Ako sa naučiť vnímať svoje šťastie?

Existuje množstvo prístupov k životu, ktoré šťastní ľudia prijali za svoje a riadia sa nimi takmer každý deň.
Existuje množstvo prístupov k životu, ktoré šťastní ľudia prijali za svoje a riadia sa nimi takmer každý deň. / Foto: Unsplash

Niektorí ľudia majú od prírody pozitívny a optimistický prístup k životu. Ich presvedčenie a postoje sú nastavené tak, aby si z každej situácie vedeli vziať niečo pozitívne. Keď sa im niečo nepodarí, sú síce smutní, ale dokážu sa s tým vysporiadať. Takýto prístup sa dá naučiť a dá sa postupne formovať. Ide totiž o premyslený spôsob nastavenie mysle.

 

Existuje množstvo prístupov k životu, ktoré šťastní ľudia prijali za svoje a riadia sa nimi takmer každý deň. Niektoré z nich opísal vo svojej knihe Paradox šimpanze Steve Peters. Môžu to byť napríklad tieto:

  • Snažte sa zaujať realistický prístup k životu s pozitívnymi prvkami. Ak vám nejde všetko podľa plánu, sústreďte sa na hľadanie riešenia a vyhnite sa zbytočnej panike alebo smútku.
  • To, aké sú vaše myšlienky a prístup k životu, je vaša voľba. Môžete si sami zvoliť, akým spôsobom sa necháte situáciou ovplyvniť. Len vy rozhodujte, čo je vo vašom živote dôležité a čo nie. Ak sa rozhodnete, že niečo vo vašom živote nie je dôležité, nemusí byť.
  • Vždy si položte otázku, že ako dlho sa chcete zaoberať nepríjemnými situáciami a záležitosťami, ktoré sa stali v minulosti.Hlavne sa zamyslite nad tým, ako dlho sa chcete v duchu tým zaoberať.
  • Naučte sa smiať aj sami zo seba. Ak si dokážete formovať zmysel pre humor, tak budete oveľa šťastnejší.
  • Ak sa to len trochu dá, buďte v živote aktívni, a to aj vo vzťahoch. Nesnažte sa len reagovať na zmeny nálad alebo prianie toho druhého. Sami prichádzajte s novými nápadmi.
  • Pokúšajte sa riešiť príčiny problému a nielen jeho príznaky. Nestačí sa len vyrozprávať. Šťastní ľudia príčiny svojich problémov vždy nájdu a odstránia ich.
     

Vytvorte si zoznam okamžitého a odloženého šťastia

V živote sa dá vždy vymyslieť niekoľko maličkostí, ktoré pomáhajú prežívať pocity šťastia. Najprv je potrebné zamyslieť sa hlavne nad tým, čo vás robí šťastnými a realizovať to. Napíšte si zoznam toho, čo vám robí radosť. Je lepšie to aj vidieť na papieri. Vytvorte si zoznam okamžitého a odloženého šťastia. Do zoznamu okamžitého šťastia môže patriť napríklad:

  • šálka kávy,
  • telefonát s kamarátom,
  • prechádzka so psom,
  • plánovanie budúcnosti,
  • hlboké dýchanie,
  • odpočinok,
  • premýšľanie o krásnych veciach,
  • prechádzka po meste.
     

Tieto a podobné veci môžete urobiť kedykoľvek a takmer kdekoľvek. Tieto maličkosti vám môžu kedykoľvek zlepšiť náladu a nestojí vás to takmer žiadne väčšie úsilie. Skúste si občas aj vymenovať 10 vecí, ktoré vám robia neustále radosť a ktoré máte pod kontrolou. Zoznam odloženého šťastia môže obsahovať napríklad tieto činnosti:

  • večerné posedenie s priateľmi,
  • obed v reštaurácii,
  • dovolenka,
  • športové aktivity,
  • predĺžený víkend s bohatým programom,
  • divadelné predstavenie,
  • návšteva príbuzných,
  • zaujímavý výlet,
  • návšteva kina,
  • tanečná zábava alebo ples.


Tieto veci musíte organizovať, a tak potrebujete určitý čas na ich realizáciu. Už počas príprav sa môžete tešiť, a to je pre vás tiež inšpirujúce. A práve toto tešenie sa a prípravy robia ľudí šťastnými. Mnohí ľudia, keď sa majú na čo tešiť, dokážu tak prekonávať ťažké chvíle. Dobré je mať obidva zoznamy na očiach a občas sa na ne pozrieť. Keď sa občas do zoznamov pozriete, získate spokojnejší pohľad na svet. Snažte sa svoje zoznamy udržiavať v harmónii s vašimi hodnotami a keď je vašou hodnotou napríklad zdravie, nezabudnite si do zoznamu dať napríklad také aktivity ako prechádzky, zdravé jedlo či plávanie.

 

Naučte sa lepšie vnímať svoje šťastné chvíle

Dobrým cvičením je aj to, keď dokážete svoje šťastie sledovať. Dobré je napríklad viesť si denník, kde môžete zaznamenávať všetky veci, ktoré vám robia radosť, ale tiež to, čo vám v šťastí bráni. Takýto denník vám jasne ukáže, ako sa môžete zlepšovať a ešte viac  sa o svoje šťastie starať. Môžete si aj vymyslieť virtuálne dvojča. Predstavte si, že vaše dvojča je váš najlepší kamarát a stará sa o vás. Dajte mu aj meno. Potom si predstavte, že vy ste tým dvojčaťom. Poraďte sami sebe a úprimne si povedzte, čo by ste mali a čo by ste nemali robiť v určitých situáciách v živote a pri riešení problémov. Väčšinou ľudia pri tejto aktivite vedia sami sebe poskytnúť dobré rady. Nie je to, samozrejme, prekvapujúce, lebo človek sám seba najlepšie pozná. Niekedy je to celé len o tom, ako nájsť dostatok odvahy a pripustiť si aj nepríjemnú prvadu.

 

Ďalší pomocníci šťastia

Nevnímajte život ako boj

Pokúste sa nevnímať všetko, čo robíte ako boj, ale ako životný štýl.Napríklad menšie porcie pri diéte nemusíte vnímať ako niečo neznesiteľné, ale ako normálnu záležitosť. Šťastie si človek nemusí vybojovať. Niekedy je lepšie sa uvoľniť a vnímať šťastie ako niečo, čo je prirodzené a normálne.

 

Aktívne sa vyhýbajte veciam, o ktorých viete, že vás oberajú o pocit šťastia

Niekedy sa dá premyslene vyhnúť nepríjemným situáciám. Ak sa niečomu nemôžete vyhnúť, musíte mať plán, ako sa dá s tým vysporiadať. Pripravte sa, že niečo môže byť nepríjemné alebo ťažšie. Realitu neignorujte, ale pripravte sa na ňu.

 

Nezaoberajte sa tým, čo nemôžete zmeniť

Ak máte obavy, ktoré nemôžete zmeniť alebo im nerozumiete, akceptujte ich a prestaňte sa nimi zaoberať. Máte možnosť nemať myšlienky, ktoré vám nepomáhajú alebo na ktoré nemôžete nájsť odpoveď. Nevenujte energiu veciam, ktoré nemôžete zmeniť.

 

Zmeňte to, čo sa zmeniť dá

Ľudia majú väčšinou na výber. Niekedy nie je naozaj nutné zotrvávať v situácicách, v ktorých nepociťujete šťastie. Ak sa to len trochu dá, zmeňte to.

 

Nehľadajte neustále  na sebe chyby

Šťastie je viac o tom, aby ste boli spokojní sami so sebou, ako sa spoliehať na to, že váš šťastnými urobia iní ľudia. Nešťastní ľudia sú väčšinou svojimi najväčšími kritikmi. Neustále na sebe hľadajú chyby a nemajú sa radi. Šťastní ľudia sa akceptujú takí, akí sú a podporujú sami seba. I toto je vaša voľba. Buďte šťastní a milujte sa aj so svojimi chybami.

 

Zdroj: Steve Peters: Paradox šimpanze
Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku