6 bežných dôvodov, prečo sa rodičia cítia vinní

Rodičovská vina je emócia a rodičia ju pociťujú z viacerých dôvodov.
Rodičovská vina je emócia a rodičia ju pociťujú z viacerých dôvodov. / Foto: Bigstock

Vina je negatívna emócia. Často súvisí aj s pocitom hanby. Oba pocity sú zlými motivátormi pri výchove. Obidva pocity väčšinou pochádzajú z minulosti rodičov, kedy ste sa naučili, že nie sú dosť dobrí, aby ste mohli byť milovaní. Pozrime sa na niekoľko znakov, ktoré rodičom naznačujú, že pravdepodobne trpia pocitom viny.

 

Rodičovská vina je emócia a rodičia ju pociťujú z viacerých dôvodov. Je normálne cítiť sa vinný vždy, keď ste urobili niečo, čo ľutujete. Dokazuje to, že svoje deti milujete a viete si priznať aj chybu. Príliš veľa viny však škodí vášmu životu a vášmu vzťahu s vašimi deťmi.  Pozrime sa na  šesť dôvodov, ktoré vám môžu signalizovať, že pravdepodobne trpíte rodičovskou vinou.

 

1. Cítite pocit viny, keď je vaše dieťa nedisciplinované

Väčšina rodičov sa cíti frustrovaná a nahnevaná, keď ich deti robia niečo, čo ich núti myslieť si, že by to mali vedieť lepšie. Aj keď to môže byť pravda, každé dieťa sa vyvíja individuálne a nie všetky všetko zvládajú podľa presne nastavených tabuliek. Ich vývin môže prebiehať individuálnym spôsobom. Ak niečo ešte nezvládajú, práve v týchto situáciách potrebujú vás, rodičov, aby ste zakročili a poskytli im správne vedenie. Ak ste v týchto náročných situáciách nakoniec kričali alebo ste cítili, že vaše reakcie boli neprimerané, skúste v budúcnosti popremýšľať nad inou výchovnou metódou. Mnohí rodičia sa zhodujú v tom, že im pomohlo využívanie prirodzených a logických dôsledkov vo výchove. Ak používame vo výchove prirodzené a logické dôsledky, učíme dieťa prijímať zodpovednosť za svoje konanie. Logické a prirodzené dôsledky sú veľmi dôležité predovšetkým pre rozvoj samostatnosti, rozhodovania a zodpovednosti detí. Metóda prirodzených a logických dôsledkov má isté výhody oproti metóde odmien a trestov. Sú to tieto:

  • za vlastné správanie zodpovedá dieťa, nie jeho rodič,
  • ponecháva rozhodnutie na dieťati, pre ktoré správanie sa rozhodne (možnosť voľby),
  • necháva dieťa, aby sa poučilo z predchádzajúcich rozhodnutí.

 

2. Cítite pocit viny za to, že veľa pracujete

Väčšina pracujúcich rodičov pociťuje pocit viny, keď majú málo času na hranie sa s deťmi, keď venujú málo času na to, aby boli v aktívnom kontakte so svojím dieťaťom.Rodiny, ktoré nemajú na seba čas, to tak nerobia schválne. Život jednoducho uteká deň za dňom a pretože vždy príde zajtrajší deň, nikomu sa nezdá, že by bolo času málo. A tak odkladajú čítanie rozprávok, stavanie bunkrov, rozprávanie príbehov, spoločné výlety, návštevy starých rodičov. Hovoria si, veď je ešte času dosť, všetko sa dobehne, keď...Keď bude na účte viac peňazí, keď sa kúpi nové auto, keď sa dostavia dom, keď si nájdu novú prácu...A zrazu dieťa už nie je dieťaťom, ale puberťákom, ktorý už nechce počúvať rozprávky, stavať bunkre ani chodiť na výlety s rodičmi. Mnohí povedia, že doba je ťažká. Áno je a pracovať sa musí naozaj veľa. Je veľmi náročné ekonomicky zabezpečiť rodinu. Ale aj napriek tomu existujú spôsoby, ktoré človeku pomáhajú usporiadať si čas a priority, ktoré dokážu vniesť do života lepší systém.

 

3. Cítite pocit viny, keď sa vaše dieťa neslušne správa na verejnosti

Všetci rodičia sa cítia trápne, keď dieťa v obchode začne kričať alebo vyvádza na ihrisku. Je to pre vás ťažké, keď si uvedomíte, koľko ľudí sa na vás pozerá. Môžete však zmeniť svoje disciplinárne stratégie na také, ktoré vám pomôžu vyriešiť tieto situácie. Aby ste sa vyhli takýmto situáciám, i keď je to, samozrejme, niekedy nemožné, musíte si lepšie stanoviť režim jednotlivých činností, ktoré robíte s dieťaťom. Po prvé, ak si myslíte, že vaše dieťa je schopné porozumieť vašim očakávaniam, ktoré sa viažu k určitým situáciám, vopred sa o nich porozprávajte. Tiež viac sledujte denný režim dieťaťa. Napríklad nechodievajte s dieťaťom mimo domova, keď viete, že musí práve spať. Keď sú deti unavené, častejšie sú nedisciplinované. Niekedy je ťažké zmeniť svoje vlastné plány tak, aby vyhovovali rozvrhu vašich detí, ale celkovo to uľahčuje život. Plánujte dopredu aj tým spôsobom, že si zbalíte so sebou občerstvenie, nápoj, veci na prezlečenie a obľúbenú hračku. Niekedy sa deti na verejnosti správajú nevhodne aj preto, lebo vedia, že je to pre ich rodičov trápne a myslia si, že s väčšou pravdepodobnosťou dostanú to, čo chcú. Ak sa chcete vyhnúť pocitom viny, snažte sa viac plánovať situácie, keď budete s dieťaťom na verejnosti. Samozrejme, vždy treba zakročiť, keď je dieťa vonku v nebezpečnej situácii, či už uteká na parkovisku, alebo sa snaží zhodiť  druhé dieťa z hojdačky. Ak dieťaťu niečo vysvetľujete na verejnosti, uvedomte si, že rozhovor počúvajú aj cudzí ľudia. Ak nemáte v tekejto chvíli možnosť odísť niekam, mimo dosah iných ľudí, aspoň dieťa krátko upozornite na nevhodné správanie a povedzte mu, že sa o tom porozprávate neskôr doma. A nezabudnime to splniť.

 

4. Cítite pocit viny kvôli stravovaniu vášho dieťaťa

Do určitého veku vaše dieťa spokojne papá cviklu, brokolicu a jablká, no po určitej dobe sa môže stať, že odmieta jesť čokoľvek okrem sendvičov s nutelou, čokolády a lízaniek. Najlepšie je nerobiť z jedálenského stola bojisko o jedlo. Jednoducho ponúkajte svojmu dieťaťu širokú škálu rôznych jedál. Nerobte si z toho ťažkú ​​hlavu, ak odmietne jesť určitý druh ovocia a zeleniny. Nakoniec vás môže prekvapiť tým, že vyskúša a napokon si obľúbi jedlo, ktoré predtým odmietalo. Ak je vaším problémom, že vaše dieťa zje príliš veľa nezdravého jedla, nezabudnite, že to jedlo nie je jedovaté. Malo by však byť pre neho skôr pochúťkou ako každodennou záležitosťou.

 

5. Cítite pocit viny kvôli tomu, že je vaše dieťa dlhú dobu pred obrazovkou

Všetko by malo byť v určitej rovnováhe. Ak vaše dieťa sleduje televíziu každý deň veľa hodín za sebou, potom je načase skrátiť to. Ak sa každý večer hodinu hrá na tablete a cez víkendy pozerá film, nedeje sa ešte nič hrozné. Uistite sa, že vaše dieťa má veľa iných aktivít, ktoré má rado. Behanie vonku, stavanie z kociek, hra s Legom alebo domáce práce majú mnoho výhod pre duševné a fyzické zdravie. Čas strávený pred obrazovkou môžete tiež urobiť hodnotnou aktivitou tak, že si sadnete vedľa svojho dieťaťa a použijete reláciu alebo film ako štartovací bod pre vzdelávanie alebo športové aktivity. Pýtajte sa na dej, čo robia postavy, aplikujte to, čo sa deje vo filme v reálnom živote a podobne. Inými slovami, urobte čas pred obrazovkou interaktívnym a vzdelávacím. 

 

6. Cítite pocit viny kvôli tomu, že nemôžete dieťaťu všetko dopriať

V súčasnosti majú deti možnosť navštevovať obrovské množstvo krúžkov, tréningov, kurzov. Taktiež niektoré rodiny chodia neustále na rôzne pobyty, dovolenky, podujatia. Samozrejme, žiacito v triede vidia, mnohí sa porovnávajú a potom doma rodičom o tom rozprávajú. Samozrejme, nie každá rodina na toto všetko má peniaze. Ak cítite pocit viny kvôli tomu, že máte pocit, že nemôžete vášmu dieťaťu dopriať všetko to, čo majú jeho spolužiaci, v takejto chvíli si uvedomte, že šťastné detstvo vôbec nesúvisí s množstvom peňazí. V skutočnosti ponúkať príliš veľa vecí je problematické. Ak dieťa toho má veľmi veľa, môže z neho vyrásť materialista. Dieťa môže byť šťastné aj vďaka obyčajným aktivitám vonku a vďaka tomu, že sa tam môže stretnúť s dobrými kamarátmi. Vďaka voľným (neorganizovaným) činnostiam podporujete jeho predstavivosť, čo je naozaj dôležité. Pridajte tiež svoju vlastnú fantáziu vytvorením vlastných hračiek, ako je napríklad stavanie domčeka z kartónovej škatule. Ak sa ešte aj spolu s ním budete chvíľu hrať, vaše dieťa bude veľmi šťastné. Vyhnite sa odosielaniu spätnej väzby, ktorá hovorí vášmu dieťaťu, že je asi nešťastné, lebo nemáte toľko peňazí ako ostatní ľudia. Naučte ho byť vďačnosti za to, čo má a sústreďte sa na to, aby ste spolu trávili kvalitný čas. Vďaka spoločným aktivitám s vami bude spomínať na obdobie detstva ako na krásne obdobie.

 

 

 

Čítajte viac o téme: Rodina, Disciplína detí
Zdieľať na facebooku