10 vecí, ktoré by ste nemali vo svojom živote tolerovať, ak chcete byť šťastní

Existujú veci, ktoré nemusíte v živote znášať a máte právo ich zmeniť.
Existujú veci, ktoré nemusíte v živote znášať a máte právo ich zmeniť. / Foto: Tembel Bohle / Pexels

V živote musí človek znášať všeličo. Niečoho sa zbaviť nemôže (daní, poplatkov za elektriku, vodu, plyn, určitých rodinných vzťahov, dôležitých povinností, zlého počasia, preplnených ciest...). Často ale znáša aj také veci, ktoré by v skutočnosti trpieť nemusel. Ktoré to sú?

 

V rámci zachovania pokoja a prijateľných vzťahov, ľudia sa často vyhýbajú nepríjemnostiam, snažia sa prehliadať to, čo im nevyhovuje alebo prekáža a snažia sa vnímať len také veci, ktoré im vyhovujú. Mnohí sú  na to tak zvyknutí, že ani nevnímajú, ako negatívne to pôsobí na ich život. A ak takýto stav trvá veľmi dlho, málokto má energiu na to, aby niečo riešil. Ale nájdu sa aj takí, ktorí v sebe nájdu silu a pustia sa do riešenia i náročných vecí. Niekedy stačí len trochu úsilia, len malé vybočenie z pasivity a mnohí z nich sa začínajú cítiť istejšie, lepšie, zdravšie a šťastnejšie. Cítia takú radosť a harmóniu, akú nikdy necítili. A niektorí si dobre uvedomujú, že nepríjemnosti mohli začať riešiť aj skôr. Chcete si aj vy zlepšiť život? Zoznámte sa s 10 vecami či situáciami, ktoré nemusíte v živote znášať a máte právo ich zmeniť.

 

1. Práca, ktorú neznášate

Takmer polovicu života strávite v zamestnaní. Má zmysel obetovať takú veľkú časť svojho života niečomu, čo vám neprináša uspokojenie? Skúste si predstaviť, ako to pôsobí na vaše citové naladenie, zdravie, osobné vzťahy. Zamyslite sa, koľko ste kvôli nemilovanej práci stratili. Možno sa celý život nemá čas venovať niečomu, čo by vás skutočne napĺňalo a zaujímalo. Možno ste zanedbávali vzťahy v rodine. A možno už nemáte žiadnych priateľov. Nie je čas s týmto stavom skoncovať? Nájdite si prácu, ktorá vás bude napĺňať. Pokiaľ na to potrebujete ďalšie vzdelanie, dajte sa do toho a študujte. Alebo aspoň zmeňte čokoľvek na svojej terajšej práci tak, aby pre vás nebola až takým veľkým bremenom. Rozhodnite sa tak, aby ste si na dôchodku nič nevyčítali. A dávajte tiež pozor na to, aby ste kvôli práci nezostali na svete úplne sami.

 

2. Nezdravý spôsob života

Máte nadváhu? Fajčíte? Radi pijete alkohol? Jete nezdravé potraviny? Nezdravý životný štýl skôr či neskôr privádza ľudí k nešťastnému životu. Veď keď sa človek necíti dobre, ako môže byť šťastný? Odborníci radia, aby sme žili tak, aby sme mali zo seba dobrý pocit. Zdravá strava, pohyb, šport, pozitívne emócie – to všetko prispieva k tomu, že sme zdravší a máme tiež viac energie na všetko, čo musíme počas dňa urobiť.

 

3. Vyčerpávajúce vzťahy

Ak sa vo vašom živote vyskytujú energetickí upíri, pesimisti, agresívni, sebeckí a iným spôsobom nepríjemní ľudia, mali by ste sa zamyslieť nad tým, ako sa čo najmenej vyskytovať v ich prítomnosti. Máte možno nejaké dôvody, ktoré vás v ich blízkosti držia. Najťažšie je tieto situácie zvládať, keď ide o rodinných príslušníkov. V každom prípade by ste sa mali snažiť obmedziť kontakt s podobnými ľuďmi na minimum.

 

4. Neporiadok

Neporiadok môže zohrávať významnú rolu v tom, ako sa v nejakom prostredí cítime. Môže spôsobovať úzkosť a bezmocnosť. Nielen doma, ale aj v práci vám to môže prinášať nemalé problémy. Neporiadok na pracovnom stole, nedotiahnuté zadania a nesplnené termíny sú pracovnou verziou tohto problému. A ak ako po výbuchu vyzerá dokonca aj vaše auto, nemôžete sa čudovať, že vaša nálada je permanentne pod bodom mrazu. Život v neporiadku totiž so psychikou človeka dokáže poriadne zakývať. Neporiadok doma alebo v práci spôsobuje pocity úzkosti, bezmocnosti a vyčerpania. Ľudia ho však zriedkavo identifikujú ako významný zdroj stresu v ich živote. Nemusíte žiť práve vo vile s prepychovým nábytkom, avšak miesto, kde bývate, by vo vás malo vyvolávať pocity radosti, usporiadanosti a pokoja. Malo by to byť miesto, kde cítite skutočnú pohodu a môžete tam relaxovať. Domov by mal byť čistý, upravený a útulný. V takomto prostredí sa budete cítiť spokojnejšie.

 

5. Negatívne správy

Práve v dnešnej dobe cítime negativizmus na každom kroku. Čítame a počujeme negatívne správy v novinách, v televízii, na internete. Aj v práci mnohé rozhovory začínajú predovšetkým negatívnymi správami. Človek si niekedy ani neuvedomuje, ako je zahlcovaný negatívami, ako to všetko preniká do jeho mysle. Ľahko sa potom ponorí do beznádeje a smútku. V dnešnej dobe sa človek musí aktívne brániť pred vplyvom všetkého negatívneho, ak si chce udržať zdravý život. Mnohé informácie sú nepotrebné a nadbytočné. Tak ako jeden deň zažiaria, na druhý deň si na ne nikto už ani len nespomenie. Teda nie je potrebné si nimi zaťažovať myseľ a pozornosť. Internet, televízia, noviny, sociálne siete. Všetky žijú z procesu prenosu informácií. Potrebných i nepotrebných. Aktuálnych, vymyslených i bulvárnych. Mozog neustále pracuje. Prijíma a vyhodnocuje. Pracuje a trpí. Reklama neustále hľadá a oslovuje konzumentov. Prináša informácie o nových produktoch a službách. Niekedy sa človek ide z toho zblázniť. Popritom až 90% informácií sa ukáže ako zbytočných a nadbytočných. A náš mozog ich musel spracovať a vyhodnotiť. Nečudo, že čoraz častejšie cítime únavu, vyhorenie a opotrebovanie. Nepodliehajte tomu. Nemusíte predsa všetko sledovať. Televíziu vypnite, vyhoďte časopisy a noviny prepchaté negatívnymi správami. Choďte sa radšej poprechádzať, prečítajte si nejakú dobrú knižku alebo si vyberte kvalitný film, ktorý vám zlepší náladu a dodá chuť do života.

 

6. Príliš veľa vecí

Radi hromadíme veci. Radi si kupujeme niečo nové. Radi máme všetkého veľa. Ale to všetko tiež predstavuje vynaložený čas, peniaze, úsilie. Veci časom strácajú lesk novosti a omrzia nás. Stávajú sa pre nás bremenom, niečím, na čo myslíme, iba keď treba na tom utrieť prach. Nebolo by lepšie sa všetkého toho zbaviť a jednoducho si užívať život? Pomôcť vám v tom môže minimalistický životný štýl. Minimalizmus sa čoskoro začne šíriť svetom ako nutnosť. Ľudia budú musieť zredukovať svoje výdavky,  ak budú chcieť zachovať planétu Zem aj pre ďalšie generácie. Samozrejme, nebudú sa musieť zbaviť  úplne všetkého, ale budú sa musieť uskromniť, obmedziť svoj majetok iba na veci, ktoré naozaj potrebujú a robia ich šťastnými z dlhodobého hľadiska. Minimalizmus je zbavenie sa závislosti od potreby vlastnenia, nakupovania a nekonečného naháňania sa za všetkými novinkami. Minimalista si užíva jednoduchosť a menej vecí a vie, že vlastnenie vecí ho neurobí šťastným. Vie, že zarábať viac a vlastniť viac je nezmyselné. Minimalizmus je život bez stresu a náhlenia sa. Minimalista má v živote dôležitejšie veci, ktoré ho robia šťastným. Ak sa aj my v našom živote zbavíme nepotrebných vecí a budeme vlastniť len to, čo bežne používame,  minimalizmus nám môže priniesť mnoho výhod.Tých výhod je veľmi veľa, ale odborníci najčastejšie spomínajú tieto:

  • viac voľného priestoru na život,
  • menej starostí,
  • viac radosti a uvedomenie si skutočných hodnôt,
  • sústredenie sa na dôležité veci,
  • viac skromnosti a vďaky,
  • lepší vzťah k prírode a k životnému prostrediu,
  • viac zdravia a menej stresu,
  • menej porovnávania sa  s inými ľuďmi,
  • poriadok  v prostredí, kde žijeme,
  • menej výdavkov a žiadne dlhy,
  • zbavenie sa zbytočných rozptýlení a sústredenie sa na podstatné veci,
  • menej upratovania,
  • viac priestoru na vlastnú tvorbu, rodinu, priateľov a záľuby,
  • zdravý životný štýl.

 

7. Problémy s financiami

Stres a duševné vypätie spojené s finančnými problémami sú schopné zbaviť vás aj poslednej radosti v živote. Nech už sú vyvolané čímkoľvek, nastal čas niečo s nimi urobiť. Je jasné, že niektorým problémom s peniazmi sa vyhnúť nedá, ale prakticky v každej situácii možno nájsť aspoň nejaké maličké riešenie. Človek môže chvíľu robiť aj to, čo nevyštudoval alebo niečo, čo ho vôbec nebaví, kým si nájde nejakú lepšiu prácu. Alebo môže niečo predať. Môže odísť do menšieho bytu alebo namiesto v prenajatom byte býva v prenajatej izbe. Alebo chvíľu nebude jazdiť autom, ale autobusom. Vždy sa dá niečo vymyslieť, ak sa človek dokáže uskromniť. V opačnom prípade je to veľmi zložité.

 

8. Zbytočne zaťažená duša

Človek môže v živote urobiť veľa nesprávnych vecí. O tom je život. Všetci robíme aj chyby. Najviac zaťažuje dušu hnev, nevďačnosť, neschopnosť odpustiť. Nechcete sa napríklad za niečo ospravedlniť alebo požiadať niekoho o odpustenie? Alebo cítite, že je načase niekomu odpustiť alebo poďakovať? Keď človek žije v zajatí negatívnych emócií, škodí to nielen jeho mysli, ale aj duši. Zbavuje ho to energie, radosti, vyvoláva pocity viny, smútku a vzbudzuje vnútornú neistotu. Ideálne je, mať vyriešené tieto veci. Potom je život ľahší, radostnejší a jednoduchší.

 

9. Život bez zábavy

Ak sa váš život skladá iba z práce a povinností, a to aj vtedy, keď  vás práca baví, žijete nevyvážene. Je veľmi dôležité vedieť sa z času na čas zabaviť, uvoľniť a odreagovať. Zbavíte sa tak stresu, budete výkonnejší a s väčšou radosťou budete chodiť do práce.

 

10. Nedostatok sociálnych kontaktov

V akýchkoľvek osobných vzťahoch, najmä s blízkymi ľuďmi, je veľmi dôležitý zdravý a úprimný kontakt. Otvorené, čestné a láskavé konanie je kľúčom k vytvoreniu zdravých vzťahov. Ľudia, ktorí trávia viac času s ostatnými, pokladajú život za zmysluplnejší. Najmä čas strávený s manželom/manželkou či partnerom/partnerkou je dôležitý, pretože pomáha lepšie zvládať rôzne nálady, ale taktiež aj bojovať s fyzickou bolesťou a s chorobami. Ľudia, ktorí majú viac sociálnych vzťahov, či v rodine viac kamarátov, alebo sú viac napojení na komunitu, sú fyzicky i psychicky zdravší. Taktiež žijú dlhšie. Ľudia, ktorí sú izolovaní, sú menej zdraví a aj ich mozog funguje kratšie.

 

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku