefuanguje všetko podľa našich predstáv, začíname pociťovať stres a úzkosť. Ak sa teda chcete raz a navždy zbaviť stresu a úzkosti, musíte prísť na to, čo ich vyvoláva. Ak to chcete naozaj zistiť, musíte sa začať viac sledovať a zaznamenávať si všetky, a to i malé zmeny. Mali by ste si zapisovať rôzne situácie, reakcie ľudí, teda všetko, čo vás nepríjemne vyvádza z miery. Je potrebné sa zastaviť a spýtať sa samých seba, prečo určité veci a situácie vyvolávajú pocity, s ktorými nie ste spokojní a necítite sa šťastne. Odpovede časom prídu, ale možno sa vám nebudú páčiť. Možno budete  prekvapení, čo všetko vypláva na povrch. Helen D'Silvy však hovorí: „Aby ste sa stali emočne vyrovnanými a silnými osobnosťami, budete skrátka toto celé musieť absolvovať. Predstavte si tieto strachy a neistoty ako vášho súkromného ​​kostlivca, ktorého musíte dostať zo skrine, aby sa vám skutočne uľavilo. Objavené zlo potom začnete vnímať  ako menší problém.“

 

Robte čokoľvek, čo vás baví a napĺňa

Keď spoznáte presne, čo vás stresuje, môžete s tým začať pracovať. Môžete sa problémom pozrieť priamo do tváre, vyhýbať sa im, eliminovať ich, ignorovať alebo sa nimi jednoducho nenechať vytočiť. Psychologička radí, aby ste si  našli určité rozptýlenie. Robte to, čo máte radi a robte to každý deň. Kompenzujte tlak, ktorý na seba kladiete vy aj spoločnosť. Smejte sa, čítajte, behajte, cvičte jogu, hrajte tenis. Robte čokoľvek, čo vás baví a napĺňa. A robte to každý deň!

 

Využívajte akupresúru

Klinický psychológ Roger Callahan prišiel s myšlienkou, že tlak na akupresúrne body na tele môže znížiť úzkosť a priniesť úľavu. V spolupráci s ním jeho kolega Gary Craig na základe neurolingvistického programovania spojil terénnu terapiu s akupunktúrou a vytvoril sadu energetických bodov, na ktoré pacienti opatrne tlačia prstami. Pritom vedome popisujú nepohodlné negatívne myšlienky. Tlaková masáž pripomína, čo zažívajú v stave úzkosti. Teda nielen tlak, ale aj uvoľnenie. Vďaka tomu sa postupne učia pociťovať úľavu. „Výskumy ukazujú, že pozitívne účinky sú dlhodobé, najmä u úzkostných porúch a posttraumatického stresu," informuje D'Silva.

 

Zmeňte prístup k ľuďom a okolnostiam

Pracovné prostredie, ľudia a okolnosti, ktoré vás stresujú, zmeniť často nedokážete.  Môžete ale zmeniť vlastný prístup, a tak sa zbaviť negatívnych pocitov a naučiť sa vnímať vlastné šťastie. Niekedy naozaj stačí, keď sa na niektoré veci pozriete iným spôsobom a uvedomíte si, že niektoré okolnosti a situácie nie sú až také zlé, ako na prvý pohľad vyzerajú. Veľmi pomáha aj to, keď sa naučíte ďakovať a odpúšťať. Tieto dva fenomény dokážu radikálne meniť život k lepšiemu. Ak si neviete poradiť sami, je dobré si nájsť nejakého špecialistu, ktorý si s vami porozpráva a pomôže vám problém vyriešiť. V dnešnej dobe existuje už veľké množstvo psychológov alebo koučov, ktorí vás presne naučia, ako môžete pracovať so stresom a úzkosťou.

Čítajte viac o téme: Stres
Zdieľať na facebooku