Diktáty pre štvrtákov

Štvrtáci počas školského roka píšu 10 diktátov. Pozrite si niekoľko tipov na precvičovanie pravopisu.
Štvrtáci počas školského roka píšu 10 diktátov. Pozrite si niekoľko tipov na precvičovanie pravopisu. / Foto: Bigstock

V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali diktátom a pravopisným cvičeniam v prvomdruhom treťom ročníku. Dnes sa pozrieme na to, ako sa dá precvičovať pravopis v štvrtom ročníku základných škôl. Štvrtáci počas školského roka píšu 10 diktátov.

 

Zameranie kontrolných diktátov v 4. ročníku ZŠ:

1. Opakovanie učiva z 3. ročníka ZŠ

2. Vybrané slová po b, m

3. Vybrané slová po p, r

4. Vybrané slová po s, v, z

5. Spodobovanie

6. Opakovanie učiva za 1. polrok

7. Vlastné podstatné mená

8. Ohybné slovné druhy

9. Neohybné slovné druhy

10. Opakovanie učiva zo 4. ročníka ZŠ

 

Stupnica hodnotenia kontrolných diktátov:

0 – 1 chyba = 1

2 – 4 chyby = 2

5 – 7 chýb = 3

8 – 10 chýb = 4

11 a viac chýb = 5

Rovnaké chyby v tom istom slove sa pokladajú za jednu chybu, napríklad ríchly chlapec mal ríchly krok – (1 chyba).

 

Rozsah kontrolných diktátov v jednotlivých ročníkoch:

1. ročník 10 – 15 plnovýznamových slov

2. ročník 20 – 30 plnovýznamových slov

3. ročník 30 – 40 plnovýznamových slov

4. ročník 40 – 50 plnovýznamových slov

 

Poznámka: Navrhovaný rozsah slov platí aj pri prepise a odpise textu.

 

V nasledujúcej časti sa pozrieme na niekoľko diktátov, ktoré môžete deťom nadiktovať aj doma, ak sa s nimi pripravujete na vyučovanie a túžite po tom, aby si dobre osovojili pravopis.

 

Opakovanie učiva z 3. ročníka ZŠ

Evička pricestovala do Bratislavy. Dlho  čakala na vlak. Cestovala zo Zvolena. Vo Zvolene pracuje aj môj otec. Stavia tam veľké budovy.  Evička v Bratislave navštívila Slovenské národné divadlo na Hviezdoslavovom námestí. Mala silný zážitok. Na druhom brehu Dunaja leží sídlisko Petržalka. Je pyšná na krásu hlavného mesta Slovenska.

 

Diktát na vybrané slová po b, m

Bystrý strýko Milan by chcel bývať v prepychovom  príbytku. Bitkári sa bijú aj pre nezmysel. Ich piskot trhá uši . V Banskej Bystrici  býva teta Milena.  Stará mama zbiera byliny. V Bytči predali byt. Minulý rok mi rodičia kúpili nové korčule. Myslel som, že sa za pár minút naučím korčuľovať. To bol veľký omyl.

 

Diktát na vybrané slová po p, r

Pyšná princezná pýtala od Richarda ríbezle. Chcela sa s nimi popýšiť pred pytačmi. Prečo je pýr pichľavý? Pytliaci prepichli loptu. Korytnačky lovia hmyz. Vierka pekne zarecitovala úryvok z básne. Slnko sa hralo s mrakmi na skrývačku. Veverička našlá rýdziky. Vzácna socha bola pokrytá tenkými vrstvami rýdzeho zlata.

 

Diktát na vybrané slová po s, v, z

Zima priniesla chlad  a mráz. Krajinu prikryl bielučký sneh. Had prezimuje v zemi. Lastovičky pred príchodom zimy odlietajú na juh. Tu si môžu chytiť rôzny hmyz. Ľudí chráni pred zimou teplý odev. Vo vysokých horách môžeme vidieť kamzíka. Jeho kopytá sa obyčajne mihajú  medzi skalami. Zívalo sa mi. Kamarátka má novú prezývku. Uvidela vodný vír. Cítila zimomriavky.

 

Diktát na spodobovanie

O hodinu mal hríbov plný batoh. Najväčší hríb sa mu ani nevmestil do batoha. Troška si oddýchol. V tej chvíli sa ozval veselý spev. Zima priniesla  chlad  a mráz. Krajinu prikryl sneh. Had sa skryl do lístia. Medveď a jazvec spia hlbokým spánkom. Do čaju si dávame med. Víchrica zvalila v záhrade plot a prevrátila sud. Starý dub však odolal jej sile. Na dvore je reťaz. Na hrad si sadol holub. Deti nakreslili obraz.

 

Diktát na vlastné podstatné mená

Pri sútoku Dunaja a Moravy leží starobylý hrad Devín. Spoza Dunaja je pekný pohľad na Bratislavský hrad. Boli sme na výlete vo Vysokých Tatrách. Videli sme aj Štrbské pleso. Spali sme v hoteli Permon. Videli sme aj Kriváň. Ráno sme vyšli na vrch Rysy. Zazreli sme aj Gerlachovský štít. Pekná bola aj Belianska jaskyňa. Potom sme cestovali do Liptovského Mikuláša. Odtiaľ sme videli Nízke Tatry.

 

Diktát na ohybné slovné druhy

V mojej izbe stojí skriňa z javorového dreva. Na stene mám štyri obrázy. Deväť dievčat spievalo ľudové piesne. Ona prišla domov dvadsiateho mája. My pocestujeme v lete k moru. V lietadle  sedelo sto cestujúcich. Autobusom cestujem každý deň do školy. Cestujuso mnou aj tri spolužiačky. Stará mama uvarila bryndzové halušky. Chutili mi.

 

Diktát na neohybné slovné druhy

So sestrou sme vymýšľali rôzne hry. S radosťou spomínam na prázdniny. Pri našom potoku rastie vŕba. V jej veľkej korune často hniezdia vtáky. Pod jej konármi sa hrávajú Janko s Jožkom. S mamou chodia často na nákupy. Pesničku sme spievali najprv pomaly a potom rýchlo. V dome vľavo býva nový sused. Popod most preplávala loď s nákladom.

 

Diktát na opakovanie učiva zo 4. ročníka ZŠ

Nezabudni  kúpiť rožky a med!  Babička sa stretla  s troma vnukmi. Cez prázdniny budeme cestovať po Európe. Z hradu Strečno je pekný výhľad na rieku Váh. Pôjdeme aj na Trenčiansky hrad? Cez prázdniny pôjdeme rýchlikom do Vysokých Tatier k strýkovi. My bývame na Slovensku. Je to výnimočne krásna krajina. Naše veľhory vítajú už po mnoho rokov zahraničných turistov. Prídete k nám aj vy?

 


Odporúčaná literatúra:
Margita Svobodová: Diktáty v slovenčine pre 3. a 4. ročník ZŠ
Anna Holovačová: Diktáty a pravopisné cvičenia pre 4. ročník základných škôl
Kohániová Ľubica: Diktáty pre 4. triedu ZŠ
Dienerová Eva: Nácvičné diktáty zo SJ pre 4. ročník ZŠ
Čítajte viac o téme: Slovenský jazyk a literatúra, Diktáty
Zdieľať na facebooku