10 tipov, ako vylepšiť svoju schopnosť riešiť problémy

Na efektívne riešenie problémov človek nemusí byť génius, avšak je nevyhnutné vedieť si problém analyzovať a nenechať sa pritom ovplyvniť emóciami.
Na efektívne riešenie problémov človek nemusí byť génius, avšak je nevyhnutné vedieť si problém analyzovať a nenechať sa pritom ovplyvniť emóciami. / Foto: Pexels

V každodennom živote vám do cesty prichádza množstvo problémov. Vznikajú v rôznych formách, sú jednoduché či zložité, očakávané či neočakávané. Problém môže byť čokoľvek, či už riešite, čo si dáte dnes na večeru,  ako vyriešiť problém v rodine alebo či ísť na nákup dnes alebo zajtra. Všetko sú to otázky a problémy vyžadujúce si rozhodnutie. Riešiť problémy je potrebné takmer neustále a čím efektívnejšie ich viete riešiť, tým je váš život jednoduchší.  Problémy sú v podstate situácie, kedy potrebujete urobiť nejaké rozhodnutie. Môže sa týkať osoby či úlohy. Schopnosť riešiť problémy je vlastne schopnosť rozhodovať sa. Čím menej problémov máte, tým ste šťastnejší vy a aj ľudia vo vašom bezprostrednom okolí. Na to, aby ste boli skvelým riešiteľom problémov, nemusíte byť vôbec výnimočne inteligentní. Potrebujete len tréning.

 

1) Nebojte sa

Najväčším problémom pri riešení problémov býva strach či pocit bezmocnosti. Nebojte sa. Na problémoch nie je nič desivé. Sú súčasťou každodenného života a nevyhnete sa im. AJ keď spočiatku môžu pôsobiť akokoľvek desivo či nevyriešiteľne, pamätajte si, že kde je problém, tam je aj jeho riešenie.

2) Sústreďte sa na riešenie, nie na problém

Pri riešení problémov je dôležité, aby ste sa sústredili na riešenie, a nie na problém sám o sebe. Neurovedci dokázali, že ľudský mozog nedokáže nájsť riešenie, pokiaľ sa sústredí na problém, pretože sa sústreďuje na to negatívne.

 

3) Naučte sa identifikovať problém

Na začiatok je veľmi dôležité vedieť svoj problém identifikovať. Ak neviete identifikovať problém, neviete, čo je jeho podstatou a bude omnoho ťažšie zistiť jeho riešenie. Základom schopnosti riešenia problémov je identifikácia problému, jeho rozdelenie na menšie časti, na základe čoho dokážete vytvoriť stratégiu, ako svoj problém vyriešiť. Na identifikáciu problému je výborné použiť taktiku ‘‘prečo‘‘. Jednoducho sa stále dookola pýtajte prečo, avšak malo by to byť minimálne 5 krát. Pomôže vám to identifikovať hlavnú príčinu problému, rozdeliť ho na menšie časti a rýchlejšie dospieť k riešeniu problému. Alebo sa naučte používať techniky ako napríklad konfliktný strom či SWOT analýzy, ktoré vám uľahčia identifikovanie problému.

 

4) Zjednodušujte

Všetky ľudské bytosti majú ako keby zakódované vo svojej DNA robiť z komára somára, čiže robiť veci omnoho komplikovanejšie, ako v skutočnosti sú. Pri problémoch sa tomuto skúste vyhnúť. Zjednodušte si svoj problém tým, že si ho rozdelíte na menšie časti. Alebo si ho skúste zovšeobecniť. Vráťte sa naspäť do základov, na začiatok problémov. Väčšinou sú riešenia problémov omnoho jednoduchšie a očividnejšie, než si na začiatku myslíte.

5) Oddeľte emócie od problému

Emócie sú súčasťou každého z nás, každého nášho rozhodnutia, či  myšlienky. Oddeľujte emócie od vašich problémov a od vašich rozhodnutí. Pokiaľ ste vedení svojimi emóciami, je omnoho pravdepodobnejšie že zareagujete prehnane alebo nebudete premýšľať s čistou hlavou. Opäť, takáto situácia môže riešenie problému len oddialiť a zhoršiť jeho podmienky. Negatívne emócie navyše zapríčiňujú blokovanie potenciálnych riešení.

6) Neignorujte problém

V krízových situáciách, a nielen v nich, mnoho ľudí má tendenciu problém ignorovať, pokým sa nevyrieši aj sám. Avšak, problémy sa nikdy neriešia samy od seba. Áno, môžete sa rozhodnúť dať svojmu problému čas, avšak ak to urobíte, budete ho mať stále v hlave a vôbec sa ho nezbavíte, lebo ho oddialite. Namiesto toho skúste všetky svoje problémy zlikvidovať ešte v zárodku.

7) Zistite, kedy je lepšie sa o probléme porozprávať, či si ho nechať iba pre seba

Sú problémy, ktoré je lepšie nechať si iba pre seba. Avšak mnohokrát je to práve rozprávanie sa o probléme, ktoré vám pomôže nájsť riešenie k problému. A niekedy vám môže pomôcť osoba, s ktorou sa rozprávate, či už je to kolega v práci, ktorý má potrebné skúsenosti a informácie alebo osoba, ktorá nemá s problémom nič spoločné, avšak je empatická a nápomocná. Neexistuje žiadny všeobecný návod, celé je to iba na vašom uvážení a na tom, ako sa cítite. Niekedy je lepšie nechať si svoj problém pre seba, a niekedy je lepšie poradiť sa. Záleží iba od toho, ako to cítite vy.

8) Snažte sa získať čo najviac informácií

Zbierajte informácie. Je omnoho jednoduchšie vyriešiť problém, keď v ňom nie sú zapletené vaše osobné emócie, ale iba fakty. Ľudská myseľ je schopná rozhodnúť sa, keď má informácie a nie, keď ich nemá. Oddeľte si to dobré od zlého. A riešte len to, čo je nevyhnutné riešiť.


9) Nájdite čo najviac riešení

Skúste nájsť čo najviac možných riešení, aj keď na prvý pohľad vyzerajú nerealizovateľne. Je dôležité, aby bola vaša myseľ otvorená všetkým možným aj nemožným riešeniam. Tie možné vám pomôžu vyriešiť problém a tie nemožné zvýšiť vašu kreativitu. Neexistuje žiadny zlý nápad. Zlé je, iba ak žiadne riešenie nenájdete. Nikdy nemôžete dopredu vedieť, ktoré riešenie v skutočnosti bude fungovať.  Vytvorte si viac riešení, len pre prípad, že váš prvý nápad fungovať nebude. Nebojte sa využiť aj  riešenie, ktoré by ste normálne nerobili. Problémy vytvárajú možnosti na nové a originálne riešenia.

10) Učte sa zo svojich chýb

Hneď ako úspešne vyriešite nejaký problém, zamyslite sa nad ním ešte raz. Ohliadnite sa dozadu. Vďaka tomu zistíte, čo fungovalo alebo nefungovalo pri riešení problému, kde ste urobili chybu. Takisto vám pohľad späť ponúkne jedinečnú príležitosť zistiť, ako by ste problém riešili, keby ho máte pred sebou ešte raz. Využite túto príležitosť. Učte sa zo svojich chýb, analyzujte to čo fungovalo, ale hlavne to, čo nefungovalo.

Čítajte viac o téme: Rozhodovanie
Zdieľať na facebooku