Čo spôsobuje chronický stres a prečo v ňom nesmiete žiť neustále?

Aj keď krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia.
Aj keď krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia. / Foto: Unsplash

Ak niekto žije pod tlakom dlhú dobu, naučí sa so stresom žiť. V tele však môžu prebehnúť zmeny a niektoré hormóny a chemické systémy začnú pracovať ináč. Môže sa tak oslabiť imunitný systém, môžu vzniknúť depresie alebo úzkosti. Preto je dobré o chronickom strese vedieť čo najviac.

 

Za stres sa označuje reakcia na situáciu, kedy je organizmus vystavený nejakej záťaži. Je to situácia, ktorú  organizmus vyhodnotí ako nebezpečenstvo, keď hrozí poškodenie organizmu, integrity či identity. Aj keď krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia. Existuje niekoľko viditeľných príznakov chronického stresu. Sú to napríklad tieto:

  • neustála únava,
  • výbušnosť,
  • strata zmyslu pre humor,
  • úzkosť alebo obavy bez zjavného dôvodu,
  • neschopnosť relaxovať,
  • pocit, že všetko je akútne,
  • plačlivosť,
  • neschopnosť pracovať alebo sa zabávať s priateľmi,
  • malé problémy sa javia ako obrovské,
  • narušenie spánkového režimu.

 

Okrem typických príznakov chronického stresu, existujú aj jeho tri základné zdroje. Sú to tieto:

1. Chronický stres, ktorý si spôsobujeme sami.

2. Chronický stres spôsobený okolnosťami alebo udalosťami.

3. Chronický stres spôsobený inými ľuďmi.

 

1 | Chronický stres, ktorý si spôsobujeme sami

Tento stres je väčšinou spôsobovaný zle naučeným spôsobom správania, zlými stratégiami riešenia problémov alebo deštruktívnymi myšlienkami. A tak sa chronický stres môže stať aj produktom našej vlastnej mysle. Existuje veľa dôvodov, kvôli ktorým sa môžeme cítiť pod tlakom. Niektoré problémy môžu byť odhalené jednoduchým pozorovaním. Je však dôležité, aby sme sa dokázali pozrieť sami na seba a aby sme zistili, či nie sme náhodou sami na seba príliš tvrdí a či nečakáme, že vo všetkých smeroch budeme len najlepší.

 

Privolávanie vlastného nešťastia

Existujú ľudia, ktorí si niekedy vlastné nešťastie spôsobujú sami a ani si to neuvedomujú. Niekto sa môže správať drzo a povýšenecky a potom je prekvapený, že je osamelý. Neuvedomuje si, že svoju samotu si spôsobuje sám.

 

Falošná stopa

Niektorí študenti sú v strese, pretože majú problém dokončiť školu. A tak sa vyhovárajú na zlých učiteľov alebo že musia chodiť popri štúdiu na brigády. Často je však pravda taká, že nepoznajú správne techniky učenia, sú rozptýlení, nesústredení, odbor ich nebaví, neodovzdávajú načas seminárne práce. Všetky tieto výhovorky im bránia v tom, aby sa mohli reálne pozrieť na skutočné príčiny ich stresu.

 

Zbytočné obavy

Existujú ľudia, ktorí si permanentne vytvárajú nejaké obavy. Vždy si nájdu niečo, čoho by sa mohli báť. Tieto myšlienky nie sú schopní v hlave zastaviť. Je to naučený deštrukčný zvyk. Svojimi obavami dokážu nakaziť aj ostatných, a tak v ich blízkosti môžu trpieť i ďalší ľudia.

 

Vnútorný konflikt

Vnútorné konflikty najčastejšie prežívajú pracujúce matky, ktoré sa snažia skĺbiť zamestnanie a starostlivosť o deti a rodinu.Niekedy majú potom pocit, že zlyhávajú vo všetkom. Tieto pocity vznikajú hlavne preto, lebo ľudia majú nerealistické očakávania, nevedia nájsť medzi dvomi vecami rovnováhu, nežiadajú o pomoc vhodných ľudí, nepripúšťajú kompromisy alebo sú nadmieru sebakritickí.

 

2 | Chronický stres spôsobovaný okolnosťami alebo udalosťami

Pre prípad, že vás okolnosti  privedú do stresovej situácie, je múdre mať pripravený nejaký plán a problémy ihneď riešiť. Začnite vždy u seba a uistite sa, že k celej záležitosti pristupujete s realistickými očakávaniami. Buďte aktívni a zmeňte to, čo sa zmeniť dá alebo požiadajte o pomoc niekoho, kto to dokáže. Ak je to potrebné, akceptujte aj také riešenie, že život sa bude vyvíjať ináč ako doteraz. Niekedy je to tak, že človek nemá na výber.

 

3 | Chronický stres spôsobený inými ľuďmi

Samozrejme, ľudia okolo nás sa môžu stať zdrojom chronického stresu. Výhodu majú tí ľudia, ktorí vedia efektívne komunikovať. Dobré vzťahy a správna komunikácia vo veľkej miere pomáha predchádzať konfliktom na pracovisku i v rodine a vďaka tomu sa ľudia necítia v strese. Väčšina reaguje rozumne, ak k nim pristupujete správnym spôsobom. Tiež je potrebné si uvedomiť, že nie všetci ľudia sú príjemní a niektorí ani pri tom najľudskejšom prístupe nechcú spolupracovať. Ak je to nutné, napríklad v rodine, v prípade, že nedokážete vyriešiť nejaký dlhotrvajúci problém s nejakou osobou, skúste požiadať o pomoc niekoho nezainteresovaného, kto má skúsenosti s riešením konfliktov. Ak to už naozaj nejde žiadnym spôsobom, snažte sa obmedziť kontakt na minimum v záujme zachovania vlastného zdravia.

 

Čo keď stále robíme chyby?

Každý  človek je občas v strese a každý občas reaguje aj neadekvátne. Záleží od každého, či sa postupne bude učiť zvládať lepšie stresové situácie. Pomôcť vám môžu napríklad tieto príklady:

 

Výčitky svedomia a pocity viny

Nevyčítajte si, že sa nevie vyrovnať so stresom. Psychológovia tvrdia, že je to neužitočný zlozvyk. Lepšie je sa vedieť usmiať, uvoľniť sa, odpočinúť si, relaxovať. Dobre je si tiež uvedomiť, že nemôžete robiť viac, ako je vo vašich silách. Výčitky svedomia a pocity viny sú škodlivé. Neposkytujú nič konštruktívne.

 

AKO a nie PREČO

Otázky, ktoré začínajú zámenom PREČO vás brzdia a nepomáhajú vám. Namiesto toho by ste sa mali naučiť používať otázky, ktoré začínajú zámenom AKO. Takéto otázky vám pomáhajú vymyslieť nejaký plán. Nie je vhodné pýtať sa, prečo sa vám to stalo. Lepšia je táto otázka: „Dobre, akceptujem, že sa to stalo. Ako sa môžem posunúť ďalej?“

 

Rozprávajte

Dobré je rozprávať o svojom strese s tými, ktorí sú schopní počúvať, porozumieť a ktorí možno dokážu aj poradiť. Je to veľmi účinný spôsob na to, aby ste zistili, čo vás vlastne stresuje. Rozhovor pomáha nájsť riešenie. Niekedy je dobré spoľahnúť sa aj na iných ľudí.

 

Jednoduché odporúčania, ako predchádzať chronickému stresu

  • Využívajte svoj čas rozumne.
  • Buďte asertívni.
  • Majte realistické očakávania.
  • Neberte na seba zodpovednosť za niečo, čo v skutočnosti vašou zodpovednosťou nie je.
  • Uvedomujte si existenciu svojich emócií a učte sa s nimi pracovať.
  • Uvedomujte si svoje limity.
  • Uvedomujte si potencionálnu hrozbu.
  • Vyhľadávajte včas pomoc.
  • O stresujúcich situáciách sa rozprávajte s ostatnými.
     

Ako sa zbaviť chronického stresu?

  • Využívajte relaxačné techniky.
  • Rozprávajte sa s inými o svojich problémoch.
  • Požiadajte o pomoc správneho človeka.
  • Pozrite sa na danú situáciu z viacerých uhlov.
  • Hľadajte riešenia a sústreďte sa na problém.
  • Buďte realisti.
  • Pamätajte si, že ste zodpovední za svoje emócie.

 

Jednou zo skrytých príčin stresu je, že ste sa chytili do pasce a neviete o tom. Uveodmiť si, ktoré skutočnosti ho spúšťajú predstavuje prvú cestu k riešeniu. Steve Peters hovorí: „ Ak necháte stres, aby riadil váš život, pretože sa obklopujete vecami, ktoré pre vás nie sú dobré, musíte prijať fakt, že strácate svoje šťastie. Majte odvahu a zbavte sa všetkých nepodstatných vecí vo svojom živote. Neupínajte sa na ne zo strachu, či preto, že sú vám dôverne známe, alebo z tvrdohlavosti.Vaša sloboda a šťastie stoja za to, aby ste sa ich zbavili.“

 


ZDROJ: Steve Peters: Paradox šimpanze
Čítajte viac o téme: Stres
Zdieľať na facebooku