Hry pre deti: 12 tipov na hry vonku a v prírode

Letná záhrada či neďaleký park vám ponúka množstvo možností, ako sa s deťmi vonku zabaviť. Môžete vytvoriť dieťaťu vlastné piškvorky, scrabble, ale aj labyrint, či vyskúšať záhradný sling shot.
Letná záhrada či neďaleký park vám ponúka množstvo možností, ako sa s deťmi vonku zabaviť. Môžete vytvoriť dieťaťu vlastné piškvorky, scrabble, ale aj labyrint, či vyskúšať záhradný sling shot. / Zdroj: Eduworld.sk

Teplé mesiace, a špeciálne letné prázdniny, lákajú deti aj dospelých, aby strávili čo najviac času na čerstvom vzduchu. Určite sa vám na tieto chvíle hodia inšpirácie, ako deti vonku zabaviť. Prinášame vám zopár tipov na detské hry, ktoré môžete využiť kedykoľvek. V bežný deň, počas grilovačky, na dovolenke alebo aj v letnom tábore. Dôležité je, že deti budú chcieť zostať na čerstvom vzduchu o niečo dlhšie.

 

1. Hľadači prírodných pokladov

Všetky deti rady pátrajú a rovnako zaujímavé to pre ne môže byť, ak sa vyberú do prírody. Pripravte si pre ne vrecká a tabuľku s obrázkami vecí, ktoré v prírode majú nájsť a do vrecka nazbierať. Môžete dať za úlohu nájsť aj zvieratko či hmyz, ktoré si len ukážete. Takáto aktivita je skvelou príležitosťou, ako deti dostať do prírody a navyše v nej byť aj pozornými.

 

Zdroj: Eduworld.sk

 

2. Skákanie vo vreci

Ak máte partiu detí, skákanie vo vreci je hra, ktorá vždy zabezpečí veľa zábavy. Aj preto túto starú klasiku nájdete na takmer všetkých firemných akciách, školských súťažiach či MDD. Na túto hru vám postačí len niekoľko vriec a môžete deti nechať skákať, až kým ich to neomrzí alebo do vyčerpania. V tomto prípade určite platí: čím viac detí, tým viac zábavy.

 

Zdroj: bhg.com

 

3. Hra Spikeball

Spikeball je hra podobná volejbalu, pri ktorej sa zabavia deti aj dospelí. Existuje niekoľko variantov tejto hry. Vo variante pre jedného hráča rukou triafate do lopty, ktorá má veľkosť dlane, a cez trampolínu sa ju snažíte poslať k zemi. Vo variante pre viacerých hráčov si hráči posielajú loptu odrazom na trampolíne. Keď hráč netrafí loptičku, druhý hráč získa bod. Vyhráva hráč, ktorý má 21 bodov. Hra spikeball zatiaľ nie je dostupná na slovenskom trhu, ale môžete si doma vytvoriť vlastnú verziu tejto hry, stačí vám len malá detská trampolína a malá loptička.

 

 

4. Gigantický pong

Gigantický pong je taktiež hra pre deti aj dospelých. Na hru vám stačia sudy, či pre malé deti vedrá a akákoľvek lopta, môže byť aj tenisová loptička. Úlohou hráčov je trafiť všetky svoje loptičky do súperových sudov.

 

 

5. Preteky vo veľkých topánkach

Na túto aktivitu potrebujete len staré krabice od topánok do ktorých urobíte diery a zábava je na svete!

 

Zdroj: Meaningful Mama

 

6. Vybíjaná s balónmi

Počas horúcich letných mesiacov malé osvieženie padne deťom vhod. Pokiaľ chcete zabaviť väčšie deti, nechajte ich hrať vybíjanú, pri ktorej budú namiesto lopty hrať s balónmi napustenými vodou.

 

 

Druhou obmenou vodných balónov môže byť ich triafanie do vedierka alebo inej nádoby nad hlavou spoluhráča.

 

Zdroj: Laura Falin

 

7. Outdoor scrabble

Scrabble patrí medzi najpopulárnejšie hry. Ak aj vaše deti patria medzi fanúšikov scrabble, vyskúšajte gigantickú záhradnú sériu, ktorú si ľahko vytvoríte doma. Jenoducho si z papiera vytvorte písmená a deti sa môžu hrať. Aký bodovací systém budete používať, je už len na vás.

 

Zdroj: constantlylovestruck.blogspot.co.uk

 

8. Záhradný prak

Ak poznáte kolotoč sling shot, tak asi už tušíte, o čo ide. Táto hra má takisto viacero variantov. Môžete dieťa nechať hrať samé, v tom prípade môže zostrelovať plechovky s tenisovými loptičkami, alebo sa snažiť trafiť loptičky do vedra. Ak máte viac než jedného hráča, môžete urobiť preteky, kto zostrelí viac plechoviek, alebo skôr naplní vedierko, vyhráva. Na horúce dni môžete použiť aj špongie namočené vo vode namiesto guličiek. Na vytvorenie sling shotu, alebo praku, vám stačí drevo a guma.

 

 

9. Piškvorky

Hru piškvorky pozná bez pochyby každý, ale dá sa hrať aj v outdoorových verziách. Namiesto pera a papiera vám postačia čiary, ktoré môžete vytvoriť aj šnúrkami od topánok, a lúčne kvety. Ak chcete ťažšiu a originálnejšiu verziu piškvoriek, budete potrebovať o niečo väčšiu hraciu plochu. Namiesto krížikov a guličiek môžu deti hádzať farebne rozlíšené lietajúce taniere.  Hraciu plochu ľahko vytvoríte z čohokoľvek, čo nájdete doma, či už je to sprchovací záves alebo stará plachta či deka.

 

Zdroj: HGTV

 

10. Zdvihni fľašu

Výhodou tejto hry je, že ju môžete hrať aj na malom priestranstve. Postačí vám iba lanko a fľaša. Naplňte fľašku vodou alebo pieskom. Na konci lanka vytvorte kruh dostatočne veľký na to, aby sa do neho dala uchytiť fľaša. Hra sa končí vtedy, keď jedno z detí fľašu dokáže postaviť len za pomoci lanka. Ak chcete o niečo ťažšie pravidlá, fľašu môžete nechať v strede Hula-hop kruhu a dieťa musí fľašu postaviť bez toho, aby fľaša bola mimo hula-hop kruhu.

 

Zdroj: Cute DIY Projects

 

11. Rollors

Rollors je hra, ktorá kombinuje viacero hier vrátane bowlingu. Zahŕňa kruhové drevené disky, ktoré sa kotúľajú smerom k cieľu v tvare pyramídy. Tieto disky by mali pristáť čo najbližšie k pyramíde. Hrá sa v dvoch tímoch, ktoré hrajú proti sebe, ale hra je vhodná aj pre jednotlivcov. Vyhráva tím, ktorý bude mať disky bližšie k pyramíde. Hru si môžete taktiež vytvoriť aj doma. Stačí, ak drevené disky nahradíte loptičkami, alebo si vytvoríte vlastné disky.

 

 

12. Zostreľ pyramídu

V tomto prípade ide o hru s vodnou pištoľou a umelohmotnými pohárikmi, z ktorých si postavíte pyramídu. Súťaž spočíva v tom, koľko pohárikov dieťa na jednu nádrž v pištoli zostrelí.

 

Zdroj: Pinterest

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku