10 tipov, ako môžete zlepšiť vašu komunikáciu s ľuďmi

Komunikáciu môžete zlepšiť zjednodušením vašej reči, ale aj dotykom.
Komunikáciu môžete zlepšiť zjednodušením vašej reči, ale aj dotykom. / Foto: Pexels

Okrem pozornosti môžete dať človeku, s ktorým sa rozprávate, omnoho viac.

 

Nezávisle od toho, ako skvelé sú vaše nápady, často sa stretávajú s nepochopením? Alebo sa vám stáva, že niečo poviete, myslíte to veľmi dobre, no druhý človek to pochopí úplne inak? Ľudia nedokážu čítať vaše myšlienky, no čo môžete urobiť vy, je zamerať sa na zlepšenie vašej komunikácie. Musíte sa naučiť, ako docieliť, aby sa ľudia pri konverzácii s vami cítili bezpečne a rozumeli vám. Aby sa im neaktivovali obranné mechanizmy a konverzácia sa nezmenila na boj. Čo môžete urobiť pre okamžité zlepšenie vašej komunikácie?

 

1 | Hovorte jednoducho

Už sa vám niekedy niekto niečo vysvetľoval, no vy ste to vôbec nepochopili? Každý z nás inak premýšľa a pochádza z iného prostredia. Na vysvetľovanie často používame slová a spojenia, ktoré druhému človeku nemusia byť známe. Preto je dôležité, aby ste vedeli, s kým sa rozprávate, uvedomili si to, a tomu prispôsobili aj spôsob, akým rozprávate. Ak hovoríte o niečom, o čom máte omnoho viac vedomostí, vynechajte detaily a zjednodušte celkovú správu. Ak je nutné opakované vysvetlenie, vnímajte to ako záujem druhej osoby, nie ako pomáhanie niekomu pomalšiemu.

 

2 | Ukážte svoje ruky

Štúdie, ktoré merali zrakové pohyby, zistili, že ľudia pri prvom stretnutí pozerajú na ruky druhej osoby. Keď nemôžeme vidieť niekoho ruky, aktivuje sa nám centrum mozgu, ktoré spúšťa obranné mechanizmy. Vidieť ruky druhej osoby je dôležité najmä preto, lebo viete, že v nich neschováva zbraň. Či už rozprávate verejne, stretávate sa s neznámym človekom alebo so starým priateľom, myslite na to, aby vám bolo vidieť ruky. Odolajte nutkaniu vložiť si ich do vreciek alebo schovať za chrbát.

 

3 | Vytvorte „Ja tiež!“ momenty

Je ľahké rozprávať o sebe až príliš veľa a nevšimnúť si, že druhá osoba sa nudí, najmä ak máte čo zaujímavé povedať. Ľudia, ktorí sú v komunikácii skvelí, vedia ako vytvoriť momenty, kedy si druhá osoba povie „Ja tiež!“.  Práve tieto momenty dokážu vytvoriť puto a docieliť, že sa komunikácia medzi vami viac otvorí.

Keď počúvate druhého človeka, robte si v hlave poznámky, čo ho zaujíma, odkiaľ je, aký je jeho názor na svet. Potom sa ho pýtajte otázky na tieto témy. Ak vyzerá zaujato, dajte mu možnosť rozhovoriť sa. Ak si naopak všimnete nezáujem, spýtajte sa otázku a otočte konverzáciu na neho.

 

4 | Pri debate nebuďte povrchní

Mali ste už niekedy rozhovor, kedy ste si po prvých troch povinných otázkach nemali čo povedať? Pri zdvorilostnom rozhovore mnoho ľudí prepína na autopilota. Avšak skúste namiesto týchto otázok klásť otázky, ktoré sú zaujímavé a dokážu vtiahnuť človeka do konverzácie. Napríklad namiesto povinného Ako sa máte? Vyzvite druhú osobu, aby vám povedala viac o svojom dni.

 

5 | Dotyk je za tisíc slov

Jednou z najdôležitejších vecí na svete je dotyk. Aj deti sa lepšie vyvíjajú, ak majú dostatok fyzického kontaktu s rodičmi. Pri dotyku ľudský mozog vysiela hormón oxytocín, hormón lásky. Pomáha zažiť pocit dôvery, vytvára puto a znižuje level stresu. Snažte sa preto do vášho rozhovoru vsunúť fyzickú interakciu, ako napríklad podanie ruky s neznámymi ľuďmi, viac objatí s tými, čo sú vám blízki, viac fyzickej blízkosti doma s partnerom ako napríklad  pravidelné masáže.

 

6 | Otázky sa pýtajte jemne a neprerušujte

Keď sa pýtate otázky, je nutné, aby druhá osoba cítila váš nefalšovaný záujem. Nechcete ale zároveň pôsobiť ako na výsluchu. Otázky začínajte slovami ako napríklad „Čisto zo zvedavosti...“ a namiesto „prečo?“, používajte otázku „čo?“. Takisto sa snažte neprerušovať druhú osobu, keď hovorí. Robte tak len v nevyhnutnom prípade.

 

7 | Komunikujte pocity cez príbehy

Ak niekomu len sucho oznámite, že sa hneváte, nie je to pre neho veľmi konverzačne lákavá ponuka. Avšak ak poviete k tomuto vášmu rozpoloženiu aj krátky príbeh, druhá osoba sa môže lepšie vžiť do vašej kože a pochopiť vaše pocity. Snažte sa zdieľať špecifické detaily, keď príbeh rozprávate.

 

8 | Pochopte, kedy sa váš partner cíti ocenený

Každý z nás má špecifický spôsob, kedy sa cíti najviac milovaný a cenený. Existuje 5 jazykov lásky. Každý z nich sa je možné naučiť. Keď zistíte, ktorým jazykom rozpráva váš partner alebo vaše dieťa, vaša komunikácia a vzťah sa zlepšia. Zistite, na ktorý jazyk reagujú. Ak náhodou aj rozprávate rôznymi jazykmi, je nutné, aby ste chápali jazyk toho druhého.

 

9 | Ukážte, že je v poriadku mať emócie

Ukazovanie svojich emócií sa často považuje za slabosť, najmä plač je považovaný za niečo zlé. Avšak vďaka tomuto ľudia majú problémy s komunikáciou. Ak napríklad niekto vyrástol s tým, že plač je pre slabochov, nebude sa cítiť dobre, ak bude pred ním dakto plakať. Mnoho ľudí sa preto snaží aj partnera opraviť, namiesto toho, aby počúvali a boli empatickí. Avšak pocitom sa nemá vyhýbať. Ukáže vášmu partnerovi či hocikomu, že je to v poriadku cítiť sa zle a nešťastne tak, že mu potvrdíte jeho pocity.

 

10 | Pripojte sa k nadšeniu

Jeden z najhorších momentov je, keď chcete niekomu niečo zaujímavé a vzrušujúce povedať, no druhá osoba vás vôbec nepočúva, alebo nechápe vaše nadšenie. Snažte sa vždy zdieľať všetky radosti aj starosti s vaším partnerom. Keď cítite, že je nadšený, prestaňte robiť to, čo robíte, a venujte mu chvíľku. Pridajte sa k jeho radosti a tešte sa spolu. Zlepší sa vám obom nálada a posilní to váš vzťah.

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku