Ako si urobiť čas na rodinu aj keď ste veľmi zaneprázdnení

Aj keď žijeme v zhone, sú veci, ktoré by mali dostať prednosť vždy. Je to rodina, deti, rodičia, starí rodičia, súrodenci, blízka rodina, priatelia. V starobe totiž ľudia najviac ľutujú to, keď málo času venovali tým, ktorých majú najradšej.
Aj keď žijeme v zhone, sú veci, ktoré by mali dostať prednosť vždy. Je to rodina, deti, rodičia, starí rodičia, súrodenci, blízka rodina, priatelia. V starobe totiž ľudia najviac ľutujú to, keď málo času venovali tým, ktorých majú najradšej. / Foto: Unsplash

Málokto si uvedomuje, ako rýchlo život plynie. Aj vy si stále hovoríte, že niečo urobíte neskôr, potom, inokedy? Aj keď žijeme v zhone, sú veci, ktoré by mali dostať prednosť vždy. Je to rodina, deti, rodičia, starí rodičia, súrodenci, blízka rodina, priatelia. V starobe totiž ľudia najviac ľutujú to, keď málo času venovali tým, ktorých majú najradšej.

 

Rodiny, ktoré nemajú na seba čas, to tak nerobia schválne. Život jednoducho uteká deň za dňom a pretože vždy príde zajtrajší deň, nikomu sa nezdá, že by bolo času málo. A tak odkladajú čítanie rozprávok, stavanie bunkrov, rozprávanie príbehov, spoločné výlety, návštevy starých rodičov. Hovoria si, veď je ešte času dosť, všetko sa dobehne, keď...Keď bude na účte viac peňazí, keď sa kúpi nové auto, keď sa dostavia dom, keď si nájdu novú prácu...A zrazu dieťa už nie je dieťaťom, ale puberťákom, ktorý už nechce počúvať rozprávky, stavať bunkre ani chodiť na výlety s rodičmi.

Mnohí povedia, že doba je ťažká. Áno je a pracovať sa musí naozaj veľa. Je veľmi náročné ekonomicky zabezpečiť rodinu. Ale aj napriek tomu existujú spôsoby, ktoré človeku pomáhajú usporiadať si čas a priority, ktoré dokážu vniesť do života lepší systém. Čo urobiť preto, aby ste si konečne našli viac času pre rodinu? Ak ste sa už rozhodli pre zmenu životného štýlu, ako to urobiť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie? Vyskúšajte niektoré z týchto stratégií.

 

Uvedomte si skutočné hodnoty

To je prvý krok, ktorý je potrebné urobiť. Zastavte sa v tichu a v samote a uvedomte si, v čom spočívajú skutočné hodnoty. Uvedomte si, že čas je drahší ako peniaze. Pretože peňazí na to, aby ste žili, môžete mať vždy viac. Ale času je  stále menej. Človek denne urobí mnoho vecí, navštívi rôzne zariadenia, pozerá všetko možné v televízii, zbytočne dlho telefonuje alebo len tak zháňa aj nepotrebné veci v obchodoch. Napíšte si vaše činnosti na papier a zamyslite sa nad nimi. Sú naozaj všetky pre váš život potrebné? Naozaj musíte s kamarátkou denne hodinu telefonovať? Musíte denne využívať Facebook? Musíte mať za každú cenu prehľad o novom tovare v každom obchode? Musíte chodiť na zumbu každý večer? Kult krásy a tela, ktorý je prioritou v konzumnom svete, často mnohým skresľuje reálny pohľad na život a akoby zámerne navádza k nesprávnym hodnotám. Pozrime sa napríklad aj na také nakupovanie. Čím do väčšieho hypermarketu vojdete, tým dlhší čas v ňom prežijete. A ak ešte nemáte napísaný presný zoznam vecí, nakúpite zbytočne aj to, čo vám vôbec netreba.Takto miniete peniaze na zbytočné veci a znovu musíte viac pracovať. Je to začarovaný kruh.  Takže, vždy si všetko postupne píšte na lístok, pri nákupe choďte len do tých oddelení, ktoré potrebujete navštíviť a váš čas sa skráti aj o polovicu. Nechodievajte na nákupy každý deň, radšej si urobte zásoby a ušetrený čas venujte rodine. Niekedy rodič nemá čas na deti, lebo musí zarábať na drahé veci. Môže si kúpiť auto za 15.000, ale rozhodne sa radšej pre drahšie, napríklad za 40.000. Samozrejme, o to viac musí pracovať a nemá čas sa venovať deťom. Čas naozaj súvisí s hodnotami a s ich správanym nastavením. Lenže reklama robí svoje a ľudia sa len veľmi ťažko dokážu uskromniť. Popri tom nič nie je dôležité ako komunikácia s partnerom, citové zbližovanie s dieťaťom, počúvanie nielen ušami, ale aj srdcom, navštevovanie starých rodičov, prechádzky v prírode, hranie spoločenských hier a podobne.

 

Nikto vás nenúti žiť podľa reklamy

Svet reklamy, filmy, časopisy a obchodné reťazce plné zliav sa snažia v nás vytvoriť zdanie, že človek má cenu len vtedy, keď je krásny, zdravý, silný a hlavne bohatý. Zlá ekonomická situácia nás núti veľa premýšľať nad tým, ako prežiť, ako zabezpečiť rodinu, ako ušetriť peniaze. Spotreba je pre človeka odjakživa prirodzená, ak sa však prekročí istá hranica, sluha sa zrazu stáva pánom a rukojemníkom sa stane nielen samotná osoba, ale aj zúbožená príroda, ktorá si vyberá svoju daň. Musíme si dávať pozor, aby naša túžba mať a vlastniť nezasiahla naše srdce. Strážme naše kroky tak, aby snaha o zabezpečenie materiálnych vecí neprerástla do boja o spoločenskú prestíž a túžbu vlastniť viac ako ostatní. Veľakrát totiž nie sú naše rozhodnutia podmienené tým, čo naozaj prežívame vo vnútri, ale iba vonkajším zdaním a porovnávaním. Dôležité je zachovať si správnu mieru, lebo pri nekontrolovanom zápase v hromadení majetku, sa jeho nadbytok môže stať pre naše srdce modlou. Realita je taká, že máme okolo seba stále viac noviniek, ktoré „musíme“ vlastniť, aby sme prežili. Takto sa nám to totiž snaží nahovoriť reklama a my tomu väčšinou uveríme. Sme však skutočne šťastnejší? Naozaj potrebujeme dvadsať takmer rovnakých tričiek, dvojposchodový dom, chatu, chalupu a dve autá? Ak nechceme úplne stratiť svoju vlastnú podstatu a vychutnať si život naplno, mali by sme sa zamerať na úplne iné hodnoty, ako je konzum. Každý psychológ vám povie, že skutočné šťastie nespočíva v hromadení vecí, ale vo vzťahoch.

 

Zastavte sa ešte pred tým, ako začnete pociťovať maximálnu únavu či vyhorenie

Keď je človek už úplne vyhorení, niekedy už prestáva pociťovať radosť a nadšenie.Keď začnete prehliadať únavu a všetky emočné signály volajúce po odpojení od práce, paradoxne sa neodpojíte od práce, ale od vlastných emócií. Prestanete cítiť šťastie. Bude vo vás narastať vnútorné napätie, vyčerpanosť a prázdnota. Lenže tieto pocity už ani  nebudete vnímať, pretože bez emócií budete ľahostajní, ba celkovo otupení. So zníženou citlivosťou môžete  stratiť aj  citlivosť k tomu, čo je pre vás najdôležitejšie – pre rodinu. Ak sa chcete takémuto stavu vyhnúť, je dôležité nastaviť si denný režim tak, aby k tomu nedochádzalo. Človek, ktorý neustále iba pracuje, nemôže byť šťastný.

 

Prácu si nenoste domov

To, čo máte urobiť počas dňa v práci, sa tam aj snažte urobiť. Osvojte si striktne pravidlo, že si prácu domov večer nosiť nebudete. Čo sa vám počas dňa nepodarí urobiť, urobte na druhý deň. Ak vám však práca zaberá omnoho viac času, ako by ste chceli, narúša vám spoločný čas strávený s rodinou, prehodnoťte svoju pozíciu. Deti naozaj veľmi rýchlo rastú. Menia sa zo dňa na deň. Ak premeškáte v živote najkrajšie momenty s nimi, bude vás to neskôr veľmi mrzieť. Pokiaľ sú deti malé, nemusíte myslieť až tak veľmi na svoju kariéru. Keď deti  odrastú, nebudú vás už tak potrebovať a vy budete mať pred sebou stále veľa času. V súčasnosti sa chodí neskôr na dôchodok, takže môžete kariérne rásť ešte dlhé roky. Ak máte dobrého šéfa, skúste sa s ním dohodnúť, že aspoň jeden deň v týždni budete skôr chodiť domov. A tento čas potom venujte len deťom. Ony si to budú veľmi vážiť a budú šťastné, že môžu byť len s vami.  

 

V domácnosti nemusí byť všetko urobené perfektne

Niektorí ľudia nemajú dostatok času na rodinu a deti preto, lebo veľmi veľa energie venujú vareniu, upratovaniu, pečeniu. V tomto smere túžia po maximálnej dokonalosti. Neuvedomujú si, že deťom je úplne jedno, či majú na obed uvarené jedlo podľa komplikovaného receptu alebo jednoduchú polievku. Tá polievka je niekedy oveľa zdravšia ako čokoľvek iné. Už naše staré mamy vedeli, prečo varia plný  hrniec polievky. Malo to svoju logiku. Keď navaríte v nedeľu na obed jedlo, skúste ho navariť také množstvo, aby sa dalo uskladniť a zjesť aj na druhý či tretí deň. Nemusíte mať drahý televízor za niekoľko tisíc. Namiesto toho si kúpte kvalitnú práčku, umývačku riadu a vysávač. Toto sú skutoční pomocníci.

 

Vytvorte si plán činností

Každý z nás má nastavený svoj pracovný harmonogram podľa potrieb v práci. V prípade, že chcete žiť vyvážený život aj v súkromí, mali by ste si plánovať aj čas strávený doma s rodinou. Vďaka plánovaniu máte dôvod tešiť sa na jednotlivé aktivity. Zároveň tak začnete aj s rozvrhnutím pracovných úloh tak, aby ste ich všetky stihli v stanovenom termíne a ušetrený čas mohli venovať rodine. Umiestnite harmonogram aktivít na viditeľné miesto. Takto si aj deti môžu kedykoľvek prečítať, na akú akciu sa môžu spoločne s rodičmi tešiť. Naplánujte si takto návštevy, kultúrne predstavenia, vychádzky, športové podujatia, oslavy a podobne. Podrobne si naplánujte, ktoré dni v týždni venujete len svojim deťom a partnerovi a jednoducho si v tej chvíli vypnite mobil či televízor. Viete koľko času získali ľudia pre rodinu, keď jednoducho prestali pozerať televízor? Máte predsa právo na vzácne chvíle s najbližšími. Nikto vám predsa neprikázal, že musíte každý večer sledovať osudy fiktívnych postáv v 136. pokračovaní  nejakého seriálu. Neprežívajte fiktívne životy vo filmoch, buďte strojcami vlastného života. Ten je najdôležitejší!Stačí vydržať 21 dní a zvyknete si. Telo aj psychika  sa prispôsobia. A o rok si poviete. Škoda, že som takto nezačal(a) žiť už oveľa skôr. Veľa šťastia ! 

Čítajte viac o téme: Rodina, Komunikácia
Zdieľať na facebooku